Valikko Etsi
 
Tiedotteet

Karkkila valmistautuu vastaanottamaan pakolaisia syksyllä

11.5.2017

Suomi on sitoutunut vastaanottamaan kansainvälisen suojelun piiriin kuuluvia henkilöitä. Myös Karkkilan kaupunki haluaa kantaa vastuunsa asiassa. Karkkila valmistautuu pakolaisten vastaanottamiseen elokuun lopulla.

Tarkoitus on, että pakolaiset asutetaan Karkkilassa oleviin tyhjiin vuokra-asuntoihin.

Asiaa on valmisteltu toista vuotta


Uudenmaan kunnat ryhtyivät käsittelemään pakolaisten vastaanottamista keväällä 2016 Uudenmaan ELY-keskuksen pyynnöstä.

Karkkilan kaupunginvaltuusto päätti myönteisestä suhtautumisestaan asiaan kokouksessaan 22.6.2016. Samassa kokouksessa valtuusto hyväksyi myös Karkkilan kaupungin kotouttamisohjelman.

Kaupunginhallitus puolestaan päätti kokouksessaan 24.10.2016 hyväksyä sopimuksen ELY-keskuksen kanssa kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä. Samalla hallitus päätti 20 kansainvälistä suojelua saavan henkilön vastaanottamisesta vuoden 2016 kiintiönä ja asunnon sekä palvelujen tarjoamisesta heille. Lisäksi kaupunginhallitus päätti 13.2.2017, että Karkkilaan otetaan 20 pakolaista myös vuoden 2017 kiintiönä. Samalla kaupunginhallitus myönsi täyttöluvan määräaikaisen maahanmuuttokoordinaattorin palkkaamiseksi.

Maahanmuuttokoordinaattori on valittu


Karkkilan maahanmuuttokoordinaattoriksi on valittu Terhi Joensuu. Hän aloittaa työnsä Karkkilassa 24.7.2017.

Maahanmuuttokoordinaattorin työ sisältää mm. kotouttamiseen liittyviä tehtäviä, asiakastyötä maahanmuuttajien parissa sekä yhteistyötä muiden toimijoiden, kuten vapaaehtoistyöntekijöiden ja - järjestöjen kanssa. Tehtävään liittyy myös maahanmuuttotyön koordinointi kaupungin palveluiden osalta. Tavoitteena on integroida pakolaiset olemassa oleviin kaupungin palveluihin; kouluihin, päiväkoteihin ja mm. työväenopistoon.

Myös perusturvakuntayhtymä Karviainen palkkaa oman sosiaalityöntekijän Karkkilan maahanmuuttoasioita varten.

Valtio korvaa kustannukset

Valtio korvaa kaupungille kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta aiheutuvat kustannukset 4 vuoden ajalta ja muista pakolaisista 3 vuoden ajalta. Korvauksista osa saadaan laskennallisina korvauksina ja osa suorina korvauksina (toimeentulotuki, sosiaalipalvelut ja tulkitsemiskustannukset). Opetustoimen kustannukset korvataan valtionosuuskorvauksina. Kaupunki on hakenut myös työ- ja elinkeinoministeriön Sylvia-hankkeelta lisärahoitusta, joka on tarkoitettu kunnille, joilla on sopimus vähintään 20 hengen vastaanottamisesta.

Karkkilaan on toivottu perheitä

Karkkilan kaupunki on toivonut, että Karkkilaan sijoitettaisiin yksittäisten henkilöiden sijaan perheitä. Kaupunki saa itse valita, mihin ryhmään kuntapaikat kohdennetaan ja minkälaisia henkilöitä se vastaanottaa. Maahanmuuttovirasto tekee kaupungille esityksen huomioiden kaupungin esittämät toiveet. Kaupungilla on oikeus hyväksyä tai olla hyväksymättä esitys.

Lisätiedot

Tiedotamme lisää asiasta viimeistään loppukesällä, kun maahanmuuttokoordinaattori on aloittanut työnsä.

Lisätiedot: Talousjohtaja Sari Laine, sari.laine@karkkila.fi tai 044 5533 203

Matkailijan Karkkila »
Karkkilan kaupunki »
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä
Karkkilan kaupunki | Valtatie 26, 03600 KARKKILA | vaihde (09) 4258 3600 | kirjaamo@karkkila.fi