Valikko Etsi
 
Tiedotteet

Karkkilan kirjaston käyttö edelleen korkealla tasolla

16.1.2015

Vuonna 2014 Karkkilan kaupunginkirjastossa tehtiin noin 172 000 lainaa. Viime vuosien huima lainauksen kasvu on nyt tasoittumassa, sillä vuoteen 2013 verrattuna lainoja kertyi nelisen tuhatta vähemmän. Kehitykseen vaikutti hieman kirjaston aukioloaikojen supistaminen alkuvuodesta, mutta vaikutus jäi huomattavasti odotettua pienemmäksi. Karkkilan kirjaston vuoden 2014 lainatuimmat kirjat, elokuvat ja äänitteet löytyvät liitteestä.

Keskimäärin jokainen karkkilalainen kävi kirjastossa vuoden aikana 7 kertaa ja teki noin 19 lainaa. Aikuisten kirjojen lainaus laski muutaman prosentin, mutta lastenosastolla oli huomattavaa kasvua tietokirjojen lainauksessa. Lasten ja nuorten aineiston lainat muodostivatkin nyt yli puolet kaikista lainoista. Lasten tietokirjojen lainauksen kasvuun vaikutti Lukuiloa tietokirjoista-projektin suosio. Projekti käynnistettiin jo vuonna 2013 ja se jatkui vuonna 2014 sekä keväällä että syksyllä. Projektiin osallistui yhteensä 7 luokkaa.

Lastenosastolla myös DVD-elokuvien lainaus jatkoi yhä kasvuaan. Aikuisten elokuvalainauksessa puolestaan alkoi jo näkyä verkon suoratoistopalvelujen suosio lainamäärän kääntymisenä hienoiseen laskuun. CD-musiikin lainaus sen sijaan putosi kertaheitolla lähes neljänneksen. Suurta pudotusta oli odotettukin jo pitkään: valtakunnallisesti kirjastojen äänitelainaus on romahtanut puoleen kymmenen vuoden takaisista huippulukemista. Karkkilassa äänitelainaus sen sijaan kasvoi vielä tällä vuosikymmenelläkin. Äänikirjojen osalta CD-formaatti kuitenkin pitää yhä pintansa: aikuisten äänikirjoja lainattiin viime vuonna enemmän kuin aiemmin.

Kirjaston lehtivalikoima

Kirjaston lehtivalikoima kiinnostaa lukijoita ja lehtiä myös lainataan vilkkaasti kotiin. 2015 valikoimaan tuleekin kaksi uutta nimekettä: lasten ja nuortenosastolle suosittu nuortenlehti Demi ja lehtisaliin ulkoilu- ja retkeilyaiheinen Retki. Myös lehtialan murros näkyy valikoimissa: Lemmikki-lehden ilmestyminen päättyi vuodenvaihteessa ja käsityölehti Moda ilmestyy nyt nimellä Kotiliesi Käsityö. Sähköisen ePress -sanomalehtipalvelun edelleen laajentuessa kirjaston painettujen sanomalehtien hyllystä poistuu viikkolehti Kotimaa. Kotimaa, kuten lähes kaikki suuret maakuntalehdet ja kymmenet eri paikallislehdetkin, ovat nyt luettavissa ePressissä kirjaston asiakaspäätteillä ja langattomassa verkossa.  

Koulu- ja päiväkotiyhteistyö ja tapahtumat kirjastossa

Koulu- ja päiväkotiyhteistyö jatkui vilkkaana vuonna 2014. Kirjasto järjesti kouluille ja päiväkodeille 33 käyttäjäkoulutusta, joihin osallistui yli 700 lasta. Syksyllä toteutettiin OKM:n hankerahoituksella 3.-luokkalaisille lukuharrastuksen edistämiseen tähtäävä Onko muitakin kirjoja kuin Risto Räppääjiä? -projekti. OKM:n hankerahoilla järjestettiin myös kirjailijavierailuja kouluilla. Nuorten kirjailija Salla Simukka piti tammikuussa yläasteen ja lukion oppilaille esityksen kirjailijan työstä ja kirjoittamisesta. Vastaavan esityksen ala-asteikäisille piti lastenkirjailija Tuula Kallioniemi Ahmoon, Haukkamäen, Tuorilan ja Veturin kouluilla.

Kirjastossa järjestettiin yhteensä 59 tapahtumaa, joihin osallistui lähes 1800 henkilöä. Erilaisia näyttelyitä järjestettiin 28, ja lisäksi kirjastossa oli vuoden aikana 33 aineistonäyttelyä ajankohtaisista teemoista.

Lukki-kirjastokimpalla tänä vuonna 10-vuotisjuhlavuosi

Alkanut vuosi 2015 on Lukki-kirjastokimpan 10-vuotisjuhlavuosi, ja sitä juhlistetaan Karkkilan, Lohjan ja Vihdin kirjastoissa eri tavoin. Helmikuun alussa joka kotiin jaetaan kirjastojen yhteinen asiakaslehti. Lukki-kirjastojen yhteinen Tutustu tekijään -hanke puolestaan tuo Karkkilan kirjastoonkin kirjailijavieraita, esimerkiksi 25.2.2015 tavataan tietokirjailija ja toimittaja Hanna Jensen, joka kertoi suositussa teoksessaan ”940 päivää isäni muistina” kokemuksistaan muistisairaan omaisena. Lisäksi Karkkilan kirjaston yhteistyötahot ja mm. monet yhdistykset järjestävät edelleen kirjastossa omia tapahtumiaan ja näyttelyitään. Esimerkiksi tammikuun viimeisenä lauantaina on jälleen tulossa Karkkilan maaseutunaisten Naisvoimaa-päivä, ja myöhemmin kevättalvella Karkkilan taiteilijaseura järjestää Kirjastogalleriassa pop-up -taidelainaamon ja työväenopisto paikallishistoriaan liittyvän luentosarjan.

Matkailijan Karkkila »
Karkkilan kaupunki »
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä
Karkkilan kaupunki | Valtatie 26, 03600 KARKKILA | vaihde (09) 4258 3600 | kirjaamo@karkkila.fi