Valikko Etsi
 
Tiedotteet

Rosk’n Roll Oy Ab: Jätteen käsittelyyn muutoksia 1.1.2016

24.11.2015

TIEDOTE                                              16.11.2015
                                                                                     

Yrittäjä, tunne jätteesi!

Jätteiden käsittely tulee entistä tarkemmin säädellyksi. 1.1.2016 astuu voimaan asetus, joka rajoittaa biohajoavan ja muun orgaanisen jätteen loppusijoittamista kaatopaikalle. Jätehuoltoyhtiöt ennakoivat, että muutos vaikuttaa ennen kaikkea pk-yritysten jätehuoltoon.

Kotitalouksiin uusi rajoitus ei vaikuta. Pienet jäte-erät vastaanotetaan jäteasemilla entiseen tapaan. Rosk’n Rollin ja Itä-Uudenmaan Jätehuollon toimialueilla kaikki kotitalouksien roskapussit ovat menneet energiahyötykäyttöön eli jätevoimaloihin jo keväästä 2014 lähtien. Myös erilliskerätty biojäte on toimitettu omaan käsittelyynsä jo pitkään.

Yritysten, erityisesti pk-sektorin, jätehuoltoon uudella rajoituksella on suurempi merkitys, arvioi Rosk’n Rollin ja Itä-Uudenmaan Jätehuollon käyttöpäällikkö Tommi Itkonen.

”Monet pienyrittäjät ovat tähän asti tuoneet satunnaiset jäte-eränsä jätekeskukseen loppusijoituskäsittelyyn kaatopaikalle. Tällaisia jätteitä ovat esimerkiksi teollisuuden puolelta pienprosessijätteet tai sekalaiset jätelavat”, Itkonen mainitsee.

Jätekeskuksessa lajittelematon sekajäte tarkistetaan ja toimitetaan asianmukaiseen käsittelyyn. Se, onko jäte lajittelematonta sekajätettä, rakennusjätettä vai kaatopaikkakelpoista erityisjätettä, vaikuttaa jätteen käsittelytapaan jatkossa entistä tarkemmin.
Uuden asetuksen mukaan kaatopaikalle sijoitettavan jätteen orgaanisen hiilen kokonaispitoisuus ei saa ylittää 10 prosenttia.  Kaatopaikalle sijoitetaankin jatkossa enää lähinnä asbestia, maa-aineksia, lasivillaa, tuhkaa ym.

”Vuoden alusta lähtien jätteen tuojan pitää tarkemmin tietää, mitä hänen jätteensä sisältää. Tarvittaessa jätteen haltijan pitää teettää siitä laatuanalyysit. Tilanne arvioidaan viimeistään jätteen vastaanotossa jätekeskuksessa.”

”Erilaiset jätteet voi edelleen tuoda jätekeskuksiimme; jokaiselle jäte-erälle löytyy käsittelytapa, hyödyntäjä tai loppusijoituspaikka. Autamme myös yrityksiä jäteneuvonnassa ja tarvittaessa esimerkiksi löytämään ammattimaiset jäteanalyysien tekijät.”
”Jos et tiedä, mitä yritysjätteesi sisältää, kannattaa ensin tutustua nettisivuihimme, www.rosknroll.fi ja www.iuj.fi. Tarkempia tietoja saa soittamalla meille”, Tommi Itkonen lupaa.

Rakennustyömailla kannattaa lajitella
Merkittävin yksittäinen jätelaji, jonka käsittelyyn uusi rajoitus vaikuttaa, on ammattimaisesta rakentamisesta ja purkutoiminnasta syntynyt rakennusjäte. Rosk’n Roll ja Itä-Uudenmaan Jätehuolto toimittavat sen eteenpäin käsittelyyn, josta se ohjataan joko materiaalikiertoon tai energiahyötykäyttöön.

Uudet jätteenkäsittelytavat voivat ensi vuonna vaikuttaa joidenkin jätteiden vastaanottohintoihin. Hinnat määräytyvät jätteen laadun ja käsittelymenetelmän perusteella.

”Jos esimerkiksi rakennustyömaalla on tilaa lajitella jätteitä, se kannattaa. Mitä vähemmän sekalaista jätettä on, sitä edullisemmaksi se asiakkaalle tulee”, vinkkaa Itkonen.


Lisätietoja: käyttöpäällikkö Tommi Itkonen, tommi.itkonen@iuj.fi, p. 020 637 7062

**
Tiedote on luettavissa myös osoitteessa www.rosknroll.fi
**

Tarja Salojärvi
Rosk´n Roll Oy Ab | Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy
tiedottaja | informatör
Munkkaanmäki 51
08500 LOHJA
+358 (0)20 637 7031
+358 (0)50 449 3306

www.rosknroll.fi
www.iuj.fi

Matkailijan Karkkila »
Karkkilan kaupunki »
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä
Karkkilan kaupunki | Valtatie 26, 03600 KARKKILA | vaihde (09) 4258 3600 | kirjaamo@karkkila.fi