Karkkilan kaupunki | Valtatie 26, 03600 KARKKILA | vaihde (09) 4258 3600 | kirjaamo@karkkila.fi

Kirjastot.fi
Etusivu Palvelut › Kirjasto

Kirjaston Facebook-sivulleKirjaston asiakaspäätteillä luettavissa mm. Hesari, Tienoo, Huvudstadsbladet ja paljon muita!Katso ohjeet ja ala kuunnella!Kirjastojen e-aineistot yhdellä sivustolla


AJANKOHTAISTA

Sivua on päivitetty 20.4.2015

VERKKOKIRJASTO ON AVOINNA YMPÄRI VUOROKAUDEN
Lukki-kirjastojen Web-Origo -verkkokirjastossa voi uusia lainat, hakea ja varata aineistoa ja lainata Ellibsin e-kirjoja. Kirjautumiseen tarvittavan salasanan saa käymällä kirjastossa.

KIRJASTON AUKIOLOAJAT
Kirjasto on avoinna ma-to kello 9-19 (asiakaspalvelu klo 13-19) ja pe kello 9-16 (asiakaspalvelu klo 10-16). Lisäksi palvelemme lauantaisin klo 10-14 huhtikuun loppuun asti. Huom! Vappuaattona 30.4. kirjasto on avoinna lauantaiaikataulun mukaan klo 10-14. Vapunpäivänä 1.5. kirjasto on suljettu. Kirjaston poikkeavat aukioloajat juhlapyhien yhteydessä. Arkiaamuina ennen asiakaspalveluaikaa kirjastoa voi käyttää omatoimisesti: palautukset, lainaukset ja varausten nouto onnistuvat automaateilla ja myös asiakastietokoneet ja kopiokone/tulostin ovat käytettävissä. Myös Kirjastogallerian näyttelyt ovat avoinna itsepalveluaikana (ellei näyttelytiedoissa toisin mainita).

POISTOKIRJAKARNEVAALIT KIRJAN JA RUUSUN PÄIVÄNÄ!
Kirjan ja ruusun päivänä torstaina 23.4.2015 Karkkilan kirjastossa tempaistaan jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan: kaiken kokoelmista poistetun aineiston hinnat nollataan koko päivän ajaksi eli klo 9-19. Päivän aikana kirjaston poistomyyntihuoneesta saa siis viedä niin paljon kirjoja, lehtiä, äänitteitä ja videoita kuin haluaa - rajoituksia ei ole. Tarjolla on paljon mm. aikuisten romaaneja ja tietokirjoja laidasta laitaan. Lisäksi on jonkin verran aikakauslehtiä sekä lasten ja nuorten aineistoa.

KIRJASTON KOULU- JA PÄIVÄKOTIYHTEISTYÖ KEVÄÄLLÄ 2015
Pitkäaikainen lastenkirjastonhoitajamme Ulla jäi helmikuussa eläkkeelle, ja tämä kevät mennään koulu- ja päiväkotiyhteistyön osalta tilapäisjärjestelyin. Täysimittaista tiedonhaun opetusta tai kirjaesittelyjä emme pysty kevään aikana järjestämään, mutta päiväkoti- ja koululaisryhmät ovat edelleen erittäin tervetulleita kirjastoon palauttamaan ja lainaamaan aineistoa. Kirjaston henkilökunta auttaa mieluusti mukavan luettavan etsimisessä. Henkilökunnan apua vaativat ryhmävierailut kannattaa aina varata vähintään viikkoa etukäteen. Kirjapakettejakin voimme sopimuksen mukaan koota, ne tilataan mieluiten käyttämällä alla olevia lomakkeita. Toivomme myös, että koulujen ja päiväkotien lainat uusitaan omatoimisesti verkkokirjastossa.
Eskareiden ja päiväkotien kirjapakettien tilauslomake
Koulujen kirjapakettien tilauslomake
Koulu- ja päiväkotiyhteistyön yhteyshenkilönä toimii nyt vt. kirjastotoimenjohtaja Eeva Nikander, eeva.nikander(a)karkkila.fi.

KEVÄTKAUDEN 2015 SATUTUNNIT
MLL:n satutädit lukevat lapsille satuja kirjastossa perjantaisin klo 10.15-11.00. Kevätkauden satutunnit päättyvät pe 8.5.2015. Satutunneilla MLL:n satutädit johdattavat lapset satujen kiehtovaan maailmaan. Satutunnit ovat hyvä mahdollisuus saada kotona vietettävään arkipäivään ohjelmaa ja vaihtelua. Ja mikä parasta, lapsi tapaa satutunneilla myös muita ikäisiään. Satutunnit ovat maksuttomia ja ne ovat avoimia kaikille alle kouluikäisille lapsille. Jokaiselta osallistumiskerralta lapsi saa tarran satupassiin. Tervetuloa satutunneille pienokaistenne kanssa!

LUE ASIAKASLEHTEMME!
Lukki-kirjastojen 10-vuotisen yhteistyön kunniaksi koottu asiakaslehti jaettiin helmikuun alussa joka kotiin Karkkilassa, Lohjalla ja Vihdissä. Lehti on luettavissa myös verkossa. Sen voi myös ladata talteen pdf-tiedostona. Lehden julkaisemiseksi Lukki-kirjastot saivat avustuksen Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

KARKKILAN KIRJASTON LAINATUIMMAT TEOKSET VUONNA 2014
Kirjaston lainaustilastoja on tarjolla Tilastot ja asiakirjat -sivulla. Olisivatko Risto Räppääjä ja Outolan veljekset jo saaneet seuraa lasten Top 20 -listalla?

KIRJASTON LEHTIVALIKOIMA 2015
Kirjaston lehtiluettelo 2015 on päivitetty Lehdet -alasivulle. Lehtivalikoimaan tulee vuoden 2015 alusta kaksi uutta nimekettä: suosittu nuortenlehti Demi ja ulkoilmaihmisten ykköslehti Retki. Pieniä muutoksia seuraa myös kustantajien toiminnasta: Lemmikki-lehden ilmestyminen on päättynyt, ja käsityölehti Moda ilmestyy jatkossa nimellä Kotiliesi Käsityö. Sähköisen ePress -sanomalehtipalvelun (www.epress.fi) edelleen laajentuessa kirjaston sanomalehtihyllystä poistuu Kotimaa, jota voi siis edelleen lukea ePressin kautta kirjaston kaikilla asiakaspäätteillä ja omilla laitteilla langattomassa verkossa.

KIRJAVINKKEJÄ LUKKI-KIRJASTOISTA (12/2014)
Lukki-kirjastot kokosivat jouluksi 2014 lastenkirjavinkeistä kirjallisen joulukalenterin. Useat koululuokat sekä kirjaston henkilökuntaa Karkkilasta, Lohjalta ja Vihdistä valmistivat 24 kappaletta kirjavinkkausesityksiä, jotka Luksian audiovisuaalisen viestinnän opiskelijat kuvasivat. Hanke on toteutettu Etelä-Suomen aluehallintoviraston avustuksella.

ELIAS-TIETOKANNASSA ON NYT MYÖS TIETOKIRJAILIJOITA (12/2014)
Lukki-kirjastojen yhteistä Elias-kirjailijatietokantaa on täydennetty Karkkilan, Lohjan ja Vihdin alueen tietokirjailijoilla, jotka ovat kirjoittaneet kotiseudustaan. Tietokantaa voi käyttää osoitteessa www.eliaskirjailijat.fi. Vuonna 2007 luotua yhteistietokantaa päivitettiin Opetus- ja kulttuuriministeriön hankeavustuksella.

OLETKO JO KOKEILLUT E-KIRJASTOA?
Lukki-kirjastojenkin sähköiset aineistot löytyvät nyt eKirjastosta! Käy tutustumassa uuteen valtakunnalliseen palveluun - jos sinulla on kirjastokortteja muihinkin Suomen yleisiin kirjastoihin, voit vaihtaa kirjastoa yläreunan valikosta. Muistathan myös antaa sivustosta sen kehittäjille palautetta, jos jokin ei toimi kuten pitäisi tai sinulla on muuten parannusehdotuksia.


UUTTA: VARAUSTEN ITSEPALVELUNOUTO (5/2014)
Uuden lainausautomaatin myötä tehtiin kaivattu uudistus varausten noutoon: varauksetkin voi nyt noutaa omatoimisesti kirjaston itsepalveluaikoina. Varattu aineisto on sijoitettu asiakaspalvelutiskin takana olevaan hyllyyn, josta omansa voi hakea automaatilla lainattavaksi. Tietosuojan takia varaushyllyssä ei näy asiakkaiden nimiä, joten ensin pitää tarkistaa saapumisilmoituksesta, mitä teosta on hakemassa. Lainauksessa pitää käyttää juuri sitä kirjastokorttia, jolle varaus on tehty, muuten automaatti kieltäytyy antamasta varattua teosta lainaan. Lainauksen jälkeen varausmaksu jää kortille odottamaan ja sen voi maksaa myöhemmin asiakaspalvelun ollessa auki. Asiakaspalveluaikoina ma-to klo 13-19 ja pe klo 10-16 varaukset saa noutaa edelleen aiempaan tapaan asiakaspalvelun kautta.

KIRJASTON ITSEPALVELUAUTOMAATIT UUSITTU (5/2014)
Kirjastoon on hankittu uudet palautus- ja lainausautomaatti. Palautus hoituu edelleen vanhan automaatin paikalla, mutta lainausautomaatti on nyt erikseen asiakaspalvelutiskin vieressä. Asiakaspalvelun kauttakin saa toki edelleen myös palauttaa ja lainata. Uusien automaattien hankintaan saatiin avustusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Kirjaston vanha palautus- ja lainausautomaatti oli vielä Windows XP-laite ja viivakoodien lukeminen oikutteli jatkuvasti, joten sen oli aika väistyä varmatoimisemman tekniikan tieltä.


SEUTUKULJETUKSET NYT TIISTAISIN JA TORSTAISIN (1/2014)
Aineiston kuljetus Lukki-kirjastojen välillä nopeutuu. Aiemmin kerran viikossa Karkkilan kirjaston kautta ajettu reitti ajetaan tänä vuonna kahdesti viikossa, tiistaisin ja torstaisin. Reitti kiertää kaikkien Lukki-toimipisteiden kautta, joten aineistoa saa nopeammin seutulainaan myös sivukirjastoista.

AUKIOLO- JA HENKILÖSTÖMUUTOKSIA KIRJASTOSSA HELMIKUUSSA 2014
Vapaa-aikalautakunta hyväksyi kirjaston kevään 2014 aukioloajat kokouksessaan 4.2.2014 ja ne ovat voimassa 31.5.2014 asti. Aukioloaikojen muutoksen taustalla on kirjaston muuttunut henkilöstötilanne kirjastonjohtaja Antti Karhoksen siirryttyä maaliskuun alusta Tuusulan kunnan kirjastotoimenjohtajaksi. Lautakunta päätti jättää kirjastotoimenjohtajan paikan toistaiseksi täyttämättä ja nimesi vt. kirjastotoimenjohtajaksi kirjastonhoitaja Eeva Nikanderin. Lisätietoja päätöksistä löytyy vapaa-aikalautakunnan kokouksen pöytäkirjasta

MYÖHÄSTYMISMAKSUIHIN MUUTOKSIA 1.1.2014
Lainojen myöhästymismaksua nostetaan 0,05 eurolla eli maksu on vuoden 2014 alusta alkaen 0,20 €/päivä. Yhdestä lainasta voi kertyä myöhästymismaksuja enintään 5 euroa. Maksut ovat vuoden alusta samansuuruiset kaikissa Lukki-kirjastoissa. Vapaa-aikalautakunta päätti Karkkilan kirjaston maksumuutoksista kokouksessaan 12.11.2013. 

TAULUTIETOKONEELLA NETTIIN
Karkkilan kirjastoon on hankittu Opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksella kaksi taulutietokonetta, jotka on tarkoitettu asiakkaiden käytettäviksi kirjastossa. Laitteet soveltuvat hyvin esimerkiksi e-kirjojen ja -lehtien lukemiseen, nettivideoiden katseluun ja muuhunkin internetin käyttöön. Taulutietokoneet lainataan kirjaston palvelutiskistä kuvallista henkilöllisyystodistusta vastaan ja ne ovat käytettävissä kirjaston palveluaikoina eli ma-to klo 12-19, pe klo 10-18 ja la klo 10-14. 

Kirjastosta voi lainata nyt taulutietokoneen
"Surffailtaisiinko tänään keinutuolissa kiinanruusun alla?"
Kirjaston taulutietokoneet mahdollistavat tämänkin!

KAUKOPALVELUN HINNOITTELU MUUTTUI 1.7.2013
Karkkilan kirjaston kautta tilattujen kaukolainojen hinnoittelu muuttui kaksiportaiseksi heinäkuussa 2013. Aiemman kiinteän kaukopalvelumaksun (5 €) sijasta asiakkaalta peritään kaukopalvelumaksu 4 € sekä lisäksi mahdolliset lähettävän kirjaston kulut. Suuri osa kaukolainaan kysytyistä teoksista on edelleen saatavissa pelkän kaukopalvelumaksun hinnalla esim. Varastokirjastosta tai maakuntakirjastoista. Maksuista myös sovitaan asiakkaan kanssa aina kaukolainatilausta tehtäessä, eikä aineistoa asiakkaan niin halutessa etsitä lainaan kirjastoista, joiden aineiston lainaaminen aiheuttaisi asiakkaalle lisämaksuja (esim. oppilaitoskirjastot ja erikoiskirjastot perivät lähettämistään kaukolainoista yleensä 7-10 euron maksun). Vapaa-aikalautakunta päätti kirjaston maksumuutoksista kokouksessaan 11.6.2013.

KOTISEUTUKIRJALLISUUTTA KARKKILA-HYLLYSTÄ 
Jos verkkokirjastossa aineistoa hakiessa tulee vastaan teoksia, joiden saatavuustiedoissa on hyllypaikkana ”Karkkila”, niin kyseinen teos on sijoitettu uuteen Karkkila-aiheiseen hyllyyn. Karkkila-hylly sijaitsee aikuistenosaston luiskan vierellä tietokirjojen edellä, ja siihen on koottu kirjaston avokokoelmasta Karkkilaan liittyvää aineistoa sekä vaihtuva valikoima Karkkila-kokoelman teoksia. Lisää lukemista kaikille Karkkila-faneille löytyy tietysti varsinaisesta Karkkila-kokoelmasta.  

KIRJASTON KÄYTTÄJÄKYSELYN TULOKSIA
Karkkilan kirjasto sai mukavasti vastauksia (yhteensä 98) maalis-huhtikuussa 2013 järjestettyyn käyttäjäkyselyyn, joka oli osa Kansalliskirjaston koordinoimaa kirjastoalan käyttäjäkyselyä. Kyselyn tulokset ja myös kirjaston vastaukset asiakkaiden avoimiin palautteisiin on tallennettu Tilastot ja asiakirjat -sivullemme. Koko Suomen kyselytuloksiin voi puolestaan perehtyä Kansalliskirjaston kotisivuilla. Kiitokset kaikille kyselyyn osallistuneille!

KIRJASTOSSA VOI KÄYTTÄÄ SKANNERIA
Kirjastoon on hankittu uusi yleisötulostin, jossa on myös skanneri. Skannerilla voi esimerkiksi digitoida valokuvia tai asiakirjoja esim. sähköpostin liitteeksi tai talteen ajan hampaalta. Skanneria käytetään laitteen vieressä olevalta tietokoneelta.

E-KIRJAT KIRJASTOSSA
Lukki-kirjastot ovat jo useamman vuoden ajan tarjonneet jonkin verran e-kirjoja lainattavaksi. Täydellinen lista kirjaston e-kirjoista löytyy verkkokirjastosta valitsemalla tarkennetussa haussa hakuun kaikki kirjastot ja aineistolajiksi sähköisen kirjan. Tässä suora linkki e-kirjavalikoimaan! Kirjaston e-kirjojen käyttämiseen tarvitaan kirjastokortin numeron ja verkkokirjaston salasanan (jonka saa käymällä kirjastossa) lisäksi sopiva sovellus tietokonetta tai mobiililaitetta varten. Lukuohjelman asennusohjeilla omalle laitteelle tarkoitettu ohjelma löytyy tuota pikaa! E-kirjojen eräpäivistä ei muuten tarvitse huolehtia - ne palauttavat itse itsensä!

KIERRÄTYSHYLLY KULTTUURITUOTTEILLE
Kirjaston eteisessä on nyt kierrätyshylly, johon voi jättää pieniä määriä itselle tarpeettomaksi jääneitä kirjoja, lehtiä, elokuvia ynnä muita kulttuurituotteita, joiden arvelee vielä kiinnostavan muita kirjastossa kävijöitä. Hyllystä voi vapaasti ottaa siihen tuotuja tavaroita.

KOKOELMAPOLITIIKKA KIRJASTOTYÖN TUEKSI
Vapaa-aikalautakunta käsitteli kokouksessaan 11.12.2012 kirjaston kokoelmapolitiikan. Kokoelmapolitiikka kuvaa Karkkilan kaupunginkirjaston kokoelmia, aineiston hankintaa, varastointia ja poistoja. Se toimii henkilökunnan tukena ja tiedonlähteenä kokoelmia käsiteltäessä sekä ohjaa ja auttaa kokoelmien kehittämisessä. Kokoelmapolitiikka on kokonaisuudessaan luettavissa täällä.

KIRJASTON JA KAUPUNGINTALON ASIAKASPYSÄKÖINTI HELPOTTUU
Kaupungintalon piha-alueella Tekopan hallin (ns. Ylä-Emalin) seinustalla aiemmin henkilökunnan käytössä olleet parkkipaikat on muutettu pääosin asiakaspysäköintipaikoiksi. Kirjaston pensasaidan edustalle/kadunvarsille ei ole sallittua pysäköidä, sillä katualueen täyttyessä liikenteen kulku saattaa vaikeutua.

VHS-AARTEET DIGIAIKAAN KIRJASTOSSA
Karkkilan kirjastossa voi pelastaa vanhat vhs-videot ajan hampaalta digitaaliseen muotoon, jossa videon laatu ei enää huonone kuten vhs-nauhoilla säilytettäessä. Kirjastoon on hankittu tallentava dvd/vhs-soitin, jolla videoiden siirto dvd-levyille käy helposti. Lue lisää...

KARKKILAN KIRJASTON VARAUSLAHJAKORTTI
Kuuden euron arvoisella aineettomalla lahjalla voi ilahduttaa himolukijaa, houkutella kirjastonvieroksujia uusiin seikkailuihin tai vaikka innostaa kokeilemaan seutulainausta.Lue lisää...

KIRJASTON LANGATON VERKKO
Karkkilan kirjastossa on langaton verkko, jonka kautta asiakkaat voivat olla yhteydessä internetiin mobiililaitteillaan kirjaston aukioloaikoina. Verkkoon kirjautumiseen tarvitsee tunnukset, jotka ovat esillä kirjaston tiloissa ja ne saa myös muistilapulla palvelutiskistä.

KIRJASTON JUHLAVUOSI HUIPENTUI 150-VUOTISJUHLIIN
Karkkilan kirjasto täytti 150 vuotta vuonna 2012, ja merkkipaalua juhlittiin lauantaina 24.11.2012. Kuten kuvasta näkyy, sekä kirjastolaiset että osa yleisöstä pukeutui juhlan kunniaksi kirjojen ja elokuvien innoittamiin asuihin. Lasten ja nuorten kirjastoraati valitsi yleisön parhaaksi asuksi Siiri Kylmäkorven viimeisimmän Risto Räppääjä -elokuvan innoittaman Viileä Venla -asun (Siiri on kuvassa etummaisena valkoinen turkisliivi yllä). Kirjaston henkilökunta palkitsi Kirjastomuistoja -kirjoituskeräykseen osallistuneita: kirjaston varauslahjakortit arvottiin Salme Kapiaiselle ja Aino Huoviselle ja henkilökunnan suosikkina palkittiin Tuija Närhen kirjoitus, jonka voi lukea täältä. Lisää kuvia kirjastojuhlasta on kirjaston Facebook-sivulla. Juhlakuvia, kuten muitakin kirjaston sivujen sisältöjä, voi katsella ilman Facebookiin rekisteröitymistä. Kirjaston vaiheisiin voi tutustua Kirjaston historiaa -sivulla. 


Ajankohtaista
Yhteystiedot
Kirjasto
Asiakaspalvelu Kirjasto
 044 7674 642
Valtatie 26, 03600 Karkkila
kirjasto@karkkila.fi
Matkailijan Karkkila
Karkkilan kaupunki
Karkkilan kaupunki | Valtatie 26, 03600 KARKKILA | vaihde (09) 4258 3600 | kirjaamo@karkkila.fi