Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä
Palvelut / Kirjasto

Karkkilan kirjasto FacebookissaSanomalehdet ePressissäNaxos-musiikkikirjastoE-kirjat EllibsistäE-aineistot E-kirjastossaeBooking


AJANKOHTAISTA

Sivua on päivitetty 19.9.2016

LUKKI-VERKKOKIRJASTO
Lukki-kirjastojen yhteinen verkkokirjasto on avoinna vuorokauden ympäri osoitteessa https://lukki.verkkokirjasto.fi.

KIRJASTON AUKIOLOAJAT

Kirjasto on avoinna ma-to kello 13-19 ja pe kello 10-17. Lisäksi omatoimikirjasto on käytettävissä ma-to kello 9-13 ja pe kello 9-10. Poikkeavat aukioloajat löydät täältä. HUOMIO! Omatoimikirjaston käyttö edellyttää erillisen käyttöoikeushakemuksen täyttämistä asiakaspalvelussa (kirjastokortti tai henkilöllisyystodistus mukaan, alle 15-vuotiailla oltava huoltaja mukana käyttöoikeutta haettaessa). Omatoimiaikana palautukset, lainaukset ja varausten nouto onnistuvat automaateilla ja myös tietokoneet ja kopiokone/tulostin ovat käytettävissä. Myös Kirjastogallerian näyttelyt ovat avoinna itsepalveluaikana, ellei näyttelytiedoissa toisin mainita. Lisätietoja omatoimikirjaston käytöstä on Asiakkaana kirjastossa -sivulla.

HARJOITTELE LUKEMISTA KIRJASTOKOIRAN KANSSA
Karkkilan kirjastossa viime keväänä kokeiltu kirjastokoiratoiminta jatkuu syyskaudella: vapaita lukuaikoja voi tiedustella taas kirjaston asiakaspalvelusta! Kirjastokoirat ovat koiria, joille lukemiseen harjoitusta tarvitsevat voivat käydä lukemassa ääneen: koira kuuntelee arvostelematta. Karkkilassa toiminta pyörii kahden vapaaehtoisen koirakon voimin: Outi Pietiläisen kleinspitz Nelson ja Kirsi Siivosen suomenlapinkoira Kemu käyvät parhaillaan Kennelliiton Kaverikoira-koulutusta. Noin vartin mittaisen lukuajan voi varata kirjaston asiakaspalvelusta (p. 044 767 4642). Lukutilanteessa on aina mukana koiran omistaja. Luettavan kirjan voi valita kirjastosta tai tuoda mukana.

SYYSKAUDEN 2016 SATUTUNNIT
MLL:n satutädit lukevat lapsille satuja kirjastossa perjantaisin klo 10.15-11.00 aina 16.12.2016 asti. Satutunneilla MLL:n satutädit johdattavat lapset satujen kiehtovaan maailmaan. Satutunnit ovat maksuttomia ja ne ovat avoimia kaikille alle kouluikäisille lapsille. Jokaiselta osallistumiskerralta lapsi saa tarran satupassiin. Tervetuloa satutunneille!

LUKUPIIRI KOKOONTUU JÄLLEEN 13.10.2016
Lukupiiri kokoontuu torstaina 13.10.2016 kirjaston kerhotilassa kello 17.30. Tuolloin käsitellään yhdessä Pauliina Rauhalan paljon keskustelua herättänyt teos Taivaslaulu, joka kertoo lestadiolaisnaisen nykyarjesta. Syyskauden muut kirjat: 10.11. Heidi Köngäs: Hertta, 15.12. Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia. Hae omat lukukappaleesi kirjaston asiakaspalvelusta. Tervetuloa lukupiiriin keskustelemaan kirjoista tai vain kuuntelemaan muiden jakamia kokemuksia lukemastaan!

ÄLYPUHELIMIEN LATAUSPISTE
Karkkilan kirjaston lehtisalissa on latauspiste, jonka lukittaviin kaappeihin voi jättää älypuhelimet latautumaan. Latauskaapeissa on liittimet useimpien älypuhelinmallien lataamiseen. Latauspiste kuuluu Vivotechin ja Fortumin yhteistyössä tarjoamaan valtakunnalliseen verkostoon, jota alettiin rakentaa alkukesästä. Kirjaston latauspiste on käytettävissä aluksi jouluun asti, minkä jälkeen katsotaan, onko palvelulle Karkkilassa riittävästi kysyntää.

KIRJASTOSTA VOI LAINATA LAUTAPELEJÄ
Karkkilan kaupunginkirjastosta on nyt mahdollista lainata lautapelejä. Lautapelien lainaaminen on yleistynyt viime vuosina Suomen kirjastoissa. Karkkilassa on aikaisemmin ollut kirjastossa pelattavia pelejä,  mutta nyt lautapelejä pystyy lainamaan myös kotikäyttöön.  Lautapelien laina-aika on kaksi viikkoa ja niitä voi varata ja uusia kuten kirjojakin. Lautapelit ovat esillä lastenosastolla, mutta pelivalikoimaa on sekä lapsille että aikuisille.

YLEISÖKONEIDEN AJANVARAUSJÄRJESTELMÄ (5/2016)
Kirjaston yleisökoneilla on käytössä eBooking-ajanvarausohjelma. Koneiden käyttö edellyttää Lukki-kirjastokorttia ja siihen liitettyä nelinumeroista tunnuslukua. Vapaan koneen voi ottaa käyttöön ilman ajanvarausta, mutta parhaiten koneelle pääsyn haluamanaan ajankohtana voi varmistaa varaamalla ajan etukäteen internetissä osoitteessa www.ebooking.dpg.fi/karkkila tai asiakaspalvelussa. Jos ei vielä omista Lukki-kirjastokorttia tai tunnusluku ei ole tallessa, pitää ensin käväistä kirjaston asiakaspalvelussa henkilöllisyystodistuksen kera. Yleisökoneille voi varata käyttöaikaa yhden tunnin kerrallaan, paitsi palvelutiskin edustalla olevalle koneelle pääsee vain jonottamalla 30 minuutiksi kerrallaan. Yleisökoneita on viisi, joista kahta lastenosastolla sijaitsevaa konetta voivat käyttää myös alle 15-vuotiaat. Lehtisalin tietokonetta voi kuka tahansa käyttää ilman ajanvarausta ePress-sanomalehtipalvelun lehtien lukemiseen.

KIRJASTON VARAUSMAKSUT POISTUIVAT 5.4.2016
Lukki-kirjastojen aineiston varausmaksut poistuivat ja huomautusmaksut nousivat 5. huhtikuuta 2016. Varauksia voi siis tehdä maksutta yli kuntarajojen verkkokirjastossa tai asiakaspalvelussa. Noutamatta jääneestä varauksesta peritään edelleen 1 euron maksu. Myöhästyneestä aineistosta lähetettävän huomautuskirjeen maksu nousi aiemmasta 1 eurosta 2 euroon.

KARKKILA-KOKOELMASTA EI ANNETA KOTILAINOJA (10.5.2016)
Kirjaston Karkkila-kokoelmaan pysyvästi tallennettua kotiseutuaineistoa ei enää anneta kotilainaan, jotta aineisto varmasti säilyisi jälkipolvillekin. Aineistoa saa lukusalilainaksi kirjaston asiakaspalveluaikoina. Teosten lainattavat niteet on koottu Karkkila-hyllyyn, joka sijaitsee aikuistenosastolla alakertaan vievän luiskan vieressä. Karkkila-hyllyn uutuudet löytyvät uutuusalueelta.

KIRJASTOSSA ON KAMERAVALVONTA
Karkkilan kirjastossa on otettu 9.2.2016 käyttöön tallentava kameravalvontajärjestelmä. Järjestelmän käyttöönotto on osa omatoimikirjaston kehittämishanketta. Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste on luettavissa Asiakkaana kirjastossa -sivulla.

KIRJASTON LEHTIVALIKOIMA 2016
Kirjaston lehtiluettelo 2016 on päivitetty Lehdet -alasivulle . Lehtivalikoimaan tulee vuoden 2016 alusta monia uusia nimekkeitä: uusina lehtinä lehtisaliin tulevat vuoden 2016 alusta Ottobre Design Kids + Woman, Senioriterveys, Vauva ja Vene. Lasten- ja nuortenosastolle tilataan uusina lehtinä Koululainen, jalkapallolehti Goal ja videopelilehti Pelit. Karkkila on muutaman vuoden tauon jälkeen myös Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän kulttuurilehtien ostotuen piirissä. Kulttuurilehtien valikoimasta kirjastoon on tilattu vuodeksi 2016 elokuvalehti Episodi, tieteellinen aikakauskirja Finsk Tidskrift, musiikkilehti Rumba, scifilehti Spin, kuvataidelehti Taide sekä aikuisille suunnattu lastenkulttuurilehti Tyyris Tyllerö. (Aiemmasta tiedotuksesta poiketen lastenkirjallisuuslehti Vinski ei tule kirjaston valikoimiin, koska se muuttuu kokonaan sähköiseksi.) Sähköisen ePress -sanomalehtipalvelun ( www.epress.fi ) edelleen laajentuessa kirjaston sanomalehtihyllystä poistuvat Luoteis-Uusimaa ja Länsi-Uusimaa, joita voi siis edelleen lukea ePressin kautta kirjaston kaikilla asiakaspäätteillä ja omilla laitteilla langattomassa verkossa.

ELLIBSIN E-KIRJAPALVELU UUDISTUI (9/2015)
Lukki-kirjastojen Ellibs-e-kirjapalvelu on uudistunut. Tutustu uuteen Ellibsiin ja kirjaston muihin sähköisiin kokoelmiin Sähköiset aineistot -sivulla.

ELIAS-TIETOKANNASSA ON NYT MYÖS TIETOKIRJAILIJOITA (12/2014)
Lukki-kirjastojen yhteistä Elias-kirjailijatietokantaa on täydennetty Karkkilan, Lohjan ja Vihdin alueen tietokirjailijoilla, jotka ovat kirjoittaneet kotiseudustaan. Tietokantaa voi käyttää osoitteessa www.eliaskirjailijat.fi . Vuonna 2007 luotua yhteistietokantaa päivitettiin Opetus- ja kulttuuriministeriön hankeavustuksella.

OLETKO JO KOKEILLUT E-KIRJASTOA?
Lukki-kirjastojenkin sähköiset aineistot löytyvät nyt eKirjastosta ! Käy tutustumassa uuteen valtakunnalliseen palveluun - jos sinulla on kirjastokortteja muihinkin Suomen yleisiin kirjastoihin, voit vaihtaa kirjastoa yläreunan valikosta. Muistathan myös antaa sivustosta sen kehittäjille palautetta, jos jokin ei toimi kuten pitäisi tai sinulla on muuten parannusehdotuksia.


UUTTA: VARAUSTEN ITSEPALVELUNOUTO (5/2014, päiv. 4/2016)
Uuden lainausautomaatin myötä tehtiin kaivattu uudistus varausten noutoon: varauksetkin voi nyt noutaa omatoimisesti kirjaston itsepalveluaikoina. Varattu aineisto on sijoitettu asiakaspalvelutiskin takana olevaan hyllyyn, josta omansa voi hakea automaatilla lainattavaksi. Tietosuojan takia varausten välissä olevissa kuiteissa ei näy asiakkaiden nimiä, vaan vain asiakkaan henkilökohtainen koodi, joka näkyy myös saapumisilmoituksessa. Lainauksessa pitää käyttää juuri sitä kirjastokorttia, jolle varaus on tehty, muuten automaatti kieltäytyy antamasta varattua teosta lainaan. Asiakaspalveluaikoina ma-to klo 13-19 ja pe klo 10-16 varaukset saa noutaa edelleen aiempaan tapaan asiakaspalvelun kautta.

SEUTUKULJETUKSET TIISTAISIN JA TORSTAISIN (1/2014)
Aineiston kuljetus Lukki-kirjastojen välillä nopeutuu. Aiemmin kerran viikossa Karkkilan kirjaston kautta ajettu reitti ajetaan tänä vuonna kahdesti viikossa, tiistaisin ja torstaisin. Reitti kiertää kaikkien Lukki-toimipisteiden kautta, joten aineistoa saa nopeammin seutulainaan myös sivukirjastoista.

TAULUTIETOKONEELLA NETTIIN
Karkkilan kirjastoon on hankittu Opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksella kaksi taulutietokonetta, jotka on tarkoitettu asiakkaiden käytettäviksi kirjastossa. Laitteet soveltuvat hyvin esimerkiksi e-kirjojen ja -lehtien lukemiseen, nettivideoiden katseluun ja muuhunkin internetin käyttöön. Taulutietokoneet lainataan kirjaston palvelutiskistä kuvallista henkilöllisyystodistusta vastaan ja ne ovat käytettävissä kirjaston palveluaikoina .

KOTISEUTUKIRJALLISUUTTA KARKKILA-HYLLYSTÄ 
Jos verkkokirjastossa aineistoa hakiessa tulee vastaan teoksia, joiden saatavuustiedoissa on hyllypaikkana ”Karkkila”, niin kyseinen teos on sijoitettu uuteen Karkkila-aiheiseen hyllyyn. Karkkila-hylly sijaitsee aikuistenosaston luiskan vierellä tietokirjojen edellä, ja siihen on koottu kirjaston avokokoelmasta Karkkilaan liittyvää aineistoa sekä vaihtuva valikoima Karkkila-kokoelman teoksia. Lisää lukemista kaikille Karkkila-faneille löytyy tietysti varsinaisesta Karkkila-kokoelmasta .  

KIRJASTOSSA VOI KÄYTTÄÄ SKANNERIA
Kirjastoon on hankittu uusi yleisötulostin, jossa on myös skanneri. Skannerilla voi esimerkiksi digitoida valokuvia tai asiakirjoja esim. sähköpostin liitteeksi tai talteen ajan hampaalta. Skanneria käytetään laitteen vieressä olevalta tietokoneelta. Tietokoneelle ei voi varata aikaa, vaan sen saa käyttöön puoleksi tunniksi kerrallaan jonotusperiaatteella.

KIERRÄTYSHYLLY KULTTUURITUOTTEILLE
Kirjaston eteisessä on nyt kierrätyshylly, johon voi jättää pieniä määriä itselle tarpeettomaksi jääneitä kirjoja, lehtiä, elokuvia ynnä muita kulttuurituotteita, joiden arvelee vielä kiinnostavan muita kirjastossa kävijöitä. Hyllystä voi vapaasti ottaa siihen tuotuja tavaroita.

VHS-AARTEET DIGIAIKAAN KIRJASTOSSA
Karkkilan kirjastossa voi pelastaa vanhat vhs-videot ajan hampaalta digitaaliseen muotoon, jossa videon laatu ei enää huonone kuten vhs-nauhoilla säilytettäessä. Kirjastoon on hankittu tallentava dvd/vhs-soitin, jolla videoiden siirto dvd-levyille käy helposti. Lue lisää...

KIRJASTON LANGATON VERKKO
Karkkilan kirjastossa ja kaupungintalolla on langaton verkko, jonka kautta asiakkaat voivat olla yhteydessä internetiin mobiililaitteillaan kirjaston aukioloaikoina. Verkkoon kirjautumiseen tarvitsee tunnukset, jotka ovat esillä kirjaston tiloissa ja ne saa myös muistilapulla palvelutiskistä.

KIRJASTON 150-VUOTISJUHLAVUOSI 2012
Karkkilan kirjasto täytti 150 vuotta vuonna 2012, ja merkkipaalua juhlittiin lauantaina 24.11.2012. Kuten kuvasta näkyy, sekä kirjastolaiset että osa yleisöstä pukeutui juhlan kunniaksi kirjojen ja elokuvien innoittamiin asuihin. Lasten ja nuorten kirjastoraati valitsi yleisön parhaaksi asuksi Siiri Kylmäkorven viimeisimmän Risto Räppääjä -elokuvan innoittaman Viileä Venla -asun (Siiri on kuvassa etummaisena valkoinen turkisliivi yllä). Kirjaston henkilökunta palkitsi Kirjastomuistoja -kirjoituskeräykseen osallistuneita: kirjaston varauslahjakortit arvottiin Salme Kapiaiselle ja Aino Huoviselle ja henkilökunnan suosikkina palkittiin Tuija Närhen kirjoitus, jonka voi lukea täältä . Lisää kuvia kirjastojuhlasta on kirjaston Facebook-sivulla . Juhlakuvia, kuten muitakin kirjaston sivujen sisältöjä, voi katsella ilman Facebookiin rekisteröitymistä. Kirjaston vaiheisiin voi tutustua Kirjaston historiaa -sivulla. 


Ajankohtaista »
Yhteystiedot
Kirjasto
Asiakaspalvelu Kirjasto
 044 7674 642
Valtatie 26, 03600 Karkkila
kirjasto@karkkila.fi
Hankinnat »
Karkkilan kaupunki »
Matkailijan Karkkila »
Karkkilan kaupunki | Valtatie 26, 03600 KARKKILA | vaihde (09) 4258 3600 | kirjaamo@karkkila.fi