Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä
Palvelut / Kirjasto

Karkkilan kirjasto FacebookissaSanomalehdet ePressissäNaxos-musiikkikirjastoE-kirjat EllibsistäE-aineistot E-kirjastossaeBooking


Ajankohtaista

Sivua on päivitetty 10.1.2017

VERKKOKIRJASTO: AINEISTOHAKU, VARAUKSET, UUSINNAT 
Lukki-kirjastojen yhteinen verkkokirjasto on avoinna vuorokauden ympäri osoitteessa https://lukki.verkkokirjasto.fi. Verkkokirjaston käyttöön tarvittavan tunnusluvun saa kirjastosta. Sama tunnusluku toimii verkkokirjastossa, kaikkien Lukki-kirjastojen lainausautomaateilla, yleisökoneilla ja omatoimikirjastoissa (Karkkilan omatoimikirjaston käyttö edellyttää erillistä käyttöoikeushakemusta).

KIRJASTON AUKIOLOAJAT

Kirjasto on avoinna ma-to kello 13-19 ja pe kello 10-17. Lisäksi omatoimikirjasto on käytettävissä ma-to kello 9-13 ja pe kello 9-10. Poikkeavat aukioloajat löydät täältä. HUOMIO! Omatoimikirjaston käyttö edellyttää erillisen käyttöoikeushakemuksen täyttämistä asiakaspalvelussa (kirjastokortti tai henkilöllisyystodistus mukaan, alle 15-vuotiailla oltava huoltaja mukana käyttöoikeutta haettaessa). Omatoimiaikana palautukset, lainaukset ja varausten nouto onnistuvat automaateilla ja myös tietokoneet ja kopiokone/tulostin ovat käytettävissä. Myös Kirjastogallerian näyttelyt ovat avoinna itsepalveluaikana, ellei näyttelytiedoissa toisin mainita. Lisätietoja omatoimikirjaston käytöstä on Asiakkaana kirjastossa -sivulla.

NETTIOPASTUKSET ALKAVAT TAMMIKUUSSA!
Nettiopastaja toimii epävarman netinkäyttäjän vertaisohjaajana internetin ja tietotekniikan käytössä. Maksutonta palvelua suositellaan etenkin ikääntyville, jotka tarvitsevat opastusta verkossa asiointiin. Lue lisää uudesta vapaaehtoistyöhön perustuvasta toiminnasta Nettiopastukset-sivulta.

LUKUPIIRI JATKUU TAMMIKUUSSA
Kirjaston lukupiirissä torstaina 19.1.2017 klo 17.30 käsitellään Aki Ollikaisen menestyksekästä esikoisromaania Nälkävuosi. Ollikainen vie lukijansa keskelle suuria nälkävuosia, ajanjaksoon, jolloin kuoleman väri oli valkoinen ja se valkoinen levittäytyi kaikkialle. Ollikainen kertoo julman ja traagisen tarinansa koruttomasti mutta kauniisti, turhia paisuttelematta mutta sydämeenkäyvästi. Loputon talvi ja armoton nälkä ovat tehneet ihmisistä eläimiä toisilleen, ja kirjan päähenkilö, pieni Mataleena perheineen, elää todellisuudessa, jollaista on vaikea enää nykypäivänä kuvitella. Kirja voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ja oli myös Finlandia-ehdokkaana vuonna 2012. Nälkävuotta on lainattavissa lainausautomaatin vieressä, mutta osallistuminen ei edellytä kirjan lukemista. Tervetuloa mukaan! Kevään muut kokoontumiset: to 2.2.: Sirpa Kähkönen: Mustat morsiamet; to 9.3. Anni Kytömäki: Kultarinta; to 20.4. Emmi Itäranta: Teemestarin kirja.

ELLIBSISSÄ ON NYT MYÖS ÄÄNIKIRJOJA
Lukki-kirjastojen e-kirjakokoelmassa on nyt tarjolla myös kotimaisia äänikirjoja! Äänikirjojen kuuntelemiseen tarvitsee vain nettiyhteyden ja -selaimen (kännykän hidaskin 3G-yhteys riittää) sekä Lukki-kirjastokortin ja siihen liitetyn tunnusluvun. Lisäohjeita e-kirjojen käyttöön.

HARJOITTELE LUKEMISTA KIRJASTOKOIRAN KANSSA
Karkkilan kirjastossa viime keväänä kokeiltu kirjastokoiratoiminta jatkuu syyskaudella: vapaita lukuaikoja voi tiedustella taas kirjaston asiakaspalvelusta! Kirjastokoirat ovat koiria, joille lukemiseen harjoitusta tarvitsevat voivat käydä lukemassa ääneen: koira kuuntelee arvostelematta. Karkkilassa toiminta pyörii kahden vapaaehtoisen koirakon voimin: Outi Pietiläisen kleinspitz Nelson ja Kirsi Siivosen suomenlapinkoira Kemu ovat molemmat käyneet Kennelliiton Kaverikoira-koulutuksen. Noin vartin mittaisen lukuajan voi varata kirjaston asiakaspalvelusta (p. 044 767 4642). Lukutilanteessa on aina mukana koiran omistaja. Luettavan kirjan voi valita kirjastosta tai tuoda mukana.

KEVÄTKAUDEN 2017 SATUTUNNIT
MLL:n satutädit lukevat lapsille satuja kirjastossa perjantaisin 13.1. - 12.5.2017 klo 10.15-11.00. Satutunneilla MLL:n satutädit johdattavat lapset satujen kiehtovaan maailmaan. Satutunnit ovat maksuttomia ja ne ovat avoimia kaikille alle kouluikäisille lapsille. Jokaiselta osallistumiskerralta lapsi saa tarran satupassiin. Tervetuloa satutunneille!

ÄLYPUHELIMIEN LATAUSPISTE
Karkkilan kirjaston lehtisalissa on latauspiste, jonka lukittaviin kaappeihin voi jättää älypuhelimet latautumaan. Latauskaapeissa on liittimet useimpien älypuhelinmallien lataamiseen. Latauspiste kuuluu Vivotechin ja Fortumin yhteistyössä tarjoamaan valtakunnalliseen verkostoon.

KIRJASTOSTA VOI LAINATA LAUTAPELEJÄ
Karkkilan kaupunginkirjastosta on nyt mahdollista lainata lautapelejä. Lautapelien lainaaminen on yleistynyt viime vuosina Suomen kirjastoissa. Karkkilassa on aikaisemmin ollut kirjastossa pelattavia pelejä,  mutta nyt lautapelejä pystyy lainamaan myös kotikäyttöön.  Lautapelien laina-aika on kaksi viikkoa ja niitä voi varata ja uusia kuten kirjojakin. Lautapelit ovat esillä lastenosastolla, mutta pelivalikoimaa on sekä lapsille että aikuisille.

YLEISÖKONEIDEN AJANVARAUSJÄRJESTELMÄ (5/2016)
Kirjaston yleisökoneilla on käytössä eBooking-ajanvarausohjelma. Koneiden käyttö edellyttää Lukki-kirjastokorttia ja siihen liitettyä nelinumeroista tunnuslukua. Vapaan koneen voi ottaa käyttöön ilman ajanvarausta, mutta parhaiten koneelle pääsyn haluamanaan ajankohtana voi varmistaa varaamalla ajan etukäteen internetissä osoitteessa www.ebooking.dpg.fi/karkkila tai asiakaspalvelussa. Jos ei vielä omista Lukki-kirjastokorttia tai tunnusluku ei ole tallessa, pitää ensin käväistä kirjaston asiakaspalvelussa henkilöllisyystodistuksen kera. Yleisökoneille voi varata käyttöaikaa yhden tunnin kerrallaan, paitsi palvelutiskin edustalla olevalle koneelle pääsee vain jonottamalla 30 minuutiksi kerrallaan. Yleisökoneita on viisi, joista kahta lastenosastolla sijaitsevaa konetta voivat käyttää myös alle 15-vuotiaat. Lehtisalin tietokonetta voi kuka tahansa käyttää ilman ajanvarausta ePress-sanomalehtipalvelun lehtien lukemiseen.

KIRJASTON VARAUSMAKSUT POISTUIVAT 5.4.2016
Lukki-kirjastojen aineiston varausmaksut poistuivat ja huomautusmaksut nousivat 5. huhtikuuta 2016. Varauksia voi siis tehdä maksutta yli kuntarajojen verkkokirjastossa tai asiakaspalvelussa. Noutamatta jääneestä varauksesta peritään edelleen 1 euron maksu. Myöhästyneestä aineistosta lähetettävän huomautuskirjeen maksu nousi aiemmasta 1 eurosta 2 euroon.

KARKKILA-KOKOELMASTA EI ANNETA KOTILAINOJA (10.5.2016)
Kirjaston Karkkila-kokoelmaan pysyvästi tallennettua kotiseutuaineistoa ei enää anneta kotilainaan, jotta aineisto varmasti säilyisi jälkipolvillekin. Aineistoa saa lukusalilainaksi kirjaston asiakaspalveluaikoina. Teosten lainattavat niteet on koottu Karkkila-hyllyyn, joka sijaitsee aikuistenosastolla alakertaan vievän luiskan vieressä. Karkkila-hyllyn uutuudet löytyvät uutuusalueelta.

KIRJASTOSSA ON KAMERAVALVONTA
Karkkilan kirjastossa on otettu 9.2.2016 käyttöön tallentava kameravalvontajärjestelmä. Järjestelmän käyttöönotto on osa omatoimikirjaston kehittämishanketta. Henkilötietolain mukainen rekisteriseloste on luettavissa Asiakkaana kirjastossa -sivulla.

ELLIBSIN E-KIRJAPALVELU UUDISTUI (9/2015)
Lukki-kirjastojen Ellibs-e-kirjapalvelu on uudistunut. Tutustu uuteen Ellibsiin ja kirjaston muihin sähköisiin kokoelmiin Sähköiset aineistot -sivulla.

ELIAS-TIETOKANNASSA ON NYT MYÖS TIETOKIRJAILIJOITA (12/2014)
Lukki-kirjastojen yhteistä Elias-kirjailijatietokantaa on täydennetty Karkkilan, Lohjan ja Vihdin alueen tietokirjailijoilla, jotka ovat kirjoittaneet kotiseudustaan. Tietokantaa voi käyttää osoitteessa www.eliaskirjailijat.fi . Vuonna 2007 luotua yhteistietokantaa päivitettiin Opetus- ja kulttuuriministeriön hankeavustuksella.

OLETKO JO KOKEILLUT E-KIRJASTOA?
Lukki-kirjastojenkin sähköiset aineistot löytyvät nyt eKirjastosta ! Käy tutustumassa uuteen valtakunnalliseen palveluun - jos sinulla on kirjastokortteja muihinkin Suomen yleisiin kirjastoihin, voit vaihtaa kirjastoa yläreunan valikosta. Muistathan myös antaa sivustosta sen kehittäjille palautetta, jos jokin ei toimi kuten pitäisi tai sinulla on muuten parannusehdotuksia.


UUTTA: VARAUSTEN ITSEPALVELUNOUTO (5/2014, päiv. 4/2016)
Uuden lainausautomaatin myötä tehtiin kaivattu uudistus varausten noutoon: varauksetkin voi nyt noutaa omatoimisesti kirjaston itsepalveluaikoina. Varattu aineisto on sijoitettu asiakaspalvelutiskin takana olevaan hyllyyn, josta omansa voi hakea automaatilla lainattavaksi. Tietosuojan takia varausten välissä olevissa kuiteissa ei näy asiakkaiden nimiä, vaan vain asiakkaan henkilökohtainen koodi, joka näkyy myös saapumisilmoituksessa. Lainauksessa pitää käyttää juuri sitä kirjastokorttia, jolle varaus on tehty, muuten automaatti kieltäytyy antamasta varattua teosta lainaan. Asiakaspalveluaikoina ma-to klo 13-19 ja pe klo 10-17 varaukset saa noutaa edelleen aiempaan tapaan asiakaspalvelun kautta.

SEUTUKULJETUKSET TIISTAISIN JA TORSTAISIN (1/2014)
Aineiston kuljetus Lukki-kirjastojen välillä nopeutuu. Aiemmin kerran viikossa Karkkilan kirjaston kautta ajettu reitti ajetaan tänä vuonna kahdesti viikossa, tiistaisin ja torstaisin. Reitti kiertää kaikkien Lukki-toimipisteiden kautta, joten aineistoa saa nopeammin seutulainaan myös sivukirjastoista.

TAULUTIETOKONEELLA NETTIIN
Karkkilan kirjastoon on hankittu Opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksella kaksi taulutietokonetta, jotka on tarkoitettu asiakkaiden käytettäviksi kirjastossa. Laitteet soveltuvat hyvin esimerkiksi e-kirjojen ja -lehtien lukemiseen, nettivideoiden katseluun ja muuhunkin internetin käyttöön. Taulutietokoneet lainataan kirjaston palvelutiskistä kuvallista henkilöllisyystodistusta vastaan ja ne ovat käytettävissä kirjaston palveluaikoina .

KOTISEUTUKIRJALLISUUTTA KARKKILA-HYLLYSTÄ 
Jos verkkokirjastossa aineistoa hakiessa tulee vastaan teoksia, joiden saatavuustiedoissa on hyllypaikkana ”Karkkila”, niin kyseinen teos on sijoitettu uuteen Karkkila-aiheiseen hyllyyn. Karkkila-hylly sijaitsee aikuistenosaston luiskan vierellä tietokirjojen edellä, ja siihen on koottu kirjaston avokokoelmasta Karkkilaan liittyvää aineistoa sekä vaihtuva valikoima Karkkila-kokoelman teoksia. Lisää lukemista kaikille Karkkila-faneille löytyy tietysti varsinaisesta Karkkila-kokoelmasta .  

KIRJASTOSSA VOI KÄYTTÄÄ SKANNERIA
Kirjaston yleisötulostimessa on myös skanneri. Skannerilla voi esimerkiksi digitoida valokuvia tai asiakirjoja esim. sähköpostin liitteeksi tai talteen ajan hampaalta. Skanneria käytetään laitteen vieressä olevalta tietokoneelta. Tietokoneen saa käyttöön puoleksi tunniksi kerrallaan jonotusperiaatteella.

KIERRÄTYSHYLLY KULTTUURITUOTTEILLE
Kirjaston eteisessä on nyt kierrätyshylly, johon voi jättää pieniä määriä itselle tarpeettomaksi jääneitä kirjoja, lehtiä, elokuvia ynnä muita kulttuurituotteita, joiden arvelee vielä kiinnostavan muita kirjastossa kävijöitä. Hyllystä voi vapaasti ottaa siihen tuotuja tavaroita.

VHS-AARTEET DIGIAIKAAN KIRJASTOSSA
Karkkilan kirjastossa voi pelastaa vanhat vhs-videot ajan hampaalta digitaaliseen muotoon, jossa videon laatu ei enää huonone kuten vhs-nauhoilla säilytettäessä. Kirjastoon on hankittu tallentava dvd/vhs-soitin, jolla videoiden siirto dvd-levyille käy helposti. Lue lisää...

KIRJASTON LANGATON VERKKO
Karkkilan kirjastossa ja kaupungintalolla on langaton verkko, jonka kautta asiakkaat voivat olla yhteydessä internetiin mobiililaitteillaan kirjaston aukioloaikoina. Verkkoon kirjautumiseen tarvitsee tunnukset, jotka ovat esillä kirjaston tiloissa ja ne saa myös muistilapulla palvelutiskistä.

Ajankohtaista »
Yhteystiedot
Kirjasto
Asiakaspalvelu Kirjasto
 044 7674 642
Valtatie 26, 03600 Karkkila
kirjasto@karkkila.fi
Hankinnat »
Matkailijan Karkkila »
Karkkilan kaupunki | Valtatie 26, 03600 KARKKILA | vaihde (09) 4258 3600 | kirjaamo@karkkila.fi