Etusivulle

KESÄNÄYTTELYT OVAT AVAUTUNEET GALLERIA BREMERISSÄ

Suomen valimomuseon Galleria Bremerissä ovat avautuneet museon kesänäyttelyt! Näyttelyt ovat ”Punaisen Karkkilan historiaa” ja ”Sasu Kerman - maalauksia”, joista jälkimmäinen on myyntinäyttely.

”Punaisen Karkkilan historiaa” perustuu tutkija Kirsti Salmi-Niklanderin käsikirjoitukseen, jossa käsitellään sekä poliittista että ammatillista työväenliikettä, urheilua, teatteria, musiikkia ja työväenopistoa. Esillä on esineitä museon omista kokoelmista sekä erittäin harvinaisia lainaesineitä Karkkilan työväenteatterin kokoelmista. Näyttelyssä on myös sisällissotavuodesta 1918 ja silloisen Pyhäjärven vaiheista kertova osuus, joka esitetään kosketusnäytöillä.

Kuopiolaisen Sasu Kermanin, joka tunnetaan maalaustaiteen ohella myös elokuvaohjaajana, maalaukset ovat runsaita, värikkäitä ja rönsyileviä. Kermanin kädenjälkeä on luonnehdittu rubensmaiseksi, mutta modernilla twistillä. Sasu Kerman on siitä harvinainen taidemaalari, että yleensä hän saa näyttelyissään myytyä kaikki taulunsa, mikä lienee paras mahdollinen suositus taiteen tasosta. Kerman esittää näyttelyssä myös lyhytelokuvaansa Pohjolan rautamies, joka voitti vuonna 2017 Berliinin Wipe elokuvafestivaaleilla parhaan ohjauksen palkinnon. Elokuvan tueksi Kerman on ottanut taiteen moniosaajan Rachael Kozakin keramiikkatöitä, jotka ovat nyt ensimmäistä kertaa esillä Suomessa.

Näyttely on auki ke-su klo 11 – 17. Tämä monipuolinen näyttelykattaus on esillä heinäkuun 29. päivään saakka.

opisto
TYÖVÄENOPISTON KEVÄTNÄYTTELY ON AVAUTUNUT!

On taas se aika vuodesta, jolloin linnut laulavat, aurinko paistaa, lumet sulavat ja… Työväenopiston kevätnäyttely on avautunut Suomen valimomuseon Galleria Bremerissä (Bremerintie 10)! Näyttely on auki vappupäivään 1.5. saakka joka päivä klo 12 – 18. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Tervetuloa!varhainen motoristiPAHAJÄRVI-PYHÄJÄRVI-KARKKILA

Näyttely on avautunut Suomen valimomuseon Galleria Bremerissä 21.10.2017. Yli 200 valokuvasta ja lukuisasta esineestä koostuva näyttely esittelee karkkilaisten elämää eri muodoissaan kivikaudelta nykypäivään. Pääpaino on kuitenkin itsenäisyytemme  ensimmäisessä sadassa vuodessa. Näyttely on auki la-su klo 12-15 ja se päättyy 18.2.2018.

epp maria

EPP MARIA KOKAMÄEN TAIDETTA GALLERIA BREMERISSÄ

Nyky-Viron rakastetuimpiin kuuluvan naistaiteilija Epp Maria Kokamägi (s. 1959) maalaa teoksiinsa usein naisfiguureja, myyttisiä naissankareita tai taivaallisia leijailevia olentoja. Monien maalausten aiheena on Pohjolan kivinen ja hauras luonto sekä pohjoismaisten saagojen inspiroimat haltijattaret ja jumalattaret. Kokamäen teoksista heijastuu rakkaus kauneuteen ja harmoniaan.

Galleria Bremerin näyttely on jo ripustettu ja Kokamäen vaikuttavat teokset esillä yleisölle. Näyttely on avoinna la-su klo 12–15 1.10.2017 saakka.

Elä elämäsi hymyillenILMARI HUITIN SUURNÄYTTELY GALLERIA BREMERISSÄ
 
Taidemaalari Ilmari Huitin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 120 vuotta. Karkkilan Vaskijärvellä syntyneen ja vaikuttaneen taiteilijan perintöä vaalii Ilmari Huitin säätiö, joka on koonnut lauantaina 13.5.2017 Karkkilassa Galleria Bremerissä avautuneen Huitin suurnäyttelyn. Näyttelyssä on tauluja noin 70 kappaletta. Näyttely koostuu säätiön omista kokoelmista, Karkkilan kaupungin taidekokoelmista sekä yksityisten henkilöiden taidelainoista. Valinnoissa on pyritty siihen, että näyttelyyn tulisi esille mahdollisimman monta sellaista taulua, jotka eivät ole olleet aiemmin esillä missään muualla. Näyttelyn varhaisimmat teokset ovat 100-vuotiaita ja juhlistavat samalla 100-vuotiasta Suomea. Jotkut yksityishenkilöiden omistamista tauluista on myös myynnissä, joten nyt kenellä tahansa on harvinaislaatuinen tilaisuus hankkia oma Huitti.
 
Ilmari Huitti aloitti taideopinnot 16-vuotiaana kuvanveistäjä Alpo Sailon oppilaana, mutta havaitsi kuitenkin maalaamisen olevan kutsumuksensa. Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa hän opiskeli vuosina 1915-17 opettajinaan Albert Gebhard ja Yrjö Ollila. Huitti teki opintomatkan taiteen mekkana pidettyyn Pariisiin vuonna 1930, mutta tämän matkan annin Huitti totesi vähäiseksi, sillä hän ei katsonut silloisten muoti-ilmiöiden vastaavan omaa taidekäsitystään. Hän halusi luoda ajatonta taidetta. Huitin vahvimmaksi kaudeksi on sanottu 1930-lukua.
 
Huitilla oli erityinen taito tarttua hetkiin arjen keskellä. Elsa Huitti (Huitin veljen vaimo) on kuvannut tilannetta, jossa tuli ikuistetuksi huvilan rapuille Käkisalmessa: ”Juoksin askareita rappuja ylös ja alas, edestakaisin. Taisin viedä pyykkiä ulos kuivamaan tai muuta. Ilmari oli meillä käymässä ja seisoi ulkona maalaamassa, kun hän yhtäkkiä pyysi minua istumaan hetkeksi alas. Siinä minä sitten istuin, kun hän maalasi, ja ruusut tuoksuivat.” Kyseinen teos on esillä näyttelyssä. Arkielämän kuvaus on suuressa roolissa näyttelyssä, kuten Huitin koko tuotannossakin. Huitti kuvasi tasapuolisesti sekä naisten että miesten töitä, pyykkäämistä ja silittämistä yhtä hyvin kuin kalastustakin. Työn kuvauksesta näkyy hänen arvostuksensa fyysistä työntekoa ja maaseudun ihmisiä kohtaan.
 
Yksityisnäyttelyitä Huitti piti elinaikanaan Helsingissä kahdeksan kappaletta ja muissa maamme suurkaupungeissa yhteenlaskettuna vähintään yhtä monta. Hänen maalauksiaan oli esillä myös mm. Suomen taiteen näyttelyssä Amsterdamissa ja Antwerpenissä 1931. Postuumeja näyttelyitä on ollut useita eri paikkakunnilla. Vuonna 1960 kuolleen Ilmari Huitin arvostus on noussut huimasti hänen kuolemansa jälkeen. Ilmari Huitista on julkaistu kaksi kirjaa: Pentti Mäensyrjän romaaninomainen kertomus taiteilijan elämästä, ”Sielun pensseli” sekä taidemaalarin töitä esittelevä ”Taidemaalari Ilmari Huitti – rehevän maaseudun kuvaaja”. Hänen taulujaan on mm. Ateneumin, Tampereen taidemuseon ja Helanderin kokoelmissa. Galleria Bremerissä on järjestetty vastaavanlainen, massiivinen Huitin suurnäyttely kaksi kertaa, joista viimeisin vuonna 1997, jolloin vietettiin taiteilijan 100-vuotisjuhlia.
 
Suomen Valimomuseon Galleria Bremer sijaitsee osoitteessa Bremerintie 10, Karkkila. Näyttely jatkuu aina 23.7. saakka. Näyttely on avoin ke-su klo 11-17. Suomen valimomuseo on Museokorttimuseo.

Victor Klimenko


VAAKUNANÄYTTELY ALKAA JA RIIKOSEN VALOKUVA-
NÄYTTELY JATKAA


Suomen valimomuseon Galleria Bremerissä (Bremerintie 10) alkaa lauantaina 11.3. näyttely ”Valinkauha ja rauhankyyhky – Karkkilassa vuonna 1955 järjestetyn vaakunakilpailun ehdotuksia ja luonnoksia”. Näyttelyssä esitellään siis noin 50 Karkkilan vaakunakilpailuun osallistunutta työtä. Kilpailuun osallistuneiden henkilöiden nimet ovat kirjekuorissa, joita ei ole tähän päivään mennessä avattu. Näyttelyn aikana kuoret kuitenkin avataan.

Samaan aikaan vaakunanäyttelyn kanssa jatkaa ennätysmäisen suosion saanut Allan Riikosen valokuvien suurnäyttely ”Karkkila työn, juhlan ja kulttuurin keskiössä”. Näyttelyyn tulee esille lähes 20 uuttaa kuvaa, joista suurin osa ns. tunnistuskuvia. Osa jo tunnistetuista kuvista siirretään pois uusien kuvien tieltä. Karkkilan museon henkilökunta kiittää jo tässä vaiheessa kaikkia näyttelyvieraita ja kuvia tunnistaneita henkilöitä!

Molemmat näyttelyt päättyvät sunnuntaina 9.4. Museo on auki la-su klo 12-15.


sputnik
SPUTNIK ON LASKETUNUT TEHTAANPUISTOON

Aaron Heinon taidenäyttely avautuu lauantaina yleisölle Suomen valimomuseon Galleria Bremerissä. Teoksia on esillä myös Tehtaanpuistossa museon edustalla.

Aaron Heinolla on absoluuttinen silmä muodolle. Olipa materiaalina lasikuitu, kivi tai metalli, hänen työhuoneellaan ne muuntuvat teoksiksi melkein kuin itsestäänselvyyksinä. Heinon muotokieli on abstraktia ja orgaanista, ja hänen veistoksilleen on ominaista elävä sisäinen energia. Kuitenkin myös suunta ja asema ovat merkityksellisiä ulottuvuuksia hänen jokaisessa teoksessaan. Pinta on usein tarkoin hiottu ja kiiltävä, ja lasikuituteosten värit tuovat mieleen teollisen muotoilun esteettisen kontekstin. Tämä tekee veistoksista viettelevän kauniita. Aaron Heinon teoksissa on myös kepeyttä ja leikkisyyttä, ikään kuin ne olisivat syntyneet intuitiivisen improvisoinnin tuloksena. Abstrakteilla muodoilla on taipumus muistuttaa jotakin esittävää, mitä Aaron Heino hyödyntää nimetessään teoksiaan. Kerronnallinen ulottuvuus lisää entisestään taideteosten kompleksisuutta ja monitahoisuutta
- Daniel Werkmäster, museonjohtaja, Uppsalan taidemuseo

Aaron Heinon näyttely on avoinna 13.8.–30.10. la-su klo 12-15 Suomen Valimomuseon Galleria Bremerissä.SUOMEN VALIMOMUSEON KESÄNÄYTTELYT

Suomen valimomuseossa on avattu kesän korvalla kaksi näyttelyä. Päänäyttely on savonlinnalaisen Ars Novan -taideyhdistyksen taidenäyttely, joka koostuu kymmenen eri taiteiljan töistä. Näyttely päättyy heinäkuun lopussa. Toinen, pienempi näyttely kertoo Högforsin tehtaan konttoriväen vaiheista 1800-luvulta aina nykypäiviin saakka. Tämä näyttely päättyy elokuun lopussa.


 

 

 

 

 

GALLERIA BREMERISSÄ ON AVATTU KOLME ILMAISNÄYTTELYÄ!!!

Lauantaina 5. maaliskuuta avautui Ahmoon koulun kuudesluokkalaisten taidemyyntinäyttely. Viikkoa myöhemmin avautui valokuvanäyttely "Högfors väreissä", jossa on yli 50 kuvaa Högforsin tehtaalta vuosilta 1961-2011. Samalla julistettiin alkaneeksi Högfors-aiheisten kuvien keräys vuosilta 1980-2016. Saaduista kuvista järjestetään valokuvanäyttely Galleria Bremerissä, mikäli kuvia saadaan tarpeeksi. Museo ottaa kuvalahjoitukset vastaan joko alkuperäisinä tai vaihtoehtoisesti digitoi kuvan itselleen, jolloin alkuperäinen kuva jää lahjoittajalle.

Kolmas avautunut näyttely kertoo tänä vuonna 90 vuotta täyttävästä Högforsin emalilaitoksesta ja sen työntekijöistä. Kaikki näyttelyt ovat avoinna 17.4. saakka. Museo on auki la-su klo 12-15, paitsi pääsiäisenä, jolloin museo on kiinni. NÄYTTTELYIHIN ON VAPAA SISÄÄNPÄÄSY!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ALLAN RIIKOSEN HÖGFORS-KUVIA

Suomen valimomuseon Galleria Bremerissä on avautunut  9.1.2016 näyttely nimeltä ”Allan Riikosen Högfors-valokuvat”. Suomen valimomuseo lunasti alkuvuodesta 2013 itselleen Riikosen ottamien Högfors-kuvien negatiivikokoelman. Kokoelmassa on liki 3000 kuvaa. Nyt kuvat on museaalisesti numeroitu, järjestelty, läpikäyty, alustavasti luetteloitu ja osittain myös tunnistettu. Näyttelyyn on seulottu viitisenkymmentä edustavinta otosta, joista on teetetty näyttelyä varten kuvasuurennoksia. Näyttelyn kuvista osa on kaipaa yleisön tunnistuksia. Näyttelyssä on myös kansioissa ns. ekstrakuvia, jotka myös ovat tunnistusta vailla. Koululaisille ja lapsille, miksei myös aikuisille, on laadittu näyttelyyn ns. kuvasuunnistus.

Allan Riikonen (1927-2009) oli Karkkilassa hyvin tunnettu persoona, valokuvaaja ja huippu-urheilija. Hän perusti oman valokuvausliikkeen jo vuonna 1952. Liike jatkoi toimintaansa vuoteen 1989. Riikonen oli kameransa kanssa tuttu näky häissä, hautajaisissa, erilaisissa juhlissa ja tapahtumissa. Kunnia-asia hänelle aina oli asiakasta tyydyttävä kuva. Yksi asiakkaista oli Högforsin tehdas, ja ensimmäiset Högfors-aiheiset kuvat negatiivikokoelmasta löytyvät vuoden 1955 kohdalta. Viimeiset ovat vuodelta 1981.

Näyttely päättyy sunnuntaina 28.2. Näyttely on avoinna la – su klo 12-15.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HISTORIAN YÖ VALIMOMUSEOSSA 15.12.

Karkkilan ruukkimuseo Senkan järjestyksessään neljäs Historian yö-tapahtuma järjestetään tiistaina 15.12. klo 18 - 20 Suomen valimomuseon Galleria Bremerissä. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja siihen voi osallistua missä vaiheessa iltaa tahansa. Samalla yleisöllä on mahdollisuus tutusta näyttelyyn ”Kuvakierros Karkkilassa – Kuvia karkkilalaisista työn ja harrastusten parissa”. Näyttelyn isot, kankaalle painetut kuvasuurennokset myydään näyttelyn, joka päättyy 3.1.2016, jälkeen. Illan aikana yleisö voi tehdä kuviin varauksia!

Illan aloittaa Osuusliike Tuesta kertova lyhytelokuva ”Tuki ostajan tukena” vuodelta 1966. Elokuvanäytöksellä juhlistetaan 50 vuotta sitten (7.12.1965) valmistunutta Tuen rakentamaa Centrum tavarataloa. Illan ensimmäisen luennon aiheena on ”Arkkitehti Usko Nyström ja Pyhäjärven kunnantupa”. Luennoitsija on museojohtaja Tommi Kuutsa. Illan toisena luentona on ”Högfors isänmaan asialla”, jossa kerrotaan Högforsin tehtaan osallistumisesta toisen maailmansodan aikaisiin sotaponnisteluihin ja sitä seuranneeseen sotakorvaustuotantoon. Luennon pitää museoamanuenssi Janne Viitala.

Luentojen jälkeen avataan museokaupan tarjouspöytä, jossa on tarjolla mm. kirjoja ja taidevaluja alennettuun hintaan sekä museon arkiston kokoelmista kolmois- ja neloskappaleina poistettuja tuoteluetteloita ja valokuvia. Tarjolla on myös valikoima näyttelyissä (mm. Osuusliike Tuki, Hyvinkään - Karkkilan rautatie ja Högforsin konepajakoulu) esillä olleita valokuvasuurennoksia. Tarjoukset ovat voimassa vain Historian Yön ajan. Illan päättää Tommi Kuutsan ”Mekaanista puumassaa Karkkilasta” -luento, jossa kerrotaan Wattolan puuhiomon toiminnan vaiheista.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KARKKILALLE TEOLLISUUSPERINTÖPALKINTO!!!

Teollisuusperintöpalkinto 2015 on myönnetty Karkkilan kaupungille ja Componenta Finland Oy Högforsille Högforsin ruukkialueen suojelemisesta, säilyttävästä uuskäytöstä ja kehittämisestä.

Teollisuusperintöseura ry - Industriminnesföreningen r.f. - on myöntänyt teollisuusperintöpalkinnon osoituksena esimerkillisestä työstä teollisuusperinnön vaalimisessa.

Teollisuusperintöseura ry (www.teops.fi) on vuonna 1985 perustettu yhdistys, joka pyrkii toiminnallaan syventämään teollisen perinteen tuntemusta ja edistämään teollisuusperinnön dokumentointia, tutkimusta ja suojelua. Seura on kansainvälisen TICCIH-organisaation (www.ticcih.org) Suomen yhdistys. Osana toimintaansa seura jakaa 2-4- vuoden välein teollisuusperintöpalkinnon, joka myönnetään teollisen perinnön suojelemista, tallentamista ja julkituontia harjoittavalle taholle. Huomionosoituksilla pyritään kannustamaan yhteisöjä ja yksittäisiä toimijoita teollisuusperinnön laaja-alaiseen vaalimiseen, huomioimiseen ja tunnetuksi tekemiseen.

Högforsin ruukin eri-ikäiset tuotantorakennukset, ruukinpatruunan kartano puistoineen ja työväen asuinalueet pihapiireineen muodostavat valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi luokitellun historiallisen miljöön. Högforsin ruukin merkkituotteet, kuten padat, liedet, kylpyammeet ja lämpöpatterit, ovat tulleet tutuiksi Suomen kotitalouksissa jo 1800-luvulta alkaen. Eri-ikäiset tuotantorakennukset sijaitsevat joen itä- ja länsirannoilla. Tehdasalueen punatiilisestä rakennuskannasta vanhimmat ovat konepaja ja valimo 1800-luvulta joen länsirannalla. Joen toisella puolella olevaa suurta konepajaa vuodelta 1928 on laajennettu 1930-luvulla kahdesti. Joen mutkassa ns. Alaemalin emalointilaitosta varten rakennetut tilat ovat eri vuosikymmeniltä, vanhin vuodelta 1919. Huomattava osa teollisuusrakennuksista on rakennettu 1930-luvulla arkkitehti Bertel Liljequistin suunnitelman mukaan. Osassa tuotantotiloista toimii yhä Componenta Finland Oy Högforsin valimo, osassa muita metallialan ja palvelualan yrityksiä. 1990-luvulla kunnostetussa konepajarakennuksessa toimii mm. Karkkilan kaupungintalo, Karkkilan kaupunginkirjasto sekä valtion ja kaupungin julkisia palvelupisteitä. Alaemali-rakennuksessa toimii mm. yksityinen lääkäriasema sekä toimistotiloja.

Teollisuusalueen vanhinta kerrostumaa edustaa vuonna 1823 rakennettu masuuni, jonka Museovirasto restauroi ja rekonstruoi vuosina 1996-2000. Masuunissa esitellään havainnollisesti malmin sulattamista raudaksi. Valimoteollisuuden historian erikoismuseo Karkkilan ruukkimuseo Senkka esittelee ruukkilaisten työtä sulan metallin äärellä ja arkielämää masuunin lisäksi Suomen Valimomuseossa ja Karkkila-Högforsin työläismuseossa. Tehdasalueen ympärillä sijaitsevat laajat työväen asuinalueet Fagerkulla, Haukkamäki, Vanhakylä ja Lemmoi, joiden asuintalot ovat nykyään yksityisessä omistuksessa. Componenta Finland Oy Högfors ja Karkkilan kaupunki ryhtyivät jo 1980-luvun lopulla kehittämään aluetta Högfors-projektin puitteissa. Yhtiö ja Karkkilan kaupunki yhdessä paikallisten asukkaiden ja yhdistysten kanssa ovat tehneet pitkäjänteistä, laaja-alaista, esimerkillistä työtä arvokkaan teollisuusmiljöön, suomalaisen teollisen työn ja teollisuusperinnön tallentamiseksi ja esittelemiseksi.

Teollisuusperinnon juhlavuoden kunniaksi tänä vuonna palkintoja on jaettu poikkeuksellisesti kaksi. Toisen palkinon sai A. Ahlström Kiinteistöt Oy Noormarkussa sijaitsevasta Makkarakosken sahamuseosta ja Ahlström Voyage -näyttelystä.

 

 

KUVAKIERROS KARKKILASSA

Valokuvanäyttely ”Kuvakierros Karkkilassa – Kuvia karkkilalaisista työn ja harrastusten parissa” parissa on avautunut Suomen valimomuseon Galleria Bremerissä. Näyttelyssä on esillä kuvien jättisuurennoksia kankaille 1920-luvulta aina 1970-luvulle sekä pieni määrä valikoituja, kuvien aihepiiriin liittyviä esineitä. Näyttely on avoinna la-su klo 12-15. Suljettu 6. ja 26.-27. joulukuuta. Näyttely päättyy 3.1.2016.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TALLENNETAAN VANHAT VALOKUVAT JÄLKIPOLVILLE - Albumit Uusimaa -työryhmä digitoi karkkilalaisten valokuvia 7. - 8.11. Suomen Valimomuseossa

Albumit Uusimaa -työryhmä kerää syksyllä 2015 vanhoja valokuvia digitoitavaksi kansalliseen arkistoon. Tavoitteemme on säilyttää kansakunnan tarinaa, jota on talletettu kotialbumeihin ja kotiarkistoihin. Kannustamme kaikkia jakamaan vanhat paperi- ja diakuvansa digitoituna avoimessa verkkoarkistossa (www.albumitauki.fi): se on paras tapa säilyttää arvokasta kulttuuriperintöä, joka vanhoissa valokuvissa piilee, tulevillekin sukupolville. Keräämme kuvia eri vuosikymmeniltä, siis vanhoja ja uusia.

Albumit Uusimaa -työryhmä digitoi karkkilalaisten valokuvia la 7.11. klo 12 -15 ja su 8.11. klo 12 - 15 Suomen Valimomuseon Galleria Bremerissä (Tehtaanpuisto, Bremerintie 10). Tilaisuus on maksuton eikä museon näyttelyihin peritä pääsymaksua.

Kun tuot kuvasi digitoitavaksi, saat myös itsellesi kuvista digitaaliset versiot USB-tikulla. Alkuperäiset kuvasi jäävät myös itsellesi, arkisto tallettaa kuvista vain digitoidut versiot.

Albumit auki -arkistointi
Albumit auki -arkiston työ alkoi 2002 - 2006 ensin Helsingissä. Sittemmin työ on levinnyt moniin kaupunkeihin. Vuonna 2015 Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto on tukenut Albumit Uusimaa -työryhmää erityisesti Uudenmaan vanhojen valokuvien sekä niiden takana olevien tarinoiden tallentamiseksi. Kerätyistä kuvista koostetaan kirja talvella 2016, jossa esitellään laajasti kotialbumikuviin perustuvaa kulttuurihistoriaa eli ns. ”tavallisten ihmisten” ottamia valokuvia.

Tietoyhteiskunnan kehitys on avannut aivan uusia mahdollisuuksia kuvien tallentamiseen ja jakamiseen. Valokuvia ei olekaan koskaan jaettu niin paljon kuin nykyään. Samaan aikaan vanhat paperikuvat ovat vaarassa kadota. Albumit auki -arkisto vastaa tähän haasteeseen.

Arkistojärjestelmä perustuu avoimeen lähdekoodiin ja se tukee avoimia rajapintoja. Digitaalisia kuvia voi jakaa ja jatkokäyttää ei-kaupallisissa yhteyksissä, kun kuvan lähde ja kuvaajan nimi mainitaan. Arkistossa ei ole pelkästään valokuvia, vaan myös tietoa kuvista (metadata), kuten aika, paikka ja tapahtumatietoja.

Lisätietoja:
Jani Suonperä, koordinaattori
Aapo Niemi, mediasuunnittelija
Albumit Uusimaa -työryhmä, Albumit auki -arkisto tel. 044 557 7484 tel. 044 952 0894
jani.suonpera@lasipalatsi.fi
aapo.niemi@lasipalatsi.fi

 

KOTONA KYHÄILTYÄ, SUDILLA SIVELTYÄ - KARKKILALAISTA ITE-TAIDETTA -NÄYTTELYN YLEISÖKESKUSTELU

Näyttelyn yhteydessä järjestetään su 4.10. klo 14.00 alkaen taiteilija Ilkka-Juhani Takola-Eskolan  Arvostamisen taide -esitelmä ja yleisökeskustelu Suomen valimomuseon Galleria Bremerissä (Bremerintie 10). Tervetuloa keskutelemaan taiteesta! Tilaisuuteen on vapaa pääsy, näyttely on avoinna klo 12 alkaen.

 

 

 

KOTONA KYHÄILTYÄ, SUDILLA SIVELTYÄ - KARKKILALAISTA ITE-TAIDETTA

ITE-taiteen näyttely aukeaa yleisölle Suomen Valimomuseon Galleria Bremerissä. Näyttely on avoinna 5.9. - 1.11. la ja su klo 12 - 15 sekä sopimuksen mukaan. Vapaa sisäänpääsy koko näyttelyn ajan!

Näyttelyyn on koottu moni-ilmeinen kattaus yli 20:ltä Karkkilan seudun ITE-taiteilijalta ja kädentaitajalta. Karkkilassa on viimeksi nähty ITE-taidetta 1990-luvun alussa, kun nytkin postuumisti näyttelyssä mukana oleva Viljo Gustafsson piti Galleria Bremerissä yksityisnäyttelyn. Näyttely oli yksi gallerian suosituimpia kävijämäärältään.

 

 

HÖYRYJUNALLA KARKKILAAN -NÄYTTELYSSÄ ELOKUVAESITYKSIÄ SU 30.8. VAPAA PÄÄSY

Hyvinkään - Karkkilan rautatiestä kertova näyttely ”Höyryjunalla Karkkilaan” Suomen valimomuseossa päättyy sunnuntaina 30.8.2015. Tuolloin museoon on vapaa sisäänpääsy. Museon Galleria Bremerissä esitetään sunnuntaina kaksi harvinaista kyseiseen rautatiehen liittyvää lyhytelokuvaa. Klo 12, 13 ja 14 brittiläisen Phil Tattin vuonna 1962 kuvaaman ”Nordic Tram & Train Saga 1962” –elokuvan Karkkila-osuus. Klo 12.30, 13.30 ja 14.30 esitysvuorossa on Karkkilan työväenopiston videopiirin vuonna 1987 kuvaama ”Karkkilan pikajuna”. Samana viikonloppuna päättyy myös design-talousvaluja esittelevä näyttely ”Nurmesniemi vs. Sarpaneva”. Museo on auki lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12-15.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RAUTATIEN JÄLJILLÄ -KÄVELY- JA PYÖRÄRETKI LAUANTAINA 15.8.

Karkkilan ruukkimuseo järjestää lauantaina 15.8. Rautatien jäljillä -kävely- ja pyöräretken. Retken aikana tutustutaan Hyvinkään - Karkkilan rautatien vaiheisiin 1911–1967. Retkioppaina toimivat Tommi Kuutsa ja Janne Viitala.

Retken aikana tutustutaan siihen, miten päättyneen rautatien toiminta edelleen näkyy Karkkilan katukuvassa ja rakennetussa ympäristössä. Rautatien vaiheita esitellään myös valokuvien sekä tarinoiden kautta, joista osa on huumoripitoisia ja osa traagisia.

Retki käynnistyy klo 11 Suomen Valimomuseosta, jossa on mahdollisuus tutustua Höyryjunalla Karkkilaan -näyttelyyn. Museoon on vapaa pääsy retkeläisille. Seuraava kokoontumispaikka on klo 12 kirjaston pihalla, josta retki jatkuu kävellen tai pyörällä Alaemalin ja kaupungintalon Veturiaulan kautta Asemanrannalle. Retkikunta lähtee noin klo 14 Asemanrannan hallilta ja ajaa polkupyörillä vanhaa ratapohjaa pitkin Siikalan ja Hunsalan kautta Vaskijärvelle. Ohjattu pyöräretki päättyy Vaskijärvelle, josta voi palata omatoimisesti takaisin kaupunkiin joko samaa reittiä tai maantietä pitkin.

Mainittakoon, että pyöräretki voi olla kohtuullisen haastava. Pituutta vanhaa ratapohjaa pitkin Vaskijärvelle on n. 14 km, ja maantietä pitkin takaisin Karkkilan keskustaan kertyy toiset 14 km. Sekä Siikalan että Hunsalan entisten asemien kohdalta voi palata takaisin Karkkilaan maantietä pitkin, jos haluaa pyöräillä lyhyempää reittiä. Kannattaa varata juotavaa ja mahdollisesti myös välipalaa retkelle mukaan. Polkupyörän kunto on syytä tarkastaa etukäteen.

Rautatien jäljillä -retkelle on vapaa pääsy. Yleisö voi osallistua koko retken reitille tai vain haluamalleen osuudelle. Pyörä- ja kävelyretkelle voi siis liittyä ja lähteä pois mielensä mukaan. Sateen sattuessa pyöräretki peruuntuu, mutta kävelyretki tehdään joka tapauksessa.

 

PRUUKKIPÄIVÄ KARKKILAN RUUKKIMUSEOSSA SUNNUNTAINA 16.8.
Öhmanska-opastuksia, poniratsastusta ja Resiinan nimikilpailu

Karkkilan ruukkimuseon kohteissa vietetään sunnuntaina 16.8. Pruukkipäivää. Suomen Valimomuseossa ja Työläismuseossa järjestetään päivän aikana tapahtumia ja opastettuja kierroksia. Öhmanska-kierrokset käynnistyvät Kulttuurikahvila Pakarin pihalta klo 12.30 ja klo 14., kierroksista 4 euron pääsymaksu. Pakarissa vietetään klo 12–17 Ravintolapäivää, jonka järjestää Tanssiopisto Vinha. Työläismuseoalueella on klo 13-15 myös poniratsastusta, jonka järjestää Hevoslaakson talli. Ratsastamaan pääsee pientä maksua vastaan, kierros maksaa 3 euroa ja kaksi kierrosta 5 euroa.

Suomen Valimomuseon Galleria Bremerissä voi tutustua klo 11–17 Höyryjunalla Karkkilaan -näyttelyyn ja design-talousvalujen näyttelyyn, joihin on vapaa pääsy Pruukkipäivänä. Rautatienäyttelyssä voi myös osallistua leikkimieliseen nimikilpailuun, jossa tehtävänä on keksiä resiinalle nimi. Parhaat ehdotukset palkitaan. Valimomuseon viereisessä Pasutusuunissa järjestetään klo 16 opastettu kierros, jossa kerrotaan valurautaisten silitysrautojen kiehtovasta historiasta. Kierroksen aikana voi arvuutella yhden näytteillä olevan raudan painoa, lähimmäksi oikean painon arvanneelle on luvassa palkinto.

 

 

 

 

 

 

TAIDELAINAAMO VALIMOMUSEOSSA

Karkkilan Taiteilijaseura ry:n taidelainaamon toiminta saa jatkoa Suomen valimomuseossa. Aiemmin taidelainaamo on toiminut Karkkilan kirjastossa, missä se osoittautui menestykseksi.

Taidelainaamo toimii 4.6. alkaen Suomen valimomuseon aulassa, museokauppa Lansetin yhteydessä osoitteessa Bremerintie 10, Karkkila. Taidelainaamoon on vapaa pääsy. Taidelainaamo on auki museon aukioloaikoina 4.6.-16.8.2015 ke-su 11.17 ja 17.8.2015-31.5.2016 la-su 12-15.

Taidelainaamosta voi vuokrata taidetta kuukausimaksulla (alk. 20€/kk) tai ostaa kerralla. Taideteoksen saa haluamakseen ajaksi kuukauden jaksoissa. Jos haluaa pitää teoksen, kuukausimaksut toimivat teoksen osamaksuina. Lainaamisesta tehdään kirjallinen sopimus ja maksetaan käteisellä ensimmäinen erä.

Taidelainaamo välittää Karkkilan Taiteilijaseuraan kuuluvien ammattitaiteilijoiden teoksia. Taidelainaamon valikoimassa on monipuolisesti maalauksia, tekstiilejä, grafiikkaa ja veistoksia. Suuriin teoksiin voi tutustua taiteilijoiden portfolioiden ja kotisivujen kautta, ja sopia teokselle näyttöajan.

Taiteilijaseuran jäsenten taideteoksiin voi tutustua myös aukioloaikojen ulkopuolella yhdistyksen kotisivujen kautta. Osoitteessa www.karkkilantaiteilijaseura.net/taidelainaamo on esillä n. 50 teosta.

 

SUOMEN VALIMOMUSEOSSA ON AVAUTUNUT KAKSI KESÄNÄYTTELYÄ

Suomen valimomuseon Galleria Bremerissä on avautunut näyttely nimeltä ”HÖYRYJUNALLA KARKKILAAN – Näyttely Hyvinkään–Karkkilan rautatien vaiheista 1911-1967”. Näyttelyssä voi tutustua radan historiaan, käytössä olleeseen kalustoon sekä siihen, mitä rautatielle ja kalustolle tapahtui sen jälkeen, kun ratalinja lakkautettiin. Näyttelyssä on esillä radan historiaan liittyviä esineitä, jotka ovat peräisin Jokioisten museorautatieltä, yksittäisiltä henkilöiltä tai museon omista kokoelmista. Näyttelyssä on myös kaksi elokuvaa sekä noin 100 valokuvaa, osa kankaalle tehtyjä jättisuurennoksia, joista jotkut ovat lainassa vain ja ainoastaan tätä näyttelyä varten. Näyttely on avoinna 16.-31.5. ja 17.-30.8. la-su klo 12-15 sekä 1.6.-16.8. ke-su klo 11-17.

Samaan aikaan Galleria Bremerissä on avautunut pienoisnäyttely ”Antti Nurmesniemi vs. Timo Sarpaneva – Näyttely suomalaisista design-talousvaluista”, jossa esitellään näiden kahden legendaarisen muotoilijan suunnittelemia valurautaisia astioita. Esillä on siis Högforsin, Rosenlewin ja Wärtsilän valmistamia parhaita talousvaluja. Näyttelyssä yleisö voi äänestää, kumpi on kovempi, Antti Nurmesniemi vai Timo Sarpaneva. Näyttely on avoinna samaan aikaan kuin HKR:stä kertova näyttely.

 

 

KARKKILAN RUUKKIMUSEO SENKKA ON NYT MUSEOKORTTI-MUSEO!!!

Hanki museokortti itsellesi tai lahjaksi Karkkilan museosta. Kortti maksaa 54 euroa, ja sillä pääsee n. 200 museoon vuoden aikana. Tuet eniten juuri sitä museota, josta korttisi ostat, joten osta se meiltä! Kortteja saa Suomen valimomuseosta la 9.5. klo 12.00 alkaen ja työläismuseosta kesäkautena. Kortin voi hankkia myös ottamalla yhteyttä museon henkilökuntaan museon aukioloajan ulkopuolella.

https://www.facebook.com/museokortti

 

POP UP -TAIDENÄYTTELYN AVAJAISET 7.3. GALLERIA BREMERISSÄ. VAPAA SISÄÄNPÄÄSY KOKO NÄYTTELYN AJAN!

Karkkilalaisten ja pusulalaisten taiteen harrastajien ja ammattilaisten yhteinen, järjestyksessään toinen pop up -näyttely eli poppari avataan lauantaina 7.3. klo 12 Suomen Valimomuseon Galleria Bremerissä (Bremerintie 10, Tehtaanpuisto). Kaikille teoksille avoimessa näyttelyssä on esillä mm. öljy- ja akryylimaalauksia, posliinimaalauksia, akvarelleja, piirustuksia, kollaaseja, grafiikkaa, keraamisia teoksia sekä tekstiiliteoksia kaikkiaan 19 tekijältä. Näyttely on avoinna 7.3. - 12.4. la ja su klo 12-15 (kiinni 3. - 6.4.) sekä ryhmille sopimuksen mukaan. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Tervetuloa avajaisiin ja näyttelyyn!

Kuvassa Jarmo Suojärwen öljyvärityö "Tiger Jack lähettää savumerkkejä, Kit Carson ja Tex Willer tulkitsevat" vuodelta 2015.

 

 

 

 

 

 

 

 

KOULUTAULUJEN KERTOMAA – OPETUSTAULUJA NYHKÄLÄN KOULUN KOKOELMASTA

Suomen Valimomuseon Galleria Bremerissä avataan 31.1. Koulutaulujen kertomaa -näyttely, jossa esitellään 50 Nyhkälän koulun kokoelmasta valittua opetustaulua. Näyttelyyn voi tutustua galleriassa 1.3. asti lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12–15. Näyttely on avoinna ryhmille myös sopimuksen mukaan.

Useimpien koulujen esineistöön kuului aikoinaan laaja opetustaulujen kokoelma. Opetustaulut olivat tärkeitä havaintovälineitä. Luokkahuoneen etualalle ripustetun taulun avulla opiskeltiin havainnollisesti luonnontietoa, laskentoa, terveysoppia, historiaa ja muita koulussa opetettuja aineita. Värikkäät ja yksityiskohtaiset kuvat veivät lapset mielikuvitusmatkalle antiikin aikaan tai vaikkapa Keski-Euroopan kaupunkeihin. Taulut kertoivat koululaisille myös ammateista. kotimaan nähtävyyksistä ja eksoottisista kaukomaista.

Opetustaulut ovat taidokkaasti kuvitettuja, usein yksityiskohdiltaan tarkkoja ja runsaita. Varsinkin historiallisten aiheiden kuvittajiin lukeutui myös nimekkäitä suomalaisia taiteilijoita. Ensimmäiset kotimaiset koulutaulut julkaistiin 1900-luvun alussa. Suosituimmista sarjoista otettiin useita uusintapainoksia. Koulutaulujen käyttö opetusvälineenä väheni sitä mukaan kun diasarjoista ja videoista tuli kouluopetuksessa arkipäivää.

 

 

 

 

 

 

 

 

LIIKKEELLÄ TALVELLA – TALVISIA URHEILUVÄLINEITÄ

Näyttely Suomen Valimomuseon Galleria Bremerissä

Suomen Valimomuseon Galleria Bremerissä on avattu ”lunta odotellessa” pienoisnäyttely, jossa esitellään talvisia liikuntavälineitä sekä valokuvia museon kokoelmista. Näyttelyssä on mukana mm. suksia, kelkkoja ja luistimia vuosikymmenten varrelta.

Karkkilassa on harrastettu monipuolisesti talvisia liikuntalajeja. Voimistelu- ja urheiluseura Wilpas järjesti jo talvella 1901 paikkakunnan tiettävästi ensimmäiset urheilukilpailut. Pyhäjärven jäällä oli vuoden 1901 helmikuussa pikaluistelukilpailu, jossa parhaille jaettiin rahapalkinnoiksi 5 mk, 3 mk ja 2 mk. Kilpailun osallistumismaksu oli 50 penniä. Maaliskuussa 1901 Kirkonharjulla järjestettiin mäenlaskukilpailu. Sen voittaja palkittiin tuppipuukolla, toiseksi sijoittunut sai luistimet ja kolmas rahapussin, tosin ilman rahaa. Lisäksi kisattiin 10 km:n hiihtokilpailu, jonka voittajaksi selviytyi H. Piela ajalla 49 minuuttia 39 sekuntia. Uutteran harjoittelun arveltiin parantavan aikoja vielä tästäkin.

Liikkeellä talvella -näyttely on esillä Suomen Valimomuseossa 12.4.2015 asti la-su klo 12-15 sekä sopimuksen mukaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KINO IGLU ESITTÄÄ:

Kaihon kultamaa

Valokuvia Aki Kaurismäen elokuvatuotannosta

 ”Kaihon kultamaa”, Marja-Leena Hukkasen valokuvanäyttely elokuvamaailmasta. 

Valokuvaaja Marja-Leena Hukkanen on ollut vuodesta 1984 useiden Aki Kaurismäen elokuvien still-kuvaaja ja kuvaussihteeri. Valokuvanäyttelyynsä ”Kaihon kultamaa” hän on koonnut rakkaimmat matkan varrella syntyneet kuvansa.

Hukkanen on käyttänyt valokuvaajan työssään hienovaraisesti kaksoisrooliaan still-kuvaajana ja kuvaussihteerinä. Eläessään elokuvan tekemisen arkea tuotantoryhmien jäsenenä hän on tallentanut kuviinsa elokuvien omimmat tunteet. Samalla kun mustavalkoiset ja värivalokuvat raottavat Aki Kaurismäen elokuvien tekemisen esirippua, ne ovat itsenäisiä taideteoksia. Hukkasen työ jatkaa myös suomalaisten elokuvien still-kuvaajien ammattitaitoista perinnettä.

Marja-Leena Hukkanen (s.1959) on opiskellut Limingan taidekoulussa ja hän valmistui valokuvaajaksi vuonna 1983 Lahden taideteollisesta oppilaitoksesta. Hänet on palkittu Sodankylän elokuvajuhlilla 1996 merkittävästä työstä elokuvan puolesta. Taiteen valtion palkinnon Hukkanen sai vuonna 2007.

Valokuvanäyttely ”Kaihon kultamaan” avajaiset ovat perjantaina 31.10. klo 18 Galleria Bremerissä (Bremerintie 10, Tehtaanpuisto, Karkkila) Vapaa pääsy! Näyttely on avoinna 31.10.2014 – 4.1.2015 (la ja su, klo 12-15) sekä sopimuksen mukaan (huom. kiinni 1. - 2.11. ja 6.12.).

Avajaisissa julkistetaan myös Kino Iglun kevään 2015 näytäntökauden ohjelma! Tilaisuudessa voi ostaa Kino Iglun kausikortteja (20€) ja Marja-Leena Hukkasen kirjan Kaihon kultamaa (10€). Ruukinpajan nuorten kahviosta saa ostaa myös kahvia ja pullaa.

Näyttelyn ovat järjestäneet Kino Iglu (Ruukinpajan nuorten ylläpitämän elokuvateatteri) ja Karkkilan kulttuuritoimi.

 

 

Hans-Peter Holmsténin akvarellinäyttely "Rautakarkkeja Karkkilassa-Järngodis på Högfors" avautuu Suomen valimomuseon Galleria Bremerissä sunnuntaina 7.9.2014. Näyttely on auki la-su 12-15, ja se päättyy 26.10.2014.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRUUKKIPÄIVÄ 17.8.2014
Teemaopastuksia ja taidetyöpajoja Karkkilan ruukkimuseossa

Karkkilan ruukkimuseossa järjestetään Pruukkipäivänä 17.8.2014 taidetyöpajoja ja teemaopastuksia, kuten lastenretki historiaan, Öhmanska-kierroksia sekä Ruukinpatruunat-kävelykierros.

KADONNONNEEN TYÖKALUN ARVOITUS -LASTENKIERROS VALIMOMUSEOSSA JA MASUUNISSA
Lapsille suunnattu Kadonneen työkalun arvoitus -kierros Suomen Valimomuseossa ja Högforsin masuunissa klo 10.30. Kierros on tarkoitettu 5 - 10-vuotiaille, mukaan mahtuu 25 osallistujaa ja heidän vanhempansa. Ennakkoilmoittautumiset Janne Viitalalle, puh 0400 938 337. Kierrokselle on vapaa pääsy.

SILITTÄMÄLLÄ SIISTI -NÄYTTELYN OPASTETTU KIERROS
Valimomuseon Aulagalleriassa järjestetään 17.8. klo 11.30 Silittämällä siisti -näyttelyn opastettu kierros, jonka aikana kerrotaan silittämisen ja silitysrautojen historiasta. Pääsymaksu 3 eur, samalla lipulla pääsee myös Näihin kuviin, näihin tunnelmiin -taidenäyttelyyn.

KIVAPAJA! – TAIDETYÖPAJOJEN LOPPUHUIPENNUS
Karkkilan Taiteilijaseura ry järjestää Kivapaja!- taidetyöpajojen loppuhuipennuksen Pruukkipäivän yhteydessä su 17.8. Työläismuseossa. Tarjolla on ainakin neljä erilaista ohjattua työpajaa kaikenikäisille lapsille ja aikuisille. Työpajojen tekniikat ovat runomaalaus, monotypia, japanilainen kirjansidonta ja paperi & sakset (kollaasi). Nonstop -työpajoihin voi tulla mukaan koska vain klo 12-16 välisenä aikana. Työpajamaksu on 2eur/työpaja, materiaalit ja ohjaus sisältyvät hintaan.

Työpajat pidetään Työläismuseon Pakarilla ja sään salliessa museon piha-alueella. Työskentelyn lomassa voi virkistäytyä Minttu Wikbergin pitämässä Pakarin kesäkahvilassa, joka on viimeistä päivää auki klo 11-17.

KYLLÄ ÖHMANSKA TIÄTÄÄ KIERROKSET TYÖLÄISMUSEOSSA
Fagerkullan työläismuseossa järjestetään Pruukkipäivänä aikamatkoja historiaan valurinvaimo Öhmanskan opastuksella. Kyllä Öhmanska tiätää -kierrokset käynnistyvät kahvila Pakarin pihamaalta klo 12.30 ja klo 14. Pääsymaksu 4 eur.

RUUKINPATRUUNOIDEN JALANJÄLJILLÄ -KÄVELYKIERROS TEHTAANPUISTOSSA
Pruukkipäivän päätteeksi järjestetään klo 17 Ruukinpatruunoiden jalanjäljillä -kierros Tehtaanpuistossa. Valimomuseon pihamaalta käynnistyvän kierroksen aikana tutustutaan Högforsin patruunoiden eli omistajajohtajien ja heidän perheidensä elämään 1800-luvulla. Entisajan mahtimiehet jättivät paikkakunnan vaiheisiin omat puumerkkinsä, jotka ovat edelleen nähtävillä. Kierrokselle on vapaa pääsy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KARKKILAN RUUKKIMUSEO RAUTAPÄIVILLÄ

Museo on jälleen vahvasti mukana tapahtumien keskiössä. Tarjolla on mm. paistinpannutenniksen MM-kisat (ilmoittautumisia otetaan vastaan!), kuvien tunnistamista ja raudan valmistusta. Alla tarkempi listaus.

Ryhmäpotrettityöpaja
Karkkilan taiteilijaseura järjestää Ryhmäpotretti-työpajan vanhojen karkkila-aiheisten valokuvien innoittamana. Ryhmävalokuvia otetaan rakennusten edessä tai esim. sukutalon, työpaikan tai nähtävyyskohteen maisemassa. Työryhmän ohjaajina toimivat kuvataiteilijat Kimmo Peltola ja Juha Mäki-Jussila. Ensimmäinen tapaaminen järjestetään torstaina 12.6. klo 15 Galleria Bremerissä, jossa sovitaan kuvauspaikat ja lauantain 14.6. kuvausajat sekä mahdollinen pukeutuminen/rekvisiitta. Kuvaksista peritään osallistumismaksu. Tapahtumaan voi ilmoittautua Galleria Bremeriin tai Juha Mäki-Jussilalle juha.mj(a)suomi.fi.

Tanssiopisto Vinhan esitys ja museon valokuvien tunnistusilta Karkkilasalissa
Torstaina 12.6. klo 18 Karkkilasalissa nähdään Luoteis-Uusimaan tanssiopisto Vinhan esitys nimeltä Anteeksi vain! Sen jälkeen on vuorossa Högfors-aiheinen lyhytelokuva sekä museon arkistokuvien tunnistusilta. Vinhan esitykseen on vapaaehtoinen pääsymaksu.

Opastettu kierros lapsille Valimomuseossa
Lapsille järjestetään perjantaina 13.6. kello 15 Kadonneen työkalun metsästys -kierros Valimomuseossa ja Högforsin masuunissa. Kierros on tarkoitettu 5-10-vuotiaille ja heidän vanhemmilleen. Mukaan mahtuu 25 osallistujaa. Ennakkoilmoittautumiset Janne Viitala puh. 0400 938 337 tai janne.viitala(a)karkkila.fi.

Kaupunkikiertoajelu
Perjantaina 13.6. järjestetään myös opastettu kaupunkikiertoajelu Karkkilan historiaan ja nykypäivään. Bussi lähtee retkelle kello 17.00 Karkkilan torilta. Noin puolitoista tuntia kestävän kierroksen aikana kerrotaan tarinoita Karkkilan rakennuksista, kaupungin vaiheista ja karkkilalaisista. Kiertoajelulla tutustutaan myös paikkakunnan nähtävyyksiin. Retkelle ovat tervetulleita kaikki, niin vanhat kuin uudet karkkilalaiset. Oppaana toimii Tommi Kuutsa. Kierroksesta peritään pieni pääsymaksu.

Munniharppu soikoon! -kurssi
Lauantaina 14.6. kello 14 tapaillaan rautaisia sävelmiä Munniharppu soikoon! -kurssilla. Tilaisuus järjestetään Pasutusuunissa, joka sijaitsee Valimomuseon ja masuunin vieressä. Kurssin hintaan sisältyy oma munniharppu. Jos intoa riittää, niin sunnuntaina 15.6. pidetään konsertti Pakarissa.

Suuri Puhallus, Viihdekuoron yhteislaulukonsertti ja Saapasjalkakissa
Sunnuntaina 15.6. kello 12-16 kokeillaan jälleen järvimalmin sulatusta Fagerkullan Työläismuseon harkkohytissä. Museoalueella on myös Öhmanska-kierroksia, kello 12 lapsille ja kello 13 aikuisille. Kierrokset käynnistyvät Pakarin pihalta. Karkkilan viihdekuoro kutsuu kaikki mukaan klo 14 Pakariin, jossa pidetään yhteislaulukonsertti. Teatteri Perä esittää Saapasjalkakissa-näytelmän klo 16 Työläismuseon pihamaalla

Valurautapaistinpannutenniksen MM-kilpailut
Pyhäjärven uimarannan tenniskentällä kisataan jälleen Valurautapaistinpannutenniksen MM-titteleistä sunnuntaina 15.6. klo 11-16. Ennakkoilmoittautumiset Janne Viitala puh. 0400 938 337 tai janne.viitala(a)karkkila.fi. Mukaan ehtii 16 nopeinta miestä ja 8 nopeinta naista. Kisaa vauhdittamassa on Trio Fingerpori. Rankkasateen sattuessa turnaus järjestetään Karkkilan liikuntahallissa. Pelivälineitä saa tarvittaessa kilpailun aikana lainaksi. MM-kilpailun 1. palkintona valurautainen lettupannu Karkkilan Malliavusta.

Kolmen kosken kävelykierros
Rautapäivien päätteeksi järjestetään klo 17.30 Kolmen kosken kävelykierros. Noin puolitoista tuntia kestävä kierros käynnistyy Pyhäjärven matonpesupaikalta.

 

 

 

 

 

NÄIHIN KUVIIN, NÄIHIN TUNNELMIIN

Valimomuseossa on esillä 17.5.–31.8. "Näihin kuviin, näihin tunnelmiin" - teoksia Högforsin ruukin historiallisten valokuvien innoittamana. Työt on toteutettu eri tekniikoilla. ´Karkkila Karkkilan Taiteilijaseura ry:n näyttelyssä ovat mukana Soile Hovila, Tuomo Klemi, Mira Matilainen, Juha Mäki-Jussila, Kimmo Peltola, Tarja Pitkänen, Antti Raitala, Heli Vehkaperä ja Milja Viita. Aiheen innoittamana taiteilijaseura ja Karkkilan museotoimi ovat yhdessä laatineet koululaisille suunnatun suunnistus- ja tehtäväkartan, jonka avulla vaelletaan mm. näyttelyssä käytettyjen kuvien tapahtumapaikoille Högforsin ruukkialueella. Kartta on maksuton ja se on noudettavissa valimomuseosta näyttelyn avauduttua.

 

RUUKKIMUSEO KERÄÄ MUISTELMIA SILITYSRAUDOISTA JA SILITTÄMISESTÄ

Karkkilan ruukkimuseo järjestää ensi kesänä näyttelyn, jossa esitellään silitysrautojen ja silittämisen historiaa. Näyttelyssä on mukana mm. Högforsin valurautaisia prässi-, luoti- ja sarjarautoja sekä Rosenlewin Mainos-sähkörautoja. Näyttelyssä esitellään myös silitysrautojen mainosmateriaalia menneiltä ajoilta ja silittämistä kuvaavia taideteoksia.

Muistot talteen
Museo kerää näyttelyä varten silitysrautoihin ja silittämiseen liittyviä muistelmia.  Kiinnostavia aiheita ovat mm. valurautaisten rautojen oikea lämpötila eri tekstiileille, rautojen hoito, huolto ja säilyttäminen sekä silittämisessä tarvittavat niksit ja neuvot. Samoin muistelmia kaivataan silittämisessä tapahtuneista vahingoista ja ”paitojen palamisista”. Myös sähkö- ja höyryrautojen käytön alkuvaiheet kiinnostavat. Näyttelyä varten tarvittaisiin myös valokuvia silittämisestä.

Muistelmia voi toimittaa sähköpostitse tommi.kuutsa(a)karkkila.fi ja janne.viitala(a)karkkila.fi, tai soittamalla numeroon 0500-938337 tai 0400-938337. Muistelmia voi tulla myös kertomaan museon toimistoon kaupungintalolle tai Valimomuseoon, kannattaa kuitenkin soittaa etukäteen.

Silittämällä siisti -silitysrautojen historian näyttely on esillä 6.6. - 31.8. Valimomuseon Aulagalleriassa.

TYÖVÄENOPISTON KEVÄTNÄYTTELY

avautuu maanantaina 21.4. ja päättyy torstaina 1.5. Näyttelyyn on vapaa sisäänpääsy!

 

 

 

GLOOMY-näyttely avataan la 22.3. ja näyttely päättyy 13.4.2014. Museo on avoinna la-su klo 12-15.

GLOOMY-näyttelyn teokset ovat kertomuksia heikkouden ja vahvuuden kokemisesta. Ajattelen, että elämä on usein tasapainon etsimistä näiden kahden elementin väliltä. Heikkoutta ei ole ilman vahvuutta, eikä vahva voi olla tuntematta heikkouksiaan. Kumpikin on riippuvainen toisesta. Miksi on silti usein tarvetta nähdä vain vahvuus positiivisena elementtinä? Entä jos joskus heikoksi uskaltaminen onkin vahvuutta?

GLOOMY kertoo hämäristä hetkistä: Niistä, jolloin omat vahvuudet ovat hukassa ja erityisesti niistä, jolloin heikkouden ja vahvuuden rajat hämärtyvät. Sillä hämärinä hetkinä tapahtuu tärkeä osa elämää. - Noora Valtonen.

 

Osuusliike TUKI 1904-1983

Osuusliike Tuki aloitti toimintansa 1904, 110 vuotta sitten. Tapahtuneen kunniaksi Suomen Valimomuseon Galleria Bremerissä on avattu pienoisnäyttely "Osuusliike TUKI 1904-1983". Näyttely koostuu lähinnä valokuvista sekä värikylläisestä mainosmateriaalista, jota on juuri lahjoitettu museon kokoelmiin.

 

 

EINO SARKIN VALOKUVIA 1950-60 -LUKUJEN HÖGFORSISTA, OSA 3/3

Lauantaina 11.1.2014 valimomuseossa avattiin yleisölle valokuvanäyttely "Eino Sarkin valokuvia 1950-60 –lukujen Högforsista, osa 3/3". Kyseessä on siis näyttelytrilogian viimeinen osa. Eino Sarkin negatiivikokoelma, tasan 3000 kuvaa, lahjoitettiin museolle 1997. Se on museon kolmanneksi suurin kuvaerä, ja sen museaalinen arvo on erittäin suuri. Näyttelyyn on valikoitu n. 50 kuvaa.  Näyttely on auki 9.3.2014 saakka. Kuvia on Högforsin tehtaalta, Karkkilasta ja myös Karkkilan rautatieasemalta. Osa kuvista on tälläkin kertaa tunnistamista vailla, joten näyttelyvieraiden apua kaivataan.

 

 

 

 

 

Kaikille teoksille avoin Pop Up -näyttely avautuu la 12.10. klo 12 Galleria Bremerissä


Karkkilalaisten taiteen harrastajien ja ammattilaisten yhteinen Pop Up -näyttely eli poppari avataan lauantaina 12.10 klo 12 Suomen Valimomuseon Galleria Bremerissä (Bremerintie 10, Tehtaanpuisto). Kaikille teoksille avoimessa näyttelyssä on esillä maalauksia, piirustuksia, kollaaseja, valokuvia, grafiikkaa, veistoksia, tilateoksia, keraamisia teoksia sekä tekstiiliteoksia kaikkiaan yli 25 tekijältä.

Näyttelyn avajaisia vietetään la 12.10. klo 12-15, ja kaikki näyttelystä kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita mukaan. Näyttely on esillä gallerian tiloissa 1.12. asti. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

 

 
POIKKEAVA AUKIOLOAIKA

Joudumme pitämään Valimomuseon tulevana viikonloppuna, la-su 5.-6.10., poikkeuksellisesti suljettuna.

 

Kaikille teoksille avoin Pop Up -näyttely Galleria Bremerissä syksyllä
Karkkilalaiset taiteen harrastajat ja ammattilaiset voivat esitellä omia teoksiaan 12.10. - 1.12.2013 Suomen Valimomuseon Galleria Bremerissä. Galleria Bremerin Pop Up -näyttelyyn voi tuoda itse tehtyjä teoksia. Teos voi olla maalaus, piirustus, kollaasi, valokuva, grafiikkaa, veistos, tilateos, koru, keraaminen teos, tekstiiliteos tai vaikka performanssi ja tanssiesitys.

Näyttelyyn otetaan mukaan niin paljon teoksia kun gallerian seinille ja lattioille kohtuudella mahtuu. Veistoksille gallerialle on tarjolla rajallinen määrä jalustoja ja pöytiä. Teoksen paikan saa valita vapaasti.

Po Up -näyttely perustuu omatoimisuuteen, joten taitelija vastaa itse teoksen paikalle toimittamisesta, ripustamisesta ja pois hakemisesta tapahtuman päätyttyä.

Teosten tuonti ja ripustus tapahtuu 10. - 11.10. klo 10 - 20. Ripustuksessa voi käyttää näyttelytiloissa olevia ripustuslankoja ja koukkuja. Siksi seinille laitettavissa teoksissa pitää olla valmiiksi silmukkaruuvit tai muu vastaava kiinnitystapa. Teoksia voi myös naulata seinille. Näyttelyyn osallistujat voivat ilmoittautua ennakkoon 30.9. mennessä puh. 0500-938337 tai sähköpostitse
tommi.kuutsa@karkkila.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MAIKAT MAALISSA
Taideteollisessa korkeakoulussa neljäkymmentä vuotta sitten opintonsa aloittaneiden kuvataideopettajien taidenäyttely 10.8.-29.9.2013 Galleria Bremerissä Karkkilassa.

Aloitimme kuvataideopettaja opinnot 1972 Atskissa Taideteollisessa korkeakoulussa (opintojen alussa vielä taideteollinen Oppilaitos). Olemme pitäneet vuosien varrella yhteyttä ja nyt kokoonnumme yhteisen taidenäyttelyn merkeissä. Esillä on taideteoksia kaikilta kahdeksaltatoista yhdessä opiskelleelta.

Kuvataideopettajaopiskelumme oli paljolti yhdessä tekemistä, yhteisiä projekteja, yhteisiä taideopintoja kuvataiteen eri osa-alueilta sekä alusta asti työskentelyä lasten ja nuorten kanssa eri kouluasteilla. Pieni opiskeluryhmä ja yhteisöllinen ilmapiiri hitsasivat meidät lujasti yhteen. Elävä, jopa intohimoinen suhde kuvaan ja kuvan tekemisen eri muotoihin oli meille myös lähtökohtana ammatinvalintaan. Tämä elävä suhde kuvataiteeseen on ollut pohjana ammatilliselle kehittymiselle, jatko-opinnoille ja työnteolle kaikkina näinä vuosina.

Kuvataideopettajina olemme tehneet ammattiuramme varsin monenlaisissa tehtävissä: olemme toimineet kuvataiteen opettajina peruskouluissa ja lukioissa, kansalais- ja työväenopistoissa, lasten ja nuorten kuvataidekouluissa, kuvataideopettajien kouluttajina yliopistoissa, opettajien ja lastentarhan opettajien koulutuksessa, taideterapeutteina jne. Ammatillinen osaamisemme kattaa myös laajan kirjon kuvataiteen eri osa-alueita maalaamisesta kuvanveistoon, valokuvauksesta elokuvantekoon.

Opiskeluaikaamme leimannut yhteisöllisyyden henki on leimannut myös Maikat maalissa - näyttelyprojektia. Näyttelyä on ideoitu ja suunniteltu yhdessä, pystytämme sen yhdessä ja teemme galleriaan yhteisen taideteoksen.

Maikat ovat maalissa - virkistyneinä ja uudistuneina jatkamme matkaa kukin tahollamme.

Näyttelyyn osallistuvat:
Lea Ahjopalo, Hannu Aulio, Heta Boman, Irene Denffer, Anneli Erti, Kaiju Haanpää, Raimo Jaatinen, Paavo Keskinen, Sirkka Laitinen, Ritva-Leena Lehto, Tapani Lundgren, Merja Lähteenaho, Aulikki Nukala, Arja Pettinen, Sinikka Rusanen, Helena Rysä-Mikkola, Camilla Ståhle ja Maiju Talvitie

 

 

 

 

 

 

 

PRUUKKIPÄIVÄ 18.8.2013
Tapahtumia raudan parissa Karkkilan ruukkimuseon kohteissa.

PRUUKKIPÄIVÄ  TYÖLÄISMUSEOSSA:

Suuri puhallus
Työläismuseon piha-alueella klo 12 - 16. Päivän aikana kokeillaan kansanomaista järvimalmin sulatusta ja harkkoraudan valmistusta vanhoilla työmenetelmillä. Puhallus alkaa klo 12 ja päättyy noin klo 16. Vapaa pääsy.

Kyllä Öhmanska tiätää -kierrokset klo 12.30 ja klo 14
Aikamatka Fagerkullan historiaan valurin vaimo Öhmanskan kanssa. Opastettu kierros käynnistyy museokahvila Pakarin pihalta. Pääsymaksu 4 eur.  

Museon Elomarkkinat kahvila Pakarissa klo 12 - 16
Tarjolla on mm. kirjoja ja valu-tuotteita. HUOM! Yhdistyksille on varattu omia myyntipöytiä. Pakarin pihalla voi kokeilla puujalkakävelyä.  

Museoalueen lampaiden nimikilpailun tulokset julkistetaan klo 12. Kilpailuun osallistuneiden kesken arvotaan palkintoja.

PRUUKKIPÄIVÄ  VALIMOMUSEOSSA JA HÖGFORSIN MASUUNISSA: 

Maikat maalissa -näyttely
Suomen Valimomuseo, Galleria Bremer (Bremerintie, Karkkila) klo 12 - 18. Pääsymaksu 3 eur.  
Maikat maalissa -näyttely on Taideteollisessa korkeakoulussa 40 vuotta sitten opintonsa aloittaneiden kuvataideopettajien taidenäyttely. Näyttelyssä on mukana 18 taiteilijaa. 

Enkeleitä, jättiläisiä ja kruunupäitä -näyttely Suomen Valimomuseo, Galleria Bremer klo 12 - 18
Näyttelyn pääpaino on Högforsin tuotannossa, mutta esillä on myös muiden valimoiden taidevalutuotantoa. Mukana on useita harvinaisuuksia. 

Takkirautaa Karkkilasta -kierros Högforsin masuuni klo 14.30
Takki- eli raakaraudan valmistuksen historiaa Högforsin masuunissa. Opastettu kierros alkaa Valimomuseosta. Pääsymaksu 3 euroa.

 

  KARKKILAN RAUTAPÄIVIEN OHJELMA

http://www.karkkila.fi/

 

 

 

PAISTINPANNUTENNIKSEN MM-KISAT

Vattolan tenniskentällä järjestetään Rautapäivien yhteydessä Paistinpannutenniksen MM-kisat sunnuntaina 16.6. klo 12-16. Miehille ja naisille on omat sarjansa. Paistinpannutennistä pelataan normaalin tenniksen säännöillä muutamin poikkeuksin. Mailan täytyy olla valurautainen paistinpannu. Mailan koolla ei ole rajoitusta. Palaajalla saa olla oma maila, mutta tarvittaessa sellaisen voi lainata kisan järjestäjältä, Karkkilan ruukkimuseo Senkalta. Paistinpannutenniksessä pelataan vain yksi erä, jossa voittoon tarvitaan kaksi peliä (game). Tilanteessa 1-1 pelataan tie-break. Paistinpannutennikseen voi osallistua ilmoittautumalla (vain!) ennakkoon 10.-13.6. numeroon 0400-938 337 tai sähköpostilla janne.viitala@karkkila.fi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Högforsin konepajakoulu valimomuseon kesässä

Suomen Valimomuseossa avataan 11.5.2013 Högforsin tehtaan konepajakulusta kertova näyttely koulun alkamisen 70-vuotisjuhlan kunniaksi. Näyttely, "Viilareita, sorvareita ja valureita - Högforsin ...konepajakoulu 1943-1977", on avoinna elokuun alkuun asti ke-su klo 12-18. Koulu päätettiin perustaa marraskuussa 1942, ja ensimmäiset oppilaat astuivat kouluun 11.1.1943. Kaikki oppilaat olivat aluksi karkkilalaisia ja koko koulun historian ajan suurin osa oppilaista oli oman paikkakunnan poikia.

Koulu perustettiin vaiheessa, jolloin Suomi kävi sotaa ja Högforsin tehtaalla oli huutava pula ammattimiehistä. Opetuksessa oli aluksi pääpaino valimolinjalla mutta jo 1950-luvulle tultaessa vaaka oli kallistunut konepajakoulutuksen puolelle. Koulu päättyi nelivuotisena vuonna 1972. Tämän jälkeen koulun tiloissa toimi Kymin Oy:n metalliteollisuuden ammattikoulun 2-vuotinen linja, joka oli aloittanut jo 1970 vanhan linjan rinnalla, sekä useita lyhyempiä kursseja. Ammattikoulu päätettiin muuttaa 1-vuotiseksi 1976, mutta tuolloin kouluun ei ollutkaan enää tulijoita. Karkkilassa tuolloin toiminut Lohjan kuntainliiton ammattikoulu oli ahmaissut paikkakunnan nuorukaiset omille metalliteollisuuden oppilinjoilleen. Viimeiset oppilaat valmistuivat kesäkuussa 1977. Vuosien saatossa koulusta valmistui useita satoja metalliteollisuuden ammattilaisia, ei vain Högforsin tehtaan tarpeisiin, vaan ympäri Suomea ja jopa ulkomaille.

Näyttelyssä esitellään oppilaiden harjoitus- ja näytetöitä, koulun historiaa kuvin ja sanoin, opetusmenetelmiä ja -välineitä sekä kerrotaan oppilaiden arjesta ja juhlasta. Näyttelyssä on myös erilaisia lapsille ja nuorille sekä muille asiasta kiinnostuneille suunnattuja askartelu- ja puuhapisteitä, joissa on mahdollisuus kokeilla esim. oman harjoitustyön rakentamista.
 
Poikkeuksellisia aukioloaikoja!

Museo on auki la-su 4.-5.5. ja la-su 11.-12.5. Ja siitä eteenpäin normaalin kesäajan mukaisesti ke-su klo 12-18.

Lisäksi helatorstaina 9.5. museo on auki klo 11-13, silloin Autohistoriallisen seura kokoontuu wanhoine autoineen museon pihamaalle, Tehtaanpuistoon.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanhoja ajoneuvoja Valimomuseon pihamaalla 9.5. – Autohistoriallisen Seuran Helatorstaiajot

Vanhoihin autoihin on mahdollisuus tutustua helatorstaina 9.5. noin klo 11.30 – 12.00 Suomen Valimomuseon pihamaalla. Autohistoriallinen Seura ry järjestää tuolloin Helatorstaiajot Länsi-Uudellamaalla, ja Karkkila kuuluu ajoreitin pysähdyspaikkoihin.

Autohistoriallinen Seuran perinteisiä Helatorstaiajoja on ajettu jo 23 kertaa. Tänä vuonna reitti kiertää läntisen Uudenmaan kauniita pikkuteitä. Helatorstaiajoihin odotetaan 40 - 50 museoajoneuvoikäistä autoa eri vuosikymmeniltä. Vanhin auto on vuodelta 1909 Ford Model T Touring. Vanhimmasta päästä mainittakoon myös Durant 619 vm 1931. Nostalgisia muistoja herättävät varmasti myös 1940 - 1970-lukujen ajoneuvot. Monet ajokunnat pukeutuvat Helatorstaiajon kunniaksi oman ajoneuvonsa aikakauden ja tyylin mukaisiin asusteisiin.

Helatorstaiajon reitin pituus on kaikkiaan 104 kilometriä, ja se kulkee Vihtijärven, Läyliäisten, Karkkilan, Ikkalan, Koisjärven, Jokikunnan, Vihdin kirkonkylän ja Herrakunnan kautta takaisin Vihtijärvelle. Paikalliset mobilistit ovat lämpimästi tervetulleita klassikkoajoneuvoillaan ja yleisö kannustamaan ajokuntia leppoisaan tunnelmaan. Lisätietoja tapahtumasta ja seurasta: www.autohistoriallinenseura.fi

 

Revolutsija!

Kuvia tämän vuosituhannen venäläisestä aktivismista

Aino Salmen valokuvia Suomen Valimomuseon Galleria Bremerissä 3.3.-14.4.2013. Näyttely on avoinna la klo 12-15 ja su klo 12-18 sekä sopimuksen mukaan (kiinni pääsisäisenä 29.3.-1.4.).

Aino Salmen valokuvanäyttely kertoo venäläisestä aktivismista. Hän kuvasi toukokuussa 2012 Moskovan mielenosoituksia sekä seurasi yhden nuoren aktivistin, Jaroslav Nikitenkon elämää. Näyttely koostuu valokuvasarjoista sekä lyhytdokumenttivideosta.

Aino Salmi on syntyisin Karkkilasta. Hän on opiskellut kuvajournalismia Tampereen yliopistossa sekä Tanskassa Danish School of Media and Journalism –oppilaitoksessa. Hän on työskennellyt valokuvaajana Aamulehdessä sekä freelance-kuvajournalistina ja on palkittu vuonna 2010 Vuoden Lehtikuvat -kilpailussa parhaasta kuvaesseestä.

 

DESIGN-PATOJEN PALUU

 

LIEDELTÄ PÖYTÄÄN – Suomalaiset DESIGN talousvalut –näyttelykiertue on päättynyt. Karkkilan ruukkimuseo Senkan ja Rosenlew-museon yhteistyönä valmistunut näyttely kiersi kolmen vuoden aikana kyseisten museoiden lisäksi Pietarsaaren kaupunginmuseossa ja Tekniikan museossa Helsingissä, jossa näyttely päättyi 14. tammikuuta. Helsingissä näyttely oli osa World Design Capital –tapahtumaa!

Suomen Valimomuseossa on meneillään Eino Sarkin 1950-60-lukujen valokuvia esittelevä näyttely. Tätä näyttelyä tukemaan Karkkilan museo on koonnut Karkkilaan palanneista, kyseisen ajanjakson komeimmista padoista ja pannuista esille pienoisnäyttelyn. Esillä on Högforsin ja Rosenlewin tuotantoa, jonka suunnittelusta ovat vastanneet Timo Sarpaneva, Antti Nurmesniemi, Raimo Simula ja Erkki Linnala.

Näyttelyt ovat avoinna (Sarkki-näyttely ennakkotiedoista poiketen) 24.2 asti lauantaisin klo 12-15 ja sunnuntaisin klo 12-18.

 

 

SUOMEN VALIMOMUSEO JA GALLERIA BREMER ovat 2012 avoinna vielä seuraavina päivinä:

la 15.12. klo 12-15

su 16.12. klo 12-18

la 22.12. klo 12-15

Vuoden 2013 alusta lähtien aukioloajat ovat jälleen normaalit.

 

 

HISTORIAN YÖ Galleria Bremerissä 12.12.2012

 

18.00 Eino Sarkin valokuvanäyttelyn opastus

18.30 Högforsin historian suurmiehet valokuvissa

19.30 Högforsin mainoselokuvien näytös

19.45 Museokaupan alelaari avautuu (alennuksessa sillipannut (29€), lasten lettupannut (9€), kirjoja, alkuperäisiä Högforsin tuoteluetteloja ym. Tarjoukset voimassa klo 20.30 saakka.

 

Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy! Historian yöhön voi osallistua missä vaiheessa iltaa tahansa.

 

VALIMOMUSEO ON POIKKEUKSELLISESTI KIINNI 17.-18.11.2012

 

VIE ISÄ MUSEOON!

Isänpäivänä 11.11. lapsen seuralainen - isä, isoisä, setä, kummi tai muu läheinen aikuinen - pääsee Suomen Valimomuseoon ja Galleria Bremeriin ilmaiseksi. Lapsen iällä ei ole rajoitusta.

Museo ja galleria ovat avoinna su 11.11. klo 12-18. Galleriassa on esillä Eino Sarkin valokuvia 1950 ja 1960-lukujen Högforsista.

Lisäksi galleriassa voi tutustua Kirveitä Karkkilasta -pienoisnäyttelyyn. Tervetuloa!

 

 

SUOMEN VALIMOMUSEO JA GALLERIA BREMER ovat kiinni pyhäinpäivän viikonloppuna 3.-4.11.2012

EINO SARKIN VALOKUVIA 1950-60 -lukujen Högforsista, osa 2/3

Suomen valimomuseossa on avautunut 20.10.2012 valokuvanäyttely, jossa esitellään teknikko Eino Sarkin 1957-64 ottamia otoksia Högforsin Karkkilan tehtaalta ja myös tehtaan ulkopuolelta. Näyttely päättyy 14.4.2013. Eino Sarkki toimi tehtaalla työkalusuunnittelija sekä malliosaston päällikkönä. Työuransa loppuvaiheessa hän myös oli tehtaan oma valokuvaaja, jonka tehtäviin kuuluivat lähinnä mainoskuvat mutta myös tehtaan toiminnan dokumentointi. Näyttelytrilogian keskimmäisessä osassa pääpaino on juhlissa ja muissa tehtaan järjestämissä tapahtumissa. Esillä on 50 valokuvaa, joiden kaikkia henkilöitä ei ole tunnistettu. Museo pyytää näyttelyvierailta kuvien tunnistusapua.

 

 

 

                 

Marianne Laitin Pari vuodelta 2010 on esillä näyttelyssä Elämä pronssiin.

 

 

   

Loki ja Sigyn edustaa Karkkilan Malliavun uutta taidevalutuotantoa. Esineen malli on kuitenkin vanha ja se on rinnakkaisteos tutummalle Ukkosenjumalalle. Teos on esillä näyttelyssä Enkeleitä, jättiläisiä ja kruunupäitä. Valutaulun voi myös tilata itselleen Valimomuseosta hintaan 490€.

 

 

  

Antti Nurmesniemen 1959 Högforsille suunnittelema kuparisankainen pata on esillä Rautapata-näyttelyssä.

 

 

Pruukkipäivä Karkkilan museoissa 12.8.

Pruukkipäivää vietetään su 12.8. klo 12-16 Työläismuseossa ja Suomen Valimomuseossa. Pääosaan tapahtumista on vapaa pääsy, huom. Öhmnaska-opastuksesta ja Masuunikierroksesta peritään pääsymaksu.
Päivän ohjelmaan kuuluu mm. seuraavaa:

Työläismuseo
- Öhmanska-opastuskierros klo 12.30 ja klo 14 (pääsymaksu 4 eur), kierros alkaa Pakarin pihalta
- järvimalmin sulatusta harkkohytissä, raudan nosto n. klo 16 (säävaraus)
- sepän taontanäytöksiä
- lampaiden nimiäiset klo 15 lampolassa, nimikilpailuun osallistuneiden kesken arvotaan jäätelöpalkintoja
- makkaranpaistoa, lehtimehua, munkkeja munkkipannusta (säävaraus)
- puujalkakävelyä
- Pakari on avoinna klo 12-18
- Kesäkertomuksia-näyttely Pakarissa

Suomen Valimomuseo ja Högforsin masuuni
- Elämä pronssiin - valutaidetta Valimoinstituutista -näyttely, avoinna klo 12-18, vapaa pääsy, paikalla taiteilijoita
- Enkeleitä, jättiläisiä ja kruunupäitä - suomalaisia taidevaluja -näyttely, avoinna klo 12-18, vapaa pääsy. Näyttelyn esittely klo 14
- opastettu kierros Högforsin masuunissa klo 14.30 (pääsymaksu 3 eur), kierros alkaa Valimomuseon pihalta

 

KARKKILAN RUUKKIMUSEO SENKAN KESÄ 2012 

* ELÄMÄ PRONSSIIN
Suomen Valimomuseo ja Tampereella sijaitseva Valimoinstituutti ovat yhdessä valmistelleet Helsingin design-vuoden hengessä näyttelyä uusista, pronssista ja raudasta valetuista, uniikeista taideteoksista. Työt ovat valmistuneet Valimoinstituutin taidevalukurssilla, ja esillä on töitä yli 20 taiteilijalta. Kyseessä on ainutlaatuinen näyttely, jossa taide ja raskas teollisuus kohtaavat. Näyttely on esillä Galleria Bremerissä 2.6.-30.9.2012

* ENKELEITÄ, JÄTTILÄISIÄ JA KRUUNUPÄITÄ
Suomen Valimomuseossa avataan 2.6. näyttely suomalaisista taidevaluista. Pääpaino on Högforsin tuotannossa, mutta myös muiden valimoiden taidevalutuotantoa esitellään. Mukana on useita harvinaisuuksia, joita ei ole museossa aikaisemmin ollut esillä. Lisäksi esitellään Karkkilan Malliapu Oy:n uutta tuotantoa. Näyttely on avoinna syyskuun loppuun. Lisäksi museo julkaisee kesällä suomalaisia taidevaluja esittelevän kirjan.

* TYÖLÄISMUSEON NÄYTTELYTILOJA AVATAAN UUDESTAAN
Karkkila-Högforsin työläismuseo on avoinna 13.6.-15.8. ke-su klo 12-18. Opastukset ovat tasatunnein. Museossa avataan kesän aikana uudelleen suljettuna olleita näyttelytiloja. Torpan toisessa päädyssä esitellään kotisuutarin verstasta 1900-luvun alkupuolen kuosissa. Samassa yhteydessä on myös pieni kauppapuoti, jossa kerrotaan paikkakunnan kaupankäynnin historiasta. Mäntylässä puolestaan avataan jälleen 1990-luvun asumisesta kertova huoneisto. Kyseinen asunto kertoo Mäntylän asumishistorian loppuajasta.

Yleisölle Öhmanska-opastuksia su 8.7. klo 12.30 ja 14 sekä su 12.8. klo 12.30 ja 14

* KESÄKERTOMUKSIA-NÄYTTELY PAKARISSA
Työläismuseon kahvila Pakarissa on esillä 13.6.-15.8. ke-su klo 12-18. Polarin työkeskuksen taidepiirin näyttely. 

* RAUTAPATA-NÄYTTELY HENKILÖSTÖRAVINTOLA RAUTAPADASSA
Uudelleen nimetyn henkilöstöravintolan kunniaksi Karkkilan ruukkimuseo Senkka on koostanut ravintolaan pysyvästi esille suomalaisia talousvalujen design-klassikoita ja harvinaisuuksia. Pääpaino on Högforsin tuotannossa. Esillä on mm. Antti Nurmesniemen, Timo Sarpanevan ja Raimo Simulan muotoilemia esineitä.

* MASUUNIN AUKIOLOAJAT
Högforsin masuuni on v. 2012 avoinna vain ryhmille tilauksesta. Kaikille avoin ja maksuton yleisöopastus Rautapäivien aikana pe 15.6. klo 16 sekä su 12.8. klo 16.

* HUOM. Kaikki kohteet ovat kiinni juhannuksena 22.-24.6.

 

SUOMEN VALIMOMUSEO ON SULJETTU 3.-4.3.2012

Näyttelyn vaihdon vuoksi museo on suljettu viikolla 9. Maaliskuun muina viikonloppuina museoon on vapaa sisäänpääsy.

SOILE HOVILA - KUVAKUDOKSIA 19.11.2011-19.2.2012

Galleria Bremerissä on esillä tekstiilitaideteoksia vuosilta 2001-2011. Kyseessä on myyntinäyttely. Joululahjavinkki: museokaupassa on myynnissä Hovilan valmistamia koruja hinnoiltaan 15-110€.

AARNE NOUSIAISEN MAALAUKSIA 1951-2011 -NÄYTTELYLLE LISÄVIIKKO.

Näyttelyssä on esillä lähinnä Karkkila-aiheisia maalauksia. Yleisön toivomuksesta näyttelyaikaa jatketaan viikolla. Näyttelyn viimeinen aukiolopäivä on sunnuntai 13.11.2011. Museo on poikkeuksellisesti auki myös juhlapyhäviikon-loppuna 5.-6.11.2011.

 

 

EINO SARKIN VALOKUVIA 1950- JA 60-LUKUJEN HÖGFORSIN TEHTAASTA, OSA 1/3

Eino Sarkki työskenteli Högforsin piirustuskonttorissa ja malliosastolla mutta toimi samalla tehtaan kuvaajana vuodet 1957-64. Noilta vuosilta kertyi n. 3000 kuvaa, joista museo järjestää kolmiosaisen näyttelyn. Ensimmäinen osa on avoinna 29.1.-17.4.2011 viikonloppuisin la klo 12-15 ja su klo 12-18.

 


JAAKKO AHOPALON TAKAUTUVA KUVATAIDENÄYTTELY

Luontomaalari Jaakko Ahopalon (s. 1930) ”Takautuva kuvataidenäyttely” on esillä Galleria Bremerissä Karkkilassa 21.11.2010-9.1.2011. Öljyväritöitä ja grafiikkaa vuosilta 1956-2009. Näyttely on avoinna 21.11.-9.1.2011 viikonloppuisin la klo 12-15 ja su klo 12-18. Jouluna ja uutena vuotena näyttely on suljettu.

  

LIEDELTÄ PÖYTÄÄN – Suomalaisia DESIGN talousvaluja

Karkkilan museossa on 15.5.-29.8.2010 esillä otsikon mukainen näyttely. Näyttely valmistuu yhteistyössä Porin Rosenlew-museon kanssa. Näyttely on esillä Porissa vuonna 2011. Näyttelyssä esitellään 1950-90 –lukujen design-talousvaluja, jotka on suunniteltu ja valmistettu suomalaisvoimin. Ansaitsemansa huomion saavat myös vanhemmat padat ja pannut, joiden mallit ovat Suomeen kulkeutuneet ulkomailta. Näyttelyn esineitä ovat olleet muotoilemassa Suomen eturivin muotoilijat: Timo Sarpaneva, Antti Nurmesniemi, Heikki Orvola, Nanny Still ja moni muu.

 

Lue lisää

 

Muut ajankohtaiset näyttelyt

 

 


 

KULLALLA KIRJAILTU ELÄMÄ
Hjalmar Linderistä kertova näyttely

Karkkilan ruukkimuseo Senkka järjestää alkuvuodesta 2007 näyttelyn nimeltä "Kullalla kirjailtu elämä - Kamariherra Hjalmar Linder 1862 - 1921." Näyttely perustuu Esa Koskisen kirjoittamaan samannimiseen, vuonna 2005 julkaistuun kirjaan, joka kertoo teollisuusmiehen ja suurmaanomistajan elämästä ja elämäntyöstä. Linder vaikutti myös Karkkilassa, sillä hän omisti Högforsin ruukin vuosina 1916-1918. Linderistä kertova näyttely on lainassa Lohjan museosta, jossa se oli esillä kesällä 2006. Näyttelyaika Galleria Bremerissä on 13.1. - 15.4.2007, näyttely on avoinna lauantaisin kello 12-15 ja sunnuntaisin kello 12-18.

Näyttelyssä esitellään Linderin yksityiselämää ja harrastuksia: autoilua, metsästystä, matkailua ja huvielämää. Kamariherra Linder oli aikanaan Suomen rikkain mies ja suurin yksityinen maanomistaja. Linder vaikutti ratkaisevasti myös Hyvinkään- Högfors rautatien rakentamiseen.
JOULUN TAIKAA

Perinteeksi muodostunut Joulun taikaa tapahtuma vietettiin lumettomassa ja lauhassa säässä Työsläismuseon aluella 9.12.06.
Tarjolla oli mm. Caveniuksen talossa satutuokioita, joulupukki ja muori Sarlinin talossa. Pakarissa laulettiin joululauluja ja syötiin puuroa. Rauhalassa seurattiin joulun valmisteluja menneiltä vuosikymmeniltä. Pakarinpihan myyntipöydiltä löytyi monenlaista ostettavaa lahjoiksi ja joulun tarpeisiin.

kuvia tapahtumasta

PIKKUPÄSSI

Kunnostettu HKR3-höyryveturi eli Pikkupässi saapui lauantaina 21.10.2006 Jokioisilta Karkkilaan. Veturi tuotiin rekka-auton kyydissä ja siirrettiin tilapäistä rataa pitkin Karkkilan kaupungintalon aulaan.

Lue lisää

SODANAJAN VALOKUVIA KARKKILASTA JA KARKKILALAISISTA RINTAMALLA


Galleria Bremerissä 7.10.-17.12.2006


Viime talvena sai alkunsa kunnianhimoinen tavoitteemme kerätä talteen karkkilalaisia sodanajan kuvia sekä myös kuvia karkkilalaisista rintamalla. Tavoite oli siinä mielessä erityisen kunnianhimoinen, että kuvat, kuten myös tiedot kuvien taustoista olivat nopeassa tahdissa katoamassa. Aloite hankkeelle tuli paikkakunnan sotainvalidien ja rintamaveteraanien sekä Karkkilan kotiseutuyhdistyksen taholta.

Keräys alkoi maaliskuun alussa paikallisen median suosiollisella avustuksella.. Ensisijainen tavoite oli järjestää kuvista syksyksi näyttely. Toinen tavoite oli tallentaa valokuvat museon kokoelmiin mahdollista myöhempää käyttöä varten.

Nyt kuvakeräyksen ensisijainen tavoite on täyttynyt. Keräyksen tuloksena työryhmä on valinnut näyttelyyn runsaat sata valokuvaa, jotka on jaoteltu pääpiirteittäin viiteen eri ryhmään. Kahdessa ensimmäisessä ryhmässä on kuvia karkkilalaisista rintamalla sekä erityisesti pioneeritöissä. Kolmannessa ryhmässä tutustutaan sotilaiden rintaman takaiseen elämään. Neljännessä ryhmässä tarjoillaan kotoisia tunnelmia Karkkilasta, ja viidennessä ryhmässä luodaan katsaus sodanjälkeiseen elämään.

Näyttely ajoitettiin tarkoituksellisesti samanaikaiseksi Karkkilassa pidettävän Uudenmaan 24. maanpuolustuspäivän kanssa. Tuolloin, 8.10 klo 12-18, museoon on vapaa pääsy.

Syyskuu 2006

Lähdön ja saapumiset paikat -Nettinäyttely (ERP).

Näyttelyyn tästä klikkaamalla

Marraskuu 2004

Maakuntien Parhaat -merkki museoiden ruukkiretkelle

ProAgria Maaseutukeskusten Liitto myöntää Maakuntien Parhaat –laatumerkin käyttöoikeuden Karkkila-Högforsin työläismuseon ja  Suomen Valimomuseon yhteisille ohjelmapalvelutuotteille, ruukkiretkille.  Merkin käyttöoikeuden luovuttavat Helsingin Ruokamessuilla Pasilassa perjantaina 26.11. klo 16.30. Sirkka Uski ja palveluraadin puheenjohtaja Maija Kaijanmäki.

Rautainen retki aikuisille ja ruukkiretki lapsille

Museot ovat kehittäneet kaksi matkailun ohjelmapalvelutuotetta: aikuisten Rautainen retki Högforsin ruukkiin sekä koululaisille tarkoitettu Lasten ruukkiretki. Ruukkiretket tarjoavat elämyksellisen kokonaiskuvan Högforsin ruukin vaiheista, valimotyöstä ja ruukkilaisten elämästä. Retkien aikana tutustutaan raudan salaisuuksiin sekä rautamalmimurikan reittiin masuunista takkiraudaksi ja edelleen valutuotteiksi. Retkeläiset voivat myös itse työskennellä sulan metallin äärellä ja valaa hiekkamuoteissa pieniä tinaesineitä.

Karkkila-Högforsin työläismuseossa retkeläiset pääsevät aikamatkalle ruukkilaisten arkeen. Aikamatkan päähenkilönä on valurin vaimo Öhmanska, noin 1920-luvulle ajoitettu kuvitteellinen henkilö, joka puhuttelee ja kohtelee museovieraita ikään kuin he olisivat alueelle muuttavia uusia asukkaita. Öhmanskan lisäksi alueella voi tavata myös muita asukkaita,lapsia ja kortteerimiehiä. Koululaiset saavat myös tutustua entisajan pihaleikkeihin Öhmanskan opastuksella.

Karkkila-Högforsin työläismuseo  avattiin yleisölle vuonna 1989. Sen hallinnosta ja taloudesta vastaa Karkkilan kaupunki. Karkkila-Högforsin työläismuseo esittelee Högforsin ruukkilaisten asumista ja elämää 1800- ja 1900-luvulla. Fagerkullan museoalueella järjestetään vuosittain joulukuussa Joulun Taikaa -tapahtuma, jossa esitellään joulun viettoa eri aikakausina.

Suomen Valimomuseo on Suomen Valimomuseosäätiön omistama erikoismuseo, joka perustettiin 1989. Museo esittelee valamisen historian pronssikaudelta nykypäivään.

Maakuntien Parhaat on vaativin kotimaisuusmerkki. Se edellyttää korkean kotimaisuusasteen lisäksi ISO 9001/2000 -standardiin pohjautuvaa laatujärjestelmää sekä tuotteiden ja palveluiden hyväksyntää asiantuntijaraadeissa. Karkkila-Högforsin työläismuseo ja Suomen Valimomuseo ovat tehneet laatujärjestelmänsä ProAgria Uudenmaan maaseutukeskuksen/ maa- ja kotitalousnaisten laatuneuvojien Seija Niemisen ja Vesa Niskasen ohjauksessa Karkkilan ja Pusulan ympäristöä säästävässä matkailuhankkeessa (KAPU-2YSM).  ProAgria Maaseutukeskusten Liitto on myöntänyt  Maakuntien Parhaat –laatumerkin käyttöoikeuden  vuodesta 1993 lähtien yhteensä  358 matkailu-, elintarvike- ja käsityöyritykselle, joista 13 on Uudellamaalla.

Etusivulle