Valikko Etsi
Etusivu
Ajankohtaista »

21.9.2018

Takkiraudan yö: Syysillan opastettu kierros Högforsin masuunissa torstaina 27.9. klo 20 alkaen

 
Karkkilan ruukkimuseo järjestää torstaina 27.9. kello 20 alkaen Takkiraudan yö -opastuskierroksen Högforsin masuunissa. Kierros käynnistyy Suomen Valimomuseon pihamaalta kello 20 ja kestää noin reilun tunnin ajan. Kierrokselle on vapaa pääsy.

Syysillan pimeys ja valaistu masuuni luovat vaikuttavan tunnelman takkiraudan vaiheista kertovalle kierrokselle. Illan aikana kerrotaan masuuniin toiminnasta, mutta myös sellaisia tarinoita, joita ei yleensä kerrota tavallisilla opastuskierroksilla.

Tänä vuonna on tullut kuluneeksi 195 vuotta Högforsin masuunin ensimmäisestä puhalluksesta eli malmin sulatuksen aloittamisesta. Masuunissa valmistettiin takki- eli raakarautaa vuosina 1823 - 1915. Masuunin piippuun panostettiin Kulonsuonmäen kaivosmalmia, Lopelta ja Tammelasta tuotua järvimalmia sekä puuhiiltä ja kalkkikiveä. Puhalluskausi kesti tavallisesti kolme kuukautta, jolloin masuuni oli toiminnassa yötä päivää, koska panostuksia oli tehtävä kerran tunnissa. Masuunissa työskenteli 14 työntekijää kahdessa vuorossa.Kuvateksti: Högforsin restauroitu masuuni. Kuva: Karkkilan ruukkimuseon kokoelmat.Kuvateksti: Masuunimiehet töissä panostustasolla eli kranssilla. Ruotsalaisen Pehr Hilleströmin maalaus 1700-luvun lopulta.


 

 

 

Tervetuloa Karkkilan kaupungin kotisivuille!

 

 

 

 

 

 

Karkkila Somessa

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä
Karkkilan kaupunki | Valtatie 26, 03600 KARKKILA | vaihde (09) 4258 3600 | kirjaamo@karkkila.fi