Valikko Etsi
Kulttuuri ja vapaa-aika / Karkkilan ruukkimuseo Senkka / Ajankohtaista Ruukkimuseossa

11.8. - 14.10.
Karkkilan kameraseuran 60-vuotisjuhlanäyttely

Näyttely esittää läpileikkauksen seuran koko 60 vuoden taipaleesta. Näyttely on avoinna 14.10.  asti la-su klo 12-15 Suomen Valimomuseon Galleria Bremerissä (Tehtaanpuisto, Bremerintie 10).  Näyttely on avoinna myös sopimuksen mukaan. Pääsymaksu 3 eur tai Museokortilla.

27.9. klo 20
Takkiraudan yö - syysillan opastettu kierros Högforsin masuunissa

Karkkilan ruukkimuseo järjestää to 27.9. klo 20 alkaen Takkiraudan yö -opastuskierroksen Högforsin masuunissa. Kierros käynnistyy Suomen Valimomuseon pihamaalta kello 20 ja kestää noin reilun tunnin ajan. Kierrokselle on vapaa pääsy.
Syysillan pimeys ja valaistu masuuni luovat vaikuttavan tunnelman takkiraudan vaiheista kertovalle kierrokselle. Illan aikana kerrotaan masuuniin toiminnasta, mutta myös sellaisia tarinoita, joita ei yleensä kerrota tavallisilla opastuskierroksilla.
Tänä vuonna on tullut kuluneeksi 195 vuotta Högforsin masuunin ensimmäisestä puhalluksesta eli malmin sulatuksen aloittamisesta. Masuunissa valmistettiin takki- eli raakarautaa vuosina 1823 - 1915. Masuunin piippuun panostettiin Kulonsuonmäen kaivosmalmia, Lopelta ja Tammelasta tuotua järvimalmia sekä puuhiiltä ja kalkkikiveä. Puhalluskausi kesti tavallisesti kolme kuukautta, jolloin masuuni oli toiminnassa yötä päivää, koska panostuksia oli tehtävä kerran tunnissa. Masuunissa työskenteli 14 työntekijää kahdessa vuorossa.

12.11. Tuo isä museoon!
klo 12-15 Isänpäivän tempaus Suomen Valimomuseossa, vapaa pääsy

13.12. Historian yö -tapahtuma
klo 18–20 Suomen Valimomuseossa kuvaluentoja historiasta, vapaa pääsy

18.1. - 3.3. 2019
Pop up -taidenäyttely

Suomen Valimomuseo, Galleria Bremer (Bremerintie 10). Avoinna la-su klo 12-15 sekä sopimuksen mukaan. Vapaa pääsy.
Karkkilalaiset taiteen harrastajat ja ammattilaiset voivat esitellä omia teoksiaan 18.1. - 3.3.2019 Suomen Valimomuseon Galleria Bremerissä. Kolmatta kertaa järjestettävään näyttelyyn voi tuoda itse tehtyjä teoksia. Teos voi olla maalaus, piirustus, kollaasi, valokuva, grafiikkaa, veistos, tilateos, koru, keraaminen teos, tekstiiliteos tai vaikka performanssi ja tanssiesitys.

Näyttelyyn otetaan mukaan niin paljon teoksia kuin gallerian seinille ja lattioille kohtuudella mahtuu. Veistoksille galleriassa on tarjolla rajallinen määrä jalustoja ja pöytiä. Teoksen paikan saa valita vapaasti.

Pop up -näyttely perustuu omatoimisuuteen, joten taiteilija vastaa itse teoksen paikalle toimittamisesta, ripustamisesta ja pois hakemisesta tapahtuman päätyttyä. Teosten tuonti ja ripustus tapahtuvat 16. - 17.1. klo 12 - 19. Ripustuksessa voi käyttää näyttelytilassa olevia ripustuslankoja ja koukkuja. Siksi seinille laitettavissa teoksissa pitää olla valmiiksi silmukkaruuvit tai muu vastaava kiinnitystapa. Teoksia voi myös naulata seinille.

Näyttelyyn osallistujat voivat ilmoittautua ennakkoon 14.1. mennessä puh. 0500 938 337 tai sähköpostitse tommi.kuutsa@karkkila.fi.

Torin tarinat -julkaisu ilmestynyt
Karkkilan ruukkimuseon uusin julkaisu Torin tarinat - kauppaa ja tapahtumia Karkkilan torilla on ilmestynyt. Kirja kertoo torikaupan vaiheista Karkkilassa. Karkkilassa on käyty torikauppaa aina 1880-luvulta lähtien. Aluksi toripäivän järjesti Högforsin ruukki, mutta vuodesta 1917 tehtävä siirtyi kunnalle. Kautta historiansa tori on toiminut myös ihmisten kohtaamispaikkana, jossa  on perinteisesti järjestetty erilaisia yleisötilaisuuksia ja tapahtumia.
Torin tarinat -kirjaa on saatavilla Suomen Valimomuseon Lansetti-museokaupassa, kaupungintalon Serveri-infopisteessä sekä Lukutoukan kirjakaupassa. Kirjan hinta on 10 euroa.

Konttoriväkeä-näyttely
Pienoisnäyttely Högforsin tehtaan konttoriväestä 1800- ja 1900-luvuilla. Avoinna la-su klo 12-15, Suomen Valimomuseo (Bremerintie 10).

Museokortilla 270 museoon!
Nyt on Suomessa mahdollista päästä 270 museoon yhdellä ja samalla pääsylipulla. Museokortti on museoiden yhteislippu, joka on voimassa vuoden ajan ensimmäisestä käyttöpäivästä. Kortti on saatavilla kaikista järjestelmään kuuluvista museoista kautta maan. Karkkilassa Museokortin voi hankkia Suomen Valimomuseosta (avoinna la-su klo 12 - 15). Kortteja voi tiedustella myös puh. 0500-938337.


Näyttely Silittämisen ja silitysrautojen historiasta
Högforsin masuunin Pasutusuunissa on esillä Silittämällä siisti -näyttely, jossa esitellään silitysrautojen ja silittämisen historiaa. Näyttelyssä on mukana mm. Högforsin valurautaisia prässi-, luoti- ja sarjarautoja, Rosenlewin Mainos-sähkörautoja sekä erilaisia harvinaisuuksia. Näyttelyssä esitellään myös mainoksia menneiltä ajoilta sekä silittämistä kuvaavia taideteoksia. Näyttely on avoinna 1. - 31.7. ke-su klo 12 - 15 Högforsin masuunin aukioloaikoina (masuunikierrokset käynnistyvät tasatunnein Valimomuseosta). 

Karkkilan ruukkimuseo Senkka Facebookissa
Karkkilan ruukkimuseo Senkka on liittynyt Facebookiin. Tavoitteena on interaktiivisen kanssakäymisen lisääminen museon ja museovieraiden kesken. Sivujen kautta museolle voi helposti antaa palautetta ja sieltä voi myös lukea museon tiedotteet tulevista tapahtumista. Esillä on myös runsaasti kuvia, joihin yleisöltä kaivataan ajoitus- ja tunnistustietoja sekä muita kommentteja.

Sivua päivitetty  7.9.2018/TK


Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä
Karkkilan kaupunki | Valtatie 26, 03600 KARKKILA | vaihde (09) 4258 3600 | kirjaamo@karkkila.fi