Poistuminen | Toimielimet | Kaupunginhallitus | Pöytäkirja 03.12.2012 | Avaa haku | Ohje

Kaupunginhallitus
Pöytäkirja 03.12.2012 Pykälä 301



Kaupunginhallitus
§ 61
12.03.2012
Kaupunginhallitus
§ 301
03.12.2012

 

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen palvelut Karkkilassa

  

KHAL § 61

 

Esittelijä: kaupunginjohtaja Juha Majalahti

 


Valmistelija / lisätietoja antaja:


kaupunginjohtaja Juha Majalahti, puh. (09) 4258 3601


tai sähköposti "etunimi.sukunimi@karkkila.fi"

 

 

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen Vihdin toimipiste muutti toimitilojen kosteusongelmien vuoksi tilapäisesti vuonna 2001 Karkkilaan Valtion virastotaloon. Poliisin ja Vihdin kunnan neuvotteluissa ei ole edetty siihen vaiheeseen, että valtio tai kunta rakentaisi uudet toimitilat poliisille Nummelaan. Karkkilassa poliisilla on keskeisellä paikalla toimivat ja edulliset tilat. Tilat ovat yksityisen yrityksen omistuksessa. Asetuksen mukaan Vihdin poliisiaseman sijaintipaikaksi on määritelty Vihdin kunta, minkä muuttaminen edellyttäisi asetuksen muuttamista.

 

Vihdin kunnanhallitus on käsitellyt poliisipalvelujen saatavuutta kokouksessaan 27.2.2012 § 21, missä yhteydessä kunnanhallitus vetosi sisäasiainministeriöön riittävän laadukkaiden ja riittävien poliisin palvelujen turvaamiseksi Vihdissä. Vihti vaatii poliisin toimipisteen sijaintia Vihdin Nummelaan.

 

Sisäasiainministeriö valmistelee poliisin toimipisteiden karsintaa, minkä vuoksi pelkona on, että Karkkilassa toimiva poliisiasema siirretään Vihdin sijasta Lohjalle, missä valtiolla on ministeriön alaisten toimintojen uudelleenjärjestelyjen jäljiltä tyhjää toimitilaa.

 

Karkkilan kaupungin väkiluku on ollut kasvussa ja sen arvioidaan kasvavan vuoteen 2030 mennessä 13,6 prosentilla. Vahva teollinen perinne ja teollisuuspainotteinen elinkeinorakenne vaikuttavat vahvasti kaupunkilaisten väestön sosioekonomiseen taustaan ja siitä lähtevään käyttäytymiseen. Alhainen koulutustaso sekä päihteiden käytön lisääntyminen lisäävät syrjäytymistä ja sosiaalisia ongelmia.

 

Valtiovarainministeriön kuntarakenneselvityksessä esitetään Uudenmaan alueen laajentamista Lopen ja Hausjärven kunnilla sekä Riihimäen kaupungilla. Mikäli tällaiseen maakuntarajan muutokseen päädytään, tullee se vaikuttamaan myös valtion viranomaistoimintojen aluehallinnon toiminta-alueisiin.

 

Karkkila muodostuu yhtenäisestä kaupunkirakenteesta, jossa taajama-aste on 87 prosenttia. Väestöstä runsaat 8.000 asuu kaupungin keskustaajamassa. Vihdissä suurin keskus on Nummela, jossa asukkaita on vajaa 9.000.

 

Karkkilan työpaikkamenetykset ovat lähiaikoina suuret, kun Moventas Santasalo Oy:n tuotannollinen toiminta siirretään pääosin Jyväskylään ja Karkkilassa neuvotellaan 171 työpaikan siirtymisestä. Valtion työpaikkojen samanaikainen siirtäminen Länsi-Uudenmaan toiseen kuntaa tulisi entisestään syventämään Karkkilan työttömyyttä ja kaupungin taloudellisia voimavaroja.

Kaupunginjohtajan ehdotus:

 

Kaupunginhallitus vetoaa sisäasianministeriöön ja esittää poliisitoimen osalta seuraavaa:

 

1) kaupunki pitää välttämättömänä, että valtion lisätalousarviossa myönnetään sisäasiainministeriölle n. 40 milj. euron lisärahoitus poliisitoimintaan riittävän palveluverkon ja henkilöstön sekä kansalaisten turvallisuuden takaamiseksi

 

2) kaupunki tukee sisäasiainministeriä ja -ministeriötä, jotta hallitusohjelmassa mainitusta tavoitteesta "vakiinnuttaa poliisien määrä vähintään nykyiselle tasolle koko vaalikaudeksi" pidetään kiinni

 

3) poliisiasema säilytetään palveluiltaan nykyisessä laajuudessa Karkkilassa, koska poliisi toimii keskeisellä paikalla toiminnallisesti ja taloudellisesti edullisissa tiloissa ja jotta valtio ei omilla toimillaan olisi heikentämässä kaupungin työllisyyttä tilanteessa, jolloin työttömyys on äkillisesti kohoamassa uudelle tasolle

 

4) poliisiasema säilytetään Karkkilassa nykyisessä laajuudessa vähintään siihen saakka, kunnes uudesta kuntarakenteesta ja mahdollisista poliisin toiminta-aluemuutoksista on tehty päätökset

 

5) mikäli poliisiaseman siirtäminen kaikista em. tekijöistä huolimatta tulee toteutettavaksi, on sen mahdollinen sijaintipaikka Vihdissä, jottei etäisyydet palvelujen saatavuuden ja saavutettavuuden näkökulmasta romahda. Tässä tapauksessa kaupunki pitää välttämättömänä, että Karkkilassa säilytetään vähintään kokopäiväiset lupapalvelut sekä tutkinta-, tauko- ja sosiaalitilat poliisin kenttähenkilöstöä varten.

 

Päätös:
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

 

Täytäntöönpano:
sisäasiainministeriö

 

KHAL § 301

 

Esittelijä: kaupunginjohtaja Juha Majalahti

 


Valmistelija / lisätietoja antaja:


kaupunginjohtaja Juha Majalahti, puh. (09) 4258 3601


tai sähköposti "etunimi.sukunimi@karkkila.fi"

 

 

Poliisin hallintorakenneuudistusta valmistelevan hankeryhmän puheenjohtajan, osastopäällikkö Kauko Aaltomaan esitys 3.12.2012 kokoontuvalle hankeryhmälle on oheismateriaalina ja se on luettavissa sisäasianministeriön sivuilta osoitteesta http://www.intermin.fi/fi/kehittamishankkeet/poliisin_hallinnon_uudistaminen. Esitys lähtee siitä, että maassa olevista 90 poliisiasemasta yksi lopetetaan. Lopetettava poliisiasema on Karkkilassa toimiva Vihdin poliisiasema, joka on toiminut Karkkilassa noin kymmenen vuotta. Poliisiaseman toiminta siirrettiin Vihdistä tilojen sisäilmaongelmien vuoksi. Ehdotuksessa maassa tulisi olemaan nykyisen 90 poliisiaseman sijasta 11 poliisiasemaa, mikä tarkoittaa sitä, että palvelupisteiden toimintaa yhtenäistetään.

 

Vihdissä on haettu erityyppisiä toimitilaratkaisuja poliisiaseman toiminnalle, mutta viime aikoina kehitys on mennyt siihen suuntaan, että poliisiasema siirtyy Karkkilasta Lohjalle. Esillä on ollut myös vaihtoehto, ettei Vihtiin jäisi poliisipalveluja ollenkaan ja Karkkilaan perustettavaan yhteispalvelupisteeseen tulisi mm. lupapalvelut.

 

Karkkilassa toimivan poliisiaseman henkilöstömäärän on sanottu olevan palveluihin ja toiminta-alueeseen nähden selvästi ylimitoitetun. Toimitilakustannukset ovat edulliset. Poliisiaseman tilalle osastopäällikkö Aaltomaan esityksessä esitetään, että Karkkilan toimipisteestä luovutaan ja toiminnot siirretään Lohjalle ja Espooseen, asiakaspalvelu korvataan yhteispalvelupisteellä ja Karkkilassa säilytetään kenttähenkilöstön tukipiste.

 

Mikäli hankeryhmän puheenjohtajan esitys hyväksytään, Karkkilan lähimmät poliisiasemat olisivat Lohjalla (47 km) ja Espoossa (58 km).

 

Esityslistan oheismateriaali

- Luonnos Pora III -työryhmälle paikallispoliisin palveluverkoston muutoksista (palveluverkostokartat poliisilaitosalueittain)

 

Esityslistan liite

- Kannanotto Poliisiaseman toiminnan turvaaminen Karkkilassa

 

Kaupunginjohtajan ehdotus:

 

Kaupunginhallitus esittää 3.12.2012 kokoontuvalle kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto hyväksyy liitteenä olevan kannanoton paikallispoliisipalveluista Karkkilassa.

 

Pöytäkirja tarkastetaan tämän pykälän osalta kokouksessa.

 

Päätös:
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.  

Täytäntöönpano:
kaupunginvaltuustoon

  




Poistuminen | Toimielimet | Kaupunginhallitus | Pöytäkirja 03.12.2012 | Avaa haku | Ohje
©