Valikko Etsi
 
Tiedotteet

Karkkilan valtuustoseminaarissa viime viikon torstaina ja perjantaina 9.-10.5. pohdittiin kaupungin tulevia painopisteitä ja talouden haasteita.

14.5.2019

Karkkilan valtuustoseminaarissa pohdittiin kaupungin tulevaisuuden suuntaa.

Karkkilan valtuusto oli koolla Karkkilassa viime viikon torstaina ja perjantaina 9.-10.5.2019 pohtimassa kaupungin tulevia painopisteitä ja talouden haasteita.

Kaupungin strategia- ja talousarvioseminaarissa saatiin kuulla myös tunnettuja vierailevia puhujia, heti seminaarin alussa Kuntaliiton tutkimus- ja kehitysjohtaja Jenni Airaksinen käytti puheenvuoron kuntien tulevaisuudesta. Airaksinen esitteli seminaarin pohjaksi erilaisia kuntaskenaarioita ja muistutti, kuinka tärkeää on kaupungin monipuolinen elinkeinorakenne sekä totuudenmukainen näkymä kaupungin omasta tilanteesta.

Kaupunginjohtaja Tuija Telén jatkoi esittelemällä tarkemmin Jenni Airaksisen pohjustamia tulevaisuuden kuntaskenaarioita, joissa menestyvän kunnan roolissa korostuu megamuutosten hyödyntäminen ja kunnan uudistumiskyky. Telén korosti esityksessään Karkkilan hyvää sijaintia kasvavalla Uudellamaalla ja toi esiin sen, kuinka paljon enemmän Karkkilalla on vahvuuksia kuin heikkouksia.
- Meillä on paljon kasvun ja positiivisen kehittymisen mahdollisuuksia, kunhan vain teemme fiksuja valintoja ja sitoudumme yhdessä pitkäjänteisesti edistämään kaupungin kasvua, kaupunginjohtaja viestitti.

Seminaarissa hahmoteltiin myös kaupungin uusia strategisia kehitysohjelmia, jotka asettavat yhteisiä tavoitteita seuraavien vuosien tekemiselle. Kaupunkistrategiaa ei ole tarkoitus lähteä Karkkilassa tässä kohtaa päivittämään.
- Kyllä meillä on nyt tarkoitus keskittyä tekemiseen strategioiden kirjoittamisen sijaan, kertoi Tuija Telén.

Kaupungin uudet strategiset kehitysohjelmat ovat Kasvuohjelma ja Kestävä Karkkila -ohjelma. Kestävä Karkkila -ohjelman pohjaksi kuultiin esitys Tampereen ympäristöjohtaja Kari Kankaalalta Kestävä Tampere - ohjelmasta. Uudenmaan liitto on asettanut tavoitteeksi, että Uudenmaan maakunta on hiilineutraali vuonna 2035, Tampereella vastaava tavoitevuosi on jo 2030.

Perjantaina seminaarin teemana oli talous, ja valtuutetuille esiteltiin aivan tuoretta analyysiä Karkkilan taloustilanteesta. Tilanne on todella haastava ja erityisesti Karkkilan lainamäärä on huolestuttavan korkea. Karkkilan lainamäärä asukasta kohti on lähes 7.000 euroa, kun se on Suomessa keskimäärin tasolla 3.000 euroa/asukas. Niin vs. talousjohtaja Maarit Sihvonen kuin kaupunginjohtajakin esittivät politiikalle, että lisälainan ottoa tulisi nyt välttää kaikin mahdollisin keinoin, jotta kaupungin talous saadaan tasapainoon. Sihvosen esityksen jälkeen toimialajohtajat Kari Setälä ja Arto Jormalainen esittivät tulevien vuosien painotuksia pohjaksi talousarvion 2020 valmisteluun.

Kaupunginjohtajan mielestä seminaari oli kaikkinensa erittäin onnistunut, ja hän kiitti seminaarin osallistujia erityisesti hyvästä tulevaisuuden ideoinnista sekä avoimesta ja rohkeasta keskustelusta, jossa ei vältelty vaikeitakaan aiheita.

Talousarvion 2020 valmistelu etenee kaupunginhallituksen kehyskäsittelyyn kesäkuussa, strategisia ohjelmia käsitellään kesä- tai elokuussa.

Matkailijan Karkkila »
Karkkilan kaupunki »
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä
Karkkilan kaupunki | Valtatie 26 D, 03600 KARKKILA | vaihde (09) 4258 3600 | kirjaamo@karkkila.fi