Valikko Etsi
Kulttuuri ja vapaa-aika / Karkkilan Rautapäivät

 

                   

Karkkilan Rautapäivät 

Karkkilan Rautapäivät 2021 järjestetään perjantaina 6. -  sunnuntaina 8.8. Tapahtuma järjestetään kolmipäiväisenä, ja tilaisuudet keskitetään ulkotiloihin koronarajoitukset huomioiden.

Karkkilan kaupunki ja muut tapahtumajärjestäjät ovat tehneet viikonlopun tapahtumiin AVIn 28.7.2021 päätöksen pohjalta henkilömäärärajoituksia, muutoksia ja ohjeita. Nämä ovat voimassa 5.8. alkaen ja ne löytyvät täältä: 
 https://www.karkkila.fi/ajankohtaista/FI/0/Karkkilan-Rautapaivat-6

 

Karkkilan Rautapäivät 2021

Vuodesta 2010 alkaen järjestetty Karkkilan Rautapäivät - asukkaiden, yritysten, järjestöjen, vapaa-asukkaiden ja alueella vierailevien yhteinen kaupunkitapahtuma – tuo vilskettä ja vilinää Karkkilaan.  Rautapäivillä, Karkkila-Högforsin ruukin hengessä, pääsevät esille niin kulttuuritapahtumat – kesäteatteri, konsertit, taidenäyttelyt, ukulelemusiikki, sekä Rautapäivien erikoisuudet valurautapaistinpannutenniksestä vuoden karkkilalaisen valurautaisen kädenjälkitaulun julkistukseen.

Tapahtumia tuottavat karkkilalaiset yhdistykset, yritykset sekä Karkkilan kaupunki. Tapahtumien järjestämisessä otetaan huomioon vallitsevan tilanteen mukaan covid-19 pandemiasta johtuvat alueelliset koronamääräykset ja suositukset. Ohjelmien sisältöön ja aikatauluun voi tulla muutoksia.

Tiedustelut, ilmoittautumiset: 
Museonjohtaja Tommi Kuutsa, 0500 9383 37, tommi.kuutsa(a) karkkila.fi 
Elinkeinosihteeri Birgitta Holttinen, 044 5533 429, birgitta.holttinen(a) karkkila.fi 

Karkkilan Rautapäivät 6. – 8.8.2021 – terveysturvallisuuden varmistaminen, tiedote 4.8.2021

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) on antanut 28.7.2021 päätöksen koskien yleisötapahtumia ja yleisiä kokouksia. Tämä päätös on voimassa 5.8. – 26.8., ja se on velvoittava myös Karkkilassa.

6. - 8.8. järjestettävät Karkkilan Rautapäivät ja muut viikonlopun tapahtumat toteutetaan suunnitellulla aikataululla AVIn määräyksiä noudattaen. Karkkilan kaupunki on antanut Rautapäiville henkilömäärärajoituksia omien tilojensa ja tapahtumiensa osalta, jotta varmistetaan kaikille osallistujille turvallinen tapahtumaviikonloppu. 

Kaikkien tapahtumissa mukana olevien toimijoiden tulee huolehtia määräysten ja ohjeistusten noudattamisesta. Toivomme, että kaikki osallistujat toimivat vastuullisesti ja huolehtivat omalta osaltaan lähikontaktien välttämisestä ja muusta terveysturvallisesta toiminnasta. Karkkilan kaupunki suosittelee yleisötapahtumissa kaikille yli 12-vuotiaille hengityssuojaimen käyttöä, ellei sille ole terveydellistä estettä.

Tulethan tapahtumiin vain terveenä!

AVIn päätös löytyy täältä: 

Karkkilan kaupunki ja muut tapahtumajärjestäjät antavat viikonlopun tapahtumiin seuraavat henkilömäärärajoitukset, muutokset ja ohjeet. Nämä ovat voimassa 5.8. alkaen.


 

Karkkilan Rautapäivien ohjelmisto, käsiohjelma 


2.-8.8. Kukulelefestivaali

2.-6.8 ohjelmassa mm. iltapäivien minikonsertit Fagerkullan Pihanäyttämöllä, Vanha Fagerkullantie.
Kukulelen päätapahtuma lauantaina 7.8. Fagerkullan pihanäyttämöllä ja Pakarissa klo 11 – n.17:30.
Kahvila Pakarin henkilömäärärajoitus on 15 henkilöä kerrallaan esiintyjien/henkilökunnan lisäksi.
Ulkotiloissa ei henkilömäärärajoituksia. Kirkkokonserteissa suurin sallittu osallistujamäärä on 80 henkilöä.
 Ohjelmatiedot: https://kukulele.fi/ohjelma/  tai https://www.facebook.com/events/507237263684708
Karkkilan ukuleleyhdistys ry. 

4.8. klo 19 Kulkurin valssi Karkkilan Työväen Näyttämön uudella Tehdasnäyttämöllä.

Mika Waltarin elokuvakäsikirjoituksen pohjalta näytelmäksi dramatisoinut Joel Elstelä. Ohjaus Mika Nikander. Tehdasnäyttämö os. Valtatie 26 F Karkkila. Liput ennakkoon 25/22 €, ovelta 28/25 €. Liput www.netticket.fi sekä Karkkilan Aito-Kulta, Tammelantie 8.

5.8. Karkkilan Työväen Näyttämö esittää Tehtaan Hotellin kanssa yhteistyössä: Ilta C.M. Bellmanin seurassa Norrtullsgatanilla – Taivaansininen kolttu. Iltapala Bellmanin tyyliin Tehtaan Hotellin ravintolassa, teatteriesitys klo 19.30 Vanhassa masuunissa. Illalliskortti 35 €. Tiedustelut Tehtaan Hotelli 050 4726 076, Bremerintie 2.
Muutos aikataulussa: Kaksi erillistä esitystä. Yleisö jaetaan kahteen 20 hengen ryhmään. Ryhmä 1 tulee ruokailemaan klo 18.00 ja heille esitys alkaa normaalisti klo 19.30. Ryhmä 2 tulee syömään 19.30 ja heille esitys alkaa klo 20.45. Tehtaan Hotelli on ottanut yhteyttä kaikkiin, joiden näytös- ja ruokailuaika siirtyy myöhemmäksi, ja sopinut asiasta henkilökohtaisesti heidän kanssaan. Muilla lipun varanneilla pätee alkuperäinen aikataulu.

Rautapäivät perjantai 6.8.

Klo 9–14 Rautapäivien avajaiset Karkkilan torilla, Harjukatu 2 - 4. Pyydämme tapahtumajärjestäjiä ja yleisöä huolehtimaan kukin osaltaan lähikontaktien välttämisestä ja muusta terveysturvallisesta toiminnasta.
 

Torin ohjelmalavalla

Klo 9–9.30 avajaiset, vuoden karkkilalaisen kädenjälkitaulun julkistus, vuoden Positiivisin karkkilalainen -julkistus
Klo 9.30 – 9.50 kesäisiä säveliä, Soile Närhi harmonikka, Riikka Lehtonen laulu 
Klo 10–10.25 ohjelmamuutos: FlouTilan musiikkisirkusesitys "KELTAKUUL". Esiintyjinä sirkustaiteilija Pekka Laamanen ja näyttelijä Alisa Salonen
Klo 10.45–10.55 Karkkilan kuulo ry
Klo 11–11.45 Kolibri&Kaukomatka
Klo 12–12.30 Tanssiopisto Vinha 
Klo 12.35 – 12.55 Soile Närhi harmonikka, Riikka Lehtonen laulu
Klo 13.15–14 Karkkilan ukuleleorkesteri

Omissa tapahtumapisteissä

Karkkilan kaupungin infopiste
Karkkilan Kotiseutuyhdistys ry
Karkkilan Eläkeliitto ry:n toiminnan esittelyä Pohjanpirtin pihanurmella, letun myyntiä, lauluesityksiä
Rosk´n Roll - lajitteluneuvontaa ja monilokeroastian esittelyä
Leppispuodin tapahtumateltta myymälän edustalla, Huhdintie 10-12 A 4.


Muuta perjantaiohjelmaa

Klo 9 – 13 Karkkilan kirkko ja Tapulikahvila avoinna, Huhdintie 6. Karkkilan kirkossa voi samanaikaisesti olla paikalla korkeintaan 80 henkilöä. Kirkkovierailta edellytetään hengityssuojaimen käyttöä.

Klo 10 – 15 Nahkion Maatalouskonemuseo ja kahvio avoinna, Vihdintie 189. Suurin sallittu osallistujamäärä sisätiloissa on 20 henkilöä kerrallaan. Ulkotiloissa ei henkilömäärärajoituksia.

Klo 10–11 Satupiknik lapsiperheille Karkkilan Työväenopiston pihalla, sateella tapahtumaa ei järjestetä. Tapahtuman suurin sallittu osallistujamäärä on 50 henkilöä. Satujen kuuntelua ja savitöitä, ohjaajana työväenopiston opettaja Irene Lahti. Vapaa pääsy, Anttilankatu 8.

Klo 13 Rautaa ja rakkautta -musiikkihetki Karkkilan kirkossa, Huhdintie 6. Karkkilan kirkossa voi samanaikaisesti olla paikalla korkeintaan 80 henkilöä. Kirkkovierailta edellytetään hengityssuojaimen käyttöä.

Klo 13.30 Valurautaisten hautaristien kertomaa kirkkomaalla, Huhdintie 6. Oppaana museonjohtaja Tommi Kuutsa. Tilaisuuden suurin sallittu osallistujamäärä on 50 henkilöä.

Klo 15 Kadonneen työkalun arvoitus -lasten ruukkikierros. Opastettu kierros Suomen Valimomuseossa ja Högforsin masuunissa. Soveltuu 5–10-vuotiaille, myös lasten vanhemmat ovat tervetulleita. Oppaana museoamanuenssi Janne Viitala. Tilaisuuden suurin sallittu osallistujamäärä on 10 henkilöä.

Klo 16–17.30 Kolmen kosken opastettu historiakierros. Kohteina Kivistönkoski, Karkkilankoski ja Myllykoski. Lähtö Pyhäjärven matonpesupaikalta, Pyhäjärvenraitti. Oppaana museonjohtaja Tommi Kuutsa. Tilaisuuden suurin sallittu osallistujamäärä on 50 henkilöä.

Klo 17 - 22 Rompetori Karkkila-Högforsin ruukkialueella, Karkkilan kaupungintalon piha, Valtatie 26. Ulkotiloissa ei henkilömäärärajoituksia. Tapahtuman järjestää Luotiracing ry, p. 040 5387 145, FB Karkkilan Rompetori, https://www.rompetori.info/tapahtuma/karkkilan-rompetori/  

Klo 18 mantrataan Sola-Salissa Valurinkatu 4. Tervetuloa mantraamaan Outin ja Riikan kanssa tunnelmalliseen Sola-Saliin. Tuokio sisältää kehon lempeää liikettä, hoitavia mantroja sekä teetarjoilun. Tapahtuma on ilmainen.
Tilaisuuden suurin sallittu osallistujamäärä on 10 henkilöä.

Klo 18 Kukulelefestivaalin kirkkokonsertti, Karkkilan kirkko, Huhdintie 6. Käsiohjelma 10 €. Ohjelmatiedot www.kukulele.fi, Karkkilan ukuleleyhdistys ry. Karkkilan kirkossa voi samanaikaisesti olla paikalla korkeintaan 80 henkilöä. Kirkkovierailta edellytetään hengityssuojaimen käyttöä.

Klo 20 Rautainen pianobattle kahden pianistin välillä, pianisteina Anna Tallgren ja Tomi Kostian. Tervetuloa toivomaan omia kappaleitasi sekä kokemaan vauhtia ja vaarallisia tilanneita. Tapahtuma järjestetään sään salliessa Pub Pikkupässin terassilla, sateen sattuessa sisätilassa. Sisäänpääsymaksu 5 €. 


Rautapäivät lauantai 7.8. 

Klo 9–15 Rompetori Karkkilan ruukkialueella, 
kaupungintalon edustalla, Valtatie 26. Ulkotiloissa ei henkilömäärärajoituksia. Tapahtuman järjestää Luotiracing ry, p. 040 5387 145, https://www.rompetori.info/tapahtuma/karkkilan-rompetori/ 
Rompetorilla klo 12–16 Rompemölkky -kisa, järjestää Högfors Mölk.

Klo 9 - 15 Karkkilan kaupungin matkailuinfopiste avoinna, Ala-Emali, Valurinkatu 2 C.

Klo 10 – 15 Nahkion Maatalouskonemuseo, sepänpaja ja kahvio avoinna, Vihdintie 189. Suurin sallittu henkilömäärä Maatalouskonemuseolla on 20 henkilöä kerrallaan. Ulkotiloissa ei henkilömäärärajoituksia.

Klo 11 – 17 Kukulelen koko perheen tapahtuma Fagerkullan Pihanäyttämöllä ja kahvila Pakarissa, Vanha Fagerkullantie. Kahvila Pakarin sisätiloissa suurin sallittu osallistujamäärä on 15 henkilöä kerrallaan esiintyjien / henkilökunnan lisäksi. Karkkilan ukuleleyhdistys ry. Ohjelmatiedot: https://kukulele.fi/ohjelma/  tai https://www.facebook.com/events/507237263684708,

Klo 11–15 Karkkilan Reserviläisten soppatykki ja toiminnan esittelyä
Karkkilan työväenopiston pihalla, Anttilankatu 8. Soppatykki täynnä paikan päällä nautittavaa ja myös omiin astioihin mukaan myytävää, maittavaa hernekeittoa. Suurin sallittu osallistujamäärä on 50 henkilöä kerrallaan.

Klo 18 Karkkilan Työväen Näyttämö esittää Tehdasnäyttämöllä Mika Waltarin Kulkurin valssin.
Mika Waltarin elokuvakäsikirjoituksen pohjalta näytelmäksi dramatisoinut Joel Elstelä. Ohjaus Mika Nikander. Tehdasnäyttämö os. Valtatie 26 F Karkkila. Liput ennakkoon 25/22 €, ovelta 28/25 €. Liput www.netticket.fi sekä Karkkilan Aito-Kulta, Tammelantie 8. Ei henkilömäärärajoituksia, tapahtuman järjestäjä ohjeistaa yleisöä. Vahva maskisuositus.

Klo 20 Rautarock, maan mainioin Melrose ja lämmittelyorkesterina joensuulainen Rebellion. Ovet klo 19.00, Rebellion 20.00, Melrose 21.30. Keikat järjestetään turvallisesti ulkotiloissa ja koronaohjeistuksen  mukaisesti! Liput 20€ , Lippuja rajoitetusti. Ennakkolipunmyynti 4.6. alkaen Pub Pikkupässissä sekä Karkkilan Aito Kullassa Pub Pikkupässi, Turuntie 1.

Rautapäivät sunnuntai 8.8.

Klo 11–12 aamujoogaa Tehtaan Hotellin puistossa, Bremerintie 2
Herättelevä, lempeä ja jokaiselle keholle sopiva aamujooga kauniissa Tehtaan puistossa. Mukaan tarvitset oman alustan ja viltin. Säävaraus! Ohjaajana Sola-Salin Outi. Tapahtuma on ilmainen. Tilaisuuden suurin sallittu osallistujamäärä on 50 henkilöä.

Klo 12 Valurautapaistinpannutenniksen MM-kisat Pyhäjärven uimarannan tenniskentällä, Vattolantie 7. Ennakkoilmoittautumiset janne.viitala@karkkila.fi. Kuka voittaa Rautapäivien MM-kultaa tällä kertaa? Ennakkoon ilmoittautuneita on 6.8. mennessä mukavasti, mutta mukaan pääsee vielä. Ilmoittaudu Jannelle! 
Ulkotiloissa ei henkilömäärärajoituksia. (Sateen sattuessa kisaillaan Högforsin liikuntasalissa, Valtatie 22). 

Klo 12–14 Kyllä Öhmanska tiätää -kierrokset Fagerkullan työläismuseossa, Vanha Fagerkullantie. Lasten kierros klo 12 (vapaa pääsy), klo 13 aikuisten kierros (pääsymaksu). Kierrokset käynnistyvät Museokahvila Pakarin pihalta. Museokierroksilla Öhmanska tarinoi Högforsin ruukin työläisten elämästä ja asumisesta ennen vanhaan. Ruukkimuseo Senkan kohteet avoinna. Ulkotiloissa ei henkilömäärärajoituksia. Sisälle mennään pienissä ryhmissä. Tapahtuman järjestäjä ohjeistaa yleisöä.

Klo 15 Kukulelefestivaalin konsertti Karkkilan kirkossa, barokkiyhtye Galantina, Huhdintie 6. Vapaaehtoinen ohjelmamaksu. Ohjelmatiedot www.kukulele.fi, Karkkilan ukuleleyhdistys ry. Karkkilan kirkossa voi samanaikaisesti olla paikalla korkeintaan 80 henkilöä. Kirkkovierailta edellytetään hengityssuojaimen käyttöä.

Klo 17 Karkkilan Työväen Näyttämö esittää Tehdasnäyttämöllä Mika Waltarin Kulkurin valssin. Valtatie 26 F Karkkila. Liput ennakkoon 25/22 €, ovelta 28/25 €. Liput www.netticket.fi sekä Karkkilan Aito-Kulta, Tammelantie 8. www.nayttamo.net. Ei henkilömäärärajoituksia, tapahtuman järjestäjä ohjeistaa yleisöä. Vahva maskisuositus.

Osallistu Rautapäiville retkeillen ja ruukkihistoriaan tutustuen

Karkkilan koskireitti: Pyhäjärvi (Turuntien/Vattolantien silta, P-alue matonpesupaikalla)> Kivistönkoski > Karkkilankoski > Myllykoski > Massakoski/Nahkionkoski > Pitkälänkoski (Puhdistamontien P-alue). 

Karkkilan ruukkimuseo Senkan kohteet: Suomen Valimomuseo, Karkkilan entisöity masuuni Bremerintie 8 ja Karkkila-Högforsin työläismuseo, Vanha Fagerkullantie. Höyryveturi Pikkupässi löytyy kaupungintalon ala-aulasta, Valtatie 26 D.

Salaa valetut” – Högforsin tehtaan firabelitöiden näyttely Suomen Valimomuseon Galleria Bremerissä, Bremerintie 8, avoinna museon aukioloaikoina.


Rautapäivien 2021 liikennejärjestelyt ja pysäköintiohjeet

Rautapäivien toritapahtuman liikennejärjestelyt torstai 5.8.2021 klo 18 - perjantai 6.8. klo 16

Harjukatu suljettu liikenteeltä välillä Tammelantien puoleinen torin sisääntuloväylä - R-kioskin kiinteistön ja K-Market Huhdintien pysäköintialueen sisääntuloväylä. Kauppatorin pysäköintialueelle asiakaspääsy on Tammelantien puoleisesta liittymästä. Harjukadun linja-autoliikenne ohjataan kulkemaan Salinmäenkadun kautta. Torin ja K-Marketin välissä oleva pysäköintialue on asiakkaiden käytettävissä, käynti Salinmäenkadun ja Pirttikadun puolelta.

Rompetorin pysäköintirajoitukset Karkkilan kaupungintalon ympäristössä 6.- 7.8.2021

Kaupungintalon henkilöstölle ja asiakkaille varatut pysäköintialueet ovat Rompetorin myyjien käytössä perjantaista 6.8. klo 7 alkaen lauantaihin 7.8. klo 17. Kaupungintalon henkilöstön autot voidaan perjantaina pysäköidä Valtatie 26 yläkentille, ohessa merkitty karttaan  P:llä. Asiakaspysäköinnin ohjaus Rompetorin järjestäjien toimesta  Valtatie 26  alkupäässä. Lauantaina 7.8. pysäköintikielto on voimassa koko kaupungintalon alueella sekä välillä Valtatie Pusulantien risteys > Valtatie 26 > Takkointie /Tammelantien risteys. Alueella on liikenteen ohjaus.

Rompetorin yleisölle pysäköintitilaa löytyy Asemanrannan pysäköintialueilta, jotka sijaitsevat Frisbeegolfradan edustalla Asemakadun päässä. Asemannanrannan pysäköintialueelta on Rompetorille traktorikuljetus vanhan ratapohjan kautta.

Tervetuloa Karkkilan Rautapäiville Karkkila-Högforsin ruukin kulttuurihistorialliseen ympäristöön! 


………………………………….

Karkkilan Rautapäivät juhlistavat 200-vuotiasta Högforsin rautaruukkia  

Karkkilan Kulonsuonmäeltä löydettiin 1800-luvun alussa rautamalmia. Kulonsuonmäen löydökseen haettiin kaivosoikeudet ja v. 1817 perustettiin kaivos rautamalmin louhintaan. Malmin jalostamiseksi rakennettiin 1820-luvulla Karkinkylään Karkkilan kosken partaalle Högforsin ruukki. Ruukkialueelle rakennettiin ensimmäiseksi Högforsin masuuni rautamalmin sulatukseen. Masuunin viereen valmistui rautavalimo, konepajoja, ruukinpatruunan kartano, tehtaan hotelli, seurahuone, paloasema, kansakoulu, työläisten asuinkortteleita leivin- ja pesulatupineen sekä lopuksi 1950-luvulla Högforsin pääkonttori johtamaan parhaimmillaan noin 1800 henkilöä työllistävän ruukin toimintaa. Karkkilan kaupungintalo siirtyi Anttilankadulta konepajan käytöstä vapautuneeseen Högforsin pääkonttorirakennukseen v. 1992.  

Tehtaan ympärille, Karkin kylään kasvoi kokonainen kaupunki – Karkkila monipuolisine palveluineen. Högforsin ruukki työllisti parhaimmillaan noin 1800 metallimiestä ja -naista. Ruukin toiminnan monipuolistuessa ja työvoimatarpeen lisääntyessä perustettiin Högforsin tehtaalle oma metallialan ammattikoulu – Karkkilan konepajakoulu turvaamaan ammattitaitoisen työvoiman saanti. Konepajakoulu aloitti toiminnan 1943 ja oli käynnissä aina 1970-luvulle asti. Karkkilan Konepajakoululaiset vierailevatkin sankoin joukoin Karkkilan Rautapäivillä tapaamassa entisiä luokkalaisiaan.    

Ruukin omistajat ovat vuosisatojen kuluessa vaihtuneet uusiin. Teknologia on kehittynyt ja valimotoimintaa on automatisoitu, joka on johtanut valimon työpaikkojen muutoksiin. Teknologiateollisuuden ja muun elinkeinoelämässä tapahtuneen kehityksen murroksesta huolimatta valimo on perustamisensa jälkeen taukoamatta ylläpitänyt toimintaansa, ja luonut Karkkilaan vahvan metallin alihankintayritysten verkoston. Metalliteollisuudella on yhä merkittävä vaikutus Karkkilan elinvoimalle ja elinkeinoelämälle, metallialan yritykset ovat alueemme suurimpia yksittäisiä työnantajia.  

Ruukin ympärille kasvoi lukuisia työläisten asuinalueita. Pientaloalueita kohosi ympäri Karkkilan keskustaa, koulujen ja palvelujen läheisyyteen. Työväestön asuinalueista muodostui vuosikymmenien saatossa kulttuurihistoriallisesti merkittäviä asuinympäristöjä, kuten mm. Karkkilan Fagerkullan työläiskorttelit.  

Ruukkilaiset olivat aktiivisia myös työajan ulkopuolella. Jo 1900-luvun alussa Karkkilaan virisi lukuisten yhdistysten ansiosta monipuolinen kulttuurin ja urheilun harrastus- ja kilpailutoiminta.  

Harrastus- ja yhdistystoiminnan perinne jatkuu Karkkilassa edelleen vireänä. Ruukkialueen ympäristöön onkin hyvää vauhtia kasvamassa vahva kulttuurin ja luovien alojen yhteistyöverkosto, elokuva-ammattilaisista teatteriharrastajiin, kuvataiteista tanssiin, musiikkiin ja kuorotoimintaan.   


…………………………………………………………………….


Sivua päivitetty 6.8.2021/ns


Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Karkkilan kaupunki

Valtatie 26 D
03600 Karkkila

Y-tunnus 0127046-7

Laskutusosoitteet

Verkkolaskut:

Verkkolaskuoperaattori:
Basware Oyj
Välittäjän tunnus:
BAWCFI22
Verkkolaskuosoite:
003701270467

Paperilaskut:

Karkkilan kaupunki

PL 9824
00026 Basware

Kaupungin puhelinvaihde:
(09) 4258 3600


Palvelupiste Serveri:

(09) 4258 3755
palvelupiste@karkkila.fi


Kirjaamo
:
kirjaamo@karkkila.fi
050 5270 583