Etusivulle
Avoinna:
1.6.-12.8.
ke-su klo 11-17

2.1.-31.5. ja 17.8-31.12.
la-su klo 12-15

Osoite: Bremerintie 10, 03600 Karkkila

Högforsin masuuni on avoinna ympäri vuoden tilauksesta ryhmille.
Heinäkuussa järjestetään yleisöopastuksia tasatunnein ke-su klo 11-14.

Pääsyliput: Aikuiset 3 euroa, lapset 1 euroa, yhteislippu museoon, masuuniin ja työläismuseoon aikuiset 5 euroa.

Suomen Valimomuseo ja Galleria Bremer ovat kiinni juhlapyhäviikonloppuisin.


 

Suomen Valimomuseo esittelee valimoteollisuuden vaiheita ja erityisesti valimotekniikassa tapahtuneita muutoksia. Museossa voi tutustua esimerkiksi siihen, millaisia materiaaleja valimoissa on tarvittu, miten valumuotteja on valmistettu käsityönä ja koneellisesti ja miten valurautaa on käsitelty. Perusnäyttelyssä on esillä valimotyöstä kertovia käsityökaluja, koneita ja laitteita paristakymmenestä valimosta eri puolilta Suomea. Lisäksi nähtävänä on monipuolinen kokoelma Högforsin ruukin vanhoja valutuotteita, kuten kaminoita, liesiä, hautaristejä ja koristevaluja.

Kaksikerroksisen museorakennuksen alakerrassa esitellään suomalaisen valimoteollisuuden vaiheita historian alkuhämärästä alkaen. Pääpaino on valimotekniikassa tapahtuneissa muutoksissa. Museon perusnäyttelyssä on esillä valimotyöstä kertovia käsityökaluja, koneita ja laitteita parista kymmenestä valimosta eri puolilta Suomea. Näyttelyyn rakennetut työpisteet kertovat katsojalle, kuinka esine valmistuu raaka-aineista hiekan, muotin ja taidon avulla valmiiksi valuesineeksi. Museossa voi tutustua esimerkiksi siihen, miten hiekkamuotteja on valmistettu käsityönä ja koneellisesti, millaisia hiekkoja valimoissa käytetään ja miten rautaa sulatetaan.

Museon yläkerrassa puolestaan ovat esillä itse esineet. Pääpaino on Högforsin koristevaluesineissä – seinäreliefeissä, hautaristeissä, penkinpäädyissä – unohtamatta uusinta teknologiaa edustavia koneen osia, jotka normaalisti ovat visusti piilossa ihmisten katseilta. Samalla tarjoillaan retrohenkinen nostalgiatrippi vanhojen valuraudasta valmistettujen käyttötavaroiden kuten kaasu- ja puuliesien, kamiinojen sekä saapasrenkien pariin. Myös Högforsin amme on ilonamme!

Entä mikä oli ”Högforsin Amerikka”? Onko ”Valurin vala” totta vai tarua? Miten Suomen valimoteollisuus liittyi kylmään sotaan? Näihin ja moniin muihin arvoituksiin löytyy näyttelystä vastaus.

Etusivulle