Etusivulle
Avoinna:
13.6.-9.8.
ke-su klo 11-17

2.1.-31.5. ja 15.8-31.12.
la-su klo 12-15

Osoite: Bremerintie 10, 03600 Karkkila

Högforsin masuuni on avoinna ympäri vuoden tilauksesta ryhmille.
Heinäkuussa järjestetään yleisöopastuksia tasatunnein ke-su klo 11-14.

Pääsyliput: Aikuiset 5 euroa, lapset 1 euroa, yhteislippu museoon, masuuniin ja työläismuseoon aikuiset 10 euroa.Suomen Valimomuseo ja Galleria Bremer ovat kiinni juhlapyhäviikonloppuisin.


 

Suomen Valimomuseon uudistettu perusnäyttely "Valun jäljillä" esittelee valimoteollisuuden vaiheita ja  valimotekniikassa tapahtuneita muutoksia.  Perusnäyttelyssä on esillä valimotyöstä kertovia käsityökaluja, koneita ja laitteita paristakymmenestä valimosta eri puolilta Suomea. Museossa voi lisäksi kokeilla mm. virtuaalista valamista. Museon yläkerrassa on nostalgiannälkäisille suunnattu Högfors-museo, jossa on esillä yli 200-vuotiaan ruukin  tuotantoa ja tarinoita.

Kaksikerroksisen museorakennuksen alakerrassa esitellään suomalaisen valimoteollisuuden vaiheita historian alkuhämärästä nykypäivään. Pääpaino on valimotekniikassa tapahtuneissa muutoksissa. Kerromme myös mihin valutuotteita tarvitaan esittelemällä kuvin, sanoin, esinein ja virtuaalisesti erilaisia valutuotteita ja tarinoita niiden takana. Näyttelyyn rakennetut työpisteet kertovat katsojalle, kuinka esine valmistuu raaka-aineista hiekan, muotin ja taidon avulla valmiiksi valuesineeksi. Museossa voi tutustua esimerkiksi siihen, miten hiekkamuotteja on valmistettu käsityönä ja koneellisesti, millaisia hiekkoja valimoissa käytetään ja miten rautaa sulatetaan.

Entä mikä oli ”Högforsin Amerikka”? Onko ”Valurin vala” totta vai tarua? Miten Suomen valimoteollisuus liittyi kylmään sotaan? Näihin ja moniin muihin arvoituksiin löytyy Valun jäljiltä -näyttelystä vastaus.

Högfors-museossa pääpaino on Högforsin ruukin tarinoissa ja esineissä. Tarjolla on siis retrohenkinen nostalgiatrippi vanhojen valuraudasta valmistettujen käyttötavaroiden kuten kaasu- ja puuliesien, talousvalujen, kamiinojen sekä saapasrenkien pariin. Avattavat luukut ja niistä löytyvät esineet sekä tunnustelutehtävät kiehtovat myös perheen pienimpiä puhumattakaan Högfors-ammeesta, johon kuka tahansa voi nousta ja kuvata itsensä iloisen ankkapesueen seurassa.

Museon yläkerrassa sijaitsee myös vaihtuvien näyttelyiden tila Galleria Bremer.

Etusivulle