Valikko Etsi
Asuminen / Vesihuolto / Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset

Kuinka usein vesilasku tulee?
Vuodessa tehdään neljä laskutusta, arviolaskutukset maalis-, kesä- ja syyskuussa sekä mittarilukemaan perustuva tasauslaskutus joulukuussa. Laskutukset tehdään ko. kuukausien ensimmäisellä viikolla ja arvioitu eräpäivä on saman kuukauden lopussa. Tasauslaskutukseen tarvittava mittarinluenta suoritetaan loka-marraskuun vaihteessa lähetettävällä mittarinlukukortilla. Mittarilukeman voi ilmoittaa myös sähköisesti Kulutus-Webin kautta.

Mikä on veden kovuus?
Veden kovuudella tarkoitetaan veteen liuenneiden kalsium- ja magnesiumsuolojen määrää. Mitä kovempaa vesi on, sitä enemmän pesuainetta tarvitaan, jotta vesi saadaan vaahtoamaan ja pesemään kunnolla. Karkkilan talousvesi on pehmeää (3,1 ºdH).  Astian- ja pyykinpesukoneisiin ei tarvita vedenpehmennysaineita ja pesuaineiden annostelussa voi olla säästeliäs.

dH
0 - 2,1         Hyvin pehmeä
2,1 - 4,9      Pehmeä
4,9 - 9,8      Keskikova
9,8 - 21       Kova
Yli 21           Hyvin kova

Mikä on veden pH arvo Karkkilassa?
Karkkilan verkostoveden happamuus on yleensä pH 8.
                            
Mistä johtuu veden sameus/valkoinen väri?
Se johtuu yleensä vedessä olevista ilmakuplista, kun veteen on päässyt esimerkiksi liitostöiden yhteydessä ilmaa. Vesi muuttuu seisoessaan melko nopeasti kirkkaasti alhaalta ylöspäin ilman noustessa ylös. Jos sameus painuu pohjaan, on kyseessä jokin muu häiriö.

Miksi vesi on joskus ruosteista tai melkein mustaa?
Syynä on yleensä joko yleisestä tai kiinteistön omasta vesijohtoverkosta peräisin olevien kerrostumien irtoaminen. Tämä johtuu useimmiten siitä, että veden virtaussuunta on tilapäisesti muuttunut verkoston korjaus tai muutostöiden vuoksi. Mikäli vesi ei muutu normaaliksi kohtuullisen huuhtelun jälkeen, ota yhteys vesihuoltolaitokseen.

Jos vesimittari hajoaa, esim. jäätyy:
Jos vesimittarisi on jäätynyt tai rikkoutunut, ota yhteyttä vesihuoltoon. Jäätymisen tai asiakkaan huolimattomuuden vuoksi rikkoutunut vesimittari ja sen vaihtokulut laskutetaan kiinteistön omistajalta.

Mikä on normaalia vedenkulutusta?
Asuinkiinteistöjen keskimääräinen vedenkulutus on noin 150 l/asukas/vrk.

 

Sivua päivitetty 22.5.2019/ht

 


Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä
Karkkilan kaupunki | Valtatie 26 D, 03600 KARKKILA | vaihde (09) 4258 3600 | kirjaamo@karkkila.fi