Ympäristölautakunta |
§ 73 |
15.08.2013 |
Lausunto Helsingin hallinto-oikeudelle valitusten johdosta / Destia Oy:n lupahakemus maa-ainesten ottamiseen tilalle Vaskijärven sora-alue RN:o 7:73 Karkkilan kaupungissa Vaskijärven kylässä
Ympäristölautakunta 07.03.2013 § 30
Esittelijä: tekninen johtaja Kari Setälä
Valmistelija / lisätietojen antaja: ympäristöpäällikkö Minna Sulander, puh. (09) 4258 3045, tai sähköposti "etunimi.sukunimi@vihti.fi"
Destia Oy hakee lupaa maa-ainesten ottamiseen tilalla Vaskijärven sora-alue RN:o 7:73. Tarkoitus on kymmenen (10) vuoden aikana ottaa hiekkaa ja soraa 550 000 m3ktr 12,5 hehtaarin alueelta.
Aikaisempi lupa maa-ainesten ottamiseen samalle alueelle on myönnetty 5.11.2002 120 § Tieliikelaitos Resurssipalveluille viideksi (5) vuodeksi 260 000 m3ktr:n ottomäärälle 4 hehtaarin alueelle. Ympäristölautakunta on hyväksynyt 16.4.2008 § 38 luvan siirtämisen Destia Oy:lle. Asemankulman alueelle on tehty ympäristövaikutusten arviointi. Yhteysviranomainen (Uudenmaan ympäristökeskus, nyk. Uudenmaan ELY-keskus) on antanut arviointiselostuksesta lausunnon 14.8.2009.
Hakija on hakenut lupaa aloittaa maa-ainesten ottaminen ennen kuin lupaa koskeva päätös on saanut lainvoiman.
Hakemuksen käsittelyyn liittyvät asiakirjat kuten lupahakemus, ottamissuunnitelma ja toimintaan liittyvät selvitykset, ovat nähtävillä kokouksessa ja sitä ennen lautakunnan sihteerin huoneessa.
Esityslistan liitteet
- sijaintikartta 1:10 000 (liite 1)
- lupamääräykset, jossa on selostettu asian käsittely, annetut lu-
pamääräykset ja niiden perustelut (liite 2)
- ote Uudenmaan maakuntakaavasta (liite 3)
- ote Uudenmaan 1. vaihemaakuntakaavasta (liite 4)
- ottosuunnitelmakartta, nykytilanne ja suunnitellut toimenpiteet
(pienennös) (liite 5)
- ottosuunnitelmakartta, tuleva tilanne (pienennös) (liite 6)
- ottosuunnitelmakartan korjaus kaivualueen pohjoisreunan ra-
jauksen osalta (liite 7)
- asemapiirros, jossa esitetty murskauslaitoksen ja varikkoalueen
sijainti (liite 8)
Teknisen johtajan ehdotus:
Ympäristölautakunta päättää myöntää Destia Oy:lle maa-aineslain (463/1997) 4 §:n mukaisen maa-ainesten ottamisluvan tilalle Vaskijärven sora-alue RN:0 7:73 Karkkilan kaupungin Vaskijärven kylässä liitteenä olevien lupamääräysten mukaisesti.
Ympäristölautakunta ei myönnä lupaa maa-ainesten ottamiseen ennen kuin lupaa koskeva päätös on saanut lainvoiman.
Päätös annetaan julkipanon jälkeen. Antopäivä on 18.3.2013.
Käsittely:
Ympäristöpäällikkö Minna Sulander selosti asiaa kokouksessa.
Keskustelun kuluessa puheenjohtaja Rauno Salonen teki muutosehdotuksen asian palauttamiseksi uudelleen valmisteltavaksi. Sini Laine kannatti ehdotusta.
Eino Hellsténin ja Kristiina Pihlajan ehdottamana kokouksessa pidettiin neuvottelutauko klo 21.32 - 21.38.
Keskustelun kuluessa tekninen johtaja Kari Setälä muutti päätösehdotustaan seuraavasti: Asia palautetaan uudelleen valmisteluun lisäselvityksiä varten.
Keskustelun kuluessa puheenjohtaja Rauno Salonen veti muutosehdotuksensa pois.
Päätös:
Teknisen johtajan muutettu päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
Pöytäkirjan liitteet nro 10
- sijaintikartta 1:10 000 (liite 1/10)
- lupamääräykset, jossa on selostettu asian käsittely, annetut lu-
pamääräykset ja niiden perustelut (liite 2/10)
- ote Uudenmaan maakuntakaavasta (liite 3/10)
- ote Uudenmaan 1. vaihemaakuntakaavasta (liite 4/10)
- ottosuunnitelmakartta, nykytilanne ja suunnitellut toimenpiteet
(pienennös) (liite 5)
- ottosuunnitelmakartta, tuleva tilanne (pienennös) (liite 6/10)
- ottosuunnitelmakartan korjaus kaivualueen pohjoisreunan ra-
jauksen osalta (liite 7/10)
- asemapiirros, jossa esitetty murskauslaitoksen ja varikkoalueen
sijainti (liite 8/10)
Täytäntöönpano:
- Ote, pöytäkirjan liitteet ja valitusosoitus:
Destia Oy, Lopen kunta, Uudenmaan liitto, kaupungintalon palvelupiste Serveri (nähtäville), Vihdin ympäristönsuojelu ja -valvonta (valvonta ja laskutus)
- Ote, pöytäkirjan liitteet, hakemus ja ottamissuunnitelma, hakemuksen täydennykset sekä valitusosoitus:
Uudenmaan ELY-keskus
- Ote ja valitusosoitus: Niille, jotka ovat sitä pyytäneet (yksi kpl)
- Ote: Kaupunginhallitus
- Kuulutus: virallinen ilmoitustaulu, internet, Karkkilan Tienoo ja Karkkilalainen
Ympäristölautakunta 11.04.2013 § 40
Esittelijä: tekninen johtaja Kari Setälä
Valmistelija / lisätietojen antaja: ympäristöpäällikkö Minna Sulander, puh. (09) 4258 3045, tai sähköposti "etunimi.sukunimi@vihti.fi"
Hakija on toimittanut 18.3.2013 päivätyllä kirjeellä uuden ottamissuunnitelmakartan (29.10.2010, muutos 12.3.2013). Karttaan (Nykytilanne ja suunnitellut toimenpiteet 1:3000) on lisätty pintamaita koskeva kohta.
Esityslistan liitteet
- sijaintikartta 1:10 000 (liite 1)
- lupamääräykset, jossa on selostettu asian käsittely, annetut lupamääräykset ja niiden perustelut (liite 2)
- ote Uudenmaan maakuntakaavasta (liite 3)
- ote Uudenmaan 1. vaihemaakuntakaavasta (liite 4)
- ottosuunnitelmakartta, nykytilanne ja suunnitellut toimenpiteet (pienennös) (29.10.2010, muutos 12.3.2013) (liite 5)
- ottosuunnitelmakartta, tuleva tilanne
(pienennös) (29.10.2010, muutos 12.3.2013) (liite 6)
- ottosuunnitelmakartan korjaus kaivualueen pohjoisreunan rajauksen osalta (liite 7)
- asemapiirros, jossa esitetty murskauslaitoksen ja varikkoalueen sijainti (liite 8)
Teknisen johtajan ehdotus:
Ympäristölautakunta päättää myöntää Destia Oy:lle maa-aineslain (555/1981) 4§:n mukaisen maa-ainesten ottamisluvan
tilalle Vaskijärven sora-alue RN:o 7:73 Karkkilan kaupungin Vaskijärven kylässä liitteenä olevien lupamääräysten mukaisesti.
Ympäristölautakunta ei myönnä lupaa maa-ainesten ottamiseen ennen kuin lupaa koskeva päätös on saanut lainvoiman.
Päätös annetaan julkipanon jälkeen. Antopäivä on 22.4.2013.
Käsittely:
Ympäristöpäällikkö Minna Sulander selosti asiaa kokouksessa.
Keskustelun kuluessa Sini Laine teki Rauno Salosen kannattamana seuraavan vastaehdotuksen: Asia palautetaan uudelleen valmisteluun lisäselvityksiä varten. Perusteluina Sini Laine esitti seuraavaa:
Asiassa esitetyt dokumentit ovat puutteellisia tai virheellisiä, kuten esimerkiksi nykytilannekartta ei vastaa maastossa vallitsevaa tilannetta. Lisäksi nykytilanne ja tulevat toimenpiteet ovat liitetty samaan karttaan, ilman erillistä selvitystä siitä, mikä tilanne on tällä hetkellä. Nämä tulee esittää erikseen, jotta alueen tilanne selviää ennen aloitusta ja toimintaa voidaan seurata ja valvoa. Aiemmin ja nyt esitettyjen virheellisten tietojen vuoksi lautakunnan jäsenenä en voi luottaa annettuihin tietoihin ilman, että niistä esitetään luotettavat dokumentit, joiden avulla annetut tiedot voidaan luotettavasti varmentaa. Tätä luottamuksen puutetta lisää dokumenttien ristiriitaisuudet edellisen ympäristölautakunnan kokouksen 7.3.2013 sekä tämän 11.4.2013 kokouksen esityslistojen liitteenä olevien asiakirjojen välillä.
Pohjavesikorkeuksien ilmoittaminen ja havaintojen oikeellisuuden tarkistaminen pitää mahdollistaa lautakunnan jäsenille jo ennen kokousta esityslistan mukana tai sähköisesti toimitettujen tietojen avulla. Käsiteltävänä olevan laajan lupahakemusaineiston lisäyksiin ja tarkennuksiin perehtyminen vasta kokoustilanteessa on aikaa vievää ja keskittyminen kokoustilanteessa on vaikeaa. Tällöin voi päästä syntymään ympäristön ja pohjaveden kannalta vääriä ratkaisuja.
Kaivualueen kooksi on ilmoitettu 9,5 ha ja on esitetty, että tämän alueen pintamaiden määrä on 30000 - 40000 m3. Hakemuksessa tai lupapäätösehdotuksessa ei ole esitetty pintamaiden laskenta- tai arvioperustetta, eikä sitä onko esitetyt luvut kiinto- vai irtokuutioita. 9,5 ha alueelta otettavan pintamaan kerrospaksuudeksi saadaan 40000 m3:lla laskettuna 40000 m3/95000 m2 = 0,42 m eli noin 42 cm kerros pintamaata. Tämä on ympäristöhallinnon ohjeiden 1/2009 "maa-ainesten kestävä käyttö" mukaankin pintamaiden osalta keskimääräisen määrän alarajoilla. Maastohavaintoja ei laskentaperusteena olevasta 42 cm kerrospaksuudesta ole hakemuksessa esitetty. Lisäksi hakemuksesta tai lupamääräyksistä ei käy missään kohti ilmi, onko tähän määrään laskettu mukaan jo aiemman oton tieltä otetut pintamaat vai koskeeko nämä arviot vain sitä osuutta, joka ollaan aloittamassa uuden luvan myötä.
Pintamaiden nykyinen sijoittelu estää luiskien muotoilun annettujen määräysten mukaisesti ja ne ovat luvan mukaisen esityksen vastaisesti sijoitetut tällä hetkellä, koska pintamaiden varastokasojen ja kaivualueen reunan välissä ei ole riittävää, 10 - 15 metrin suoja-aluetta. Hakija esittää hakemuksen tekstissä rajaksi 15 metriä mutta lupaehdotuksessa rajaksi on määrätty vain 10 metriä. Lupahakemuksen liitteenä olevien karttojen mukaan pintamaiden varastoalue on kuitenkin suunniteltu sijoitettavaksi aivan kaivualueen rajalle.
Alueen omat pintamaat riittävät alueen jälkihoitoon, mikäli ne kaikki varastoidaan, eikä niitä viedä alueelta pois. Lisäksi pintamaiden käyttö alueen luiskaukseen tulee kieltää kokonaan. Tämän varmistamiseksi myös pintamaiden varastoinnin sijoittelu tulee suunnitella siten, että pintamaita ei voida helposti vyöryttää myytävän soran joukkoon tai käyttää luiskiin.
Ulkopuolelta tuotavien maiden tuonti siis voidaan kieltää kokonaan. Mikäli lupaehdoissa kuitenkin erityisissä olosuhteissa jätetään mahdollisuus pintamaiden tuontiin, on toiminnalle esitettävä riittävät vaatimukset maa-aineksen puhtaudesta ja sen toteamisesta suoritettavan valvonnan ehdoista sekä toiminnan taloudellisten vaikutusten kohdistumisesta.
Edellytän asian osalta seuraavaa: Ulkopuolelta tuotavien pintamaiden osalta on jokainen kuorma tarkistettava ja siitä on otettava koko kuormaa edustavat näytteet (tehtävä kokoomanäyte kuorman eri kohdista otetuista erillisistä näytteistä), jotka on tutkittava hyväksytyssä laboratoriossa laajan analyysisarjan mukaisesti. Ennen testitulosten valmistumista ja varmennusta siitä, että ulkopuolelta tuotava maa-aines on puhdasta ja alueelle sopivaa, sitä ei saa levittää alueelle. Tuotavat maat on varastoitava siten, että ne voidaan yksilöidä ja tarvittaessa kuljettaa pois alueelta, mikäli otettujen näytteiden perusteella havaitaan jotain sellaista, joka osoittaa maiden sopimattomuuden alueelle.
Muualta tuotujen pintamaiden levittäminen alueelle tulee dokumentoida myöhempää mahdollista tarkastelua varten, jos myöhemmässä tarkkailussa ilmenee odottamattomia vaikutuksia alueella. Toiminnanharjoittaja vastaa kaikista syntyvistä kuluista myös valvonnan osalta.
Suolan käyttö liukkauden torjuntaan on esitetty lupaehdoissa hyvin ympäripyöreästi ja asian esittäminen näin rajattomasti aiheuttaa valvontatilanteessa vaikeuden asettaa sallittu raja. Alue on II-luokan pohjavesialuetta ja siellä suolan käyttö ei ole hyväksi ja aiheuttaa riskin pohjaveden laadulle. Lisäksi alueelta yleiselle tielle tuleva risteys sijaitsee tasamaalla, eikä liukkaus aiheuta sen vuoksi samanlaista vaaraa kuin esimerkiksi alamäkeen ajettaessa. Ympäristöhallinnon ohjeissa 1/2009 (s.33) ottamisen toteutukseen liittyvässä ohjeistuksessa sanotaan, että "Haittojen syntyä voidaan ehkäistä muun muassa murskausasemien ja liittymäteiden oikeanlaisella sijoittamisella".
Puheenjohtaja totesi, että asiassa on tehty kannatettu vastaehdo-
tus, joten asiassa on äänestettävä.
Puheenjohtaja esitti suoritettavaksi nimenhuutoäänestystä, siten
että ne, jotka kannattavat teknisen johtajan pohjaehdotusta ää-
nestävät "JAA" ja ne, jotka kannattavat Sini Laineen tekemää
vastaehdotusta äänestävät "EI". Äänestysesitys hyväksyttiin.
Suoritetussa äänestyksessä annettiin 0 JAA-ääntä ja 9
EI-ääntä (Markku Ahjoniemi, Eino Hellstén, Jukka Hjelm, Sini Lai-
ne, Kristiina Pihlaja, Minna Salo, Rauno Salonen, Ville Saukkola
ja Tuula Takanen).
Puheenjohtaja totesi lautakunnan hyväksyneen Sini Laineen te-
kemän vastaehdotuksen äänin 9-0.
Päätös:
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
Asia palautetaan uudelleen valmisteluun lisäselvityksiä varten.
Pöytäkirjan liitteet nro 12
- sijaintikartta 1:10 000 (liite 1/12)
- lupamääräykset, jossa on selostettu asian käsittely, annetut lupamääräykset ja niiden perustelut (liite 2/12)
- ote Uudenmaan maakuntakaavasta (liite 3/12)
- ote Uudenmaan 1. vaihemaakuntakaavasta (liite 4/12)
- ottosuunnitelmakartta, nykytilanne ja suunnitellut toimenpiteet (pienennös) (29.10.2010, muutos 12.3.2013) (liite 5/12)
- ottosuunnitelmakartta, tuleva tilanne
(pienennös) (29.10.2010, muutos 12.3.2013) (liite 6/12)
- ottosuunnitelmakartan korjaus kaivualueen pohjoisreunan rajauksen osalta (liite 7/12)
- asemapiirros, jossa esitetty murskauslaitoksen ja varikkoalueen sijainti (liite 8/12)
Täytäntöönpano:
Destia Oy, ympäristöpäällikkö, ympäristötarkastaja
Ympäristölautakunta 06.06.2013 § 61
Esittelijä: tekninen johtaja Kari Setälä
Valmistelija / lisätietojen antaja: ympäristöpäällikkö Minna Sulander, puh. (09) 4258 3045, tai sähköposti "etunimi.sukunimi@vihti.fi"
Hakija on toimittanut 29.4.2013 päivätyn hakemuksen täydennyksen.
Esityslistan liitteet
- sijaintikartta 1:10 000 (liite 1)
- lupamääräykset, jossa selostettu asian käsittely, annetut lupamääräykset ja niiden perustelut (liite 2)
- ote Uudenmaan maakuntakaavasta (liite 3)
- ote Uudenmaan 1. vaihemaakuntakaavasta (liite 4)
- hakemuksen täydentäminen 29.4.2013 (liite 5)
- ottosuunnitelmakartta, Nykytilanne ja suunnitellut toimenpi-
teet, Tuleva tilanne (pienennös)
(29.10.2010, muutos 17.4.2013)
- leikkaukset (18.3.2010, muutos 17.4.2013)
- asemapiirros, 29.4.2013
- maanomistajan suostumus
- ottosuunnitelmakartan korjaus kaivualueen pohjoisreunan rajauksen osalta (liite 6)
Teknisen johtajan ehdotus:
Ympäristölautakunta päättää myöntää Destia Oy:lle maa-aineslain (555/1981) 4§:n mukaisen maa-ainesten ottamisluvan tilalle Vaskijärven sora-alue RN:o 7:73 Karkkilan kaupungin Vaskijärven kylässä liitteenä olevien lupamääräysten mukaisesti.
Ympäristölautakunta ei myönnä lupaa maa-ainesten ottamiseen ennen kuin lupaa koskeva päätös on saanut lainvoiman.
Päätös annetaan julkipanon jälkeen 17.6.2013.
Käsittely:
Ympäristöpäällikkö Minna Sulander selosti asiaa kokouksessa.
1. Keskustelun kuluessa Sini Laine teki vastaehdotuksen: Asia palautetaan uudelleen valmisteluun lisäselvityksiä varten. Ehdotusta ei kannatettu.
2. Keskustelun kuluessa Jukka Hjelm teki Rauno Salosen kannattamana vastaehdotuksen: Ympäristölautakunta päättää olla myöntämättä Destia Oy:lle maa-ainesten ottamislupaa.
Perusteluina esitettiin seuraavaa:
- Nykytilannekartta ei vastaa maastossa olevaa nykytilannetta. (pintamaat)
- Pohjavesiputkessa VuKa hakija on antanut aiemmin virheellistä tietoa.
- Teksti ja kartta ovat ristiriidassa keskenään varastokasojen osalta (tekstissä varastokasat on esitetty kaivualueelle ja kartassa ne on esitetty viereiselle Morenia Oy:n alueelle).
- Hakija ei suostu enää täydentämään hakemustaan.
3. Keskustelun kuluessa Ville Saukkola teki Tuula Takasen kannattamana vastaehdotuksen: Ottotoiminnan ajankohtaa muutetaan siten, että ottotoiminta tapahtuu klo 8.00 - 20.00 välisenä aikana.
Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja totesi, että asiasta on tehty yksi kannattamaton ehdotus, joka raukeaa, mikä hyväksyttiin. Lisäksi asiasta on tehty kaksi kannatettua vastaehdotusta, joten asiasta on äänestettävä.
Puheenjohtaja esitti suoritettavaksi nimenhuutoäänestystä, siten että ne, jotka kannattavat teknisen johtajan pohjaehdotusta äänestävät "JAA" ja ne, jotka kannattavat Jukka Hjelmin tekemää vastaehdotusta äänestävät "EI". Äänestysesitys hyväksyttiin.
Suoritetussa äänestyksessä annettiin 1 JAA-ääntä (Markku Ahjoniemi) ja 8 EI-ääntä (Eino Hellstén, Jukka Hjelm, Sini Laine, Kristiina Pihlaja, Lea Peltola, Rauno Salonen, Ville Saukkola, Tuula Takanen).
Puheenjohtaja totesi lautakunnan hyväksyneen Jukka Hjelmin tekemän vastaehdotuksen äänin 8-1.
Tekninen johtaja esitti asiassa eriävän mielipiteensä.
Päätös:
Vastaehdotus hyväksyttiin.
Ympäristölautakunta päättää olla myöntämättä Destia Oy:lle maa-aineslain 4 §:n mukaista maa-ainesten ottamislupaa tilalle Vaskijärven sora-alue RN:o 7:73 Karkkilan kaupungissa Vaskijärven kylässä.
Pöytäkirjan liitteet nro 17
- sijaintikartta 1:10 000 (liite 1/17)
- lupamääräykset, jossa selostettu asian käsittely, annetut lupamääräykset ja niiden perustelut (liite 2/17)
- ote Uudenmaan maakuntakaavasta (liite 3/17)
- ote Uudenmaan 1. vaihemaakuntakaavasta (liite 4/17)
- hakemuksen täydentäminen 29.4.2013 (liite 5/17)
- ottosuunnitelmakartta, Nykytilanne ja suunnitellut toimenpi-
teet, Tuleva tilanne (pienennös)
(29.10.2010, muutos 17.4.2013)
- leikkaukset (18.3.2010, muutos 17.4.2013)
- asemapiirros, 29.4.2013
- maanomistajan suostumus
- ottosuunnitelmakartan korjaus kaivualueen pohjoisreunan rajauksen osalta (liite 6/17)
Täytäntöönpano:
- Ote pöytäkirjan liitteet ja valitusosoitus:
Destia Oy, Lopen kunta, Uudenmaan liitto, kaupungintalon palvelupiste Serveri (nähtäville), Vihdin ympäristönsuojelu ja –valvonta (valvonta ja laskutus)
- Ote, pöytäkirjan liitteet, hakemus ja ottamissuunnitelma, hakemuksen täydennykset sekä valitusosoitus:
Uudenmaan ELY-keskus
- Ote ja valitusosoitus: Niille, jotka ovat sitä pyytäneet (yksi kpl)
- Ote : Kaupunginhallitus
- Kuulutus: virallinen ilmoitustaulu, internet, Karkkilan Tienoo ja Karkkilalainen
YMLA § 73
Esittelijä: tekninen johtaja Kari Setälä
Valmistelija / lisätietojen antaja: ympäristöpäällikkö Minna Sulander, puh. (09) 4258 3045, tai sähköposti "etunimi.sukunimi@vihti.fi"
Helsingin hallinto-oikeus pyytää 17.7.2013 päivätyllä lähetteellään (12449/13, 04379/13/5404) ja 18.7.2013 päivätyllä lähetteellään (12493/13, 04409/13/5404) ympäristölautakuntaa antamaan lausunnot Destia Oy:n ja Markku Sahlstedtin hallinto-oikeuteen tekemien valitusten johdosta. Valitukset on tehty ympäristölautakunnan päätöksestä 6.6.2013 § 61, jolla lautakunta päätti jättää myöntämättä Destia Oy:lle maa-ainesten ottoluvan Karkkilan kaupungin Vaskijärven kylässä sijaitsevalle tilalle Vaskijärven sora-alue 7:73. Lautakunnan lausunnot ja kaikki valituksenalaisen päätöksen perusteena olevat asiakirjat on pyydetty palauttamaan hallinto-oikeudelle viimeistään 30.8.2013 mennessä.
Destia Oy esittää vaatimuksinaan, että hallinto-oikeus kumoaa valituksenalaisen päätöksen ja
1. ensisijaisesti vahvistaa esittelijän ehdotuksen mukaisen maa-ainesten ottoluvan; tai
2. toissijaisesti palauttaa asian uudelleen käsiteltäväksi maa-ainesten ottoluvan myöntämistä varten.
Perusteluina Destia esittää mm. seuraavaa:
- lupaviranomainen on toistuvasti pyytänyt lisää selvityksiä luvan myöntämisedellytysten täyttymisen kannalta epäolennaisista seikoista,
- lupaharkintaan kuulumattomien yksityiskohtien selvittäminen ei kuulu lupaharkintaan eikä hakijalla ole velvollisuutta selvittää lupaharkintaan vaikuttamattomia yksityiskohtia,
- lisäselvityspyynnön tarkoituksena on oltava hakemuksen saattaminen maa-aineslain ja -asetuksen mukaiseksi,
- lautakunnan on pystyttävä yhdellä täydennyspyynnöllä yksilöimään, mitä tietoa hakemuksesta puuttuu ja täydennysten tarkoitus on oltava luvanmyöntämisedellytysten täyttyminen,
- hallintolain 45 §:n 1 momentissa säädetään, että päätöksen perusteluissa on ilmoitettava, mitkä seikat ja selvitykset ovat vaikuttaneet ratkaisuun sekä mainittava sovelletut säännökset,
- lautakunnan päätös on puutteellisesti perusteltu,
- perusteluina mainitut seikat ovat asiaan kuulumattomia, sillä ne eivät ole luonteeltaan maa-aineslaissa tarkoitettuja perusteita luvan myöntämättä jättämiselle,
- mitään perusteita ei ole olla myöntämättä lupaa toiminnan aloittamiselle muutoksenhausta huolimatta. Valituksessa Destia Oy esittää perusteluina, että kyse on vanhasta soranottoalueesta ja että toiminnan jatkaminen alueella ei aiheuta mitään sellaisia peruuttamattomia vaikutuksia, joita ajatellen toimintaa ei voisi vakuutta vastaan aloittaa heti (hakemuksessa Destia Oy esitti perusteluna, että kyseessä on toiminnassa oleva maa-ainesalue, jolle on aiemmin myönnetty ympäristölupa ja lupa maa-ainesten ottamiseen).
Markku Sahlstedt esittää vaatimuksinaan mm., että ympäristölautakunnan päätös tulee Helsingin hallinto-oikeuden toimesta kumota ja asia palauttaa uuteen käsittelyyn ja että lautakunnan tulee toimittaa hallinto-oikeudelle Sahstedtin kaupungin kirjaamoon 26.3.2013 toimittama Parma Oy:n muistutustäydennys liitteineen ja Sahlstedtin kaupungin kirjaamoon 28.6.2013 toimittama "Minna Sulanderin virkavelvollisuuksien laiminlyöntien ja Suomen perustuslain 2 pykälän 2 momentin rikkomisen selvittämis- ja oikaisu sekä uudelleen käsittelyvaatimus." otsikoitu oikaisuvaatimus. Perusteluinaan Sahlstedt esittää mm., että päätös on tehty virkavelvollisuudet laiminlyöden virheellisessä järjestyksessä, käsittelijä ja valmistelija ovat salanneet ympäristölautakunnan jäseniltä ympäristölautakunnan puheenjohtajaa lukuun ottamatta Minna Sulanderin ja Destia Oy:n ympäristöpäällikkö Maarit Salonojan välisen sähköpostiviestien vaihdon 24.5. - 27.5.2013.
Esityslistan liite
- Destia Oy:n 15.7.2013 päivätty valitus (liite 1)
- Markku Sahlstedtin 17.7.2013 päivätty valitus (liite 2)
Teknisen johtajan ehdotus:
Ympäristölautakunta toteaa Helsingin hallinto-oikeudelle Destia Oy:n tekemän valituksen johdosta lausuntonaan, että se yhtyy valituksessa esitettyihin perusteluihin luvan myöntämisen edellytyksistä ja toteaa, että lautakunnan olisi tullut ratkaista asia esittelijän tekemän päätösehdotuksen mukaisesti. Ehdotuksessa oli huomioitu mm. maa-aineslain 6 §, jonka mukaan lupa maa-ainesten ottamiseen on myönnettävä, jos asianmukainen ottamissuunnitelma on esitetty eikä ottaminen tai sen järjestely ole ristiriidassa 3 §:ssä säädettyjen rajoitusten kanssa. Asiaa harkittaessa on otettava huomioon myös lupamääräysten vaikutus.
Lisäksi lautakunta toteaa, että hakija ei ole hakemuksessaan esittänyt mitään perusteltua syytä toiminnan aloittamiselle muutoksenhausta huolimatta, joten myös tältä osin asia olisi tullut ratkaista esittelijän tekemän päätösehdotuksen mukaisesti. Kyseessä ei ole toiminnassa oleva alue.
Markku Sahlstedtin tekemän valituksen johdosta lautakunta toteaa seuraavan:
Sahlstedtin 26.3.2013 kirjaamoon jättämä muistutuksen täydennys koskee Parma Oy:n lupaa eikä sitä siten käsitellä Destia Oy:n luvan yhteydessä. Lisäksi lautakunta toteaa, että Destia Oy:n 27.5.2013 lähettämä sähköpostiviesti on kirjattu päätöksessä hakemuksen täydennyksiin ja kaikki päätöksen tekoon liittyneet asiakirjat (sisältäen sähköpostien vaihdon 24.5. - 27.5.2013 Minna Sulanderin ja Maarit Salonojan välillä) ovat olleet ennen lautakunnan kokousta nähtävinä lautakunnan sihteerin huoneessa.
Käsittely:
Ympäristöpäällikkö Minna Sulander selosti asiaa kokouksessa.
Keskustelun kuluessa puheenjohtaja Rauno Salonen teki Jukka Hjelmin kannattamana vastaehdotuksen:
Ympäristölautakunta toteaa Helsingin hallinto-oikeudelle Destia Oy:n tekemän valituksen johdosta lausuntonaan
1. Varastokasojen puuttuminen asemapiirroksesta
Viitaten MAA 2 §:ään asemapiirroksessa tulee näkyä ottamisalueen nykytilanne. Hakijan yksityiskohtaisessa tarkastelussa mainittu muutamien metrien erolla pintamaakasojen sijoittelun osalta on suuri vaikutus niiden todennäköiseen vajoamiseen kaivuukuoppaan. Ympäristölautakunta on käynnillään maastossa 16.5.2013 todennut pintamaakasojen sijaitsevan kaivuukuopan reunalla alle metrin etäisyydellä reunasta. Paikoittain pintamaakasat ovat jo valuneet kaivuukuoppaan. Etäisyyden tulisi olla vähintään10 metriä.
Alueen kaikkien omien pintamaiden varastoiminen ja säilyttäminen jälkihoitoa varten on ensiarvoisen tärkeää alueen tulevaa käyttöä ajatellen sekä pohjaveden suojelemiseksi.
Lautakunta pitää tärkeänä alueen omien pintamaiden säilymistä, koska pintamaiden merkitys sadeveden suotautumisessa pohjavedeksi on suuri. Pintamaat eli maannoskerros suodattaa ja sitoo itseensä sadevedestä epäpuhtauksia eli se toimii luontaisena prosessina veden puhdistuksessa, jolloin pohjavedestä tulee hyvää raakavettä, joka usein jo sellaisenaan sopii talousvedeksi ilman erillisiä käsittelyjä ja prosessointeja. Alueen omat pintamaat ovat alueelle sopivia ja turvallisia ja takaavat tämän luonnollisen prosessin toiminnan sekä pohjaveden hyvän laadun. Mikäli alueen omia pintamaita ei varastoida siten, että ne säästyvät jälkihoitoa varten, pohjaveden pilaantumisen ehkäisy vaarantuu (Ympäristöhallinnon ohjeita 1/2009 opas).
Lisäksi hakija on hakemustekstissään maininnut varastokasojen sijaitsevan kaivuualueella, mutta nykytilannekarttaan ne on merkitty viereiselle Morenia Oy:n alueelle. Ympäristölautakunta on käynnillään maastossa 16.5.2013 todennut etäisyyden olevan 200 m. Kyseessä ei ole hakijan valituksessaan mainitsema muutamien metrien ero.
Lautakunta pitää tärkeänä, että hakemukessa olevat liitteet vastaavat todellisuutta maastossa ja että niihin voi luottaa.
2. Käsittelyn aikana annetut virheelliset tiedot
Viitaten Ympäristönsuojeluasetuksen (YSA 18.2.2000/169) 9-13 §:iin siitä mitä hakemuksen tulee sisältää, lautakunnalle on syntynyt epäilystä hakijan valmisteleman materiaalin laadusta.
Lautakunta kuitenkin toteaa, että tämä virheellinen tieto koskien pohjavesiputkea VuKa on käsittelyn aikana korjattu.
3. Hakemuksen täydentäminen
Valtioneuvoston maa-ainesten ottamisesta annetun asetuksen (926/2005, MAA) 2 § 4. momentin mukaan ottamissuunnitelmaan tulee liittää suunnitelmakartat ja leikkauspiirrokset, joista ilmenevät ottamisalueen nykytilanne ja tuleva lopputilanne sekä ottamistoiminnan eteneminen ja mahdollinen vaiheistus.
Perusteluina lautakunta on esittänyt päätöksessään, että pintamaiden sijoittelu nykytilannekartassa ja maastossa ei vastaa toisiaan. Lisäksi hakemuksen teksti ja kartta ovat ristiriidassa keskenään koskien varastokasoja. Tekstissä ne sijaitsevat kaivuualueella ja kartassa ne on sijoitettu viereiselle Morenia Oy:n soranottoalueelle.
Lautakunta pitää tärkeänä, että hakemukessa olevat liitteet vastaavat todellisuutta maastossa ja että niihin voi luottaa. Lukuisista lisäelvityspyynnöistä huolimatta hakija ei ole täydentänyt nykytilannekarttaa vastaamaan tilannetta maastossa.
Ympäristölautakunta toteaa, että hakijan ilmoitettua haluttomuutensa tädentää hakemustaan koskien nykytilannekarttaa, ei lautakunnalla ole ollut muuta vaihtoehtoa kuin hylätä hakemus, kuten Ympäristösuojelulaissa (YSL 4.2.2000/86) 41 §:ssä velvoitetaan, koska lupahakemuksessa on annettu vääriä tai virheellisiä tietoja tai selvityksiä.
Keskustelun kuluessa puheenjohtaja totesi, että asiassa on tehty kannatettu vastaehdotus, joten asiassa on äänestettävä.
Puheenjohtaja esitti suoritettavaksi nimenhuutoäänestystä, siten että ne, jotka kannattavat teknisen johtajan pohjaehdotusta äänestävät "JAA" ja ne, jotka kannattavat puheenjohtaja Rauno Salosen tekemää vastaehdotusta äänestävät "EI". Äänestysesitys hyväksyttiin.
Suoritetussa äänestyksessä annettiin 1 JAA-ääntä (Markku Ahjoniemi) ja 7 EI-ääntä (Eino Hellstén, Jukka Hjelm, Sini Laine, Kristiina Pihlaja, Minna Salo, Rauno Salonen, Ville Saukkola).
Puheenjohtaja totesi lautakunnan hyväksyneen Rauno Salosen tekemän vastaehdotuksen äänin 7 - 1.
Tekninen johtaja esitti asiassa eriävän mielipiteensä.
Päätös:
Ympäristölautakunta hyväksyi puheenjohtaja Rauno Salosen vastaehdotuksen.
Pöytäkirjan liite nro 24
- Destia Oy:n 15.7.2013 päivätty valitus (liite 1/24)
- Markku Sahlstedtin 17.7.2013 päivätty valitus (liite 2/24)
Täytäntöönpano:
Ote, pöytäkirjan liitteet ja valituksenalaisen päätöksen perusteena olevat asiakirjat: Helsingin hallinto-oikeus