Poistuminen | Toimielimet | Kaupunginhallitus | Pöytäkirja 03.12.2013

Kaupunginhallitus
Pöytäkirja 03.12.2013 Pykälä 373



Kaupunginhallitus
§ 286
30.09.2013
Kaupunginhallitus
§ 373
03.12.2013

 

Yt-menettelyn päättyminen henkilöstömenojen säästämiseksi

  

KHAL § 286

 

Esittelijä: kaupunginjohtaja Juha Majalahti

 

Lisätietoja antaja: talousasiantuntija Annu Kalliaisenaho,

puh. (09) 4258 3607 tai sähköposti etunimi.sukunimi@karkkila.fi"

 

 

Vuoden 2012 tilinpäätös oli 822 000 euroa alijäämäinen ja taseessa 31.12.2012 oli kumulatiivista alijäämää yhteensä 1,619 miljoonaa euroa. Kaupunginvaltuusto tarkisti 29.4.2013 vuoden 2013 talousarviota siten, että tilikauden tulos on alijäämäinen 1,024 miljoonaa euroa. Tilinpäätösennusteen mukaan tilikauden 2013 tulos tullee painumaan noin miljoonan miinukselle.

 

Kaupunginhallitus on nimennyt talouden tasapainottamistyöryhmän, jonka tavoitteena on tehdä esitys kaupungin talouden tasapainottamiseksi. Työryhmä esittää laajan talouden tasapainottamisohjelman hyväksymistä noin miljoonan euron säästöjen saamiseksi. Suurin osa säästöistä koostuu henkilöstömenoista eli 600 000 - 900 000 euroa vuosina 2014 - 2016.

 

Henkilöstömenojen 600 000 euron säästöjen saamiseksi tulee käynnistää yhteistoimintalain mukaiset YT-neuvottelut.

 

Taloudelliset vaikutukset

- pysyvä säästö on 900 000 euroa ja vuoden 2014 toimintakate paranee 600 000 euroa

 

Kaupunginjohtajan ehdotus:

 

Kaupunginhallitus päättää, että henkilöstömenojen vähentämiseksi käynnistetään yhteistoimintamenettelyn mukaiset neuvottelut, joiden tavoitteena on saada pysyvä 900 000 euron vuosittainen säästö henkilöstömenoihin. Vuoden 2014 henkilöstömenojen säästötavoite on 600 000 euroa.

 

Käsittely:
Sivistystoimenjohtaja Niku Tuomisto, kehittämispäällikkö Satu Sarin ja talousasiantuntija Annu Kalliaisenaho poistuivat kokouksesta asian käsittelyn aikana klo 20.21.

 

Päätös:
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.  

Täytäntöönpano:
kaupunginjohtaja

 

KHAL § 373

 

Esittelijä: kaupunginjohtaja Juha Majalahti

 


Valmistelija / lisätietoja antaja:


kaupunginjohtaja Juha Majalahti, puh. (09) 4258 3601


tai sähköposti "etunimi.sukunimi@karkkila.fi"

 

 

Karkkilan kaupungin talous on ollut jo pitkään epätasapainossa. Vuoden 2012 tilinpäätös oli 822 000 euroa alijäämäinen ja taseessa 31.12.2012 oli kumulatiivista alijäämää yhteensä 1,6 miljoonaa euroa. Kuluvan vuoden ennuste alijäämästä on 931.000 euroa eli alijäämää olisi vuoden 2013 päättyessä 2,5 miljoonaa euroa. Alijäämä tulee osoittaa katettavaksi suunnittelukaudella 2014 - 2017.

 

Kaupunki on vahvasti velkaantunut, minkä lisäksi investointi- ja korjausvelkaa on kertynyt vuosikymmenten kuluessa runsaasti. Talousarviolainoja kaupungilla oli kaikkiaan vuoden 2012 päättyessä 39,6 miljoonaa euroa eli 4.343 euroa jokaista karkkilalaista kohti. Vuoden 2013 syyskuun loppuun mennessä velkaantuminen on entisestään lisääntynyt.

 

Vuonna 2010 hyväksytyssä kaupungin strategiassa talouden tasapainottaminen nostettiin keskeiseen rooliin. Tuolloin uskottiin, että talouden taantuma oli poistumassa ja elinkeinoelämän elpyminen oli alkamassa. Vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen perustettu hallitus päätti mittavista kuntien valtionosuuksien leikkauksista osana julkisen talouden kestävyysvajeen torjuntaa. Karkkilan valtionosuusleikkaukset vuonna 2012 olivat noin 1,2 miljoonaa euroa ja leikkausten määrä on edelleen jatkunut. Samalla tehtiin myös verotulojen tasaukseen muutos, jolla kiinteistöverotuotot irrotettiin tasausjärjestelmästä, minkä vaikutus vuosittaisiin verotuloihin oli Karkkilaan noin -200.000 euroa. Taantuman ja edellä kuvatun verotuloperusteiden vaikutuksesta vuoden 2012 verotulot eivät kasvaneet Karkkilassa ollenkaan.

Kaupunginhallituksen nimeämä talouden tasapainotustyöryhmä on koonnut ehdotuksen talouden tasapainotusohjelmaksi, jonka kaupunginhallitus osaltaan hyväksyi 30.9.2013 ja kaupunginvaltuusto 7.10.2013. Ohjelman toteuttamisella tavoitellaan alijäämän kattamista viimeistään vuoden 2016 tilinpäätöksessä. Toimenpiteet ovat varsin mittavat ja kattavat kaikki toimialat. Henkilöstömenojen säästötavoite on vuodelle 2014 kaikkiaan 600.000 euroa ja vuodelle 2015, jolloin vaikutukset kohdistuvat koko kalenterivuoteen 900.000 euroa. Laskennassa henkilötyövuosikustannukset muodostuvat välittömistä palkka- ja henkilösivukuista. Esim. työhuone-, työterveyslääkäri- tai matka- ja koulutuskulujen vähenemää ei huomioida säästöinä. Vastaavasti mahdollisia verotulomenetyksiä tai kohoavia eläkevakuutusmaksuja ei ole myöskään arvioitu kulujen lisäyksenä. Ohjelma käsittää mm. toimitilajärjestelyjä, veroprosentin korotuksen vuonna 2015, Perusturvakuntayhtymä Karviaisen järjestämien vanhusten asumispalvelujen rakenteellisia muutoksia.

 

Kaupunginhallitus 30.9.2013 § 286 päätti käynnistää työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain (yhteistoimintalain) mukaiset neuvottelut henkilöstömenojen vähentämiseksi, joiden tavoitteena on saada pysyvä 900 000 euron vuosittainen säästö henkilöstömenoihin. Vuoden 2014 henkilöstömenojen säästötavoite on 600 000 euroa.

 

Yhteistoimintalain mukaisesti yhteistoimintamenettelyssä neuvoteltiin yhteistoiminnan hengessä yksimielisyyden saavuttamiseksi taloudellisista syistä toimeenpantavista osa-aikaistamisista ja irtisanomisista sekä niiden perusteista, vaikutuksista ja vaihtoehdoista.

 

Yt-neuvottelut alkoivat pääsopijajärjestöjen kanssa 11.10.2013 ja neuvotteluja jatkettiin 24.10.2013, 11.11.2013, 15.11.2013 ja ne päätettiin 22.11.2013.

 

Työllistymistä edistävänä ja eläköitymistä tukevana toimena työnantaja ilmoitti yt-neuvottelujen käynnistymisestä te-toimistolle, työsuojelupäällikölle ja työterveyshuollolle. Neuvotteluissa sovittiin, että koko henkilöstölle pidetään asiasta kaksi samansisältöistä tiedotustilaisuutta 12.11. klo 15.00 ja 14.11. klo 9.00. Lisäksi sovittiin, että järjestetään 25.11.2013 klo 13 yhteinen eläkeasioita ja te-toimiston palveluita koskeva tilaisuus, jossa ovat paikalla Kevan (Kuntien Eläkevakuutuksen) edustaja, eläkeasiamies Paula Laiho, talous- ja henkilöstöjohtaja Annu Kalliaisenaho sekä te-toimiston edustaja. Lisäksi irtisanottavalle henkilöstölle on mahdollisuus järjestää alkuvuodesta uudelleensijoittumisvalmennusta, jonka järjestää te-toimisto. Myös pääsopijajärjestöt järjestävät vastaavia tilaisuuksia jäsenilleen.

 

Työnantajan neuvotteluesityksessä tarjottiin mm. paikallista sopimusta lomarahojen vaihtamisesta vapaaksi. Koska neuvottelutuloksena ei syntynyt paikallista sopimusta henkilöstömenojen alentamiseksi, on työnantajan ryhdyttävä yksipuolisiin toimiin niiden saavuttamiseksi.

 

Jäljempänä esitetty henkilötyövuosien vähentäminen perustuu työntekijöiden osalta työsopimuslain 7 luvun 3 §:n määräyksiin taloudellisista ja tuotannollista irtisanomisperusteista. Sen mukaan työnantaja saa irtisanoa työsopimuksen, kun tarjolla oleva työ on taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi. Vastaava määräys sisältyy viranhaltijoiden osalta kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain (viranhaltijalaki) 8 luvun 37 §:ään.

 

Karkkilan kaupungin hallintosäännön mukaan irtisanomisesta päättää se, joka valitsee tai ottaa työntekijän työsopimussuhteeseen. Irtisanomisesta päättää kaupunginvaltuuston valitsemalle viranhaltijalle kaupunginhallitus lukuun ottamatta kaupunginjohtajaa.

 

Kaupunginhallitus oikeuttaa toimielimet ja viranhaltijat määräämään irtisanomispäätöksissään, ettei työoikeutta tai -velvollisuutta ole.

 

Virkasuhteen muuttaminen osa-aikaiseksi perustuu viranhaltijalain 5 luvun 21 §:ään, jonka mukaan työnantaja voi, varattuaan viranhaltijalle tilaisuuden tulla kuulluksi, yksipuolisesti muuttaa virkasuhteen osa-aikaiseksi em. 37 §:ssä tarkoitetulla irtisanomisperusteella irtisanomisaikaa noudattaen. Vastaava säännös työsuhteen osalta sisältyy työsopimuslain 7 luvun 11 §:ään.

 

Karkkilan kaupungin hallintosäännön mukaan kaupunginhallitus ja lautakunta päättävät alaisensa henkilöstön palvelussuhteen muuttamisesta yksipuolisesti osa-aikaiseksi.

 

Kaupungin irtisanomisperusteet ja osa-aikaistamisperusteet ovat työntekijöiden ja viranhaltijoiden osalta taloudelliset.

 

Mahdollisuudet henkilötyövuosien vähentämiseen vaihtelevat eri yksiköissä huomattavasti esim. säädösten asettamista henkilöstö- ja palvelumitoituksista, valtionosuuksien perusteista ja kaupungin tekemistä priorisoinneista johtuen. Henkilötyövuosien vähentäminen varhaiskasvatuksesta ja opetuksesta on pääsääntöisesti vaikeampaa kuin hallinnon, vapaa-aikatoimen ja teknisen toimen tuottamista palveluista. Tietoteknisten ratkaisujen, palvelutason alentamisen ja palvelujen lakkauttamisen sekä palvelujen ulkoistamisen myötä voidaan henkilötyövuosien määrää alentaa. Ulkoistamiseen turvaudutaan vain silloin, kun se on taloudellisesti ja/tai toiminnallisesti perusteltua.

 

Toimialoittain arvio henkilöstöresurssin säästötavoitteen kohdentamisesta on se, että hallinnon ja talouden toimialalle kohdennetaan noin viiden henkilötyövuoden verran, vapaa-aikatoimelle 4 - 5 htv, kasvatukseen ja opetukseen 9 - 10 htv sekä tekniselle ja ympäristötoimialalle kuusi henkilötyövuotta. Em. tavoitteisiin sisältyy tänä vuonna vapaaksi jääneet ja jäävät vakanssit, hyödynnettävissä olevat eläköitymiset ja irtisanoutumiset. Työnantajan mahdollisesti yksipuolisesti irtisanottavia ja osa-aikaistamisia tullee kaikkiaan arviolta noin kymmenen.

 

Kaupunki työnantajana hyödyntää em. henkilötyövuosien vähentämisessä mahdollisimman tarkoin henkilökunnan vapaaehtoiset eläköitymiset ja irtisanoutumiset. Lisäksi työnantajan toteuttamat irtisanomiset kohdistuvat henkilökuntaan, jonka työpanos on ainakin osittain korvattavissa jäljelle jäävän henkilökunnan työpanoksella. Lisäksi työnantaja priorisoi palvelut, joihin enin osa työpanoksen vähentämisestä kohdistuu. Tällaisia ovat hallinto- ja talous-, vapaa-aika- sekä tekniset ja ympäristöpalvelut, joissa palvelujen kysyntä vaihtelee vuodenaikojen tai kaupunkilaisten palvelutarpeiden mukaan.

 

Työvoiman vähentämisjärjestyksessä noudatetaan kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen VIII luvun 4 §:n määräyksiä työvoiman vähentämisjärjestyksestä. Mahdollisuuksien mukaan irtisanomisissa noudatetaan sääntöä, jonka mukaan viimeksi irtisanotaan kunnan toiminnalle tärkeitä työntekijöitä ja saman työnantajan työssä osan työkyvystään menettäneitä. Jos työntekijät ovat em. perusteilla samanarvoisia, kiinnitetään huomiota myös työntekijän huoltovelvollisuuden määrään ja palvelussuhteen kestoaikaan. 

 

Kaupunginjohtajan ehdotus:

 

Päätösehdotus annetaan kokouksessa.

 

Käsittely:
Sivistystoimenjohtaja Niku Tuomisto ja kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Raino Velin saapuivat kokoukseen asian käsittelyn aikana klo 8.05.

 

Keskustelun kuluessa kaupunginjohtaja antoi seuraavan päätösehdotuksen:

 

Kaupunginhallitus merkitsee tietoonsa saatetuksi yt-menettelyn päättymisen sekä kaupunginjohtajan ja toimialajohtajien kokoaman yhteenvedon yt-menettelyn perusteella esitettävistä toimenpiteistä koskien kaupungin henkilöstön irtisanomisia, osa-aikaistamisia, eläköitymisiä, lomauttamista ja eräiden tehtävien täyttämättä jättämistä. Lisäksi kaupunginhallitus toteaa, että toimielimet ja viranhaltijat toteuttavat osaltaan yt-menettelyn johdosta tarvittavat toimenpiteet henkilöstömenojen säästämiseksi.

 

Tämän pykälän osalta pöytäkirja tarkastetaan kokouksessa.

 

Päätös:
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.  

 

 

  




Poistuminen | Toimielimet | Kaupunginhallitus | Pöytäkirja 03.12.2013
©