Valikko Etsi
 
Tiedotteet

Karkkilassa tapahtuu viikolla 3: Rautapäivien suunnittelu alkaa, Kino Iglun kevätkausi käynnistyy ja lapsiperheiden palvelumessut valtaavat Nyhkälän koulun.

15.1.2018

Kirjastogallerian näyttelyt ja luennot tammikuussa

Kirjastogalleria: Roerich-pakti: historia ja nykyaika
Kirjastogalleriassa on esillä 31.1.2018 asti näyttely Roerich-pakti: historia ja nykyaika. Näyttely on avoinna aukioloaikoina (myös omatoimiaukioloaikoina).
Sopimus taiteellisten ja tieteellisten laitosten ja historiallisten muistomerkkien suojelemisesta eli Roerich-pakti on maailman ensimmäinen kansainvälinen sopimus kulttuurin suojelemisesta sodan ja rauhan aikana. Karkkilan kirjastogallerian näyttely on osa vuonna 2012 alkanutta kansainvälistä projektia, joka on toteutettu 17 maassa eri puolilla maailmaa. Näyttely on ollut esillä mm YK:n Geneven ja Wienin toimistoissa, Haagin Rauhan palatsissa, YK:n päämajassa New Yorkissa ja Argentiinan parlamentissa. Suomessa näyttely on ollut esillä viidellä paikkakunnalla. Näyttelyn tarkoituksena on tuoda esiin Roerichin ajatusta Rauha Kulttuurin kautta ja herättää kävijöiden kiinnostus oman alueen ja maailman kulttuuriperinnön merkitystä ja suojelua kohtaan. Näyttelyn pääjärjestäjä, Kansainvälinen Roerich-keskus Moskovassa oli ehdolla vuoden 2016 Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.
Näyttelyn yhteydessä järjestetään myös kaikille avoin, pääsymaksuton luentosarja keskiviikkoiltaisin.

Roerich-pakti – historian ensimmäinen sopimus kulttuurin suojelusta keskiviikkona 17.1. klo 17.30
Sopimus allekirjoitettiin 15.4.1935 Washingtonissa presidentti Franklin D. Rooseveltin läsnä ollessa. Sen tarkoituksena on suojella kulttuuria kaikenlaiselta tuholta sekä sodan että rauhan aikana. Sopimus on pohjana myöhemmälle, kulttuuriperinnön suojelua koskevalle kansainväliselle lainsäädännölle.
Luento kertoo lyhyesti Paktin synnystä ja ajankohtaisuudesta. Pääpaino on Nikolai Roerichin käsityksellä Kulttuurista.

Nikolai Roerich -museo Moskovassa. Elävä Kulttuurin keskus vaarassa keskiviikkona 24.1. klo 17.30
Moskovan Nikolai Roerich -museo perustettiin vuonna 1989 taiteilijan nuoremman pojan, Svjatoslav Roerichin lahjoitettua perheen jäämistön Venäjän kansalle. Lahjoituksen ehtona oli, että Moskovaan perustetaan ei-valtiollinen museo perinnön esillä pitämistä ja tutkimista varten. Museon toimintaa on pitänyt yllä Kansainvälinen Roerich-keskus, joka toimii kansalaisjärjestöpohjalta.
Ei-valtiollisen museon yli neljännesvuosisadan kestänyt toiminta aktiivisena kulttuurin keskuksena keskeytyi dramaattisesti keväällä 2017, kun valtiolliset toimijat ottivat sen rakennuksen ja kokoelmat haltuunsa laittomin keinoin.
Luento kertoo museon synnystä ja toiminnasta sekä merkityksestä Kulttuurille kansainvälisesti.
Lisätiedot Roerich-pakti -näyttelystä ja luennoista:
Suomen Nikolai ja Helena Roerich -seura ry | Paula Liimatta
041 535 7662 | @saveroerichmuseumfinland | @roerichfinland
Kirjaston aukioloajat voi tarkistaa kirjaston kotisivuilta tai asiakaspalvelusta:
Aukioloajat (asiakaspalveluajat ovat kartan alapuolella: "henkilökunta paikalla", muu aukioloaika on omatoimiaikaa, joka edellyttää omatoimikäytöstä tehtyä erillistä sopimusta.

Novellikoukku Karkkilan kirjastossa tiistaina 16.1 klo 17
Karkkilan kirjastossa kokoontuu joka toinen tiistai (parittomilla viikoilla) 16.1. – 24.4. kello 17-18.30 kirjallinen käsityökerho Novellikoukku. Novellikoukkuun voi tulla vapaasti tekemään omia käsitöitä ja kuuntelemaan samalla novelleja ääneen luettuina – tai vain nauttimaan tarinoista. Novellikoukku-illat keväällä 2018: 16.1., 30.1., 13.2., 27.2., 13.3., 27.3, 10.4. ja 24.4.

Apua laitteiden ja netin käyttöön kirjastosta tiistaina 16.1 klo 10
Karkkilan kirjaston vapaaehtoiset nettiopastajat auttavat esimerkiksi arjessa tarvittavien verkkopalveluiden ja erilaisten laitteiden kuten tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen käytössä.
Keväällä 2018 nettiopastajat pitävät vastaanottoa kirjastolla joka tiistai 16.1.-20.3 klo 10 - 12. Opastukseen voi saapua joko kello 10 tai kello 11 ilman ennakkoilmoittautumista. Opastus on maksuton ja kestää pääsääntöisesti tunnin kerrallaan. Mukaan voi ottaa oman laitteen, jonka käyttöön tarvitsee opastusta. Internetin ja tavallisen tietokoneen käyttöä voidaan opetella myös kirjaston laitteilla. Kannattaa huomioida että opastuksissa ei tehdä laitteiden asennuksia eikä hoideta opastettavan raha-asioita.

Opastustoiminta perustuu Vanhustyön keskusliiton toimintamalliin. Kaikki ovat kuitenkin iästä riippumatta tervetulleita hyödyntämään nettiopastajien osaamista. Myös uudet opastajat ovat tervetulleita mukaan, niin saamme jaettua apua yhä useammille. Opastajaksi haluavat voivat olla yhteydessä kirjastonjohtaja Sirkka Ylanderiin, 044 767 4641 tai sirkka.ylander(a)karkkila.fi.

Rautapäivien suunnittelupalaveri kaupungintalolla keskiviikkona 17.1 klo 17:30
Vuoden 2018 Karkkilan Rautapäiviä vietetään jälleen viikkoa ennen juhannusta. Rautapäivien suunnittelu on käynnistynyt ja vuoden ensimmäinen suunnittelukokous pidetään keskiviikkona klo 17.30 Karkkilan kaupungintalolla, kokoushuone Formarissa.

Karkkilan Rautapäivät on koko Karkkilan kattava kaupunkitapahtuma, joka järjestetään vuosittain viikko ennen juhannusta. Vuoden 2018 Rautapäivät ovat järjestyksessään yhdeksännet. Rautapäivät löydät myös Facebookista Karkkilan Rautapäivät.

Lisätietoja Rautapäivien ohjelmien suunnittelusta ja ohjelmien järjestämisestä: Karkkilan kaupunki, museonjohtaja Tommi Kuutsa, 0500 938 337 tai tommi.kuutsa@karkkila.fi

Lapsiperheiden palvelujen messut keskiviikkona 17.1 klo 14
Karkkilan kaupungin sivistystoimi järjestää kaikille avoimet lapsiperheiden palvelujen -messut Nyhkälän koululla keskiviikkona klo 14 - 19.30.

Karkkilan kaupunki on yhdessä Kuntayhtymä Karviaisen, alueen seurakuntien ja kolmannen sektorin järjestöjen kanssa (mm. MLL, Martat, Nuorisoseura jne.) mukana valtakunnallisessa Lapsi ja perhepalveluiden muutoshankkeessa (LAPE-hanke) v. 2017-2018. Hankkeen tehtävänä on integroida lapsi- ja perhepalvelut yhteen siten, että lapset, nuoret ja perheet voivat saada oikea-aikaista ja tarvelähtöistä tukea elämäntilanteisiinsa mahdollisimman varhaisessa tuen tarpeen vaiheessa. Hankkeen tavoitteena on siirtää painopistettä raskaammista palveluista ennaltaehkäiseviin palveluihin. Karkkilan kehittämiskohteet ovat perhekeskustoimintamalli ja varhaiskasvatus, koulut ja oppilaitokset lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena.

Ohjelma
14.00 LAPE-messujen avaus, koulun ruokala, sivistysjohtaja Arto Jormalainen
14.00-14.30 Tutustuminen toimintapisteisiin
Alustuksia Jättiläisen portailla
14.30-15.00 Kouluterveyskyselyn tuloksia Alustajana Karviaisen terveysneuvontapalvelujen osastonhoitaja Virpi Tervo, Lasten kouluviihtyvyys I
15.00-15.30 Lasten vapaa-ajan harrastukset I
15.30-16.00 Lasten kokemuksia päihteistä
16.00-16.30 Avointa keskustelua kouluterveyskyselystä
17.00-17.30 LAPE-hanke –info. Alustajana lape-koordinaattori Maarit Lindman
17.30-18.00 Päihdevalistus. Alustajana vanhempi konstaapeli Janne Virolainen
18.30-19.00 Lasten kouluviihtyvyys II
19.00-19.30 Lasten vapaa-ajan harrastukset II

Koulun tiloissa järjestetään rinnakkaistapahtumina samanaikaisesti monenlaista kivaa toimintaa: temppurata salissa, robotiikkapaja peilisalissa, Amazing race-seikkailu koulun tiloissa sekä monet toimijat (n. 15) järjestävät tekemistä ja aktiviteetteja omissa esittelypisteissään.
Kuvataidekoulu järjestää kohopainanta-työpajan nonstoppina klo 15-18 kuva- ja tekstiilitaiteen pajatilassa. Pajassa tehdään painolaatta kaivertamalla kuva pressprint- tai linolevylle, joka sitten värjätään ja painetaan paperille. Pajaan voivat osallistua alle 7-vuotiaat vanhempien/ huoltajien kanssa ja yli 7-vuotiaat halutessaan yksinkin.

Tanssiopisto Vinha järjestää koululla olevissa tiloissaan klo 17.30 alkaen kaksi vanhempi-lapsi tanssituokiota (20 min). MLL:n pisteellä mm. lapsen ja vanhemman yhteistä kasvomaalausta. Katukappelin pisteellä voi askarrella ystävänpäiväkortin. Tilaisuudessa on mahdollisuus klo 16-18 ostaa ja nauttia hernekeittoa pikkunälkään.

Karkkila tutuksi: Sivistysjohtaja Arto Jormalainen torstaina 18.1 klo 13 – 14:30
Tutustutaan karkkilalaisille tärkeisiin paikkoihin, henkilöihin ja yrityksiin. Tällä kertaa tutustutaan sivistysjohtaja Arto Jormalaiseen. Kokoontuminen kaupungintalolla Serverissä klo 13 (Valtatie 26 B, 2. krs). Käynnit eivät sovellu alle kouluikäisille.

MLL:n satutunti Karkkilan kirjastossa perjantaina 19.1. klo 10:15 – 11
MLL:n satutädit lukevat lapsille satuja perjantaisin klo 10.15-11 Karkkilan kaupunginkirjastossa. Kevätkaudella 2018 satutunteja järjestetään 12.1.-18.5.

Lähinnä alle kouluikäisille koti- tai perhepäivähoidossa oleville lapsille suunnatut satutunnit keräävät vuodesta toiseen innokkaita satujen kuulijoita kirjaston kerhohuoneeseen. Sadut ovatkin tutkitusti hyväksi lapselle: ne ruokkivat mielikuvitusta ja kasvattavat empatiaa ja muita sosiaalisia taitoja. Satujen kuunteleminen myös rentouttaa, kasvattaa sanavarastoa ja parantaa keskittymiskykyä. Kirjastolla pidettävät satutunnit tuovat lisäksi vaihtelua lasten arkipäivään, ja samalla voi tavata myös muita lapsia vanhempineen.

Satutunnit ovat maksuttomia ja niillä voi käydä joka viikko tai vain silloin tällöin. Satutunnille tulevat lapset saavat muistoksi värikkään satupassin, johon saa jokaisella osallistumiskerralla tarran.


Koko perheen luistelupäivä lauantaina 20.1.2018 klo 12 – 16
Nyt luistelemaan koko perheen voimin Karkkilan Asemanrannan luisteluradalle!
Karkkilan Urheilijoiden Mikro- ja Minitytöt pitävät kahviota klo 12-16. Myynnissä kuumaa kaakaota, kahvia, mehua ja donitseja. Järjestävä yhdistys: Karkkilan urheilijat.
Tapahtumalla on säävaraus.

Kino Iglu esittää: Plan 9 from Outer Space eli Haudanryöstäjät ulkoavaruudesta lauantaina 20.1 klo 16
Kino Iglun kevät lähtee käyntiin ”maailman huonoimmalla elokuvalla” Karkkilasalissa (Anttilankatu 2-4). Liput 5€.

Elokuvakerho Kino Iglun näytökset Karkkilasalissa jatkuvat 20.1. Ed Woodin elokuvalla Plan 9 from Outer Space eli Haudanryöstäjät ulkoavaruudesta (1959). Filmiltä näytettävä campklassikko on ite-elokuvantekijöiden uranuurtajan Ed Woodin legendaarinen pääteos, jota on monesti kutsuttu maailman huonoimmaksi elokuvaksi.

Elokuvasta voi bongata narun päässä leijailevia paperilautasia ja virkamiesasenteella käyttäytyvän tappajamustekalan. Juonikin on yhtä kummastusta. Avaruuden muukalaiset ovat huolissaan maapallolla tehtävistä ydinkokeista. Muukalaiset pelkäävät tiedemiesten kehittämän erikoispommin tuhoavan auringonvalon ja ottavat käyttöön suunnitelman numero yhdeksän.
Elokuvassa vilahtaa mykkäelokuvien tähti Bela Lugosi, joka kuoli kuvausten aikana luullen olevansa tekemässä jotain ihan muuta elokuvaa. Suomalaisittain mielenkiintoista elokuvassa on Petsamossa syntynyt ja Emmy- ehdokkuuden vuonna 1954 televisio-ohjelmastaan The Vampira Show saanut ampiaisvartalo Vampira eli Maila Nurmi (1921-2008).

Esittelijävieraaksi Kino Igluun saapuu elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Teemu Nikki. Kymmeniä elokuvia tehnyt Nikki tunnetaan mm. #lovemilla-tv- sarjasta, joka voitti vuosina 2013 ja 2014 lasten- ja nuorten Kultaisen Venla- palkinnon. Nikin vuonna 2017 julkaisema Armomurhaaja on menestynyt hyvin Suomessa ja herättänyt kansainvälistäkin huomiota.

Kausikortteja ja ennakkolippuja voi ostaa Karkkilan Aito Kullasta. Lipun voi varata osoitteessa www.kinoiglu.fi

 

Matkailijan Karkkila »
Karkkilan kaupunki »
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä
Karkkilan kaupunki | Valtatie 26, 03600 KARKKILA | vaihde (09) 4258 3600 | kirjaamo@karkkila.fi