Valikko Etsi
 
Tiedotteet

16.8. pidetyssä asukasillassa esille nousseita kysymyksiä maahanmuutosta ja maahanmuuttajista sekä vastauksia esitettyihin kysymyksiin

18.8.2017

Karkkilan kaupunki vastaanottaa turvapaikan jo saaneita pakolaisia tänä syksynä. Elokuun lopulla Karkkilaan on muuttamassa 20 henkilöä, toiset 20 henkilöä saapuvat Karkkilaan myöhemmin syksyllä. Karkkilaan sijoitettavat maahanmuuttajat ovat syyrialaisia perheitä.

16.8.2017 Karkkilan kaupungintalon ala-aulassa klo 16 – 18 järjestettiin asukastilaisuus. Silloin kaikilla kaupungin asukkailla oli mahdollisuus tulla kyselemään eri alojen edustajilta mieltä askarruttavia kysymyksiä tulevaan maahanmuuttoon, maahanmuuttajiin sekä heidän kotiuttamiseensa liittyen. Tilaisuudessa oli paikalla eri tahojen asiantuntijoita vastaamassa kysymyksiin ja keskustelemassa aiheesta.

Alla on asukasillassa esitettyjä kysymyksiä ja niihin saadut vastaukset. Edelleenkin voi asiasta kysyä! Jos itseäsi vielä joku asia askarruttaa, ota rohkeasti yhteyttä osoitteeseen terhi.joensuu@karkkila.fi

1. Milloin perheitä tulee Karkkilaan?
Ensimmäinen n. 20 hengen ryhmä saapuu elokuun lopulla ja toinen näillä näkymin syksyn aikana.

2. Paljonko lapsia on tulossa? Minkä ikäisiä?
Lapsia on yhteensä 10.
Kouluikäisiä on 5 lasta, joista 3 alakouluikäistä ja 2 yläkouluikäistä lasta aloittavat samassa valmistavassa ryhmässä Nyhkälän koulussa. Yläkouluikäiset tutustutetaan syksyn ja kevään aikana yläkoulun opetukseen. Ensi syksynä he ovat jo integroituneina koululuokkiin.
Alle kouluikäisiä lapsia on 5.

3. Miten lapset sijoitetaan kouluihin? Minkälainen kielitaito heillä on?
Kouluikäiset lapset sijoitetaan Nyhkälän kouluun. Lasten kielitaidosta ei vielä meillä ole tietoa.

4. Mitä koulutunneilla tehdään?
Aloitetaan lempeästi. Käytetään tietokoneita, pelaillaan (esim. muistipelit) ja leikitään, askarrellaan, piirretään. Kartoitetaan ja tartutetaan kielitaitoa monin eri tavoin.

5. Kuinka montaa eri kieltä puhutaan äidinkielenä Karkkilan kouluissa?
Tällä hetkellä turkkia, englantia, ruotsia, venäjää, viroa, kiinaa, serbiaa ja thain kieltä.

6. Minkälaisia suomen kielen oppikirjoja lapsilla/aikuisilla on ollut käytössä heidän Suomessa ollessaan?
Emme tiedä, eikä kirjojen hankinnalla ole vielä kiirettä. Ensin selvitetään, mitä kirjaimia he osaavat/käyttävät. Jos maahanmuuttajalapset eivät osaa lukea, on monia muita tapoja tutustua suomen kielen alkeisiin. Tunneilla tehdään myös paljon suullisia ja toiminnallisia harjoituksia sekä pelataan esim. lautapelejä. Lisäksi käytetään kuvamateriaalia ja tietokoneita.

7. Missä perheet nyt ovat?
Espoossa pakolaiskeskuksessa.

8. Miten kauan Karkkilaan tulossa olevat maahanmuuttajat ovat olleet Suomessa?
Alkukesästä lähtien ovat nämä perheet olleet Suomessa.

9. Mistä on löytynyt asuntoja? Onko niitä löytynyt tarpeeksi?
Asuntoja on löytynyt eri puolilta kaupunkia. Tässä vaiheessa asuntoja on saatu kaikille elokuussa saapuville. Yksityiset ihmiset ovat tarjonneet asuntojaan vuokralle. Kiitos siitä!

10. Millä kielellä pakolaisperheiden kanssa voi kommunikoida?
Olemme saaneet tiedon, että jokaisessa Karkkilaan tulevassa perheessä on vähintään yksi henkilö, joka osaa ainakin vähän englantia. Mutta kommunikointi voi tapahtua myös näyttämällä asioita.  Tavoite on , että uudet muuttajat pääsisivät mahdollisimman nopeasti oppimaan kieltä, jolloin kommunikaatio sujuisi helpommin.

11. Mistä kohtaaminen lähtee liikkeelle?
Hymyilystä, toisen kuuntelemisesta, yhdessä olemisesta ja läsnä olemisesta. Tärkeitä olisi pyrkiä kuuntelemaan ja olemaan tasavertaisessa vuorovaikutussuhteessa. Toki aluksi kielitaito voi tuottaa haasteita, mutta lempeällä huumorilla pääsee pitkälle 😊

12. Keitä muita on pakolaisia auttamassa kuin maahanmuuttokoordinaattori?
Pakolaisohjaajia on ensi viikosta lähtien kaksi, aktiivisesti mukana on mm. sivistystoimen, varhaiskasvatuksen ja Karviaisen väkeä sekä paljon vapaaehtoisia.

13. Miten tavallinen karkkilalainen voisi auttaa olemalla pakolaisperheelle "kotiuttamisapulainen"?
Ilmoittautumalla vapaaehtoiseksi terhi.joensuu@karkkila.fi

14. Mitä tarvikkeita perheet vielä tarvitsevat?
Koteihin pyritään sisustamaan perustarvikkeet ennen perheiden Karkkilaan tuloa. Nyt on saatu jo riittävästi hyvää tavaraa. Keräys jatkuu myöhemmin toista ryhmää varten. Tässä vaiheessa tarvittaisiin tulossa olevien perheiden kaikenikäisille jäsenille polkupyöriä. Myös kunnostusta vailla olevia pyöriä otetaan vastaan!  Myös tästä voi laittaa viestiä osoitteeseen terhi.joensuu@karkkila.fi

15. Saako syyrialainen mies kätellä suomalaista naista? Mitä pitää tietää syyrialaisista ja syyrialaisuudesta voidakseen toimia esim. vapaaehtoisena pakolaisten kanssa?
Arvostava ja toista osapuolta kunnioittava käytös on tärkeintä. Suomalaiset voivat ilman muuta käyttäytyä siten kuin käyttäytyisivät muitakin uusia tuttavuuksia kohtaan.
 
16. Millaista toimintaa maahanmuuttajille on ajateltu järjestettävän?
Tutustutetaan ja ohjataan perheitä esim. paikalliseen harrastustoimintaan hyödyntäen järjestöjen ja vapaaehtoisten järjestämää toimintaa. Erilaisia kursseja on suunnitteilla kielikoulutuksen ohella.

Toivotaan, että kielitaidon karttuessa vanhemmat  löytäisivät opiskelu-, harjoittelu- ja jopa työpaikkoja ja sitä kautta kiinnittyisivät alueelle.

Ideat siitä, mitä toimintaa voisi olla tarjolla, otetaan mieluusti vastaan.

17. Mikä on maahanmuuttajien ja pakolaisten ero?
Maahanmuuttaja on yleisnimitys kaikille Suomeen ulkomailta muuttaville. Pakolaisia ovat ne henkilöt, jotka esim. sisällissodan tai henkilökohtaisen vainon vuoksi ovat joutuneet lähtemään omasta maastaan pakoon. Pakolaisstatuksen saaneille henkilöille on myönnetty kansainvälistä suojelua kotimaansa ulkopuolella. 


Tiedotetta päivitetty 24.8.2017/ns

Matkailijan Karkkila »
Karkkilan kaupunki »
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä
Karkkilan kaupunki | Valtatie 26, 03600 KARKKILA | vaihde (09) 4258 3600 | kirjaamo@karkkila.fi