Valikko Etsi
 
Tiedotteet

Ammatillinen koulutus käynnistyy Karkkilassa 2020

3.9.2019

Karkkilan alueen yrityksillä on ollut jo usean vuoden ajan selkeänä kasvun haasteena osaavan työvoiman saatavuus. Faktia Oy on vastannut tähän haasteeseen yhdessä Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa kouluttamalla työvoimaa alueen metallialan yrityksille rekrykoulutuksella vuodesta 2016 alkaen. Koulutusten avulla on voitu työllistää useita kymmeniä työntekijöitä suoraan yritysten täsmälliseen tarpeeseen.


Karkkilassa on kuitenkin noussut esiin tarve rekrykoulutuksia pysyvämmälle koulutukselle. Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä, Karkkilan yritykset ja Karkkilan kaupunki ovat yhteistyössä suunnitelleet ratkaisua asiaan, ja kehittäneet uudenlaisen mallin ammatillisen perustutkinnon käynnistämiseksi Karkkilassa. Päävastuussa koulutuksen suunnittelusta on ollut koulutuskuntayhtymä. Koulutussuunnittelu on edennyt siten, että koulutuskuntayhtymän edustajat ovat tavanneet sekä Karkkilan kaupungin edustajien että hankkeeseen sitoutuneiden yritysten edustajien kanssa (SEW Industrial Gears Oy, Mansner Oy Hienomekaniikka, MeriMet Oy, Hitsaus- ja Rakennustyö Aho Oy, K. Suilo Oy ja Tekopa Oy).


Karkkilan kaupungin päätöksenteossa asia tulee valtuuston talousarvioon, mutta valmistelussa on jo varattu tarvittava rahoitus vuodelle 2020 ja asian etenemistä on linjattu matkan varrella Karkkilan kaupunginhallituksessa. Ratkaiseva päivä koulutuksen osalta oli 28.8.2019, jolloin Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän hallitus päätti, että suunniteltu ammatillinen koulutus voidaan järjestää Karkkilassa. Kone- ja tuotantotekniikan ammatillinen perustutkinto käynnistyy Karkkilassa elokuussa 2020, ja paikat tulevat hakuun ensi kevään yhteishaussa.


- On ollut todella hienoa, miten vahvasti yritykset ovat sitoutuneet uuteen ratkaisuun, ja haluankin kiittää lämpimästi kaikkia valmisteluosapuolia paitsi hienosta lopputuloksesta, myös mukavasta suunnitteluyhteistyöstä, toteaa yhtymäjohtaja Maaria Silvius.


Myös itse koulutus tehdään vahvassa yhteistyössä hyödyntäen ammatillisen koulutuksen reformin uusia mahdollisuuksia. Lähiopetusta annetaan osin Karkkilassa, ja kalustoa vaativa osa Forssassa. Suuri osa koulutuksesta tapahtuu yrityksissä. Yritykset ovat sitoutuneet kouluttamaan ja ohjaamaan opiskelijoita koulutus- tai oppisopimuksella koulutuksen alusta alkaen yksilöllisten suunnitelmien mukaan. Karkkilan kaupunki järjestää tarvittavat tilat ja opiskelijoiden ruokailun. Yhteisten tutkinnon osien soveltuva opetus järjestetään Karkkilan lukiossa. Opiskelijoille järjestetään tarvittaessa kuljetus Forssassa tapahtuville lähijaksoille. Koulutuskuntayhtymä järjestää normaalin ohjauksen ja ammattiaineiden opetuksen sekä verkko-opintomahdollisuudet yhteisiin tutkinnon osiin. Kyseessä on pilotointi, ja koko Suomen tasolla aivan uudenlainen yhteistyötoteutus.


- Karkkilan kaupungille tämä on aivan loistava askel kohti kasvun tulevaisuutta. Kaikki kansainväliset ja kotimaiset esimerkit todistavat, että ne kaupungit menestyvät, joissa on panostettu koulutukseen. Tämä avaus on kaupungin näkökulmasta paitsi elinkeino- ja kasvupolitiikkaa, myös vahvasti hyvinvointipolitiikkaa; kyllä nuorten tulevaisuuden suunnittelua varmasti helpottaa, että meillä on nyt ammatillisen koulutuksen vaihtoehto myös Karkkilassa, kertoo iloisena kaupunginjohtaja Tuija Telén.


Suomen opetusministerinä suunnittelun alkaessa toiminut forssalainen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen on uudesta toimintamallista innoissaan.
- Tämä on aivan loistava osoitus, miten alueella voidaan ottaa tulevaisuus omiin käsiin. Tämä antaa hienoa mallia myös muualle Suomeen ja osoittaa, miten ammatillinen koulutus taipuu tänä päivänä joustavasti vastaamaan uusiin osaamistarpeisiin. Täytyy kyllä samalla todeta, että olen aidosti yllättynyt, miten nopeasti asia eteni. Onneksi olkoon Karkkila ja Lounais-Häme!Matkailijan Karkkila »
Karkkilan kaupunki »
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Karkkilan kaupunki

Valtatie 26 D
03600 Karkkila

Y-tunnus 0127046-7

Laskutusosoitteet


Verkkolaskut:

Verkkolaskuoperaattori:
CGI
Välittäjän tunnus:
003703575029 
Verkkolaskuosoite:
003701270467


Kaupungin puhelinvaihde:
(09) 4258 3600


Palvelupiste Serveri:

(09) 4258 3755
palvelupiste@karkkila.fi


Kirjaamo
:
kirjaamo@karkkila.fi