Valikko Etsi
 
Tiedotteet

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta 12.3.2020. Alkuperäinen tiedote julkaistu 2.3.2020 ja tiedotetta on täydennetty 9.3. erikielisillä käännöksillä toimintaohjeista sekä lyhyillä tilannetiedotuksilla 11.3. ja 12.3.

12.3.2020

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta 12.3.2020

Karkkilassa ei ole edelleenkään yhtään todettua koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta, mutta tilannetta seurataan koko ajan. Myös Karkkilassa on varauduttu laajempaan epidemiaan. 

Maailman terveysjärjestö WHO on nimennyt koronavirusepidemian pandemiaksi 11.3.2020.  Pandemia syntyy, kun ihmisiin tarttuu uusi virustyyppi, jonka leviämistä helpottaa vastustuskyvyn puute (vastustuskyky ei ole kehittynyt sairastumisen vuoksi) tai vastustuskykyä ei ole saatu rokotuksella. 

Sairastuneiden oireita ovat kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut ja pääsärky. Riskialttiita ovat iäkkäät henkilöt, joilla on perussairauksia heikentämässä vastustuskykyä.  

Virus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Itämisaika, eli aika altistumisesta ensioireiden alkuun, on arvion mukaan noin 2 - 12 päivää, keskimäärin noin 4 - 5 päivää. Leviämisen tehokkuutta ja tartuttavuusaikaa ei vielä tunneta tarkasti. 

Koronaviruksen suhteen tilanne muuttuu jatkuvasti, ajankohtaiset päivitykset kannattaa lukea THL:n sivuilta. Sivuilla on kattavasti tietoa viruksesta sekä Suomessa esiintyneistä tautitapausmääristä.
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Suomi

Suomessa on tapausten määrä lähtenyt odotetusti nousuun, mutta vielä epidemiakynnystä ei Suomessa ole ylitetty. Sairastuneita on toistaiseksi hieman yli sata. Pääosin sairastuneet ovat hyväkuntoisia ja kotona eristyksessä. Tähän mennessä suurin osa sairaustapauksista on ollut lieviä ja sairastuneet ovat toipuneet hyvin. Pienellä osalla taudinkuva on ollut vakavampi, oireina keuhkokuume ja/tai hengenahdistus. Eristyksessä olevan sairastuneen henkilön lähipiiri on karanteenissa altistumisen vuoksi. 

Lisäksi Suomessa on lukuisia altistuneita, jotka on asetettu seurantaan ja karanteeniin. Altistuneen perheenjäsenet eivät ole karanteenissa, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneeseen. Nyt tehdyillä toimenpiteillä pyritään hidastamaan epidemiatilannetta.  

Karkkilan ja Vihdin tilanne

Karkkilan ja Vihdin alueella ei toistaiseksi ole todettu koronaviruksen aiheuttamia tautitapauksia. Altistumisen vuoksi alueella on tällä hetkellä seurannassa 1 henkilö. 

Perusturvakuntayhtymä Karviaiseen on tullut koronaviruksen vuoksi aiempaa enemmän yhteydenottoja, mutta kaikkiin puheluihin on pystytty hyvin vastaamaan. Oletettavissa on taudin leviäminen myös Karkkilan ja Vihdin alueelle. Karviaisella ja kunnilla on selkeät toimintaohjeet nykytilanteeseen, ja alueella on varauduttu myös laajempaan epidemiaan.

Toimi näin, jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan

Tällä hetkellä koronaviruksen testauksen ohjeet ovat ennallaan.  

  • olet oleskellut koronaviruksen epidemia-alueella tai olet ollut kontaktissa henkilöön, jolla on todettu COVID-19 koronavirus 

JA 

  • sinulle tulee alueelta poistumisen/ kontaktin jälkeen 14 vuorokauden sisällä äkillisen hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää tai hengenahdistusta

Mikäli nämä molemmat kohdat sopivat sinuun tai läheiseesi, ota puhelimitse yhteyttä omalle terveysasemalle klo 8-16 välisenä aikana (Karkkila 09 4258 2200, Nummela 09 4258 2400). Muuna aikana ota yhteyttä päivystysapuun, p. 116 117 (24 h).  Saat puhelimessa ohjeet hoitoon hakeutumisesta. Oireettomia henkilöitä emme edelleenkään testaa, vaan saat ohjeet seurannasta. 

Epidemia-alue on laajentunut käsittäen tänään Manner-Kiinan (ei koske Hongkongia, Macaota eikä Taiwania), Etelä-Korean, Iranin, Italian, Itävallan Tirolin hiihtokeskukset ja Saksan Nordrhein-Westfalenin osavaltion. 

Sairauspoissaolot

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö suosittavat työntekijöidensä jäämistä kotiin matalalla kynnyksellä, jos työntekijä on palannut koronaviruksen epidemia-alueelta tai tuntee flunssan oireita. Lisäksi ministeriöt suosittelevat, että työntekijälle sallittaisiin omalla ilmoituksella esimerkiksi etätyön tekeminen työnantajan määrittelemäksi tarpeelliseksi ajaksi. Myös Työterveyslaitos on antanut saman suosituksen yrityksille. 

Perusturvakuntayhtymä Karviainen suosittelee Karkkilan ja Vihdin alueen työnantajille, että turhaa terveyspalvelujen kuormittamista tulisi välttää sairaslomatodistuspyynnöillä, mikäli potilaan terveydentila ei vaadi lääkärin tai hoitajan arviota taudin hoitamiseksi. Toivomme, että työnantaja sallii työntekijän jäädä sairastamaan kotiin omalla ilmoituksellaan esimiehelle ilman sairaanhoitajan- tai lääkärintodistusta epidemiatilanteessa tai sen uhatessa. 

Työssä käyminen

Vain tartuntatautilääkäri (Tartuntatautilaki 1227/2016) voi määrätä henkilön eristykseen ja karanteeniin, ja tällöin potilas on oikeutettu tulonmenetyksen korvaamiseen tartuntatautipäivärahalla. Työnantaja voi sopia karanteeniin määrätyn työntekijän kanssa etätyöstä. Jos työnantaja suosittelee työntekijällä ”karanteenia” ilman altistumista tai sairastumista, niin työntekijällä ei ole oikeutta tartuntatautipäivärahaan, vaan palkanmaksusta sopivat työnantaja ja työntekijä keskenään. Karkkilan kaupunki on ohjeistanut omaa henkilökuntaansa erillisillä ohjeilla. 

Ennaltaehkäisy

Tärkein, helpoin ja paras keino tartunnan estämiseksi on henkilökohtainen käsihygienia sekä oikea yskimistekniikka. Kädet tulee pestä usein vedellä ja saippualla. Kouluissa, esikouluilssa ja päiväkodeissa opettajien ja avustavan henkilökunnan tulee kiinnittää huomioita oppilaiden/hoidossa olevien käsihygieniaan. Yskiessä ja aivastaessa tulee suojata suu ja nenä kertakäyttönenäliinalla ja laittaa käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Mikäli käytössä ei ole nenäliinaa, tulee yskiä tai aivastaa puseron hihan yläosaan, ei käsiin. 

Flunssa- tai muissa oireissa ei tule mennä työpaikalle tai harrastuksiin. Myöskään sairasta lasta ei tule päästää kouluun, esikouluun tai viedä päiväkotiin. Erityistä huomiota tulee kiinnittää läheisten kanssa toimiessa, mikäli lähelläsi on iäkkäitä ja/tai monisairaita henkilöitä. 


Tilannepäivitys 12.3.2020

Suomessa on nyt todettu 104 koronaviruksen tartuntatapausta. Ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista ulkomaille. Karkkilan kaupunki seuraa tilannetta ja antaa ohjeita omalle henkilöstölleen vielä tänään.Tilannepäivitys 11.3.2020

Karkkilassa ei ole yhtään todettua koronavirustartuntaa. Suomessa on tähän mennessä (THL 11.3. klo 13.50) todettu 59 tautitapausta, joista suurin osa on ollut lieviä. Euroopassa on todettu yli 18.000 tapausta, ja tapausmäärien kasvu viittaa siihen, että myös Suomessa tullaan todennäköisesti tunnistamaan lisää tartuntoja lähipäivinä. Suomessa varaudutaan myös laajempaan epidemiaan. Päivittäiset tiedot löytyvät THL:n sivuilta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19


Tiedotetta täydennetty 9.3.2020

Täydensimme tänne Karkkilan k
ouluille ja varhaiskasvatukseen tehdyn lyhennelmän/toimintaohjeet suomeksi ja muutamina kieliversioina. Lyhennelmä/toimintaohje suomeksi

Lyhennelmän/toimintaohjeittein kieliversiot
arabia AR 
englanti EN
kiina ZH
serbia SE
turkki TR
venäjä RU
viro ET


Alkuperäinen 2.3.2020 julkaistu tiedote on alla

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama tartuntatautiepidemia (COVID-19). Tällä hetkellä epidemia-alueita ovat Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea sekä Italiasta Veneton, Lombardian ja Piemonten ja Emilia-Romagnan alueet.

Sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut ja pääsärky. Monien oireet ovat olleet lieviä, mutta joukossa on ollut myös vakavasti sairastuneita. Riskialttiimpia ovat iäkkäät henkilöt, joilla on perussairauksia heikentämässä vastustuskykyä.

Kiinan tartuntatautiviraston 17.2.2020 julkaistun selvityksen mukaan noin 81 % raportoiduista tapauksista on ollut lieviä ja he toipuvat normaalisti, 14 % on todettu keuhkokuume ja/tai hengenahdistusta ja noin 2 % sairastuneista on tähän mennessä kuollut tautiinsa. Suurin osa vakavampia oireita saaneista on ollut iäkkäitä miehiä ja monella on lisäksi jokin perussairaus. Tämän tiedon valossa ei ole erityistä syytä huolestua COVID-19 viruksen aiheuttamasta taudista.

Koronaviruksen tilanne muuttuu jatkuvasti, ja asiasta tiedotetaan aktiivisesti. Hyvä tapa seurata tilannetta on lukea ajankohtaiset päivitykset Terveyden ja hyvin­voin­nin laitoksen THL:n sivuilta.

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Suomessa ei ole epidemiaa

Suomessa on toistaiseksi todettu kuusi laboratoriovarmistettua koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta. Lisäksi Suomessa on useita altistuneita, jotka ovat seurannassa ja karanteenissa. Pääkaupunkiseudulla on kotikaranteenissa joitakin koululuokkia, opettajia sekä harrasteryhmiä. Näiden ryhmien tilaa seurataan päivittäin.  

Suomessa ei ole tällä hetkellä epidemiaa. Kaikkien todettujen tapausten lähikontaktit ovat tiedossa ja tartuntaketjut hallinnassa. Viranomaisten toiminnan tavoitteena on estää tai ainakin hidastaa epidemiaa. Kansalaisilla on merkittävä rooli viruksen leviämisen estämisessä. 

 

Karkkilassa ei tautitapauksia

Karkkilassa ei ole todettu yhtään koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta eikä altistumista. Vihdissä on tällä hetkellä seurannassa kaksi altistunutta henkilöä. Perusturvakuntayhtymä Karviaisella on selkeät toiminta-ohjeet ja se on valmistautunut viruksen leviämisen varalle.

Toimintaohje ja yhteyspuhelimet

  • Mikäli olet oleskellut koronaviruksen epidemia-alueella tai olet ollut kontaktissa henkilöön, jolla on todettu COVID-19 koronavirus

    JA
  • sinulle tulee alueelta poistumisen/ kontaktin jälkeen 14 vuorokauden sisällä äkillisen hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää tai hengenahdistusta

ota puhelimitse yhteyttä omalle terveysasemalle klo 8-16 välisenä aikana (Karkkila 09 4258 2200). Muuna aikana ota yhteyttä päivystysapuun, p. 116 117 (24 h).  Saat puhelimessa ohjeet hoitoon hakeutumisesta. Oireettomia henkilöitä ei testata, mutta heille annetaan seurantaohjeet.  


Paras tapa torjua tartunta on pestä kädet

Koronavirukselta voi suojautua samalla tavoin kuin muiltakin hengitystieinfektioiden aiheuttajilta huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta. Kädet tulee pestä usein käyttäen vettä ja saippuaa. Kouluissa ja päiväkodeissa opettajien ja avustavan henkilökunnan kannattaa kiinnittää huomioita oppilaiden ja lasten käsihygieniaan. Kouluja on ohjeistettu erikseen.

Yski oikein – älä tartuta muita!

Yskiessä ja aivastaessa tulee suojata suu ja nenä kertakäyttönenäliinalla, ja se tulee laittaa välittömästi roskiin. Jos ei ole nenäliinaa, tulee yskiä tai aivastaa hihan yläosaan, ei käsiin.  

Ollaanhan huolellisia – voimme jokainen omalla toiminnallamme ehkäistä taudin leviämistä!


____________________________________________________________________

Koronavirus, usein kysytyt kysymykset 2.3.2020

·       Voiko palata töihin, päiväkotiin tai kouluun epidemia-alueelle suuntautuneen matkan jälkeen?

Jos epidemia-alueelta palaamisen jälkeen ei tule kuumetta tai muita hengitystieinfektion oireita, kuten yskää tai hengenahdistusta, voi pääsääntöisesti palata työhön, päiväkotiin tai kouluun.  

Jos oireita ilmaantuu 14 vuorokauden kuluessa epidemia-alueelta saapumisen jälkeen, ota välittömästi yhteyttä terveydenhuoltoon ensisijaisesti puhelimitse.

Jos läheiseni on sairastunut todennettuun koronavirukseen?

Koronavirukselle altistuneet asetetaan karanteeniin kahden viikon ajaksi, silloin terveydenhuollon henkilöstö on yhteydessä altistuneisiin ja siitä annetaan erillinen ohje

Jos läheiseni on altistunut koronavirukselle, itse en ole ollut tekemisissä sairastuneen kanssa?

Altistuneet asetetaan karanteeniin, mutta muut perheenjäsenet/samassa taloudessa asuvat voivat jatkaa normaalisti elämää.

Kuinka suhtautua epidemia-alueelta saapuviin henkilöihin?

Jos epidemia-alueelta saapuvilla henkilöillä ei ole hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää tai hengenahdistusta, ei ole syytä toimenpiteisiin. Jos vieraalle tulee oireita, tulee hänen ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.


Onko matkustamista rajoitettu?

Epidemia-alueella matkustamiseen liittyy kohonnut riski tartuntaan ja toisaalta epidemiatilanne aiheuttaa paikallisesti muutoksia mm. liikenteeseen sekä tapahtumien järjestämiseen. Tästä syystä ulkoministeriö antaa erilaisia matkustussuosituksia.

Tällä hetkellä ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Kiinan Hubein maakuntaan ja tarpeetonta matkustamista muualle Kiinaan. Erityistä varovaisuutta suositellaan, kun matkustetaan Etelä-Koreaan, Iraniin tai Italiaan. Tartuntariski on suurentunut Pohjois-Italiassa Veneton, Lombardian, Piemonten ja Emilia-Romagnan alueilla. Myös muilla alueilla on todettu muutamia tapauksia. Viranomaisohjeiden seuraaminen tärkeää.

Ulkoministeriön verkkosivuilta löytyy uusimmat matkustustiedotteet. Sivuilla on tärkeää tietoa matkustamisesta ja ohjeet matkustusilmoituksen tekemiseen. Tiedotetta päivitetty 12.3.2020 klo 17.50 /ns 

Matkailijan Karkkila »
Karkkilan kaupunki »
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä
Karkkilan kaupunki | Valtatie 26 D, 03600 KARKKILA | vaihde (09) 4258 3600 | kirjaamo@karkkila.fi