Valikko Etsi
 
Tiedotteet

Työväenopiston 4-osainen luentosarja 200-vuotisen Högforsin historiasta käynnistyy keskiviikkona 4.3.

1.3.2020

Högforsin ja koko paikkakunnan juhlavuoden kunniaksi kirjastossa järjestetään työväenopiston Karkkilan historia tutuksi -luentosarja keskiviikkoisin 4. - 25.3. Karkkilan kirjaston näyttelytilassa (Valtatie 26 E). Luentoja pitävät museonjohtaja Tommi Kuutsa ja amanuenssi Janne Viitala. Keskiviikkona 4.3. klo 17.30 - 19 pidettävän luentosarjan ensimmäisen osan aiheena on ruukin toiminnan vaiheet 1820 - 1870-luvulla. Luennolla kerätään 5 euron käteismaksu, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. 

Högforsin ruukki perustettiin 17.5.1820 läheisen Kulonsuonmäen rautakaivoksen varaan. Ruukki – kuten myöhemmin myös koko tehdaspaikkakunta – syntyi siis raudasta. 200 vuodessa on paljon vettä virrannut ruukkia sivuavassa Karjaanjoessa. Nykyisin valimo toimii nimellä Componenta Castings Oy Karkkila. 


Tehtaan 200-vuotinen historia pitää sisällään tuhansia tarinoita, suuria voimainponnistuksia, valtaisia hankkeita ja muistettavia tuotteita sekä huikean selviytymistarinan. Högforsin kylpyammeet, liedet, talousvalut, lämmityskattilat ja -patterit, kaivonkannet, venttiilit, teollisuuden vaihteet, koriste- ja taidevalut sekä lukuisat komponentit ovat saavuttaneet kansainvälistäkin mainetta ja arvostusta.

Högforsin tehdas on aina ollut teollisuuden suunnannäyttäjä erilaisine teknisine uudistuksineen. Parhaimmillaan Högfors oli Pohjoismaiden suurin rautavalimo, jolloin koko tehdas työllisti noin 1 800 henkilöä. Mutta ei tehdas pelkkä valimo ole ollut. Siihen on kuulunut myös konepaja, maa- ja metsätalousosasto, emalilaitos sekä oma rautatie. Omina aputehtainaan toimivat vuosikymmenien ajan Högfors Salo ja Högfors Heinola. Nykyään Högforsin ruukista on jäljellä enää vanhan tehtaan uudenaikaistettu sydän – valimo. Ja se valimo on edelleen kapasiteetiltaan Suomen suurin!

 

Kuva:   Muuripatoja kuljetetaan vuonna 1922 valimon puhdistamosta varastoon. Eric Sundström/Karkkilan ruukkimuseon kokoelmat

Matkailijan Karkkila »
Karkkilan kaupunki »
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä
Karkkilan kaupunki | Valtatie 26 D, 03600 KARKKILA | vaihde (09) 4258 3600 | kirjaamo@karkkila.fi