Valikko Etsi
 
Tiedotteet

Ukrainan tilanne: kysymyksiä ja vastauksia

28.4.2022

Ukrainan sodan aiheuttama kriisitilanne ja siitä kertovat uutiset ja viestit voivat aiheuttaa ahdistusta ja epätietoisuutta kaiken ikäisille. Kokosimme vastauksia useimpiin tilannetta koskeviin kysymyksiin. Tietoja päivitetään tarpeen mukaan.

Miten kunta varautuu auttamaan tänne tulevia sotaa pakenevia henkilöitä?

Kunta kartoittaa hätämajoitustiloja ja pyrkii toimimaan apuna Perusturvakuntayhtymä Karviaisen, Maahanmuuttoviraston sekä paikallisten toimijoiden välillä. Maahantulijoille varaudutaan järjestämään tarvittavia palveluja.

Mistä saan tietoa kunnan palveluista Ukrainasta paenneille?

Mikäli sinulla on maahantuloon, auttamiseen tai muita kriisiin liittyviä kysymyksiä, joihin et tältä sivulta löydä vastausta, voit olla yhteydessä:

  • Vihdin kunta, maahanmuuttopalvelut – virpi.ojanen (at) vihti.fi, puh. 044 042 1730
  • Karkkilan kaupunki, maahanmuuttopalvelut – terhi.joensuu (at) karkkila.fi, puh. 044 467 5518

Saako Vihdissä/Karkkilassa palveluita ukrainan kielellä?

Viranomaisasioinnissa voidaan käyttää apuna ukrainan kielen tulkkia.

Mistä saan ajankohtaista tietoa pakolaisasioihin liittyen?

Suomen Maahanmuuttovirasto Migrin verkkosivuilta saa ohjeita ja neuvoja siitä, kuinka on hyvä toimia vieraaseen maahan tullessa. Tietoja on tarjolla sekä suomeksi että englanniksi. Sivuilla myös neuvoja Ukrainan tilanteeseen liittyen muun muassa turvapaikanhausta, oleskeluluvasta, avustuksista, lahjoituksista ja auttamisesta.

Maahanmuuttovirasto Migri: Usein kysyttyä Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan

Mitä tarkoittaa tilapäinen suojelu?

Ukrainasta paenneiden auttamiseksi EU:ssa on otettu käyttöön tilapäisen suojelun direktiivi. Sen mukaan Ukrainasta tulleet pakolaiset saavat vuoden tai korkeintaan kolmen vuoden tilapäisen, työntekoon oikeuttavan oleskeluluvan kaikkialla EU:ssa. Tilapäinen suojelu avaa oikeuden lapsille koulunkäyntiin ja kiireelliseen ja välttämättömään terveydenhuoltoon.

Valtioneuvoston tiedote 7.3.2022: Valtioneuvosto päätti Ukrainasta paenneiden tilapäisen suojelunkohderyhmästä

Migrin tiedote 7.3.2022: Suomi myöntää Ukrainasta paenneille tilapäistä suojelua – käytössä ensimmäistä kertaa

Migrin tiedote 9.3.2022: Kuka voi saada tilapäistä suojelua?

Miten toimin, kun olen saapunut Ukrainasta Vihtiin/Karkkilaan ja järjestän majoituksen itse?

Kun rekisteröidyt poliisiviranomaiselle turvapaikanhakijaksi, tällä hetkellä sinut ohjataan ilmoittautumaan vastaanottokeskukseen Vantaalle. Saat väliaikaisen henkilökortin ja vastaanottokeskuksen kautta sinulle kuuluvat vastaanottopalvelut, kuten kiireellisen ja välttämättömän terveydenhuollon sekä mahdollisen vastaanottorahan, jos olet siihen oikeutettu. Yksityismajoituksen mahdolliset kustannukset on korvattava itse.

  • Lohjan poliisi, Postikatu 3 B, 08100 LOHJA, ma-pe 9-16.15
  • Espoon poliisi, Nihtisillankuja 4, 02630 ESPOO, ma-pe 8-16.15

Maahanmuuttoviraston ohjeita: Toimintaohjeita, jos saavut Ukrainasta Suomeen

Miten järjestetään kuntaan tulevien ukrainalaisten majoittaminen?

Turvapaikanhakijoiden majoittamisesta vastaa Suomen maahanmuuttovirasto Migri. Kun saapuja on jättänyt hakemuksen poliisille, hänet ohjataan vastaanotto- tai hätämajoituskeskukseen tai hän siirtyy sopimaansa yksityismajoitukseen.

Osa Ukrainasta tulevista majoittuu sukulaisten ja ystävien luona ilman minkään virallisen tahon apua. Biometrisen passin kanssa matkustavilla on vapaa oikeus oleskella Suomessa enintään 3 kuukautta ilman viisumia.

Kotimajoittaja tai sitä harkitseva voi saada ohjeita ja tukea Kotimajoitusverkoston verkkosivuilta osoitteesta www.kotimajoitusverkosto.fi. Myös yksityismajoitustoimintaa koskevat Migrin ohjeet.

Millaisia sosiaali- ja terveyspalveluita ukrainalaisten on mahdollista saada?

Oikeutta kunnan palveluihin määrittää henkilön oleskelustatus. Kaikilla kunnan alueella oleskelevilla on kuitenkin oikeus välttämättömiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Turvapaikanhakijoille palvelut järjestetään vastaanottokeskuksen kautta.

Kelan tiedote 4.3.2022: Ukrainan tilanteen vuoksi Suomeen saapuvien oikeus sosiaaliturvaan

Kelan tiedote ukrainakielisenä 9.3.2022: Ukrainan tilanteen vuoksi Suomeen saapuneiden henkilöiden sosiaaliturvasta

Valtioneuvoston tiedote 7.3.2022: Valtioneuvosto päätti Ukrainasta paenneiden tilapäisen suojelun kohderyhmästä

Mitä teen, jos tuon ukrainalaisia Suomeen?

Ohjaa heitä ilmoittautumaan rajaviranomaisille tai poliisille, jos saapuja hakee Suomesta turvapaikkaa. Varmista, että heillä on pääsy sovittuun majoitukseen.

Maahanmuuttovirasto Migri pyytää, että heille ilmoitetaan vapaaehtoisilla kuljetuksilla saapuvista ukrainalaisista.

Maahanmuuttoviraston tiedote 3.3.2022: Ilmoita Ukrainasta saapuvien kuljetuksista Maahanmuuttovirastolle ennakkoon

Maahanmuuttoviraston ohjeita: Toimintaohjeita, jos saavut Ukrainasta Suomeen

Miten yksittäiset henkilöt ja yritykset voivat auttaa Ukrainaa ja ukrainalaisia?

Venäjän hyökkäys Ukrainaan järkyttää myös meillä Suomessa, ja moni haluaa olla mukana auttamassa jollakin tavoin. Kokeneiden kotimaisten ja kansainvälisten avustusjärjestöjen kautta voi antaa tukensa rahalahjoituksella nopeasti ja helposti. Tällaisia toimijoita ovat muun muassa: Suomen Punainen Risti, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, Unicef, Pelastakaa Lapset ja Kirkon Ulkomaanapu. Tilanteissa, jossa apua tarvitsevat kymmenet tuhannet tai jopa sadat tuhannet ihmiset, kokeneilla avustusjärjestöillä on paras kyky hankkia nopeasti tarvittava materiaalinen tuki apua tarvitseville. Järjestöillä on myös laaja asiantuntemus paikallisista olosuhteista sekä niiden keskellä toimimisesta. Jos haluat lahjoittaa omaa aikaasi, sen voi tehdä esimerkiksi toimimalla rahankeräystä tekevän järjestön lipaskerääjänä.


Karkkilan seurakunnan kautta voit auttaa Karkkilassa asuvia ukrainalaisia

Karkkilaan saapuneet ukrainalaiset lapsiperheet tarvitsevat apua arjen järjestelyihin ja perusturvan luomiseen. Lahjoitusten avulla Karkkilan seurakunta pystyy auttamaan ukrainalaisia konkreettisesti. Lahjoituksia käytetään mm. ruokaan, hygieniatuotteisiin, lääkkeisiin, vaatteisiin, petivaatteisiin ja muuhun akuuttiin tarpeeseen. Kirkon Kotimaan avun kautta seurakunta järjesti rahakeräyksen, joka on täyttynyt. Lämmin kiitos kaikille lahjoituksista! 


Karkkilan seurakunta järjesti tukikonsertin pitkäperjantaina 15.4. Karkkilan kirkossa (Mika Nikander/baritoni, Satu Tauro/viulu, Liisa Tuohiniemi-Tikkanen/piano). Konsertin ohjelmamaksut menivät Kirkon Ulkomaanavun kautta Ukrainasta pakenevien perheiden auttamiseen. 

Karkkilan Leijonat on lahjoittanut 2000 euroa ukrainalaisten hyväksi. 

Sunnuntaina 12.6. klo 18 Kari Vepsän hyväntekeväisyyskonsertti Karkkilan kirkossa.  

Lisätietoja Karkkilan seurakunta: https://www.karkkilanseurakunta.fi/ tai Karkkilan seurakunta diakoniatyö Marisa Sulvaran, marisa.sulvaran@evl.fi 


Karkkilan helluntaiseurakunnan ruokajako tiistaisin
Soppari ry:n ruokajako/Karkkilan helluntaiseurakunnan Katukappelilla tiistaisin (Os. Helsingintie 50, 03600 Karkkila) on tauolla 24.5. saakka. Helluntaiseurakunta jakaa kauppojen hävikkiruokaa tiistaisin klo 15 -16.  Lisätiedot: https://ruoka-apu.fi/soppari-ry/tapahtuman/soppari-ryn-ruokajako-2/


Tällä hetkellä Karkkilassa ei ol käynnissä tavaralahjoituksille erilliskeräystä Ukrainasta saapuville. 


Suomen Punainen Risti: Suomen Punainen Risti auttaa Ukrainassa


Mihin voi ottaa yhteyttä, jos sota Ukrainassa ahdistaa ja tarvitsen tukea?

Vakavissa traumaattisissa kriiseissä ja välittömän sosiaaliavun tarpeissa voit olla yhteydessä Sosiaali- ja kriisipäivystykseen puh. 09 816 42439 (24 h).

Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin päivystää suomeksi 24/7 numerossa 09 2525 0111. Ruotsinkielinen linja 09 2525 0112, arabiankielinen linja 09 2525 0113 päivystysaikoina.

Nuorille suunnattu Sekasin-chat auki joka päivä: ma-pe klo 9-24, la-su klo 15-24: sekasin.fi

Aikuisille suunnattu Tukinetin Solmussa-chat auki ma-to klo 15-19: tukinet.net

Kriisikeskukset ympäri Suomen antavat keskusteluapua kasvokkain ja etäyhteyksin: mieli.fi/kriisikeskusverkosto

Mieli.fi – Kriisityön asiantuntijan vinkit, kun puheet sodasta huolestuttavat

Kriisin käsitteleminen lapsen kanssa: MLL – Lapsi uutistulvassa


Tuleeko kuntalaisten hankkia tai ottaa joditabletteja Ukrainan tilanteen vuoksi?

Tilanne Ukrainassa ei vaikuta säteilytilanteeseen Suomessa. Viranomaiset suosittelevat, että joditabletteja on kotona ja työpaikoilla osana perusvarautumista, mutta Ukrainan tilanteen takia niitä ei ole tarvetta erikseen hankkia. Ennen kaikkea joditablettia ei saa ottaa ilman viranomaisten ohjetta. Joditablettia ei tule koskaan ottaa varmuuden vuoksi, sillä on tärkeää ottaa joditabletti oikeaan aikaan. Liian aikaisin tai myöhään otettuna sen suojavaikutus heikkenee. Lisätietoja Säteilyturvakeskus: Joditabletit


Mitä on väestönsuojelu? Milloin tulee suojautua väestönsuojaan?

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos on koonnut vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin väestönsuojista ja väestönsuojelusta (pdf-tiedosto).  

Työ- ja elinkeinoministeriö on koonnut kotoutuminen.fi-verkkopalveluun päivittyvää tietoa Ukrainasta saapuvien oleskelusta, tilapäisestä suojelusta, työskentelystä ja palveluista Suomessa: Usein kysyttyä Ukrainasta saapuvien palveluista


Tiedotetta päivitetty 24.5.2022/ns


_ _ _ _ _ _ _ _ 


Karkkilan kaupungin Ukraina-tiedotteet ja tilanteeseen liittyvät linkit kokoamme tänne: https://www.karkkila.fi/sivut/FI/Ukraina

Matkailijan Karkkila »
Karkkilan kaupunki »
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Karkkilan kaupunki

Valtatie 26 D
03600 Karkkila

Y-tunnus 0127046-7

Laskutusosoitteet


Verkkolaskut:

Verkkolaskuoperaattori:
CGI
Välittäjän tunnus:
003703575029 
Verkkolaskuosoite:
003701270467


Kaupungin puhelinvaihde:
(09) 4258 3600


Palvelupiste Serveri:

(09) 4258 3755
palvelupiste@karkkila.fi


Kirjaamo
:
kirjaamo@karkkila.fi