Valikko Etsi
 
Tiedotteet

Karkkilan kaupunki Energiansäästöviikolla: Kohti kestävää energiatehokkuutta

11.10.2023

 

Karkkilan kaupunki on mukana Energiansäästöviikoilla 9.-15.10.2023. Energiansäästöviikko on Motivan valtakunnallinen vuosittain järjestettävä kampanja, jolla pyritään edistämään energiansäästöön ja kestävään kulutukseen liittyviä tekoja. Osana Energiansäästöviikkoa Karkkilan kaupunki esittelee toimenpiteitä, joilla on edistetty energiatehokkuutta.

Karkkilan kaupunki kuului kuntien energiatehokkuussopimukseen eli KETSiin vuosina 2010-2016 ja liittyi uudestaan mukaan vuonna 2020. Karkkilan kaupungin tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalius oman palveluverkon osalta vuoteen 2035 mennessä. Tavoitetta lähdetään toteuttamaan panostamalla lähienergian käyttöön ja luopumalla öljylämmityksestä omien kiinteistöjen osalta. Karkkilassa on lisäksi vuosien varrella otettu käyttöön toimenpiteitä energiankulutuksen pienentämiseksi, kuten siirtymistä vanhoista valaisimista led-tekniikkaan. Myös asemakaavoituksessa laaditaan ohjeita ja määräyksiä vanhan rakennuskannan energiatehokkuuden parantamiseksi sekä uusien alueiden energiaviisaasta rakentamisesta. Asemakaavoituksessa pyritään myös edistämään kevyen liikenteen sujuvuutta.

Maalämpö Haukkamäen ja Tuorilan kouluille, Nyhkälän kouluun aurinkopaneelit

Tänä vuonna keskityttiin koulurakennusten energiaratkaisujen parantamiseen, erityisesti Haukkamäen ja Tuorilan koulujen osalta. Nämä koulut ovat kaupungin kaksi suurinta energiankulutuskohdetta öljylämmityksen osalta. Kaupunki vaihtoi koulujen öljylämmitysjärjestelmät maalämpöön Geonova Oy:n tarjoamana palveluna, jotta säästyttiin isoilta alkuinvestoinneilta. Karkkilan kaupunki maksaa kuukausimaksua sopimuskauden eli 15 vuoden ajan. Tämän jälkeen järjestelmät laitteistoineen siirtyvät kaupungin omistukseen. Kun molemmat maalämpöinvestoinnit on toteutettu, kohteiden hiilidioksidipäästöt vähenevät Geonovan arvion mukaan yli 90 % nykytilanteeseen nähden. Lämpökaivojen poraukset tehtiin kesällä. Öljykattilat säilytetään edelleen varajärjestelminä mahdollisien kovien pakkasjaksojen varalta. ”Haukkamäen koulun osalta asennustyö on jo viimeistelyvaiheessa”, kertoo tilapalvelupäällikkö Harri Lylylahti.

Lähienergiatuotantoon on panostettu asentamalla Karkkilan keskustaan Nyhkälän koululle aurinkopaneelit. Asennustyön on toteuttanut SolarCell Energiaratkaisut Oy. Aurinkopaneelit ovat olleet käytössä huhtikuusta alkaen. ”Nykyaikaiset energiaratkaisut, kuten aurinkopaneelit, ovat olennainen osa kestävää tulevaisuutta”, toteaa Karkkilan mittaus- ja kiinteistöpäällikkö Jani Hallenberg. Kaupunki seuraa aurinkopaneelien suorituskykyä ja odottaa innolla niiden myönteisiä vaikutuksia energiatehokkuuteen. Toiveena on paneelien lisääminen tulevaisuudessa muihinkin kouluihin.

Karkkilan kaupunki haluaa jatkaa vastaavia investointeja tulevaisuudessa edistääkseen uusiutuvan energian käyttöä ja vähentääkseen ympäristövaikutuksiaan. Kaupunkien ja kuntien rooli ilmastotyössä on merkittävä. Yhteiset ponnistelut energiatehokkuuden edistämiseksi ovat välttämättömiä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

Matkailijan Karkkila »
Karkkilan kaupunki »
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Karkkilan kaupunki

Valtatie 26 D
03600 Karkkila

Y-tunnus 0127046-7

Laskutusosoitteet


Verkkolaskut:

Verkkolaskuoperaattori:
CGI
Välittäjän tunnus:
003703575029 
Verkkolaskuosoite:
003701270467


Kaupungin puhelinvaihde:
(09) 4258 3600


Palvelupiste Serveri:

(09) 4258 3755
palvelupiste@karkkila.fi


Kirjaamo
:
kirjaamo@karkkila.fi