Valikko Etsi
 
Tiedotteet

Teollisuusperintöpalkinto 2015 Högforsin ruukkialueen suojelemisesta, säilyttävästä uuskäytöstä ja kehittämisestä Karkkilan kaupungille ja Componenta Finland Oy Högforsille

24.11.2015


Teollisuusperintöpalkinto 2015 jaettiin 24.11.2015 Karkkilan kaupungille ja Componenta Finland Oy Högforsille Högforsin ruukkialueen suojelemisesta, säilyttävästä uuskäytöstä ja kehittämisestä sekä A. Ahlström Kiinteistöt Oy:lle Noormarkussa sijaitsevan Makkarakosken sahamuseon ja Ahlström Voyage -näyttelyn johdosta
 
Teollisuusperintöseura ry - Industriminnesföreningen r.f. - on myöntänyt teollisuusperintöpalkinnon kahdelle kohteelle osoituksena esimerkillisestä työstä teollisuusperinnön vaalimisessa. Karkkilan kaupunki ja Componenta Finland Oy Högfors saivat palkinnon Högforsin ruukkialueen suojelemisesta, säilyttävästä uuskäytöstä ja kehittämisestä. A. Ahlström Kiinteistöt Oy saa palkinnon Noormarkussa sijaitsevasta Makkarakosken sahamuseosta ja Ahlström Voyage -näyttelystä.


Kuva: Janne Viitala. Kuvassa ovat vasemmalta Karkkilan kaupungin edustajana vt. kaupunginjohtaja Erkki Eerola, Componentan edustaja Högfors-Ruukki Oy:n toimitusjohtaja Mika Härkönen, Hannu Matikka ja Lauri Putkonen Teollisuusperintöseura ry:stä sekä museonjohtaja Tommi Kuutsa, joka oli tehnyt palkitsemisesityksen Teollisuusperintöseuralle.


Teollisuusperintöseura ry (www.teops.fi) on vuonna 1985 perustettu yhdistys, joka pyrkii toiminnallaan syventämään teollisen perinteen tuntemusta ja edistämään teollisuusperinnön dokumentointia, tutkimusta ja suojelua. Seura on kansainvälisen TICCIH-organisaation (www.ticcih.org) Suomen yhdistys. Osana toimintaansa seura jakaa 2-4- vuoden välein teollisuusperintöpalkinnon, joka myönnetään teollisen perinnön suojelemista, tallentamista ja julkituontia harjoittavalle taholle. Huomionosoituksilla pyritään kannustamaan yhteisöjä ja yksittäisiä toimijoita teollisuusperinnön laaja-alaiseen vaalimiseen, huomioimiseen ja tunnetuksi tekemiseen. Teollisuusperintöpalkinnon saajalle luovutetaan asiasta kertova tunnus. 
 
Teollisuusperinnöllä ymmärretään laaja-alaisesti erilaiset teollisen tuotannon ja työn piiriin liittyvät ilmiöt. Näitä ovat esimerkiksi teollisuusympäristöt, tehdasrakennukset, koneet ja laitteet, työväenasunnot ja -asuinalueet, liikennehistorian ja infrastruktuurin kohteet, teolliset työprosessit ja –tavat, työväen elinolot, teollisen toiminnan tuotteet sekä näihin liittyvät kirjalliset jäämistöt, asiakirjat, piirustukset ja valokuvat. Vuonna 2013 Euroopan neuvosto teki useiden eurooppalaisten teollisuusperintöjärjestöjen aloitteesta päätöksen viettää vuotta 2015 teollisuuden ja tekniikan perinnön teemavuotena. Suomessa Teollisuusperintöseura sekä Euroopan kulttuuriympäristöpäivien Suomen työryhmä on päättänyt ottaa vuoden 2015 teemaksi teollisuusperinnön ja tekniikan historian. Teollisuusperintöseura juhlii teemavuotta jakamalla poikkeuksellisesti kaksi teollisuusperintöpalkintoa.  Teollisuusperintöpalkinnot luovutetaan saajilleen tiistaina 24. marraskuuta 2015 siten, että luovutustilaisuus alkaa Karkkilassa Componentan Tehtaanhotellissa (Bremerintie) klo 9:00 ja Noormarkussa Voyage-näyttelytilassa klo 14:00. Median edustajat ovat tervetulleita tilaisuuksiin.
 
Lisätietoja palkinnoista ja Teollisuusperintöseurasta:
- Lauri Putkonen, varapuheenjohtaja, puh. 040 503 8414, lauri.putkonen(at)dlc.fi
- Tuija Mikkonen, puh. 050 5586 086, tuija.mikkonen(at)luukku.com
Lisätietoja Högforsin ruukista: 
- Tommi Kuutsa, puh. 09-42583672, s-posti: tommi.kuutsa(at)karkkila.fi
Lisätietoja A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n kohteista:
- Tiina Rajala, puh. 050-5183606, s-posti: tiina.rajala(at)a-ahlstrom.fi

Karkkilan kaupunki ja Componenta Finland Oy Högfors Högforsin ruukkialueen kehittäjinä
Högforsin ruukin eri-ikäiset tuotantorakennukset, ruukinpatruunan kartano puistoineen ja työväen asuinalueet pihapiireineen muodostavat valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi luokitellun historiallisen miljöön. Högforsin ruukin merkkituotteet, kuten padat, liedet, kylpyammeet ja lämpöpatterit, ovat tulleet tutuiksi Suomen kotitalouksissa jo 1800-luvulta alkaen.  Eri-ikäiset tuotantorakennukset sijaitsevat joen itä- ja länsirannoilla. Tehdasalueen punatiilisestä rakennuskannasta vanhimmat ovat konepaja ja valimo 1800-luvulta joen länsirannalla. Joen toisella puolella olevaa suurta konepajaa vuodelta 1928 on laajennettu 1930-luvulla kahdesti. Joen mutkassa ns. Alaemalin emalointilaitosta varten rakennetut tilat ovat eri vuosikymmeniltä, vanhin vuodelta 1919. Huomattava osa teollisuusrakennuksista on rakennettu 1930-luvulla arkkitehti Bertel Liljequistin suunnitelman mukaan.  Osassa tuotantotiloista toimii yhä Componenta Finland Oy Högforsin valimo, osassa muita metallialan ja palvelualan yrityksiä. 1990-luvulla kunnostetussa konepajarakennuksessa toimii mm. Karkkilan kaupungintalo, Karkkilan kaupunginkirjasto sekä valtion ja kaupungin julkisia palvelupisteitä. Alaemali-rakennuksessa toimii mm. yksityinen lääkäriasema sekä toimistotiloja.

Teollisuusalueen vanhinta kerrostumaa edustaa vuonna 1823 rakennettu masuuni, jonka Museovirasto restauroi ja rekonstruoi vuosina 1996-2000. Masuunissa esitellään havainnollisesti malmin sulattamista raudaksi. Valimoteollisuuden historian erikoismuseo Karkkilan ruukkimuseo Senkka esittelee ruukkilaisten työtä sulan metallin äärellä ja arkielämää masuunin lisäksi Suomen Valimomuseossa ja Työläismuseossa. Tehdasalueen ympärillä sijaitsevat laajat työväen asuinalueet Fagerkulla, Haukkamäki, Vanhakylä ja Lemmoi, joiden asuintalot ovat nykyään yksityisessä omistuksessa.  Componenta Finland Oy Högfors ja Karkkilan kaupunki ryhtyivät jo 1980-luvun lopulla kehittämään aluetta Högfors-projektin puitteissa. Yhtiö ja Karkkilan kaupunki yhdessä paikallisten asukkaiden ja yhdistysten kanssa ovat tehneet pitkäjänteistä, laaja-alaista, esimerkillistä työtä arvokkaan teollisuusmiljöön, suomalaisen teollisen työn ja teollisuusperinnön tallentamiseksi ja esittelemiseksi. Yhteistyöllä on saatu aikaan elävä, paikkakunnan identiteettiä vahvistava ja tulevaisuudelle pohjaa luova omaleimainen teollisuushistoriallinen miljöö. Alueella yhdistyvät onnistuneella tavalla teollisen yhdyskunnan perinne, 1820-luvulta alkaen toiminut ja yhä toimiva teollisuustuotanto, teollisuustilojen uusi käyttö sekä asuminen. Aiemmin sulkeutunut teollisuustyön ympäristö on teollisuusyrityksen ja kaupungin hyvällä yhteistyöllä liitetty onnistuneesti uudiskäytön myötä osaksi ruukkiyhdyskunnan ympärille kasvanutta Karkkilan kaupunkia.
Matkailijan Karkkila »
Karkkilan kaupunki »
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Karkkilan kaupunki

Valtatie 26 D
03600 Karkkila

Y-tunnus 0127046-7

Laskutusosoitteet


Verkkolaskut:

Verkkolaskuoperaattori:
CGI
Välittäjän tunnus:
003703575029 
Verkkolaskuosoite:
003701270467


Kaupungin puhelinvaihde:
(09) 4258 3600


Palvelupiste Serveri:

(09) 4258 3755
palvelupiste@karkkila.fi


Kirjaamo
:
kirjaamo@karkkila.fi