Valikko Etsi
Palvelut / Ympäristönsuojelu ja luonto / Ilmansuojelu / Energiatehokkuus ja pienpoltto

Energiatehokkuus ja pienpoltto

Energiatehokkuus tarkoittaa energian käytön tehon parantamista siten, että sen ominaiskulutus vähenee. Energiatehokkuudella voidaan vähentää kasvihuonepäästöjä ja kustannuksia. Karkkilan kaupunki säästää energiaa muun muassa katuvalojen osittaisella yönaikaisella sammutuksella. 

Puunpoltto heikentää ilmanlaatua
(Linkki avaa palveluntarjoajan sivuston.)

Video hyvästä tulisijan käytöstä
(Linkki avaa YouTube- videon uuteen ikkunaan.)


Energiansäästövinkkejä:                                                                    

 • Älä pidä huoneiston lämpötilaa liian korkealla vaan laske lämpötilaa siedettävälle tasolle, missä voi kuitenkin oleskella mukavasti. Jo yhden asteen pudotus saattaa säästää energiaa parhaimmillaan jopa 5 %.
 • Jos olet poissa kotoa useita päiviä, laske lämpötilaa.
 • Älä aseta kalusteita tai kylmälaitteita lämpöpattereiden eteen.
 • Valaise kotiasi vain tarpeesi mukaan ja sammuta valot lähtiessäsi. Led-lampun polttoaika voi yltää jopa 50 vuoteen, kun taas hehkulampun polttoaika on noin 1-2 vuotta.
 • Pese astian- ja pyykinpesukoneilla täysiä koneellisia, eikä vajaita koneellisia.
 • Kävele tai pyöräile lyhyet matkat
 • Yöpakkasien aikana auton lohkolämmitintä kannattaa pitää päällä puolisen tuntia ennen ajoon lähtöä. Lohkolämmitin pienentää auton polttoaineen kulutusta 0,2 - 0,3 l jokaisella käynnistyskerralla ja vähentää pakokaasupäästöjä jopa puolella kylmäkäynnistykseen verrattuna.
 • Kun lataat sähkölaitteiden akkuja, irrota laturi seinästä käytön jälkeen, kun lataus on suoritettu.
 • Hyödynnä uusiutuvaa energiaa mahdollisuuksien mukaan. Vihreä sähkö ei aiheuta hiilidioksidipäästöjä.
 • Viihde-elektroniikka kuluttaa sähköä myös valmiustilassa. Katkaise siis laitteista virta kokonaan, kun et käytä niitä.
 • Jos mahdollista, anna pyykin kuivua ulkona, pihalla tai parvekkeella. Saat raikkaan tuoksun ja kuivat pyykit ilmaisella energialla. Sisällä kuivausteline tai narut ovat myös hyvä vaihtoehto.
 • Ikkunapinnoille kertyvä pöly ja lika estävät valon ja lämmön pääsyn ikkunoiden läpi. Talven pölyt ja noet kannattaa pestä pois keväällä ja kesän siitepölyt pois syksyllä. Lika ja pöly voi viedä valon tehosta jopa 40 %.

Pienpoltto

Pienpoltoksi luokitellaan tulisijat, kuten takat, kiukaat, puuhellat ja vesipadat. Tulisijoissa poltettavan puun tulee olla kuivaa ja käsittelemätöntä. Maalattua,liimattua tai kyllästettyä puuta ei saa polttaa lainkaan. Jätteiden poltto on kiellettyä, mutta kiinteistön lämmityksessä voi polttoon käyttää vähäinen määrä paperia ja pahvia. Vaikka pakkauksessa olisi liekkimerkki, muovia ei saa polttaa lainkaan siitä syntyvien haitallisten aineiden takia. Ulkona voi polttaa risuja, olkia ja hakkuutähteitä sekä käsittelemätöntä puuta määrissä,joka ei aiheuta haittaa naapureille.

Poltettaessa jäte ei häviä, vaan muuttaa muotoaan. Sinänsä myrkyttömät jätteet voivat muuntua poltettaessa erittäin myrkyllisiksi yhdisteiksi. Varsinkin jos jäte on huonosti palavaa, palamatonta tai märkää, se ei pala täydellisesti, ajanpalamisessa muodostuu myrkyllisiä savukaasuja.

Opas puunpolttoon
(Linkki avaa PDF-tiedoston uuteen ikkunaan)


  

Sivua päivitetty 15.12.2021/jp

 

 


Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Karkkilan kaupunki

Valtatie 26 D
03600 Karkkila

Y-tunnus 0127046-7

Laskutusosoitteet


Verkkolaskut:

Verkkolaskuoperaattori:
CGI
Välittäjän tunnus:
003703575029 
Verkkolaskuosoite:
003701270467


Kaupungin puhelinvaihde:
(09) 4258 3600


Palvelupiste Serveri:

(09) 4258 3755
palvelupiste@karkkila.fi


Kirjaamo
:
kirjaamo@karkkila.fi