Valikko Etsi
Karkkila / Perustiedot / Lyhytelokuvia Karkkilasta

Tälle sivulle on koottu muutamia Karkkila-aiheisia lyhytelokuvia. Jos tiedät jotain muitakin Karkkilasta kertovia "pätkiä", ilmoittelehan meillekin. Kiitos! 


Karkkila - kauppala rautatehtaan varjossa 

Jos haluat perehtyä Karkkilan historiaan, ohessa on linkki vanhaan lyhytelokuvaan ”Karkkila – kauppala rautatehtaan varjossa”.  Elokuva on vuodelta 1952 ja se kestää noin 16 minuuttia. Elokuva julkaistiin Ylen Elävässä arkistossa elokuussa 2010.  

"Karkinkosken partaalle perustettu ruukki oli 1950-luvulle tultaessa poikinut viihtyisän teollisuuskauppalan, joka tunnettiin vahvasta työnväenliikkeestä. Ensisilmäys louhinnan muokkamaan maisemaan ihastutti vierailijaa "tropiikkimaisella kasvillisuudellaan". Kauppalassa elettiin vahvaa kasvun kautta. Siellä täällä näkyi rakennustelineitä, uusia alueita asemakaavoitettiin. Toiminnan keskiössä oli Högforsin perinteikäs rautaruukki. Sieltä sai moni elantonsa. Työpaikka yhdisti ihmisiä vapaa-ajallakin. Yhteisöllisyys oli vahvaa: tehdas koulutti väkensä omasta takaa sekä huolehti heistä työuran jälkeenkin. Tyytyväisyys ja ilo loistaa työläisten kasvoilla työn päätyttyä ja kotiin kiiruhdettaessa." Teksti: Petra Himberg


Kaikki kerran talvilomalle

(1964) Ihminen kaipaa kivierämaasta hohtaville hangille. Lyhytelokuva Suomen talviurheilukeskuksista ja matkailusta. Fennada Junior. https://ohjelmaopas.yle.fi/1-2417324

Lyhytelokuvassa kerrotaan mm. että "... Helsingin hyviin puoliin lisättäköön, että se on lähellä Karkkilaa - monien pääkaupunkilaisten viikonloppumatkojen kohdetta! Vain tunnin kestävän linja-automatkan jälkeen pääsee keskelle talvea. Tämäkin neitonen on hetkeksi jättänyt toimiston kirjoituskoneineen taakseen ja nauttii täällä Salpausselän läntisten haarautumien aurinkoisilla rinteillä talvisesta vapaapäivästään.... Karkkila on mainion hiihtomaaston kauppala."


"Karkkilan pässi" oli vanhan rautatien uskollinen veturi

”Karkkilan pässi” oli yksi niistä höyryvetureista, jotka kulkivat Hyvinkään ja Karkkilan välille perustettua yksityistä rautatietä. Vuonna 1912 käyttöön vihitty rata kuljetti kuusi vuosikymmentä matkustajia, tavaraa sekä postia. Lyhytfilmi Juna iltapäivään tekee kunniaa vanhalle radalle ja sen ”uutterille höyryhevoille”.

"Tämä elokuva on kunnianteko uutterille höyryhevoille, jotka puskevat omaa kaitaa rataansa, taakkaansa uskollisesti vetäen, halki nykypäivän. Ja niille miehille, työntekijöille, joiden käsnäiset kädet ovat kapearaiteisen radan syke.”

Uljailla saatesanoilla alkava filmi kertoo Hyvinkään ja Karkkilan välillä kulkeneen yksityisen rautatien vilkkaasta historiasta sekä sen hiipuvasta arjesta vuonna 1966.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/03/10/karkkilan-passi-oli-vanhan-rautatien-uskollinen-veturi


Karkkilan radan jäänteet |Rautatierakennusten ja ratalinjan esittely
Sivua päivitetty 27.10.2022/ns


Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Karkkilan kaupunki

Valtatie 26 D
03600 Karkkila

Y-tunnus 0127046-7

Laskutusosoitteet


Verkkolaskut:

Verkkolaskuoperaattori:
CGI
Välittäjän tunnus:
003703575029 
Verkkolaskuosoite:
003701270467


Kaupungin puhelinvaihde:
(09) 4258 3600


Palvelupiste Serveri:

(09) 4258 3755
palvelupiste@karkkila.fi


Kirjaamo
:
kirjaamo@karkkila.fi