Liikenne- ja viestintävirasto Traficom rajoittaa 27.3.–25.4.2021 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella tie- ja raideliikenteessä sekä kotimaan meriliikenteessä liikennevälineiden suurinta sallittua matkustajamäärää puoleen koronaepidemian leviämisen estämiseksi.
Traficom on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tekemän ilmoituksen johdosta selvittänyt tarvetta rajoittaa väliaikaisesti liikennevälineiden matkustajamääriä sairaanhoitopiirin alueella covid-19-epidemian leviämisen estämiseksi liikennevälineissä. Asiaa on selvitetty yhdessä terveysviranomaisten ja alueella toimivien liikennöitsijöiden kanssa.
Traficom toteaa, että alueen tautitilanne on tällä hetkellä niin vakava, että myös lain viimesijainen keino, eli matkustajamäärän rajoittaminen, tulee ottaa käyttöön. Rajaamalla liikennevälineiden matkustajamäärän korkeintaan puoleen sallitusta voidaan omalta osaltaan torjua epidemian leviämistä, joten Traficom pitää matkustajamäärien rajoittamista välttämättömänä.
Tie- ja raideliikennettä sekä kotimaan meriliikennettä rajoitetaan kaikissa yli kymmenen henkilön liikennevälineissä. Rajoitus koskee sekä kaikille avointa että rajoitetulle asiakasryhmälle suunnattua niin kutsuttua suljettua liikennettä.
Arkipäivisin rajoitus ei kuitenkaan koske vuonna 2008 syntyneitä ja sitä nuorempia matkustajia. Jos yläkoulut palaavat lähiopetukseen, rajoitus ei koske arkipäivisin myöskään yläkouluikäisiä eli 2005 syntyneitä tai sitä nuorempia matkustajia. Rajoituspäätös ei saa estää kenenkään oikeutta lakisääteisiin palveluihin eikä se saa estää virkamiestä tai viranhaltijaa hoitamasta virkatehtäviään. Lakisääteisiin palveluihin ovat oikeutettuja monet erityisryhmät.
Erityisryhmien, kuten koululaisten, lakisääteisten palveluiden turvaamistarpeen johdosta suurin sallittu matkustajamäärä saattaa tällaisesta välttämättömästä syystä hetkellisesti ja tilapäisesti ylittyä. Näistä tilanteista aiheutuvan kohoavan altistumisriskin minimoimiseksi on erityisen tärkeää painottaa hygieniatoimia, kuten maskinkäyttöä ja käsien puhdistusta.
Rajoitus ei koske lentoliikennettä eikä kansainvälistä meriliikennettä. Tie- ja raideliikenteessä rajoitus ei koske yöjunien makuuhyttejä eikä muita vastaavia järjestelyjä, joissa liikenneväline tai sen osa on vain samaan talouteen kuuluvien henkilöiden käytössä, koska sitä ei pidetä tartuntojen leviämisen estämiseksi välttämättömänä.
Asetettava rajoitus koskee sairaanhoitopiirin alueen rajat ylittävää liikennettä siltä osin kuin liikennöidään sairaanhoitopiirin alueella. Suurimmalla sallitulla matkustajamäärällä tarkoitetaan liikennevälineelle rekisteriin merkittyä suurinta vahvistettua matkustajamäärää. Kuljetuspalvelun tarjoajien tai tämän toimeksiannosta toimivien liikennöitsijän on selkeästi havaittavilla ja valvottavilla järjestelyillä varmistettava matkustajamäärän rajoittaminen.
”Tautitilanteen on HUS:n alueella niin vakava, että meidän tulee ottaa käyttöön matkustajamäärien rajoittaminen tartuntatautilain viimesijainen keinona. Taudin ilmaantuvuus on erittäin korkealla tasolla ja erityisesti paikallisliikenteessä tartunnoille altistuvien jäljittäminen on haastavaa”, toteaa ylijohtaja Jarkko Saarimäki.
Lisätietoja:
ylijohtaja Jarkko Saarimäki, jarkko.saarimaki@traficom.fi, p. 029 539 0576. Twitterissä @Saarimaki
......................................
Syysaikataulu (sama kuin vuoden 2019 ) on noudettavissa kaupungin infopisteistä Karkkilan kaupungintalolta palvelupiste Serveristä ja Veturiaulasta, kirjastosta, Käsityökahvilasta (Keskuskatu 4) ja K-Market Huhdintieltä (Huhdintie 10-12). Kertamaksu 2 € tai 10 kpl sarjalippu 20 €.
Höökikyytiauto p. 050 364 3227, tiedustelut ennen kuljetuspäivää arkisin klo 9 - 15.
Koronaviruspandemia aiheuttaa muutoksia säännöllisen joukkoliikenteen aikatauluihin ja reitteihin myös Karkkilassa. Koululaisten etäopiskelun ja työmatkaliikenteen matkustajamäärien vähentymisen vuoksi liikennevuoroja sopeutetaan ja lakkautetaan epidemian ajaksi. Karkkilan kaupunki seuraa joukkoliikennevuorojen muutoksia ja tiedottaa niistä tarpeen mukaan.
Matkahuollon ajantasainen aikatauluhaku
..................................................................
HSL on solminut usean Helsingin seudun kehyskunnan kanssa sopimuksen, jonka perusteella kehyskunnan asukkaat voivat ostaa HSL-alueen aikuisten kausilippuja samaan hintaan kuin HSL-kunnissa asuvat. Lippuja on tarjolla kaikille HSL:n vyöhykkeille ABCD.
Kausilipun on voinut tähän saakka ostaa vain HSL-kortilla mutta nyt myös älypuhelimeen ladattavalla HSL-sovelluksella. Kehyskuntien asukkaat voivat ostaa sovelluksella 30 vuorokauden aikuisten kausilippuja. Lippu veloitetaan maksukortilta oston yhteydessä.
30 vuorokauden lippujen hinnat ovat HSL:n verkkosivuilla osoitteessa https://www.hsl.fi/kausiliput
HSL on solminut lippuyhteistyösopimuksen Hangon, Hausjärven, Inkoon, Karkkilan, Lohjan, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten, Porvoon, Pukkilan, Raaseporin ja Vihdin kanssa. Sopimus on voimassa myös Järvenpään kanssa, mutta heille on tarjolla hieman suppeampi lippuvalikoima, eikä lippuja voi vielä ostaa sovelluksella.
HSL-sovelluksen voi ladata maksutta Android- ja iPhone -älypuhelimiin joko App Storesta tai Google Play -sovelluskapasta. Sovellus toimii Android- ja iPhone -älypuhelimissa, joiden käyttöjärjestelmä on Android 5.0 tai iOS 9.0 tai niitä uudempi.
Lisätietoa HSL-sovelluksesta: https://www.hsl.fi/sovellus
............................................................................................
HSL:n joukkoliikenteen lippujen hinnoittelu muuttuu 27.4.2019, kun uudet vyöhykkeet korvaavat kuntarajoihin perustuvat lippualueet. Sisäiset, seutu- ja lähiseutuliput jäävät historiaan, ja lippu ostetaan vyöhykkeille ABCD.
Lippu ostetaan kaikille niille vyöhykkeille, joiden kautta matka kulkee. ABC-alueella ostetaan AB-, BC- tai ABC-lippu, sillä lippuja ei myydä yksittäisille vyöhykkeille. Vyöhykkeellä D voi ostaa yhden vyöhykkeen lipun, jonka hinta on sama kuin AB- ja BC-lippujen. Lisäksi myynnissä on ABCD-, BC-, BCD- ja CD-lippuja.
”Uusien vyöhykkeiden ansiosta myös naapurikunnan palveluiden käyttö on sujuvaa, koska korkeat hintaportaat kuntien rajoilta poistuvat. Uusilla lipuilla on laajemmat matkustusalueet ja kerta- ja arvolipuilla pidemmät vaihtoajat kuin nykyisessä järjestelmässä”, Suvi Rihtniemi sanoo.
Reittiopas ja HSL-sovellus näyttävät reitin lisäksi, minkä lipun reitille tarvitsee. Sovelluksessa lipun pääsee ostamaan suoraan reittihausta. Jo nyt on käytössä uusille vyöhykkeille tehty Reittiopas, josta näkee, minkä vyöhykkeiden kautta omat matkat kulkevat. Pysäkeillä vyöhyketieto näkyy pysäkkikilvissä. Kun uudet vyöhykkeet tulevat käyttöön, kortinlukijan käyttöliittymä uudistuu ja näytöllä näkyvät vain ne liput, jotka kyseisestä lähtöpisteestä voi ostaa.
Kausiliput, joiden voimassaolo jatkuu 27.4. jälkeen, muuttuvat automaattisesti uusien vyöhykkeiden mukaisiksi. Jos uusi kausilippu ei vastaa matkustustarpeita, lipun matkustusalueen voi käydä muuttamassa palvelupisteessä 2 kuukauden ajan.
Näin liput muuttuvat:
•Helsingin sisäinen -> AB
•Espoon ja Vantaan sisäiset -> BC
•Seutulippu -> ABC
•Kerava–Sipoo–Tuusula -> D
•Kirkkonummi–Siuntio -> D
•Lähiseutu 2 -> BCD
•Lähiseutu 3 -> ABCD
Vihreä matkakortti täytyy vaihtaa uuteen siniseen HSL-korttiin tai HSL-sovellukseen ennen huhtikuun 27. päivää, sillä vihreällä kortilla ei voi matkustaa uusilla vyöhykkeillä. Kortin vaihtaminen on maksutonta vyöhykkeiden käyttöönottoon asti. Sen jälkeen siitä peritään 6 euron käsittelymaksu. Kortteja on nyt vaihdettu reilut 850 000. HSL-kortin nettilataus tulee hsl.fi:hin vyöhykkeiden käyttöönoton jälkeen ensi syksynä.
Lisävyöhykelippu ja laajemmat matkustusalueet sujuvoittavat matkustamista
Uutuutena lippuvalikoimaan tulee lisävyöhykelippu, jolla voi edullisesti laajentaa kausilipun matkustusaluetta. Esimerkiksi AB-kausilipun haltija voi ostaa lentokentälle mennessään C-lisävyöhykelipun, jonka hinta on 2,50 euroa. Jos kausilippu on HSL-sovelluksessa, myös lisävyöhykelippu pitää ostaa sovelluksessa. Vastaavasti HSL-kortin kausilippuun lisävyöhykelippu ostetaan kortinlukijalta HSL-kortilla.
Monien seutulipun käyttäjien matkakustannukset laskevat, koska jatkossa monille riittää seutulipun sijaan AB- tai BC-lippu. Tämä tarkoittaa lähes 47 euron eli 44 prosentin säästöä 30 vuorokauden kausilipussa. Etu koskee monia, sillä B-vyöhyke on laaja, ja siellä asuu yli 600 000 ihmistä eli noin puolet HSL-alueen asukkaista. Seutulippua vastaavan ABC-lipun käyttäjillä hinta säilyy liki ennallaan, sillä 30 vuorokauden kausilippu maksaa euron enemmän. BC- tai BCD-lippu on hyvä vaihtoehto C- tai D-vyöhykkeellä asuville, jos matka ei jatku Helsingin niemelle saakka.
”Joukkoliikenteen hinnoittelu muuttuu laajoilla alueilla entistä houkuttelevammaksi. Odotettavissa on, että joukkoliikenteen käyttö lisääntyy etenkin B- ja C-vyöhykkeillä. Automatkat vähenevät erityisesti Helsingin suuntaan, ja joukkoliikenteen matkustuskilometrit kasvavat liikenne-ennusteen mukaan viidellä prosentilla”, HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi toteaa.
Alennusta 70 vuotta täyttäneille ja opiskelijoille kausilipuista
Vyöhykkeiden myötä käyttöön tulee uusi alennus 70 vuotta täyttäneille. Alennus on 50 prosenttia vastaavasta aikuisten lipun hinnasta, ja sitä saa HSL-kortilla ostettavista arvo- ja lisävyöhykelipuista kaikkina päivinä klo 9–14 alkaville matkoille. Asiakkaan pitää käydä palvelupisteessä päivittämässä asiakasryhmä HSL-kortilleen.
Eläkeläisten ja liikuntarajoitteisten alennuksen myöntämisperusteet säilyvät ennallaan, mutta alennusprosentit yhtenäistetään 50 prosenttiin. Lastenlipun ikäraja nousee 17 vuoteen.
Opiskelijoiden alennusoikeutta laajennetaan siten, että 30 vuoden ikäraja ja vaatimus opintotuki-päätöksestä poistetaan. HSL-kunnat tukevat opiskelijoiden joukkoliikennematkoja vuosittain noin 28,5 miljoonalla eurolla. Nyt tehtävien muutosten jälkeen opiskelija-alennusta saavien joukko kasvaa. Jatkossa opiskelijat saavat kausilipuista 45 prosentin alennuksen, eikä alennusta enää myönnetä arvolipuista. Opiskelijat voivat ostaa alennushintaisia lippuja myös HSL-sovelluksella.
Tekstiviestilipun myynti päättyy 27.4. Lippu on päällekkäinen HSL-sovelluksen kertalipun kanssa. Valtaosa nykyään käytössä olevista kännyköistä on ns. älykännyköitä, joilla voi ostaa mobiililipun. Myös ratikkalipun myynti loppuu. Jatkossa kaikki lyhyet matkat ovat samanhintaisia kaikilla vyöhykkeillä kulkuvälineestä riippumatta.
Lisätietoa verkossa:
Lisätietoa uusista vyöhykkeistä
Lippujen hinnat 27.4.2019 alkaen
Vyöhykkeiden Reittiopas
HSL-sovellus
Karkkilan taksiasema sijaitsee torin laidalla, Huhdintien ja Harjukadun kulmassa
Liikennepalvelulain merkittävimmät muutokset taksiliikennepalveluihin: https://www.trafi.fi/tieliikenne/ammattiliikenne/liikenneluvat_trafiin/taksiliikenneyrittajat
Matkahuollon palvelut:
Matkakortin ostaminen, mm. vuosikortit, Karkkila-työmatkalippu
Paketin nouto
Paketin lähettäminen (kaikki paketit)
DHL Express lähettäminen ja nouto
Matkahuollon aukioloajat:
Aikataulut ja liput
Ma-Pe 07:00-21:00
La 07:00-21:00
Su 10:00-21:00
Pakettipalvelut
Ma-Pe 07:00-21:00
La 07:00-21:00
Su 10:00-21:00
Puh. 020 700 6430
Pakettipalvelujen palvelunumerot
Kuluttajille 0800 132 582
(numero on ilmainen)
MA-PE 7:00-21:00, LA 9:00-17:00
pakettipalvelut@matkahuolto.fi
Yrityksille 020 710 5024
MA-PE 8:00-18:00
yritykset.pakettipalvelut@matkahuolto.fi
Sivua päivitetty 8.4.2021/bh