Valikko Etsi
Kulttuuri ja vapaa-aika / Matkailijan Karkkila / Pikkupässi-pyöräilyreitti

Pikkupässi pyöräilyreitti  (Linkki avaa palveluntarjoajan sivuston ja se aukeaa uuteen ikkunaan.)

 


Pikkupässi höyryveturi HKR 3 kaupungintalon Veturiaulassa, Valtatie 26 D Karkkila.

Pikkupässi pyöräilyreitti, Outdoor active  (Linkki avaa palveluntarjoajan sivuston ja se aukeaa uuteen ikkunaan.)Pyöräillen vanhaa ratapohjan reittiä Karkkilasta Hyvinkäälle

Hyvinkään ja Kytäjän välille valmistui vuonna 1907 kapearaiteinen rautatie, jota jatkettiin vuonna 1911 Karkkilaan uudelle rautatieasemalle ja Högforsin tehtaalle. Rautatie oli käytössä vuoteen 1967. Junavaunuja vetäneitä höyryvetureita nimitettiin Pikkupässeiksi. Vuonna 1967 rata purettiin, mutta pengerretty ratapohja jäi monelta osin ennalleen. 

Vanhan ratapohjan varteen päättivät Karkkilan, Lopen ja Hyvinkään kunnat perustaa opastetun Pikkupässi-pyöräilyreitin. Opasteet ja reitistö valmistuivat ajokuntoon kesällä 2017.

Pyöräilyreitillä on mittaa 51 km ja se seurailee vanhaa ratalinjaa kulkien paikoittain entisellä ratapenkalla. Reitti on osin sorapintainen ja ajettavissa tavallisellakin pyörällä. 

Hyvinkäällä pyöräilyreitin aloituspiste on rautatieaseman puistossa. Karkkilassa reitti alkaa Högforsin tehtaan ent. pääkonttorin ja nykyisen kaupungintalon piha-alueelta, Valtatie 26 D Karkkila.

 

Karkkilan kaupungintalon aulassa on museoituna Pikkupässi höyryveturi, HKR 3. Kivenheiton päässä Karjaanjoen varrella sijaitsee Högforsin ruukkialue ja Karkkilan ruukkimuseo Senkka. Hyvinkään ja Karkkilan välillä pyöräreitti kulkee polveilevassa maalaismaisemassa metsiköissä ja peltoaukeamilla vuoroin maanteillä ja vuoroin ratapenkalla. Vanhan rautatien pääteasemilla Hyvinkäällä ja Karkkilassa sekä välipysäkeillä Kytäjä, Linnamäki, Läyliäinen, Vaskijärvi, Hunsala on pystytetty radasta ja ratavarren historiasta kertovia opastauluja.  

Pikkupässi-pyöräilykarttoja on jakelussa mm. Karkkilan kaupungintalolla palvelupiste Serverissä ja kirjastossa.

Pikkupässin reitin tuntumassa Karkkilan keskustassa sijaitsee lukuisia käyntikohteita, ravintoloita, kahviloita ja erikoiskauppoja.

 

Matkailijan palvelut löydät

Visit Karkkila-sivuilta (Linkki avautuu kaupungin verkkosivuilla uuteen ikkunaan.)

sekä 

Visit Karkkila- Matkailijan kartasta (Linkki avaa PDF-tiedoston uuteen ikkunaan.)Sivua päivitetty 20.12.2021/kk
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Karkkilan kaupunki

Valtatie 26 D
03600 Karkkila

Y-tunnus 0127046-7

Laskutusosoitteet


Verkkolaskut:

Verkkolaskuoperaattori:
CGI
Välittäjän tunnus:
003703575029 
Verkkolaskuosoite:
003701270467


Kaupungin puhelinvaihde:
(09) 4258 3600


Palvelupiste Serveri:

(09) 4258 3755
palvelupiste@karkkila.fi


Kirjaamo
:
kirjaamo@karkkila.fi