Valikko Etsi
Kulttuuri ja vapaa-aika / Karkkilan ruukkimuseo Senkka

KARKKILAN RUUKKIMUSEO SENKKA
Karkkilan ruukkimuseo Senkka on valimoteollisuuden historian erikoismuseo. Museon näyttelykohteita ovat Suomen Valimomuseo, Galleria Bremer, Karkkila-Högforsin työläismuseo ja Högforsin masuuni.
 Facebook: Karkkilan ruukkimuseo Senkka

Suomen Valimomuseo avautuu la 8.5.

Suomen Valimomuseo avaa ovensa lauantaina 8.5. klo 12.00. Samana päivänä avautuu myös Galleria Bremerin vaihtuvien näyttelyiden tilassa Högforsin firabeleista kertova näyttely "Salaa valetut". Näyttely valmistuu Helsingin Yliopiston ja Työväen arkiston kanssa yhteistyössä. Valimomuseon perusnäyttely "Valun jäljillä" ja Högfors-museo ovat normaalisti auki.

Museo on avoinna toukokuussa la-su klo 12-15 ja kesäkuussa ke-su klo 11-17.

Huom! Koronarajoitusten vuoksi museon tiloissa saa olla kerrallaan korkeintaan 6 vierailijaa ja museokäynnin pituus saa olla kerrallaan korkeintaan 30 min/asiakas. Koronarajoitukset ovat voimassa näillä näkymin toukokuun ajan.

Salaa valetut - Högforsin tehtaan firabelityöt -näyttely

Salaa valetut - Högforsin tehtaan firabelityöt -näyttely käsittelee nimensä mukaisesti Högforsin tehtaan työntekijöiden ja konepajakoululaisten valmistamia oheistöitä eli firabelitöitä. Firabeli tarkoittaa työntekijöiden työpaikalla, työnantajien välineillä sekä materiaaleilla ja useimmiten työajalla omaan käyttöön tehtyjä esineitä.

Näyttely kertoo suomalaisesta teollisesta kulttuurista ja Karkkilan tehtaan yhteisöllisyydestä. Luvallisen ja luvattoman välimaastoon sijoittuvat firabelityöt ovat osoitus tehtaan työntekijöiden kekseliäisyydestä ja ammattitaidosta. Näyttelyssä on esillä tehtaalla työskennelleiden ja opiskelleiden metallialan ammattilaisten valmistamia firabelitöitä 1930-1980-luvuilta. 

Näyttely pohjautuu Teollisuusliiton ja Työväen muistitietotoimikunnan yhteistyöhankkeeseen "Yhteen hitsattu porukka", jossa on tallennettu muistitietoa teollisen työn muutoksesta Suomessa. Näyttelyn toteuttamiseen on saatu apuraha Emila Aaltosen säätiön yhteydessä toimivalta Teollisen kulttuurin tutkimusrahastolta. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Helsingin Yliopiston museologian opiskelijoiden kanssa.

Valun jäljillä -näyttely
Valun jäljillä -museonäyttely on Suomen Valimomuseon uudistettu perusnäyttely, joka avautui kesällä 2020. Näyttelyssä esitellään valimoteollisuuden eri vaiheita ja valimotekniikassa tapahtuneita muutoksia. Näyttelyssä on esillä valimotyöstä kertovia käsityökaluja, koneita ja laitteita paristakymmenestä valimosta eri puolilta Suomea.Ajankohtaista ja tapahtumia museossa

Fagerkullan työläismuseon rakennuksiin ja tarinoihin voi tutustua mobiiliopasteessa: https://tarinasoitin.fi/valunjaljilla 

Karkkilan torikaupan historiaan voi tutustua mobiiliopasteessa: https://tarinasoitin.fi/karkkilantori

Suomen Valimomuseon tarinoihin voi tutustua mobiiliopasteessa: https://tarinasoitin.fi/valimomuseontarinat

Suomen Valimomuseo, Högfors-museo ja Galleria Bremer

Avoinna 8. -  31.5. la-su klo 12 - 15 sekä 2.6. - 15.8. ke-su klo 11 - 15 (Bremerintie 10).  Huom. Avoinna ryhmille myös sopimuksen mukaan.
Gallerian vaihtuvat näyttelyt

Högforsin masuuni
Avoinna 1.-31.7. ke-su klo 11-15. Huom. Avoinna ryhmille myös sopimuksen mukaan.
Lisätietoa masuunista

Karkkila-Högforsin työläismuseo 
Avoinna 16.6. - 8.8. ke-su klo 12 - 16 (Vanha Fagerkullantie). Huom. Avoinna ryhmille myös sopimuksen mukaan ympäri vuoden. Lisätietoa työläismuseosta

Museon yhteystietoja:

Museonjohtaja
Tommi Kuutsa
puh. 09-4258 3672
sähköposti: etunimi.sukunimi (a)karkkila.fi 

Museoamanuenssi
Janne Viitala
puh. 09-4258 3673
sähköposti: etunimi.sukunimi (a)karkkila.fi

Linkki Karkkilan ruukkimuseon laajemmille kotisivuille: www.karkkila.fi/ruukkimuseo

Länsi-Uudenmaan museoportaali: www.lansiuudenmaanmuseot.fi/

Lyhytelokuva Karkkilasta v. 1952 https://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1&ag=73&t=960&a=9255


Sivu päivitetty 6.5.2021/tkJaa Facebookissa Jaa Twitterissä
Karkkilan kaupunki | Valtatie 26 D, 03600 KARKKILA | vaihde (09) 4258 3600 | kirjaamo@karkkila.fi