Valikko Etsi

Ruukkialueen museoissa tapahtuu


Karkkilan ruukkimuseo Senkka on valimoteollisuuden historian erikoismuseo, jonka kohteita ovat Suomen Valimomuseo, Högforsin masuuni ja Karkkila-Högforsin työläismuseo. Suomen Valimomuseon Valun jäljillä perusnäyttely ja Högfors-museon näyttely ovat pysyviä näyttelyitä. Galleria Bremerin ja Huitin taidehuoneen vaihtuvista näyttelyistä saat tietoa alla.  Myös Suomen Valimomuseon, Högforsin masuunin ja Karkkila-Högforsin työläismuseon tapahtumista kerrotaan alla.

Maksuvälineet
Huom. Karkkilan kaupunki ei ota enää vastaan käteistä 1.5. 2023 alkaen. Karkkilan ruukkimuseon pääsylippujen ja museokaupan tuotteiden maksuvälineinä käyvät pankki- ja luottokortit.  Sisäänpääsy myös Museokortilla ja Kaikukortilla.
 

  Katso museoiden aukioloajat tästä linkistä!

 

Ajankohtaiset tapahtumat, linkistä pääset lukemaan tarkemmin:

Miina Äkkijyrkän taidenäyttely Galleria Bremerissä 13.5. - 17.9.2023 

VSiintävi sininen järvi - näyttely Ilmari Huitin taidehuoneessa 23.9. alkaen.

 

Facebook: Karkkilan ruukkimuseo Senkka (Linkki avaa Karkkilan ruukkimuseo Senkan Facebook -sivut)

Katso kuukauden museoesine! (Linkki avaa palvelun tuottajan -sivut) 


Miina Äkkijyrkän taidenäyttely Galleria Bremerissä 13.5. - 17.9.
Kuvanveistäjä Miina Äkkijyrkän "Karkkilassa ammutaan" -taidenäyttely on esillä 17.9.2023 asti Suomen Valimomuseon Galleria Bremerissä (Bremerintie 10).  Näyttelytilassa olevien maalausten aiheina ovat Äkkijyrkälle rakkaat lehmät ja hevoset. Teokset on toteutettu tussi- ja akryylitekniikalla. Museorakennuksen viereen sijoitetaan joitakin Äkkijyrkälle tyypillisiä, metallisia lehmäveistoksia.

Näyttely on avoinna la-su klo 12 - 15.
Pääsymaksu tai Museokortilla ja Kaikukortilla.

Siintävi sininen järvi – Ilmari Huitin uusi pienoisnäyttely Suomen Valimomuseon Huitin taidehuoneessa 23.9. alkaen

Karkkilassa Suomen Valimomuseossa on Huitin taidehuoneessa avautunut Ilmari Huitin (1897–1960) taiteen uusi pienoisnäyttely. Tällä kertaa teemaksi on valittu Siintävi sininen järvi, joka esittelee taiteilijan järviaiheisia maalauksia.

Ilmari Huitti asui koko ikänsä Vaskijärven rantamailla kolmessa eri kodissa. Järvi oli yksi hänen suosikkiaiheistaan, ja vesistöjä hän kuvasi muillakin paikkakunnilla läpi koko uransa. Ilmari Huitti löysi järvestä erilaisia vivahteita eri vuodenaikoina ja eri vuorokaudenaikoina sekä osasi kuvata ilmeikkäästi erilaisia sääilmiöitä.

Näyttelyyn on valittu 19 Huitin järvitaulua, joista vanhin on aivan hänen nuoruusvuosiltaan 1910-luvulta ja hänen oman merkintänsä mukaan ensimmäinen öljyväriteoksensa. Useat töistä ovat hänen uransa loppuvaiheilta 1950-luvun lopusta, jolloin hänen siveltimenvetonsa oli jo suurpiirteisempää.

Pääosa tauluista on Taidemaalari Ilmari Huitin Säätiön kokoelmista, mutta mukaan on saatu lainaksi myös HH-Taidekokoelmien tauluja. Näyttelyssä on esillä useita teoksia, joita ei ole ennen ole ollut julkisesti nähtävillä.

– Säätiö on saanut viime vuosina useita taululahjoituksia, joita olemme nyt päässeet esittelemään ensimmäistä kertaa, kertoo hallituksen puheenjohtaja Hannu Huitti näyttelyn järjestäneestä Taidemaalari Ilmari Huitin Säätiöstä. – Saimme käyttöömme myös Luonnonvarakeskuksesta (LUKE) löytyneen vuoden 1920 järvimaiseman, joka on aiemmin ollut vain heidän toimitiloissaan Haapastensyrjässä Lopella ja josta kuulimme ensimmäistä kertaa vasta pari vuotta sitten.

Avajaiset 8.10.2023 kello 13
Suomen Valimomuseon Huitin taidehuoneen Siintävi sininen järvi -näyttelyn pienimuotoinen avajaistilaisuus on sunnuntaina 8.10.2023 kello 13. Ohjelmassa on näyttelyn teeman ja sen teosten esittelyitä. 

Näyttely on avoinna viikonloppuisin la-su klo 12–15. Suomen Valimomuseo, Huitin taidehuoneen kotisivut https://www.karkkila.fi/sivut/FI/Huitin-taidehuone. 


Tietokirjan "RAUDASTA SYNTYNYT - Högforsin historia 1820 - 2020" on julkaistu
Museonjohtaja Tommi Kuutsan ja amanuenssi Janne Viitalan kirjoittama tietokirjan ”RAUDASTA SYNTYNYT – Högforsin historia 1820 - 2020” on julkaistu. Katso kirjaesittely tästä linkistä.



Sivua päivitetty 22.9.2023/tk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Museoon voi tutustua mobiilisti. Tässä linkkejä kolmeen opasteeseen:  

Fagerkullan työläismuseon rakennuksiin ja tarinoihin voi tutustua mobiiliopasteessa: https://tarinasoitin.fi/valunjaljilla 

Karkkilan torikaupan historiaan voi tutustua mobiiliopasteessa: https://tarinasoitin.fi/karkkilantori

Suomen Valimomuseon tarinoihin voi tutustua mobiiliopasteessa: https://tarinasoitin.fi/valimomuseontarinat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaikki näyttelyn kuvat ovat Karkkilasta lähinnä 1950- ja 60-luvuilta. Joitakin kuvia on myös 1990-luvulta. Kuvia näyttelyssä on yli 60. Kaikkia kuvien henkilöitä ei ole tunnistettu, joten yleisöltä kaivataan apua tunnistamisessa. Näyttelysarjan seuraavassa osassa esitellään Reino Vesanderin värivalokuvia Karkkilasta. Valokuvanäyttely on toteutettu yhteistyössä Karkkilan kotiseutuyhdistyksen kanssa.
.
 


 


 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Illan lopuksi voi hankkia joululahjoja museon alelaarista sopuhinnoin. Tarjoukset ovat voimassa vain Historian yö -tapahtumassa. Historian yö -tapahtumaan on vapaa pääsy. Tervetuloa!

 

Torin tarinat -julkaisu ilmestynyt
Karkkilan ruukkimuseon uusin julkaisu Torin tarinat - kauppaa ja tapahtumia Karkkilan torilla on ilmestynyt. Kirja kertoo torikaupan vaiheista Karkkilassa. Karkkilassa on käyty torikauppaa aina 1880-luvulta lähtien. Aluksi toripäivän järjesti Högforsin ruukki, mutta vuodesta 1917 tehtävä siirtyi kunnalle. Kautta historiansa tori on toiminut myös ihmisten kohtaamispaikkana, jossa  on perinteisesti järjestetty erilaisia yleisötilaisuuksia ja tapahtumia.
Torin tarinat -kirjaa on saatavilla Suomen Valimomuseon Lansetti-museokaupassa, kaupungintalon Serveri-infopisteessä sekä Lukutoukan kirjakaupassa. Kirjan hinta on 10 euroa.

Konttoriväkeä-näyttely
Pienoisnäyttely Högforsin tehtaan konttoriväestä 1800- ja 1900-luvuilla. Avoinna la-su klo 12-15, Suomen Valimomuseo (Bremerintie 10).


Museokortilla 280 museoon!
Nyt on Suomessa mahdollista päästä 280 museoon yhdellä ja samalla pääsylipulla. Museokortti on museoiden yhteislippu, joka on voimassa vuoden ajan ensimmäisestä käyttöpäivästä. Kortti on saatavilla kaikista järjestelmään kuuluvista museoista kautta maan. Karkkilassa Museokortin voi hankkia Suomen Valimomuseosta (avoinna la-su klo 12 - 15). Kortteja voi tiedustella myös puh. 0500-938337.

Näyttely Silittämisen ja silitysrautojen historiasta
Högforsin masuunin Pasutusuunissa on esillä Silittämällä siisti -näyttely, jossa esitellään silitysrautojen ja silittämisen historiaa. Näyttelyssä on mukana mm. Högforsin valurautaisia prässi-, luoti- ja sarjarautoja, Rosenlewin Mainos-sähkörautoja sekä erilaisia harvinaisuuksia. Näyttelyssä esitellään myös mainoksia menneiltä ajoilta sekä silittämistä kuvaavia taideteoksia. Näyttely on avoinna 1. - 31.7. ke-su klo 12 - 15 Högforsin masuunin aukioloaikoina (masuunikierrokset käynnistyvät tasatunnein Valimomuseosta). 

Karkkilan ruukkimuseo Senkka Facebookissa
Karkkilan ruukkimuseo Senkka on liittynyt Facebookiin. Tavoitteena on interaktiivisen kanssakäymisen lisääminen museon ja museovieraiden kesken. Sivujen kautta museolle voi helposti antaa palautetta ja sieltä voi myös lukea museon tiedotteet tulevista tapahtumista. Esillä on myös runsaasti kuvia, joihin yleisöltä kaivataan ajoitus- ja tunnistustietoja sekä muita kommentteja.

Sivua päivitetty  5.7.2019/TK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pe 19.7. Koko perheen satupiknik
Piknik-viltit levitetään pe 19.7. klo 10-11.00 Työläismuseon pihapiiriin. Kokoontuminen on kesäteatterin katsomolla. Sadesäällä satuillaan Pakarissa.
Koko perheelle sopivat toiminnalliset satutunnit kiertävät Karkkilan ulkokohteissa. Mukaan satutunnille voi ottaa oman piknik-viltin ja halutessaan pienet eväät, jolloin satuja pääsee kuuntelemaan napostelun lomassa. Karkkilan kulttuurin ja vapaa-ajan palvelualueiden järjestämät satupiknikit ovat osa Karkkilan Elämyspolkua. Piknikeille ei tarvitse ennakkoilmoittautua ja niille on vapaa pääsy.

11.8. Ruukkimuseon Pruukkipäivä
Tapahtumia klo 12-16 Karkkilan ruukkimuseon kohteissa.

su 10.11.
Tuo isä museoon! Isänpäivän tempaus Suomen Valimomuseossa

Karkkilan ruukkimuseo Senkka järjestää su 10.11. kello 12-15 Tuo isä museoon! -tempauksen isänpäivän kunniaksi.  Suomen Valimomuseoon ja Galleria Bremeriin on silloin vapaa pääsy. Isät voivat museokäynnin yhteydessä tehdä mm. ”jättidymokirjoittimella” alumiinisen nimikyltin itselleen.

su 15.12.
Joulun Taikaa -tapahtuma Pakarissa ja Työläismuseon alueella

Haukkamäen koulun vanhempainyhdistys järjestää sunnuntaina 15.12 klo 15 - 18 perinteisen Joulun Taikaa -tapahtuman Työläismuseolla Fagerkullassa. Pakarissa kahvio sekä tiernapojat, Lucia-neidot ja joulupukki. Ulkona kynttiläpolut ja kaikenlaista muuta ohjelmaa. Karkkilan ruukkimuseo laittaa museoasuntoihin joulukoristelun. Vapaa pääsy.

to 19.12.
Historian yö Suomen Valimomuseossa

Karkkilan ruukkimuseo Senkka järjestää to 19.12. klo 18 - 20 Historian yö -tapahtuman Suomen Valimomuseon Galleria Bremerissä (Tehtaanpuisto, Bremerintie 10). Tapahtumaan on vapaa pääsy, ja siihen voi osallistua missä vaiheessa iltaa tahansa. Illan aikana esitetään kuvaluentoja Karkkilan historiasta. 

Illan lopuksi voi hankkia joululahjoja museon alelaarista sopuhinnoin. Tarjoukset ovat voimassa vain Historian yö -tapahtumassa. Historian yö -tapahtumaan on vapaa pääsy. Tervetuloa!

 

Torin tarinat -julkaisu ilmestynyt
Karkkilan ruukkimuseon uusin julkaisu Torin tarinat - kauppaa ja tapahtumia Karkkilan torilla on ilmestynyt. Kirja kertoo torikaupan vaiheista Karkkilassa. Karkkilassa on käyty torikauppaa aina 1880-luvulta lähtien. Aluksi toripäivän järjesti Högforsin ruukki, mutta vuodesta 1917 tehtävä siirtyi kunnalle. Kautta historiansa tori on toiminut myös ihmisten kohtaamispaikkana, jossa  on perinteisesti järjestetty erilaisia yleisötilaisuuksia ja tapahtumia.
Torin tarinat -kirjaa on saatavilla Suomen Valimomuseon Lansetti-museokaupassa, kaupungintalon Serveri-infopisteessä sekä Lukutoukan kirjakaupassa. Kirjan hinta on 10 euroa.

Konttoriväkeä-näyttely
Pienoisnäyttely Högforsin tehtaan konttoriväestä 1800- ja 1900-luvuilla. Avoinna la-su klo 12-15, Suomen Valimomuseo (Bremerintie 10).


Museokortilla 280 museoon!
Nyt on Suomessa mahdollista päästä 280 museoon yhdellä ja samalla pääsylipulla. Museokortti on museoiden yhteislippu, joka on voimassa vuoden ajan ensimmäisestä käyttöpäivästä. Kortti on saatavilla kaikista järjestelmään kuuluvista museoista kautta maan. Karkkilassa Museokortin voi hankkia Suomen Valimomuseosta (avoinna la-su klo 12 - 15). Kortteja voi tiedustella myös puh. 0500-938337.

Näyttely Silittämisen ja silitysrautojen historiasta
Högforsin masuunin Pasutusuunissa on esillä Silittämällä siisti -näyttely, jossa esitellään silitysrautojen ja silittämisen historiaa. Näyttelyssä on mukana mm. Högforsin valurautaisia prässi-, luoti- ja sarjarautoja, Rosenlewin Mainos-sähkörautoja sekä erilaisia harvinaisuuksia. Näyttelyssä esitellään myös mainoksia menneiltä ajoilta sekä silittämistä kuvaavia taideteoksia. Näyttely on avoinna 1. - 31.7. ke-su klo 12 - 15 Högforsin masuunin aukioloaikoina (masuunikierrokset käynnistyvät tasatunnein Valimomuseosta). 

Karkkilan ruukkimuseo Senkka Facebookissa
Karkkilan ruukkimuseo Senkka on liittynyt Facebookiin. Tavoitteena on interaktiivisen kanssakäymisen lisääminen museon ja museovieraiden kesken. Sivujen kautta museolle voi helposti antaa palautetta ja sieltä voi myös lukea museon tiedotteet tulevista tapahtumista. Esillä on myös runsaasti kuvia, joihin yleisöltä kaivataan ajoitus- ja tunnistustietoja sekä muita kommentteja.

Sivua päivitetty  28.5.2021/TK


Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Karkkilan kaupunki

Valtatie 26 D
03600 Karkkila

Y-tunnus 0127046-7

Laskutusosoitteet


Verkkolaskut:

Verkkolaskuoperaattori:
CGI
Välittäjän tunnus:
003703575029 
Verkkolaskuosoite:
003701270467


Kaupungin puhelinvaihde:
(09) 4258 3600


Palvelupiste Serveri:

(09) 4258 3755
palvelupiste@karkkila.fi


Kirjaamo
:
kirjaamo@karkkila.fi