Karkkilan ruukkimuseo Senkka on valimoteollisuuden historian erikoismuseo, jonka kohteita ovat Suomen Valimomuseo, Högforsin masuuni ja Karkkila-Högforsin työläismuseo. Suomen Valimomuseon Valun jäljillä perusnäyttely ja Högfors-museon näyttely ovat pysyviä näyttelyitä. Galleria Bremerin ja Huitin taidehuoneen vaihtuvista näyttelyistä saat tietoa alla. Myös Suomen Valimomuseon, Högforsin masuunin ja Karkkila-Högforsin työläismuseon tapahtumista kerrotaan alla.
Maksuvälineet
Huom. Karkkilan kaupunki ei ota enää vastaan käteistä 1.5. 2023 alkaen. Karkkilan ruukkimuseon pääsylippujen ja museokaupan tuotteiden maksuvälineinä käyvät pankki- ja luottokortit. Sisäänpääsy myös Museokortilla ja Kaikukortilla.
Katso museoiden aukioloajat tästä linkistä!
Ajankohtaiset tapahtumat, linkistä pääset lukemaan tarkemmin:
Miina Äkkijyrkän taidenäyttely Galleria Bremerissä 13.5. - 17.9.2023
VSiintävi sininen järvi - näyttely Ilmari Huitin taidehuoneessa 23.9. alkaen.
Facebook: Karkkilan ruukkimuseo Senkka (Linkki avaa Karkkilan ruukkimuseo Senkan Facebook -sivut)
Katso kuukauden museoesine! (Linkki avaa palvelun tuottajan -sivut)
Miina Äkkijyrkän taidenäyttely Galleria Bremerissä 13.5. - 17.9.
Kuvanveistäjä Miina Äkkijyrkän "Karkkilassa ammutaan" -taidenäyttely on esillä 17.9.2023 asti Suomen Valimomuseon Galleria Bremerissä (Bremerintie 10). Näyttelytilassa olevien maalausten aiheina ovat Äkkijyrkälle rakkaat lehmät ja hevoset. Teokset on toteutettu tussi- ja akryylitekniikalla. Museorakennuksen viereen sijoitetaan joitakin Äkkijyrkälle tyypillisiä, metallisia lehmäveistoksia.
Näyttely on avoinna la-su klo 12 - 15.
Pääsymaksu tai Museokortilla ja Kaikukortilla.
Siintävi sininen järvi – Ilmari Huitin uusi pienoisnäyttely Suomen Valimomuseon Huitin taidehuoneessa 23.9. alkaen
Karkkilassa Suomen Valimomuseossa on Huitin taidehuoneessa avautunut Ilmari Huitin (1897–1960) taiteen uusi pienoisnäyttely. Tällä kertaa teemaksi on valittu Siintävi sininen järvi, joka esittelee taiteilijan järviaiheisia maalauksia.
Ilmari Huitti asui koko ikänsä Vaskijärven rantamailla kolmessa eri kodissa. Järvi oli yksi hänen suosikkiaiheistaan, ja vesistöjä hän kuvasi muillakin paikkakunnilla läpi koko uransa. Ilmari Huitti löysi järvestä erilaisia vivahteita eri vuodenaikoina ja eri vuorokaudenaikoina sekä osasi kuvata ilmeikkäästi erilaisia sääilmiöitä.
Näyttelyyn on valittu 19 Huitin järvitaulua, joista vanhin on aivan hänen nuoruusvuosiltaan 1910-luvulta ja hänen oman merkintänsä mukaan ensimmäinen öljyväriteoksensa. Useat töistä ovat hänen uransa loppuvaiheilta 1950-luvun lopusta, jolloin hänen siveltimenvetonsa oli jo suurpiirteisempää.
Pääosa tauluista on Taidemaalari Ilmari Huitin Säätiön kokoelmista, mutta mukaan on saatu lainaksi myös HH-Taidekokoelmien tauluja. Näyttelyssä on esillä useita teoksia, joita ei ole ennen ole ollut julkisesti nähtävillä.
– Säätiö on saanut viime vuosina useita taululahjoituksia, joita olemme nyt päässeet esittelemään ensimmäistä kertaa, kertoo hallituksen puheenjohtaja Hannu Huitti näyttelyn järjestäneestä Taidemaalari Ilmari Huitin Säätiöstä. – Saimme käyttöömme myös Luonnonvarakeskuksesta (LUKE) löytyneen vuoden 1920 järvimaiseman, joka on aiemmin ollut vain heidän toimitiloissaan Haapastensyrjässä Lopella ja josta kuulimme ensimmäistä kertaa vasta pari vuotta sitten.
Avajaiset 8.10.2023 kello 13
Suomen Valimomuseon Huitin taidehuoneen Siintävi sininen järvi -näyttelyn pienimuotoinen avajaistilaisuus on sunnuntaina 8.10.2023 kello 13. Ohjelmassa on näyttelyn teeman ja sen teosten esittelyitä.
Näyttely on avoinna viikonloppuisin la-su klo 12–15. Suomen Valimomuseo, Huitin taidehuoneen kotisivut https://www.karkkila.fi/sivut/FI/Huitin-taidehuone.
Tietokirjan "RAUDASTA SYNTYNYT - Högforsin historia 1820 - 2020" on julkaistu
Museonjohtaja Tommi Kuutsan ja amanuenssi Janne Viitalan kirjoittama tietokirjan ”RAUDASTA SYNTYNYT – Högforsin historia 1820 - 2020” on julkaistu. Katso kirjaesittely tästä linkistä.
Sivua päivitetty 22.9.2023/tk
Museoon voi tutustua mobiilisti. Tässä linkkejä kolmeen opasteeseen:
Fagerkullan työläismuseon rakennuksiin ja tarinoihin voi tutustua mobiiliopasteessa: https://tarinasoitin.fi/valunjaljilla
Karkkilan torikaupan historiaan voi tutustua mobiiliopasteessa: https://tarinasoitin.fi/karkkilantori
Suomen Valimomuseon tarinoihin voi tutustua mobiiliopasteessa: https://tarinasoitin.fi/valimomuseontarinat
Kaikki näyttelyn kuvat ovat Karkkilasta lähinnä 1950- ja 60-luvuilta. Joitakin kuvia on myös 1990-luvulta. Kuvia näyttelyssä on yli 60. Kaikkia kuvien henkilöitä ei ole tunnistettu, joten yleisöltä kaivataan apua tunnistamisessa. Näyttelysarjan seuraavassa osassa esitellään Reino Vesanderin värivalokuvia Karkkilasta. Valokuvanäyttely on toteutettu yhteistyössä Karkkilan kotiseutuyhdistyksen kanssa.
.