Valikko Etsi

27.4. klo 12-15
Länkkäripaneeli Bremerin myllytuvassa

Suomen Länkkäriseura ja Karkkilan ruukkimuseo Senkka järjestävät yhteistyössä lauantaina 27.4. klo 12-15 länkkäreitä käsittelevän pienen, mutta monipuolisen seminaarin Bremerin myllytuvassa (Suomen Valimomuseo vieressä, Bremerintie 10). Seminaariin on vapaa pääsy.

Puhujat (järjestys voi vielä muuttua):
- Anssi Hynynen: Sergio Leonen elokuvat
- Juri Nummelin: suomalainen lännenkirjallisuus
- Janne Viitala: Tex Willer elokuvissa

Tapahtumassa todennäköisesti kirja- ja lehtimyyntiä sekä kahvimyynti. Tervetuloa!

Seminaarin jälkeen klo 16 Karkkilasalissa nähdään Elokuvakerho Kino Iglun esityksenä 35 mm filmikopio Sergio Leonen klassikosta Hyvät, pahat ja rumat! Liput viisi euroa. Anssi Hynynen alustaa elokuvan.

BREMERIN MYLLYTUPA

Högforsin mylly, joka tunnetaan nykyisin myös nimellä Bremerin myllytupa, sijaitsee Tehtaanpuistossa Kivistön kosken partaalla. Myllyn rakentamisesta tuli vuonna 2016 kuluneeksi 140 vuotta. Myllyssä jauhettiin aikoinaan vuosina 1876 - 1928 ruukin maatilojen viljaa. Rakennus on toiminut parin viimeisen vuosikymmenen ajan Suomen Valimomuseon varastotilana. Myllyssä säilytettiin mm. kaivauslöytöjä, joita otettiin talteen Högforsin masuunin restaurointitöiden yhteydessä 1990-luvulla. Nyt myllyn tilat on järjestelty uudelleen tapahtumia ja tilaisuuksia varten.
Högforsin myllyn rakennuttivat vuonna 1876 Casimir ja Walfrid Brehmer, jotka olivat perineet ruukin isältään Joseph Bremeriltä. Veljesten muodostaman yhtiön tarkoituksena oli harjoittaa metalliteollisuutta sekä ”käyttää sahaa ja jauhomyllyä ja muita teollisuuslaitoksia maanviljelyksen yhteydessä”. Myllyn seinät rakennettiin paikallisesta punatiilestä ja rapattiin. Rakennuksen perustuksissa käytettiin kuona- eli slagitiiltä, jota syntyi kankiraudan valmistuksen eli putlauksen sivutuotteena. Käyttövoimansa mylly sai viereisen saharakennuksen akselilta hihnavaihdon avulla. Högforsissa oli vielä 1870-luvulla vain muutamia tiilirakennuksia myllyn lisäksi, eli valimo ja valssilaitos, jotka oli rakennettu pari vuosikymmentä aikaisemmin.

Högforsin myllärinä toimi 1870–1880-luvuilla Fredrik Kaukelin, joka oli kotoisin Pusulan Hattulan kylästä. Hän oppi myllärin ammatin isältään Fredrik Kaukelinilta, joka toimi silloisen Töllin myllärinä. Kaukelin nuorempi toimi aluksi myllärinä Pusulassa, kunnes pestautui Högforsin ruukin palvelukseen noin 50-vuotiaana. Hänen jälkeensä myllyn toiminnasta vastasi 1890-luvulla Brofelt-niminen mylläri.

Högforsin myllyssä jauhettiin viljaa vuoteen 1928 asti, jonka jälkeen sen laitteet myytiin pois. Viereinen saharakennus ja vesikourut purettiin 1960-luvulla. Mylly on hyväkuntoinen, ja se on nykyisin ruukkialueen vanhin säilynyt tiilinen rakennus. Rakennuksen omistaa Componenta, mutta se on Karkkilan ruukkimuseon käytössä. Myllyn tilat on nyt järjestetty yleisö- ja tapahtumatilaksi, johon mahtuu 50 henkeä.


Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä
Karkkilan kaupunki | Valtatie 26 D, 03600 KARKKILA | vaihde (09) 4258 3600 | kirjaamo@karkkila.fi