Valikko Etsi

Högfors-museo

Högfors-museo on Suomen valimomuseon tiloissa oleva Högforsin tehtaan tuotannosta ja vaiheista kertova museo. 

Tarkista Högfors-museon aukioloajat

 

 

 

Högfors-museon kokoelmiin on kerätty mittava kokoelma Högforsin ruukissa eri aikakausilla valmistettuja tuotteita, joista monet ovat olleet elämää helpottavia käyttöesineitä.

Esillepanossa pääpaino on Högforsin ruukintarinoissa ja esineissä. Tarjolla on retrohenkinen nostalgiatrippi vanhojen valuraudasta valmistettujen käyttötavaroiden kuten kaasu- ja puuliesien, talousvalujen, kamiinojen sekä saapasrenkien pariin. Esillä on myös koriste- ja taidevaluesineitä. Avattavat luukut ja niistä löytyvät esineet sekä tunnustelutehtävät kiehtovat myös perheen pienimpiä, puhumattakaan Högfors-ammeesta, johon kuka tahansa voi nousta ja kuvata itsensä iloisen ankkapesueen seurassa.

Högfors-museon pääkokoelmat ovat:

Talousvalujen kokoelma (Household cast items collection)
Taidevalujen kokoelma (Cast Iron Art Collection)
Lämpötekniikka (Heat-technology)Laaja tuotevalikoima

Högfors ruukin tuotevalikoima oli laaja. Edellä esitetyt kokoelmat koostuvat tunnetuimmista tuotteista. Laajan tuotevalikoiman valmistamisen mahdollisti ammattitaitoinen työvoima ja varsinkin mallinvalmistajien ja kaavaajien käden taidot. Tuotteita valmistettiin alkuaikoina yksittäistuotantona. Sarjatyö lisääntyi tuotannon kehittyessä ja aikojen kuluessa.

Alkuvaiheissa valimolla oli omia tuotteita, itsesuunniteltuja ja muilta valmistajilta hankitun mallin mukaan valmistettuja. Tilausvalujen määrä kasvoi oman tuotannon ohi 1960-luvulla ja valimosta tuli 1970-luvulla kokonaan tilausvalimo.

Högforsin tehtaalla valmistettuja esineitä ja koneiden osia löytyy monista eri kohteista, kuten kodin eteisistä saapasrenkejä, kaduilta kaivonkansia, vesijohdoista venttiilejä ja tehtaista sähkömoottorin runkoja. Valimossa valmistettuja osia on nykyään myös kuorma-autoissa ja metsäkoneissa.


Sivu päivitetty 1.11.2023/pm


Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Karkkilan kaupunki

Valtatie 26 D
03600 Karkkila

Y-tunnus 0127046-7

Laskutusosoitteet


Verkkolaskut:

Verkkolaskuoperaattori:
CGI
Välittäjän tunnus:
003703575029 
Verkkolaskuosoite:
003701270467


Kaupungin puhelinvaihde:
(09) 4258 3600


Palvelupiste Serveri:

(09) 4258 3755
palvelupiste@karkkila.fi


Kirjaamo
:
kirjaamo@karkkila.fi