Valikko Etsi

Galleria Bremer

Galleria Bremer on Karkkilan ruukkimuseon vaihtuvien näyttelyiden tila, joka sijaitsee Suomen Valimomuseon yhteydessä (Tehtaanpuisto, Bremerintie 10). Galleriassa järjestetään taidenäyttelyitä ja ruukkien historiaan liittyviä näyttelyitä.

Tarkista Galleria Bremerin aukioloajat

 

 

 

Näyttelyt NYT:

 

Siintävi sininen järvi - Ilmari Huitin uusi pienoisnäyttely 23.9. alkaen

Väri on valoa - Pirkko Teräväisen maalauksia ja grafiikkaa  7.10.2023 - 14.1.2024

Saaronin lilja ja hienohelma - Huonekasvit entisajan kodeissa 7.10.2023 - 14.1.2024

 

Menneet näyttelyt linkki avaa päättyneiden näyttelyiden esittelysivun.

 

Saaronin lilja ja hienohelma – Huonekasvit entisajan kodeissa

Saaronin lilja ja hienohelma -näyttely kertoo huonekasvien historiasta Suomessa ja se on Satakunnan museon tuottama kiertonäyttely. Näyttelyssä kerrotaan valokuvien ja tekstien avulla, miten huonekasvit ovat tulleet suomalaiskotien sisustukseen 1800-luvulla.

Porilaisen Wahlroosin kapteeni- ja kauppiasperheen tytär Mathilda kirjoitti Hämeenlinnaan matkustaneelle äidilleen vuonna 1846: ”Tuo nyt minulle välttämättä joitakin kauniita kasveja ja kukkia, joita voin pitää huoneessani”.

Huonekasveja tiedetään kasvatetun kartanoiden kasvihuoneissa jo 1700-luvun lopulla. Asuinhuoneisiin niitä alkoi ilmestyä 1800-luvun alkukymmeninä, ensin kaupunkien varakkaiden porvariskotien sekä kartanoiden ja pappiloiden saleihin. 1800-luvun puolivälin paikkeilla ensimmäiset huonekasvit ilmestyivät rahvaan asuntoihin. Maaseudulla huonekasvit alkoivat yleistyä vasta 1900-luvun vaihteessa.

Ensimmäiset huonekasvit olivat kukkivia ja viherkasvit yleistyivät hitaasti. Kodeissa kasvatettiin mm. palsamia, koristepaprikaa eli turkinpippuria, myrttiä, pelargoneja ja verenpisaroita. Huonekasvien tunnistus valokuvista on ollut oma haastava tehtävänsä. Tunnistamisessa apuna ovat olleet Porin Vihertietokeskus, Ruissalon kasvitieteellinen puutarha ja ylipuutarhuri Arno Kasvi.

Yhteistyössä Puutarha Sundströmin kanssa näyttelyyn on saatu esille myös oikeita huonekasveja. Näyttely on esillä Galleria Bremerissä la-su klo 12-15 (Suomen Valimomuseon 2.krs., Bremerintie 10, Karkkila).

Pirkko Teräväinen: Väri on valoa

Väri on valoa -näyttely esittelee Pirkko Teräväisen akryylimaalauksia ja grafiikkaa.

Teräväisen maalausten aiheet kumpuavat luonnosta ja elämästä. Teokset ovat fantasianomaisia, värikkäitä, täynnä voimaa ja elämäniloa. Taiteilija käyttää maalaamisessa pohjamaalina gessoa, millä hän luo pohjakuvioita, herkkiä viivoja ja saa maalausten pinnan elämään.

”Luonnossa minua kiehtoo meri, metsä, kaikki, mutta myös sadunomaisuus ja moniselitteisyys. Puoliabstrakti kuva jättää katsojan mielikuvitukselle tilaa. Rakastan värejä ja liikkeen tunnetta maalatessani.”

Teräväinen on toiminut päätoimisena kuvataiteilijana vuodesta 1986 ja on työskennellyt kuvataideopettajana. Nykyään hän on eläkkeellä ja asuu Forssassa. Galleria Bremerissä on esillä reilut 30 teosta viimeisten neljän vuoden ajalta. Näyttely on avoinna la-su klo 12-15 (Suomen Valimomuseon 2.krs., Bremerintie 10, Karkkila).

Ilmari Huitti: Siintävi sininen järvi 

Suomen Valimomuseossa on Huitin taidehuoneessa on esillä Ilmari Huitin (1897–1960) taiteen uusi pienoisnäyttely. Tällä kertaa teemaksi on valittu Siintävi sininen järvi, joka esittelee taiteilijan järviaiheisia maalauksia.

Ilmari Huitti asui koko ikänsä Vaskijärven rantamailla kolmessa eri kodissa. Järvi oli yksi hänen suosikkiaiheistaan, ja vesistöjä hän kuvasi muillakin paikkakunnilla läpi koko uransa. Ilmari Huitti löysi järvestä erilaisia vivahteita eri vuodenaikoina ja eri vuorokaudenaikoina sekä osasi kuvata ilmeikkäästi erilaisia sääilmiöitä.

Näyttelyyn on valittu 19 Huitin järvitaulua, joista vanhin on aivan hänen nuoruusvuosiltaan 1910-luvulta ja hänen oman merkintänsä mukaan ensimmäinen öljyväriteoksensa. Useat töistä ovat hänen uransa loppuvaiheilta 1950-luvun lopusta, jolloin hänen siveltimenvetonsa oli jo suurpiirteisempää.

Pääosa tauluista on Taidemaalari Ilmari Huitin Säätiön kokoelmista, mutta mukaan on saatu lainaksi myös HH-Taidekokoelmien tauluja. Näyttelyssä on esillä useita teoksia, joita ei ole ennen ole ollut julkisesti nähtävillä.

"Säätiö on saanut viime vuosina useita taululahjoituksia, joita olemme nyt päässeet esittelemään ensimmäistä kertaa", kertoo hallituksen puheenjohtaja Hannu Huitti näyttelyn järjestäneestä Taidemaalari Ilmari Huitin Säätiöstä. "Saimme käyttöömme myös Luonnonvarakeskuksesta (LUKE) löytyneen vuoden 1920 järvimaiseman, joka on aiemmin ollut vain heidän toimitiloissaan Haapastensyrjässä Lopella ja josta kuulimme ensimmäistä kertaa vasta pari vuotta sitten."

Näyttely on avoinna viikonloppuisin klo 12–15.

Lue lisää Huitin taidehuoneesta

Ilmari Huitin Säätiön kotisivut

Sivuja päivitetty  1.11.2023/pm

Ajankohtaista »
Yhteystiedot
Museotoimi
Museonjohtaja
Tommi Kuutsa
 0500 9383 37
Kaupungintalo, Karkkila
Museotoimi
Museonhoitaja
Pia Majava
 044 4675 494
Museotoimi
Amanuenssi
Janne Viitala
 0400 9383 37
Valimomuseo, Karkkila

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Karkkilan kaupunki

Valtatie 26 D
03600 Karkkila

Y-tunnus 0127046-7

Laskutusosoitteet


Verkkolaskut:

Verkkolaskuoperaattori:
CGI
Välittäjän tunnus:
003703575029 
Verkkolaskuosoite:
003701270467


Kaupungin puhelinvaihde:
(09) 4258 3600


Palvelupiste Serveri:

(09) 4258 3755
palvelupiste@karkkila.fi


Kirjaamo
:
kirjaamo@karkkila.fi