Valikko Etsi

Huitin taidehuone

Suomen Valimomuseon toisessa kerroksessa on tila, joka on nimetty Huitin taidehuoneeksi. Taidehuoneessa on esillä tuotteliaan taidemaalarin Ilmari Huitin teoksia. Näyttely vaihtuu noin puolivuosittain. Näyttelyn teemaan kerätään Huitin maalaamia tauluja Ilmari Huitin säätiön kokoelmista ja lainataan toisinaan yksityisistä kokoelmista.

  Katso Huitin taidehuoneen aukioloajat tästä linkistä


Kuvassa Ilmari Huitin omakuva v.1957

Kustaa Ilmari Huitti (1897–1960) syntyi nykyisen Karkkilan, silloisen Uudenmaan läänin Pyhäjärven pitäjän 
Vaskijärven kylässä.
Voit tutustua Ilmari Huittiin taiteijana täällä. (linkki avaa Ilmari Huitista kertovan sivun).

Ajankohtaista Huitin taidehuoneessa (linkki vie näyttelykuvauksen kohdalle):

Ihania naisia kankaalla - 8.10.2022-talvikausi 2023
Teemanäyttely Kalma 24.4.2022 - 2.10.2022
Vaskijärven maisemia ja henkilöitä 20.11 - 2021-17.4.2022
Elä elämäsi hymyillen 7.7.2021 - 13.11.2021


Ihania naisia kankaalla -pienoisnäyttely 8.10.2022-
Galleria Bremerissä sijaitsevaan Ilmari Huitin nimikkohuoneeseen on koottu talvikaudeksi taiteilijan naisaiheisia teoksia teemalla Ihania naisia kankaalla. Näyttely on avoinna la ja su klo 12 - 15. Pääsymaksu tai Museokortilla ja Kaikukortilla.

Ateneumista valmistunut taiteilija Ilmari Huitti (1897–1960) löysi taulujensa aiheita paitsi kotikylänsä Vaskijärven maisemista ja rakennuksista, niin usein myös nuorehkoista naisista ja toisaalta iän uurtamista miehistä. Tällä kertaa näyttely keskittyy Huitin kauniisiin naistauluihin. Huitin uran alkutaipaleella naismalleina toimivat erityisesti hänen serkkunsa, Paanukosken sisarukset Katri ja Inkeri, jotka asuivat naapurissa ja harrastivat itsekin jonkin verran maalausta. Näyttelyssä on useita heitä esittäviä tauluja. Ilmari Huitti löysi inspiroivia maalauskohteita myös kylän muista neitokaisista ja myöhemmin muistakin tuntemistaan naisista. Hän teki aikanaan lisäksi tilaustöitä, jolloin pensseli ikuisti myös varttuneempia naisia. Osa Huitin taulujen kohteista on tunnistettu, mutta osa on valitettavasti jäänyt tuntemattomiksi. Toivottavasti näyttelyn avulla saadaan heidänkin henkilöllisyyksiään selville. – Ilmari Huitti oli lahjakas muotokuvataiteilija jo hyvin nuorena, kuvailee hallituksen puheenjohtaja Hannu Huitti näyttelyn järjestäneestä Taidemaalari Ilmari Huitin Säätiöstä. – Tästä kertovat opiskeluajoista lähtien syntyneet ilmeikkäät taulut. Näyttelyyn valitsimme töitä Ilmari Huitin koko elinkaaren ajalta päättyen kuolinvuoteen 1960. Pääosa tauluista on säätiön kokoelmista, mutta saimme muutaman teoksen lainaksi myös yksityiskokoelmista.

Ihania naisia kankaalla -näyttelyn pienimuotoinen avajaistilaisuus on lauantaina 8.10.2022 kello 13. Lisätiedot: Taidemaalari Ilmari Huitin Säätiön hallituksen puheenjohtaja Hannu Huitti, puh. 040 821 9315, hannu.huitti@huitinholstein.net

Teemanäyttely Kalma 24.4.2022 - 2.10.2022
Suomen Valimomuseon Galleria Bremerissä sijaitsevaan Ilmari Huitin nimikkohuoneeseen koottiin 24.4. - 2.10.2022 puhutteleva teemanäyttely Kalma, jossa oli erityisesti taiteilijan viimeisten elinvuosien tauluja. 

Suru ja menetys kanavoitui taiteeseen

Ateneumista valmistunut taiteilija Ilmari Huitti (1897–1960) ilmaisi tauluissaan myös kokemiaan menetyksen, haikeuden ja kärsimyksenkin tunteita. Huitti kuvasi taulujensa avulla läheistensä kuolemien aiheuttamia tuntemuksiaan, mutta taiteilijan omakin elämä oli katkolla ennen aikojaan useita kertoja, syntymästä ja seppä Helinin antamasta hätäkasteesta lähtien.

Vuonna 1930 Huitti sai pahan päävamman kotikylänsä Vaskijärven sillan pielessä uittomiesten kanssa käydyssä tappelussa, ja vuonna 1957 kaksi tuttua miestä yritti päästää hänet hengiltä kotona Aittamäessä. Ilmari Huitin loppuelämää varjosti keuhkosyöpädiagnoosi ja vähitellen heikentyvä terveys.

Kuoleman läheisyys ja elämän varjopuolet näkyvät näyttelyyn valituissa tauluissa eri tavoin. Huitti palasi suoraan hautajaisteemaankin useita kertoja uransa aikana, mutta luopumiseen, suruun ja ehkä yksinäisyyteenkin liittyviä tunteita välittyy tauluista peitellymmin.

– Taide voi toimia apuna myös omien tunteiden, huolten ja pelkojen käsittelyssä. Tällä näyttelyllä halusimme antaa katsojille mahdollisuuden nähdä, miten Ilmari Huitti on niitä tuonut esiin, kertoo hallituksen puheenjohtaja Hannu Huitti näyttelyn järjestäneestä Taidemaalari Ilmari Huitin Säätiöstä.

Ilmari Huitilla ruumisarkkukin valmiina

Näyttelyn teematauluksi oli valittu Kuoleman viikatemies, jossa vaalea hahmo kulkee viikate selässään Huitin kotitalon maisemissa. Ilmari Huitti varustautui etukäteen myös oman poismenonsa varalle: hankki ruumisarkun kotiinsa, suunnitteli hautaristinsä, laati hautausohjeensa sekä lahjoitti kotitalonsa ihailemansa kirjailijan Aleksis Kiven Seuralle.

Ilmari Huitti määräsi lisäksi testamentissaan perustettavaksi nimeään kantavan taidesäätiön, jotta hänen taiteensa jäisi eloon hänen kuolemansa jälkeen. Karkkilasta Ida Aron hautausliikkeestä ostamansa ruumisarkun taiteilija tervasi, sisusti mäyrän nahalla ja varusti Aleksis Kiven Seitsemän veljestä -teoksella, jonka oli kuvittanut Akseli Gallén-Kallela. Ilmari Huitti kuoli kotonaan omassa rauhassaan 7.12.1960.


Vaskijärven maisemia ja henkilöitä 20.11.2021 - 17.4.2022
Taidemaalari Ilmari Huitin töiden näyttely Galleria Bremerin nimikkohuoneessa Karkkilassa uudistui 20.11.2021. Tuolloin julkistettiin myös HH-Taidekokoelmien Ilmari Huitin ja Kaapo Wirtasen taidekirja  Etelähämäläiset taidemaalarit Ilmari Huitti ja Kaapo Wirtanen. 

Näyttelyyn oli koottu tällä kertaa Ilmari Huitilta erityisesti kotikylänsä Vaskijärven maisemia ja henkilöitä esittäviä tauluja 15 kappaletta HH-Taidekokoelmista. Mukana oli myös teoksia, joita ei ole aiemmin ollut näyttelyissä esillä.

Elä elämäsi hymyillen 7.7.2021 - 13.11.2021
Taidemaalari Ilmari Huitin (1897–1960) taiteella on oma näyttelytilansa Suomen Valimomuseon yhteydessä Galleria Bremerissä, Karkkilan vanhalla ruukkialueella. Keskiviikkona 7.7.2021 siellä avautui Huitin taiteen uusi pienoisnäyttely teemalla Elä elämäsi hymyillen. Huitti-huoneessa oli tällä kertaa esillä Taidemaalari Ilmari Huitin Säätiön sekä HH-kokoelmien tauluja, joita yhdistävät hehkuvat värit, kaunis luonto sekä tunnelmallisten tai toiminnallisten hetkien vangitseminen.

- "Halusimme tuoda taiteen ystäville pitkän korona-ajan piristykseksi tämän väri-iloittelun avulla Huitin taiteesta esiin sen heleämpiä ja valoisampia puolia", kertoo Taidemaalari Ilmari Huitin Säätiön hallituksen puheenjohtaja Hannu Huitti.
Säätiön kotisivuthttps://sites.google.com/view/ilmari-huitin-sti/etusivusivu päivitetty  7.12.2022/jvä


Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Karkkilan kaupunki

Valtatie 26 D
03600 Karkkila

Y-tunnus 0127046-7

Laskutusosoitteet


Verkkolaskut:

Verkkolaskuoperaattori:
CGI
Välittäjän tunnus:
003703575029 
Verkkolaskuosoite:
003701270467


Kaupungin puhelinvaihde:
(09) 4258 3600


Palvelupiste Serveri:

(09) 4258 3755
palvelupiste@karkkila.fi


Kirjaamo
:
kirjaamo@karkkila.fi