Valikko Etsi
Kulttuuri ja vapaa-aika / Matkailijan Karkkila / Käyntikohteet, nähtävyydet

Karkkilan kulttuuri- ja retkeilykohteita, nähtävyyksiä

Karkkila on kasvanut vuonna 1820 perustetun Högforsin rautaruukin ympärille. Högforsin alue on edelleen paikkakunnan historiallinen sydän ja sen tärkein matkailunähtävyys. Ruukin historiaan voi tutustua Karkkilan ruukkimuseo Senkan kohteissa.

Karkkila on myös rauhallisen luonnonläheinen paikkakunta. Ympäristö sopii mainiosti patikointiin ja kalastukseen.  Suuret korkeuserot ja lukuisat lammet antavat oman ilmeensä Karkkilalle. Alueelta löytyy myös mielenkiintoisia luontokohteita, kuten Uudenmaan korkein paikka, Loukkumäki (174 m).

Mainioita retkikohteita ovat Karkkilan keskustan tuntumassa kulkeva viiden kosken Koskireitti tai Onkimaanjärvellä sijaitseva Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen alue. Karkkilan ja Pusulan pohjoisosien erämaajärviin voi tutustua vuokraamalla kanootin. Ympäristössä on myös vuokrattavia lomamökkejä.

 

Museot
Karkkilan ruukkimuseo Senkka on valimoteollisuuden historian erikoismuseo. Högforsin rautaruukin alueella sijaitsevat Senkan näyttelykohteet, Suomen Valimomuseo, Karkkila-Högforsin työläismuseo ja Högforsin masuuni, esittelevät ruukkilaisten työtä sulan metallin äärellä ja arkielämää kotoisissa askareissa. Vuonna 1820 perustetun Högforsin ruukin vanhat teollisuusrakennukset, työväenasunnot ja ruukinkartano puistoineen muodostavat historiallisen miljöön, jonka sydämessä Componenta Oyj:n moderni rautavalimo jatkaa Karkkilan teollisuusperinnettä.
www: Karkkilan-ruukkimuseo  (Linkki avautuu kaupungin verkkosivuilla uuteen ikkunaan.)

 

 Seppo-peli: Patsastelua Karkkilassa

Oletko koskaan tutustunut Karkkilan keskusta-alueen muistomerkkeihin? Keskuspuiston, kirkon ja Nyhkälän koulun lähistöltä löydät seitsemän erilaista muistomerkkiä. Lähde kävelylle ja aikamatkalle paikallishistoriaan! Patsastelukävelyn on koonnut Karkkilan kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan palvelualue.
Matkalle tarvitset mukaan älypuhelimen ja nettiyhteyden. Mene osoitteeseen play.seppo. (linkki avaa palveluntarjoajan sivuston ja se aukeaa uuteen ikkunaan) ja kirjaudu peliin tunnuksella C5DAF2. 

 

Nahkion Maatalouskonemuseo

Vihdintie 189, 03600 Karkkila
Nahkion Maatalouskonemuseossa on laaja yksityiskokoelma traktoreita sekä muuta maaseudun kotitalouksiin ja käsityöläisammatteihin liittyvää esineistöä 1900-luvun alusta alkaen. Avoinna kesäaikana perjantaisin klo 12 - 15 (kiinni juhannusaattona). Muina aikoina avoinna tilauksesta. Tiedustelut Heikki "Hessu" Sundström, p. 0400 863 227

 

Pikkupässi-veturi
HKR3-höyryveturi eli Pikkupässi valmistettiin Tampellan tehtaalla Tampereella vuonna 1910. Veturi liikennöi Hyvinkään-Karkkilan radalla vuosina 1911 - 1967. Museorautatieyhdistyksen kunnostama veturi on sijoitettu nähtäville Karkkilan kaupungintalon ala-aulaan.
www:  ruukkimuseo/pikkupassi (Linkki avaa palveluntarjoajan sivuston ja se aukeaa uuteen ikkunaan.)
 

Kulonsuonmäen eli Rautamäen kaivos
Kulonsuonmäestä eli Rautamäestä louhittiin rautamalmia vuosina 1817–1888. Kaivos sijaitsee Valtatie 2:n varrella noin 8 km Karkkilasta Poriin päin oikealla puolella (Kaivoskuja). Mäen laelle johtaa polku, joten kaivoskuilut ovat kaikkien nähtävillä.
www: karkkila.fi/ruukkimuseo/kaivos (Linkki avaa palveluntarjoajan sivuston ja se aukeaa uuteen ikkunaan.)

 

Karkkilan kirkko
Huhdintie 6, 03600 Karkkila
www: karkkilanseurakunta.fi/kirkko-ja-tilat (Linkki avaa palveluntarjoajan sivuston ja se aukeaa uuteen ikkunaan.)

 

 

 

Sivua päivitetty: 13.5.2024 / il


Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Karkkilan kaupunki

Valtatie 26 D
03600 Karkkila

Y-tunnus 0127046-7

Laskutusosoitteet


Verkkolaskut:

Verkkolaskuoperaattori:
CGI
Välittäjän tunnus:
003703575029 
Verkkolaskuosoite:
003701270467


Kaupungin puhelinvaihde:
(09) 4258 3600


Palvelupiste Serveri:

(09) 4258 3755
palvelupiste@karkkila.fi


Kirjaamo
:
kirjaamo@karkkila.fi