Valikko Etsi

Högforsin sillan ja koskireitin avajaiset pidettiin keskiviikkona 15. heinäkuuta 2020 Högforsin tiilisillalla Karkkilan- ja Kivistönkoskien kupeessa.

Karkkilan luontomatkailun kehittäminen ja houkuttelutoimenpiteet etenevät tärkeällä askeleella, kun Componentan tehdasalueen ja kaupungintalon alueen välinen Karjaanjoen ylittävä silta avataan yleisölle. Nimikilpailussa sillan nimeksi valikoitui Högforsin tiilisilta. Silta avattiin yleisölle keskiviikkona 15.7. klo 13.00.

Högforsin tiilisilta on tärkeä osa Pyhäjärven rannasta alkavaa Karjaanjoen koskireittiä, ja se yhdistää Tehtaan Hotellin, Suomen Valimomuseon ja Componenta Castingsin Karkkilan rakennukset Karjaanjoen toisella puolella sijaitsevien kaupungintalon, Konepajahallin, Ala-Emalin ja Ylä-Emalin kiinteistöihin. 

Högforsin historiallisen ruukkialueen kautta kulkevan Karjaanjoen koskireitin varrelta löytyy viisi koskea: Kivistönkoski, Karkkilankoski, Myllykoski, Massakoski ja Pitkälänkoski. Reitillä on useita kuvauksellisia näköalapaikkoja, siltoja, patoja ja laavuja sekä hyviä kalastuspaikkoja. Reitin läheisyydessä on myös kahviloita, ravintoloita ja hotellimajoitusta. Karjaanjoen koskireitin kokonaispituus on noin 4 km. Reitin voi kulkea kävellen tai pyöräillen. Reitin kehittämistyöt ovat vielä käynnissä, mutta reitti on avoinna ulkoilijoille keskiviikosta 15.7. alkaen. Reitin varrelle pystytetään opasteviitat heinäkuun loppuun mennessä. Reitin molemmissa päissä ja reitin varrelta löytyy myös pysäköintipaikkoja.Karjaanjoen koskireitin valmistelua tehdään laajassa yhteistyössä, ja useiden yhteistyökumppaneiden panostuksella reitti ja silta saadaan nyt käyttöön. Kaupunki haluaa kiittää Componenta Castings Oy Karkkilaa, Toikkakiinteistöt Oy:tä, Karkkilan Latu ry:tä ja muita kumppaneita yhteistyöstä reitin rakentamisessa.

Matkailullisen vetovoiman ja tunnettuuden lisääminen on yksi kaupungin tärkeitä strategisia painopisteitä. Toimenpiteiden tavoitteena on kehittää Karkkilan upeita matkailukohteita ja kasvattaa niiden houkuttelevuutta. 

Luontoreittien kehittäminen jatkuu kesällä 2020. Nyt avattava Karjaanjoen koskireitti on ensimmäinen osa Karkkilan koskireittien kokonaisuutta. Koskireittien kehittämistyöt jatkuvat Karkkilan Ladun johdolla kohti Pitkälänkoskea, ja tämäkin reittiosuus on jo nyt kuljettavissa. Uudet koskille neuvovat opasteet saadaan maastoon heinäkuussa, myös Karkkilan uusi matkailukartta tulee jakoon heinäkuussa. Valtatie 2:n varrella olevat mainostaulut ovat saaneet uuden ilmeen tällä viikolla, myös niitä hyödynnetään nyt Karkkilan upeiden luontokohteiden esille tuomiseen.

Karkkilan kaupunki toivottaa kaikki retkeilijät läheltä ja kaukaa tervetulleeksi Karkkilan luontoreiteille!


Karkkilan koskireitti ja käyntikohteet, Visit Karkkila -kartta 

www.karkkila.fi, www.visitkarkkila.fi 

Lisätiedot:

Birgitta Holttinen, elinkeinosihteeri, birgitta.holttinen@karkkila.fi

Tuija Telén, kaupunginjohtaja, tuija.telen@karkkila.fi 


Koskireitti alkaa Pyhäjärven matonpesupaikalta, Vattolantieltä, josta polku johtaa entisen kunnostettavana olevan pesularakennuksen ja Tehtaan Hotellin ohitse kohti kaupungintaloa.


Kuva: koskireitin aloitus Vattolantieltä, entisen pesularakennuksen pihasta.


Kuva: Tehtaanpuisto, Valimomuseo, Bremerintalo


Kivistönkoski, pato


Valimomuseon suunnasta Masuuni ja Componentan tehdasrakennus


Karkkilankoski, edessä Högforsin tiilisilta.


Högforsin tiilisilta


Näkymä Högforsin tiilisillalta Karkkilankoskelle


Högforsin tiilisillan avajaiset, sillalla myös ruukkimuseo Senkan 200-vuotisjuhlanäyttelyn kuvia.


Högforsin tiilisillan sisäänkäynti kaupungintalon puolelta


Karjaanjoki kaupungintalon ja Konepajahallin suunnasta, Valurinkatu 5.
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä
Karkkilan kaupunki | Valtatie 26 D, 03600 KARKKILA | vaihde (09) 4258 3600 | kirjaamo@karkkila.fi