Valikko Etsi
Kulttuuri ja vapaa-aika / Matkailijan Karkkila / Karkkilan kosket, kalastus

Kalastus

 

Karkkilan kosket

 

Karkkilan koskireitit löydät Visit Karkkila -käyntikohteet kartasta.(Linkki avautuu PDF-tiedostona uuteen ikkunaan.)

 

 

Kuvassa kirjolohi Myllykoskelta.

 

Karkkilassa on kaksi upeaa jokikalastusaluetta. Toinen on Lopen kirkasvetisistä Keritty- ja Puneliajärvistä lähtöisin oleva Saavajoki ja toinen on Karkkilan Pyhäjärvestä alkunsa saava Karjaanjoki. Karkkilan kosket ovat Etelä-Suomen hienoimpia koskikalastuskohteita.

Saavajoessa on kaksi koskikalastuskohdetta: Siikalankoski ja Katlakoski. Karjaanjoessa olevat kosket ovat Kivistönkoski, Karkkilankoski,  Myllykoski, Massakoski, Pitkälänkoski ja Maijalankoski (linkki avaa palveluntarjoajan sivuston ja se avautuu uuteen ikkunaan). Koskissa on luontaisesti lisääntyvää harjus- ja taimenkantaa. Yleisin kala on kirjolohi, joita istutetaan vuosittain jokiin jopa 2 000 kappaletta. Karkkilan kosket ovat kalastettavissa vuoden ympäri. Myllykoskessa voi kalastaa keskellä talvea, ja kalastaja voi saada Myllykosken suvannosta talvella hyviäkin saaliita. Yksi Karkkilan koskikalojen ylpeyksistä on harjus, joka menestyy joissa melko hyvin. Saaliiksi voidaan saada syksyisin jopa yli 40 cm harreja. Parhaimpia harjuspaikkoja ovat Siikalankoski ja Maijalankoski.

Karkkilan kosket täyttävät vaativammankin kalamiehen vaatimukset. Koskilla on myös paikkoja, joissa perheen pienimmätkin pääsevät turvallisesti tutustumaan kalastuksen saloihin.
Kosket soveltuvat etenkin perhokalastukseen ja kevyeen heittokalastukseen. Helposti saavutettavia kohteita Karkkilan keskustan läheisyydessä ovat mm. Myllykoski ja Pitkälänkoski. Koskikalastuskohteet sopivat hyvin päiväretkeilykohteiksi. Alueella on kaksi laavua tulipaikkoineen sekä kalastuskohteiden läheisyydessä kulkee luontoreittejä.

Karjaanjoen koskialueita on kunnostettu kesän 2021 aikana välillä Pyhäjärvi/Turuntien silta - Myllykoski. 

Kalastus Karkkilan koskialueilla

Kalastusmuodot ovat uistin ja perho. Taimen on rauhoitettuna ympäri vuoden. Harjus on rauhoitettu 1.4. – 31.5., harjuksen alamitta on 40 cm. Jalokalaa kirjolohi ja harjus saa ottaa 2 kpl / vrk.

Koskialueilla Saavajoki ja Karjaanjoki on kahlaten kalastus kielletty 15.9. – 31.5.

Koskikalastus on kielletty kudun turvaamiseksi 15.9. – 30.11. Poikkeuksena Karkkilan keskustan alue välillä Valurinkatu/Tervasilta (puusilta) - Massa/Nahkionkoski, jossa voi kalastaa yleisten ohjeiden ja lupien mukaisesti.

Perhokalastuksen SM-karsintakilpailu 2024 järjestään Karkkilassa Karjaanjoen varrella Pitkälänkoskella pe-la 31.5.-1.6. Kalastuskilpailun vuoksi Pitkälänkosken alue on rauhoitettu muulta kalastukselta mainittuina päivinä. Pitkälänkoskella 31.5.-1.6.24  kalastus on sallittua vain ja ainostaan kilpailijoille.

Mato-onginnassa rajoituksia
Mato-onginta sekä syöttitahnan ja matojäljitelmien käyttö on sallittu vain niillä joki- ja järviosuuksilla, jotka eivät ole TE-keskuksen määräyksen mukaisia siika- ja lohipitoisia vesistönosia. 

Ravustus
Ravustus on sallittu Karkkilassa asuville mertakohtaisella luvalla ravustuskauden ajan. Mertojen lukumäärä enintään 10 mertaa / karkkilalainen ruokakunta. Ravustuksessa saa käyttää ainoastaan rapumertaa. 

 

Karjaanjoki

 


Karkkilan koskialueiden luvat 

 

Kalastusluvat vahvistetaan keväisin Karkkilan koskialueiden kalastusosakaskuntien vuosikokouksessa. Kalastusosakaskuntiin kuuluvat Järvenpään, Nyhkälän, Tuorilan ja Vattolan osakaskunnat, Siikala vuokrattuna. Tiedustelut  Pasi Åman 040 746 1832. 

 

Hinnasto 2023

Vuorokausilupa 15 €, Ulkopaikkakuntalaisille vuosilupa 65 €.

Karkkilalaisille
Paikkakuntakohtainen Karkkilan koskialueiden lupa, pyydysmerkki:
Pyydysmerkin vuosilupa on 20 €, joka on henkilökohtainen. Pyydysmerkillä saa pitää yhtä katiskaa tai kolmekymmentä metriä pitkää verkkoa, joka on alle 3 m korkea tai vapakalastaa. 

 

Alaikäisen vuosilupa on 5 € ja vapakalastuslupaa ei alaikäiset tarvitse kalastamiseen.

 

 Myllykoski

 

 

Maa- ja metsätalousministeriön kalastusluvat 2023

Valtion kalastonhoitomaksu (Linkki avaa palveluntarjoajan sivuston ja se avautuu uuteen ikkunaan.)
Kalastonhoitomaksun maksavat kaikki 18‒64-vuotiaat kalastajat. Maksua ei tarvitse suorittaa, jos kalastaa pelkästään pilkillä tai mato-ongella, siellä missä se on sallittu. Kalastonhoitomaksun voi hankkia joko koko vuodeksi 47 eurolla, seitsemäksi vuorokaudeksi 16 eurolla tai vuorokaudeksi 6 eurolla. Kalastonhoitomaksu ei oikeuta vapakalastukseen kaikilla vesillä. Maksun maksaneet kalastajat eivät voi kalastaa rauhoitetuilla vesialueilla, kohdekohtaisen luvan vaativilla erityiskohteilla tai lohikala- ja siikapitoisissa virtavesissä. Myös useamman vavan vetouisteluun tarvitaan erillinen lupa. Kalastonhoitomaksun maksavat myös 18‒64-vuotiaat pyydyslupakalastajat ja vetouistelijat.

Kalastusluvat

Kalastusluvat on jaettu kalastustavan mukaisesti: Vapaluvalla voit kalastaa uistimella, perholla, pilkkimällä tai onkimalla vapa-alueen ehdoista riippuen. Pyydysluvalla voit kalastaa muun muassa verkolla tai katiskalla. Ravustusluvalla voit ravustaa alueilla, jotka ilmoitetaan erikseen ennen kauden alkua.
Metsähallituksen kalastuspaikat ja esim. Karkkilan koskialueet ovat yleensä sellaisia, joissa ei voi vapakalastaa pelkällä kalastonhoitomaksulla. Ne ovat vaelluskalavesien virta- ja koskipaikkoja tai rauhoitettuja erityisalueita, joihin tarvitset erillisen vapaluvan. Myös pyydyskalastukseen, usean vavan kalastukseen tai ravustukseen valtion vesillä tarvitset kalastonhoitomaksun lisäksi Metsähallituksen tai Karkkilan koskikalastusosakaskunnan erillisen luvan.

Vapaluvalla voit kalastaa Metsähallituksen hallinnoimilla vesillä, jotka on kaikki jaettu vapa-alueisiin. Osa alueista on pieniä joki- ja järvikohtaisia vapa-alueita, osa laajempia kokonaisuuksia. 

HUOM! Entinen koko maan vapalupa on pilkottu pienemmiksi vapa-alueiksi. Lue lisää www.mmm.fi/vapaa-ajan kalastus. (Linkki avaa palveluntarjoajan sivuston ja se avautuu uuteen ikkunaan.)

 

Lupa hankitaan jokaiselle vapa-alueelle erikseen. Alueen lupaehdoista voit tarkistaa sallitut pyyntimuodot ja muut kohdekohtaiset säännöt.

 

Kalastonhoitomaksun voi ostaa myös R-kioskeista. R-kioskit ovat niin sanottuja asiamiespalveluja, eli kalastonhoitomaksuun tulee maksettavaksi provisio varsinaisen lupamaksun päälle. Kalastonhoitomaksun voi suorittaa myös Eräluvat -verkkokaupassa, palvelunumerossa 020 69 2424 ja useimmissa luontokeskuksissa.  Lisätietoja maksuista ja maksamisesta www.metsähallitus,eräluvat.fi. (Linkki avaa palveluntarjoajan sivuston ja se avautuu uuteen ikkunaan.)

 

Karkkilan koskialueiden kalastuslupien myynti
Vuorokausiluvat
ABC Masuuni, Santasalontie 2, 044 3205 262. 
Masuunissa on lupa-automaatti, josta voi ostaa yhden vuorokauden lupia.

Kaikki kalastusluvat
Karkkilan Pyörä ja Moottori, Valtatie 14, 09 225 5835
Avoinna ma - pe klo 9 - 17, lauantaisin kesäaikana klo 9 - 13 
Täältä saa kaikkia lupamuotoja, myös paikkakuntalaisten ravustusluvat.

 

Nettiluvat www.kalakortti.com (Linkki avaa palveluntarjoajan sivuston ja se avautuu uuteen ikkunaan.)


Lisätietoja www.kalapaikka.net ja Suomen vesiputoukset (Linkki avaa palveluntarjoajan sivuston ja se avautuu uuteen ikkunaan.)

Facebook Karkkilan kosket https://www.facebook.com/karkkilankosket (Linkki avautuu Facebook-sivulle uuteen ikkunaan.)

 

VUOTINAISTEN JÄRVIALUEEN KALASTUSOSAKASKUNTA JA ONKIMAAN JÄRVEN RETKEILYALUE

Vesistöjen ja erämaiden ympäröimä Vuotinaistenkylä sijaitsee n. 15 km Karkkilan keskustasta valtatie 2:n varrella, Karkkilasta länteen. Vuotinaisten kylää reunustavat suurimmat järvet ovat Onkimaanjärvi, Löyttyjärvi, Ruokjärvi, Vuotinainen, Valkjärvi ja Kovelonjärvi.  

Onkimaanjärven eteläkärki on Uudenmaan Virkistysalueyhdistyksen (linkki avaa palveluntarjoajan sivuston ja se avautuu uuteen ikkunaan) hallinnoimaa yleistä ulkoilu- ja retkeilyaluetta. Ranta-alueella sijaitsee tulipaikka, ja melomaan voi lähteä alueen eteläosassa sijaitsevan lahden pohjukan pieneltä hiekkarannalta. Virkistysalueyhdistyksen hallinnoimalla ranta-alueella onkiminen ja pilkkiminen on sallittu kaiken ikäisille, ellei kohteesta ole ilmoitettu muita rajoituksia. Viehekalastusta varten 18–64-vuotiaiden on suoritettava kalastonhoitomaksu, joka oikeuttaa kalastamaan yhdellä vavalla. Lisätietoa kalastuksesta ja kalastonhoitomaksusta löytyy sivulta www.kalat.fi ja tietoa kalastusrajoituksista saa sivuilta kalastusrajoitus.fi (Linkki avaa palveluntarjoajan sivuston ja se avautuu uuteen ikkunaan.)

Vuotinaisten osakaskunnan luvat
Vuotinaisten kylässä vakituisesti asuville ja kalastuskunnan osakkaille on myynnissä järvialueille sekä pyydys- että viehelupia. Ulkopaikkakuntalaisille ja osakaskuntaan kuulumattomille on myynnissä tavallisia viehelupia. Osakaskunnan oman luvan lisäksi tulee kalastajalla olla suoritettuna maa- ja metsätalousministeriön valtion kalastuksenhoitomaksu ja läänikohtainen viehekalastusmaksu. Uudenmaan ELY-keskuksen kalatalousyksikkö on asettanut Onkimaan- ja Vuotinaistenjärven välisen joen sekä Vilthatunlammen ja Välilammen kalastuskieltoon kalastuslain 11 §:n nojalla, koskien onkimista, pilkkimistä ja viehekalastusta.

Karkkilan vesialueiden kalastuslupia myy
Karkkilan Pyörä ja Moottori, Valtatie 14, 09 225 5835.
Avoinna ma-pe klo 9 -17


Maijalankoski

 

Lisätiedot
Karkkilan kaupunki, elinkeinopalvelu

birgitta.holttinen@karkila.fi 044 5533 429

 

 

 

Sivua päivitetty 30.4.24/il

 

 

Karkkilan kaupunki

Valtatie 26 D
03600 Karkkila

Y-tunnus 0127046-7

Laskutusosoitteet


Verkkolaskut:

Verkkolaskuoperaattori:
CGI
Välittäjän tunnus:
003703575029 
Verkkolaskuosoite:
003701270467


Kaupungin puhelinvaihde:
(09) 4258 3600


Palvelupiste Serveri:

(09) 4258 3755
palvelupiste@karkkila.fi


Kirjaamo
:
kirjaamo@karkkila.fi