Valikko Etsi

Karkkilan Myllykoski

Myllykoski on Länsi-Uudenmaan Karjaanjoessa kuohuva kolmimetrinen vesiputous. Putous sijaitsee joessa olevan kalliokynnyksen kohdalla Karkkilan keskustan Myllypuistossa (ts. Koskipuistossa), jonka läpi joki virtaa. Myllykoski ympäristöineen on kaupungin tärkeimpiä virkistyskohteita ja luonnonnähtävyyksiä.

Myllykosken sijainnin löydät Visit Karkkila kartasta.  (linkki avaa PDF-tiedoston uuteen ikkunaan) sekä Google Mapsin Myllypuisto -linkistä. (Linkki avaa palveluntarjoajan sivuston ja se aukeaa uuteen ikkunaan.)

Karjaanjoki putouksineen on syntynyt mannerjäätikön sulamisen jälkeen, kun kilometrien paksuiset jäämassat ovat n. 10 000 vuotta sitten hioneet aluetta. Karkkilan Kotiseutuyhdistys ry:n jäsenlehteen kirjoittaneen Klas Alanderin mukaan Karkkila on ollut kuuluisa koskistaan, ja Karjaanjoki on aikanaan käsittänyt peräti kolme peräkkäistä putousta alueella. Nykyisin vain Myllykoski virtaa luonnontilassa, sillä kaksi muuta (Karkkilankoski ja Massakoski) on valjastettu teollisuuden tarpeisiin. Alanderin mukaan vapaana ja villinä kuohuava Myllykosken putous onkin tärkeä luontokohde osin juuri harvinaisuutensa takia. Putousta on tiettävästi tultu ihailemaan kauempaakin aina 1800-luvulta lähtien. (Lähde: Karkkilan Kotiseutuyhdistys ry:n jäsenlehti 19/2008, s. 12–15)

Myllykosken putousta voi pitää luonnon muistomerkkinä ja todellisena ihmeenä. Vapaana virtaavan putouksen kuohut puistossa keskellä kaupunkia ovat tätä nykyä Suomessa hyvin harvinainen näky. Nykyisellään kosken kuohun voi kuulla parhaimmillaan yli sadan metrin päähän, ja veden pauhu yli kalliokynnyksen on vaikuttavuudessaan ainutlaatuinen näky. Könkään jälkeen joen kulku rauhoittuu ja virta muuttuu suvannoksi puistossa. Putouksen ihailu on helppoa hyvien kävelyteiden ja kosken yli kulkevan puusillan ansiosta.

Koska putous sijaitsee keskellä kaupunkia, sen luokse on erittäin helppo päästä autolla. Auton voi jättää vaikkapa läheiselle Valurinkadulle, mistä Myllypuistoon on kävelyä vain jokunen sata metriä. Kesäisin puistossa on hyvät mahdollisuudet retkeilyyn, ja lähellä koskea on myös pöytä eväitä varten. Kosken ylittävän sillan eteläpuolella on nähtävissä myös vanha pärehöylä, jolla on 1800-luvulla valmistettu päreitä läheisen Högforsin tehtaan työläisille talojen kattomateriaaliksi.

Sivun aineistolähde: Suomen Vesiputoukset  (Linkki avaa palveluntarjoajan sivuston ja se aukeaa uuteen ikkunaan.)

Kuvia Myllykoskesta


 

Karkkilan kaupunki

Valtatie 26 D
03600 Karkkila

Y-tunnus 0127046-7

Laskutusosoitteet


Verkkolaskut:

Verkkolaskuoperaattori:
CGI
Välittäjän tunnus:
003703575029 
Verkkolaskuosoite:
003701270467


Kaupungin puhelinvaihde:
(09) 4258 3600


Palvelupiste Serveri:

(09) 4258 3755
palvelupiste@karkkila.fi


Kirjaamo
:
kirjaamo@karkkila.fi