Valikko Etsi
Palvelut / Koulutus ja opiskelu / Someturva-palvelu

Someturva-palvelu Karkkilan koululaisten käyttöön turvallisuutta lisäämään

Karkkilan kaupunki on hankkinut Karkkilassa koulua käyville oppilaille ja opiskelijoille digitaalisen Someturva-palvelun loppusyksyn ajaksi. Karkkila on kolmas kunta Suomessa, joka kokeilee palvelua. Aiemmin palvelun on ottanut käyttöön Turku ja Kauniainen. 

Someturva-palvelun kautta lapset ja nuoret voivat tehdä anonyymisti ilmoituksen sosiaalisessa mediassa tapahtuvasta häirinnästä ja kiusaamisesta. Se voi olla esim. yksityisyyttä loukkaavan tiedon välittämistä, sometilin kaappaamista, spämmäämistä, haukkumista, kuvan- tai videomateriaalin luvatonta levittämistä tai salakuvaamista. 

Palvelun tarkoituksena on ennen kaikkea ehkäistä lapsia ja nuoria joutumasta houkuttelun eli groomingin ja seksuaalisen häirinnän kohteeksi sekä tarjota apuvälineitä tilanteen käsittelyyn ja saada oikeudellista neuvontaa someasiantuntijoilta. Someturva-palvelun käyttöönotto liittyy Karkkilan opetus- ja kulttuuriministeriöltä saatuun avustukseen. 


Someturva-palvelu opetus- ja oppilashuollon henkilöstön käyttöön

Someturva-palvelu tarjotaan myös opetus- ja oppilashuollon ja nuorisopalvelun henkilöstölle sekä varhaiskasvatuksen esimiehille työturvallisuuden ja -hyvinvoinnin lisäämiseksi. Opettajat joutuvat työssään kohtaamaan entistä enemmän yllättäviä tilanteita, joissa voivat itsekin joutua häirinnän ja some-loukkausten kohteeksi esim. siten, että opetustyötä salakuvataan ja jaetaan nettiin luvatta.

Henkilökuntaa kannustetaan Someturva-palvelun käyttöönottoon, jolloin on helpompi luoda siltaa lasten ja aikuisten välille ja kyetä paremmin ymmärtämään nykypäivän lasten maailmaa ja kiinnostusten kohteita. Karkkilassa on hyvä viestiä siitä, että koulukiusaamiseen suhtaudutaan vakavuudella ja siihen puututaan aina. Myös koulujen oppilashuolto on lasten, nuorten ja perheiden tukena ja tekee yhteistyötä koulujen ja oppilaitosten kanssa. 

Miten oppilas saa Someturvan käyttöönsä?

Jotta oppilas voi saada turvaa arkeensa koko kokeilujakson ajan ja aina, kun jotain ikävää tapahtuu, Someturva-palvelu olisi hyvä aktivoida heti. Someturva on turvallinen käyttää. Käyttöönottoon tarvitaan vain oppilaan puhelinnumero ja koulun oma aktivointikoodi. Koodit on jaettu oppilaille syyslomaviikolla Wilma-viestin välityksellä. Aktivointikoodia ei saa luovuttaa eteenpäin toisille henkilöille. Jokaisella koululla on oma koodi. Palvelua voi käyttää millä tahansa älylaitteella: puhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Oppilas voi ladata palvelun itse tai pyytää vanhempaa/ huoltajaa auttamaan palvelun käyttöönotossa.

Someturvan käyttöönotto

1. Mene osoitteeseen palvelu.someturva.fi, valitse kieli ja syötä tekstikenttään haluttu puhelinnumero.

2. Saat puhelimeesi tekstiviestillä vahvistuskoodin, jonka voit syöttää seuraavaan tekstikenttään. 

3. Vahvistuskoodin jälkeen syötä koululta saatu aktivointikoodi. 

4. Nyt voit käyttää palvelua maksuttomasti ja pyytää Someturvalta apua somessa tapahtuneisiin ongelmatilanteisiin, milloin haluat! Sisäänkirjautuminen onnistuu jatkossa pelkän puhelinnumeron avulla, eikä aktivointikoodia enää tarvita. Palvelu saattaa pyytää vahvistuskoodia, jonka palvelu lähettää puhelimeesi tekstiviestinä sisään kirjautumisen yhteydessä. Mikäli palvelu pyytää vahvistuskoodia, syötä se sille varattuun kenttään. Tämän jälkeen voit aloittaa palvelun käytön. Palvelusta löydät myös opastuksen eri sosiaalisten medioiden yksityisyysasetusten käyttöönottoon esim. Snapchat, Tiktok, Instagram jne.


Opetusvideo Someturvan käyttöönottoon: https://youtu.be/QPg-e4aHR78

Teknisissä ongelmissa voi kääntyä Someturvan asiakaspalvelun puoleen (https://helpdesk.someturva.fi/fi/). 

Lisätietoa houkuttelusta eli groomingista Pelastakaa Lapset ry:n sivuilta:
https://www.pelastakaalapset.fi/kehittamis-ja-asiantuntijatyo/lasten-suojelu-ja-nettivihje/grooming/Sivua päivitetty 6.11.2020/ns 


Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Karkkilan kaupunki

Valtatie 26 D
03600 Karkkila

Y-tunnus 0127046-7

Laskutusosoitteet

Verkkolaskut:

Verkkolaskuoperaattori:
Basware Oyj
Välittäjän tunnus:
BAWCFI22
Verkkolaskuosoite:
003701270467

Paperilaskut:

Karkkilan kaupunki

PL 9824
00026 Basware

Kaupungin puhelinvaihde:
(09) 4258 3600


Palvelupiste Serveri:

(09) 4258 3755
palvelupiste@karkkila.fi


Kirjaamo
:
kirjaamo@karkkila.fi
050 5270 583