Valikko Etsi

Poltatko puuta puhtaasti?

Puun pienpoltto tarkoittaa polttopuun käyttöä kotitalouksissa sekä maatilojen ja palvelurakennusten lämmityksessä. Oikein käytettynä puu on hyvä lämmönlähde, kotimaista ja uusiutuvaa energiaa. Puun pienpoltto kuitenkin usein aiheuttaa haitallisia päästöjä ja paikallisesti ilman pilaantumista. Piipusta tulevan savun, noen ja hajujen myötä viihtyisyys vähenee ja naapurien hermoja koetellaan.

Haitallisia päästöjä syntyy erityisesti, jos poltetaan jätteitä tai märkää puuta. Jätteiden hävittäminen polttamalla on kielletty. Polttaa saa ainoastaan käsittelemätöntä, puhdasta ja kuivaa puutavaraa. Sallittua on myös pienen paperi- tai pahvimäärän polttaminen uunin tai kiukaan lämmityksen yhteydessä.

Taajamassa tulen saa ulkona tehdä ainoastaan tulisijaan, avopoltto on kielletty. Risuja, olkia tai puuta saa polttaa avopolttona vain taajaan rakennetun alueen ulkopuolella. Polttamisesta on määräyksiä Karkkilan kaupungin ympäristönsuojelu- ja Uudenmaan jätehuoltolautakunnan jätehuoltomääräyksissä.

Puunpolton vaikutukset ilmanlaatuun Karkkilassa

Vuonna 2024 puun pienpolton vaikutuksia ilmanlaatuun seurataan Karkkilassa Sudetin pientaloalueella. Alueelle on asennettu laitteisto, joka mittaa ilmasta terveydelle haitallisten, puun poltosta syntyvien PAH- ja LDSA-yhdisteiden pitoisuutta. Mittaukset kuvaavat tasoa, jolle ihmiset altistuvat asuessaan tiiviisti rakennetuilla pientaloalueilla. Karkkilan mittausasema on otettu käyttöön vuoden alusta ja on toiminnassa vuoden loppuun asti. Pitoisuuksia tullaan vertaamaan vuonna 2015 samassa paikassa tehtyjen mittausten tuloksiin.

Mittaustuloksia voit seurata HSY:n nettisivuilta:
HSY - Ilmanlaatu Uudenmaan pientaloalueilla
(Linkki avautuu muun palveluntarjoajan sivuilla uuteen ikkunaan)

Miten poltan oikein?

Paras tapa sytyttää tulisijassa poltettavat puut on sytyttää ne päältä. Jos sytytät polttopuut alapuolelta, kaikki puut palavat yhtä aikaa. Tällöin palaminen ei saa riittävästi ilmaa, minkä vuoksi syntyy paljon savua ja puista vapautuvat kaasut karkaavat palamattomina hormiin. Puun polttamisessa sopivan ilmamäärän säätäminen on tärkeää. Väärin poltettuna puun energia ”karkaa savuna ilmaan”. Kun sytytät puut päältä, palaminen etenee ylhäältä alaspäin. Puukiukaan sytyttämisessä tärkeää on sytyttää puut nopeasti. Tarkista kuitenkin tulisijasi käyttöohjeesta, miten omaa tulisijaasi käytetään oikein.

Katso ohjeita puiden sytyttämiseen päältä:
HSY - Polta puhtaasti - Tulisijan käyttö - Sytytä päältä
(Linkki avautuu muun palveluntarjoajan sivuilla uuteen ikkunaan)

Tästä videosta näet miten sytyttäminen päältä tapahtuu:
https://www.youtube.com/watch?v=RrcPUG19OtE
(Linkki avautuu muun palveluntarjoajan sivuilla uuteen ikkunaan)

Lue myös HSY:n ”Opas puunpolttoon”:
Opas puunpolttoon.pdf
(Linkki avaa PDF-tiedoston uuteen ikkunaan)
 

Piipusta tulevan savun väri kertoo sinulle, miten hyvin polttosi onnistuu.
Vaalea tai väritön savu on merkki onnistuneesta poltosta!
Kun taas tumma tai kitkerälle haiseva savu kertoo, että paloilmaa on liian vähän, palokaasuja syntyy liikaa, tai puut ovat märkiä.

 

 

Sivua päivitetty 13.2.2024/JN

 

 


Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Karkkilan kaupunki

Valtatie 26 D
03600 Karkkila

Y-tunnus 0127046-7

Laskutusosoitteet


Verkkolaskut:

Verkkolaskuoperaattori:
CGI
Välittäjän tunnus:
003703575029 
Verkkolaskuosoite:
003701270467


Kaupungin puhelinvaihde:
(09) 4258 3600


Palvelupiste Serveri:

(09) 4258 3755
palvelupiste@karkkila.fi


Kirjaamo
:
kirjaamo@karkkila.fi