Valikko Etsi
Kulttuuri ja vapaa-aika / Matkailijan Karkkila / Karkkilan kosket, kalastus

Kalastus

 

KARKKILAN KOSKET

Karkkilan koskireitit löydät liitteenä olevasta Visit Karkkila -käyntikohteet kartasta.Karkkilassa on kaksi upeaa jokikalastusaluetta. Toinen on Lopen kirkasvetisistä Keritty- ja Puneliajärvistä lähtöisin oleva Saavajoki ja toinen on Karkkilan Pyhäjärvestä alkunsa saava Karjaanjoki. Karkkilan kosket ovat Etelä-Suomen hienoimpia koskikalastuskohteita.

Saavajoessa on kaksi koskikalastuskohdetta: Siikalankoski ja Katlakoski. Karjaanjoessa olevat kosket ovat Kivistönkoski, Karkkilankoski,  Myllykoski, Massakoski, Pitkälänkoski ja Maijalankoski. Koskissa on luontaisesti lisääntyvää harjus- ja taimenkantaa. Yleisin kala on kirjolohi, joita istutetaan vuosittain jokiin jopa 2 000 kappaletta. Karkkilan kosket ovat kalastettavissa vuoden ympäri. Myllykoskessa voi kalastaa keskellä talvea, ja kalastaja voi saada Myllykosken suvannosta talvella hyviäkin saaliita. Yksi Karkkilan koskikalojen ylpeyksistä on harjus, joka menestyy joissa melko hyvin. Saaliiksi voidaan saada syksyisin jopa yli 40 cm harreja. Parhaimpia harjuspaikkoja ovat Siikalankoski ja Maijalankoski.

Karkkilan kosket täyttävät vaativammankin kalamiehen vaatimukset. Koskilla on myös paikkoja, joissa perheen pienimmätkin pääsevät turvallisesti tutustumaan kalastuksen saloihin.
Kosket soveltuvat etenkin perhokalastukseen ja kevyeen heittokalastukseen. Helposti saavutettavia kohteita Karkkilan keskustan läheisyydessä ovat mm. Myllykoski, Massakoski ja Pitkälänkoski. Koskikalastuskohteet sopivat hyvin päiväretkeilykohteiksi. Alueella on kaksi laavua tulipaikkoineen sekä kalastuskohteiden läheisyydessä kulkee luontoreittejä.

Kalastus Karkkilan koskialueilla

Kalastusmuodot ovat uistin ja perho. Taimen on rauhoitettuna ympärivuoden. Harjus on rauhoitettu 1.4. - 31.5., harjuksen alamitta on 40 cm. Jalokalaa kirjolohi ja harjus saa ottaa 2 kpl / vrk. Koskialueilla Saavajoki ja Karjaanjoki on kahlaten kalastus kielletty 10.9. - 31.5.

Mato-onginnassa rajoituksia
Mato-onginta sekä syöttitahnan ja matojäljitelmien käyttö on sallittu vain niillä joki ja järviosuuksilla, jotka eivät ole TE-keskuksen määräyksen mukaisia siika- ja lohipitoisia vesistönosia. Tämän lisäksi osakaskuntien päätöksen mukaisesti, mato-onginta sekä syöttitahnan ja matojäljitelmien käyttö on sallittu Karkkilan alueella Karjaanjoessa vain välillä Maijanojantie - Vihdin kunnan raja sekä Saavajoessa välillä Pyhäjärvi - Haaroin pyörre.

Ravustus on sallittu Karkkilassa asuville mertakohtaisella luvalla ravustuskauden ajan. Mertojen lukumäärä enintään 10 mertaa / karkkilalainen ruokakunta. Ravustuksessa saa käyttää ainoastaan rapumertaa.

Perhokalastuksen SM-karsintakilpailu järjestään Karkkilassa Karjaanjoen varrella Pitkälänkoskella lauantaina 29.8.2020. Kalastuskilpailun vuoksi Pitkälänkosken alue on rauhoitettu muulta kalastukselta 28. - 29.8.2020. Karkkilan koskikalastusosakaskunnan hoitokokunta.Karkkilan koskialueiden luvat 


Kalastusluvat vahvistetaan keväisin Karkkilan koskialueiden kalastusosakaskuntien vuosikokouksessa.
Kalastusosakaskuntiin kuuluvat Järvenpään, Nyhkälän, Tuorilan ja Vattolan osakaskunnat, Siikala vuokrattuna. Yhteyshenkilö Pasi Åman 040 746 1832.

Vuonna 2020  voimassa ovat toistaiseksi vuoden 2019 kalastuslupataksat, kunnes osakaskuntien yleiskokous on uudet luvat päässyt käsittelemään:

Vuorokausilupa 12 €, Ulkopaikkakuntalaisille vuosilupa 60 €.

Alle 15 -vuotiaat eivät tarvitse vapakalastuslupaa, jos kalastuksessa on mukana aikuinen, joka on suorittanut osakaskunnan luvan sekä valtion kalastonhoitomaksun, tällöin nuori kalastaa aikuisen lupakiintiöön.

Karkkilalaisille
Paikkakuntakohtainen Karkkilan koskialueiden lupa, pyydysmerkki:
Pyydysmerkin vuosilupa on 15 €, joka on ruokakuntakohtainen. Samaan ruokakuntaan kuuluville myydään vapalupa, jonka hinta on 8 €. Pyydysmerkillä saa pitää yhtä katiskaa tai kolmekymmentä metriä pitkää verkkoa, joka on alle 3 m korkea tai vapakalastaa. Vapaluvalla saa vain vapakalastaa.

Alle 17 -vuotiaiden vuosilupa on 5 €. Alle 15 -vuotiaat eivät tarvitse vapakalastuslupaa, jos kalastuksessa on mukana aikuinen, joka on maksanut osakaskunnan luvan sekä valtion kalastonhoitomaksun, tällöin nuori kalastaa samaan lupakiintiöön.

 

 

Maa- ja metsätalousministeriön kalastusluvat 2020

Valtion kalastonhoitomaksu
Kalastonhoitomaksun maksavat kaikki 18‒64-vuotiaat kalastajat. Maksua ei tarvitse suorittaa, jos kalastaa pelkästään pilkillä tai mato-ongella, siellä missä se on sallitu. Kalastonhoitomaksun voi hankkia joko koko vuodeksi 45 eurolla, seitsemäksi vuorokaudeksi 15 eurolla tai vuorokaudeksi 6 eurolla. Kalastonhoitomaksu ei oikeuta vapakalastukseen kaikilla vesillä. Maksun maksaneet kalastajat eivät voi kalastaa rauhoitetuilla vesialueilla, kohdekohtaisen luvan vaativilla erityiskohteilla tai lohikala- ja siikapitoisissa virtavesissä. Myös useamman vavan vetouisteluun tarvitaan erillinen lupa. Kalastonhoitomaksun maksavat myös 18‒64-vuotiaat pyydyslupakalastajat ja vetouistelijat.

Kalastusluvat

Kalastusluvat on jaettu kalastustavan mukaisesti: Vapaluvalla voit kalastaa uistimella, perholla, pilkkimällä tai onkimalla vapa-alueen ehdoista riippuen. Pyydysluvalla voit kalastaa muun muassa verkolla tai katiskalla. Ravustusluvalla voit ravustaa alueilla, jotka ilmoitetaan erikseen ennen kauden alkua.
Metsähallituksen kalastuspaikat ja esim. Karkkilan koskalueet ovat yleensä sellaisia, joissa ei voi vapakalastaa pelkällä kalastonhoitomaksulla. Ne ovat vaelluskalavesien virta- ja koskipaikkoja tai rauhoitettuja erityisalueita, joihin tarvitset erillisen vapaluvan. Myös pyydyskalastukseen, usean vavan kalastukseen tai ravustukseen valtion vesillä tarvitset kalastonhoitomaksun lisäksi Metsähallituksen tai Karkkilan koskikalastusosakaskunnan erillisen luvan.

Vapaluvalla voit kalastaa Metsähallituksen hallinnoimilla vesillä, jotka on kaikki jaettu vapa-alueisiin. Osa alueista on pieniä joki- ja järvikohtaisia vapa-alueita, osa laajempia kokonaisuuksia.
HUOM! Entinen koko maan vapalupa on pilkottu pienemmiksi vapa-alueiksi. Lue lisää www.mmm.fi/vapaa-ajan kalastus.
Lupa hankitaan jokaiselle vapa-alueelle erikseen. Alueen lupaehdoista voit tarkistaa sallitut pyyntimuodot ja muut kohdekohtaiset säännöt.

Kalastonhoitomaksun voi ostaa myös R-kioskeista. R-kioskit ovat niin sanottuja asiamiespalveluja, eli kalastonhoitomaksuun tulee maksettavaksi provisio varsinaisen lupamaksun päälle. Kalastonhoitomaksun voi suorittaa myös Eräluvat -verkkokaupassa, palvelunumerossa 020 69 2424 ja useimmissa luontokeskuksissa.  Lisätietoja maksuista ja maksamisesta www.metsähallitus,eräluvat.fi.

Karkkilan koskialueiden kalastuslupien myynti

Vuorokausiluvat
ABC Masuuni, Santasalontie 2, 044 3205 262. Avoinna klo 5-24.
Masuunissa on lupa-automaatti, josta voi ostaa yhden vuorokauden lupia.


Kaikki kalastusluvat
Karkkilan Pyörä ja Moottori
Täältä saa kaikkia lupamuotoja, myös paikkakuntalaisten ravustusluvat.
Valtatie 14, avoinna ma - pe klo 9 - 17, lauantaisin kesäaikana klo 9 - 13, 09 225 5835

Nettiluvat www.kalakortti.com


Lisätietoja www.kalapaikka.net ja Suomen vesiputoukset

Facebook Karkkilan kosket https://www.facebook.com/karkkilankosket

 

VUOTINAISTEN JÄRVIALUEEN KALASTUSOSAKASKUNTA

Vesistöjen ja erämaiden ympäröimä Vuotinaistenkylä sijaitsee n. 15 km Karkkilan keskustasta valtatie 2:n varrella, Karkkilasta länteen. Vuotinaisten kylää reunustavat suurimmat järvet ovat Onkimaanjärvi, Löyttyjärvi, Ruokjärvi, Vuotinainen, Valkjärvi ja Kovelonjärvi.  Vuotinaisten kylässä vakituisesti asuville ja kalastuskunnan osakkaille on myynnissä järvialueille sekä pyydys- että viehelupia. Ulkopaikkakuntalaisille ja osakaskuntaan kuulumattomille on myynnissä tavallisia viehelupia. Osakaskunnan oman luvan lisäksi tulee kalastajalla olla suoritettuna maa- ja metsätalousministeriön valtion kalastuksenhoitomaksu ja läänikohtainen viehekalastusmaksu. Uudenmaan ELY-keskuksen kalatalousyksikkö on asettanut Onkimaan- ja Vuotinaistenjärven välisen joen sekä Vilthatunlammen ja Välilammen kalastuskieltoon kalastuslain 11 §:n nojalla, koskien onkimista, pilkkimistä ja viehekalastusta.

Vuotinaisten osakaskunnan kalastuslupia myy
Karkkilan Pyörä ja Moottori, Valtatie 14, 09 225 5835.
Avoinna ma-pe klo 9-17


Maijalankoski, Vanha Vihdintie - Maijanojantie

 

Lisätiedot
Karkkilan kaupunki, elinkeinopalvelu

birgitta.holttinen(a)karkkila.fi, 044 5533 429

Sivua päivitetty 2.9.2020
 


Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä
Karkkilan kaupunki | Valtatie 26 D, 03600 KARKKILA | vaihde (09) 4258 3600 | kirjaamo@karkkila.fi