Valikko Etsi

Ruukkialueen museoissa tapahtuu


Karkkilan ruukkimuseo Senkka on valimoteollisuuden historian erikoismuseo, jonka kohteita ovat Suomen Valimomuseo, Högforsin masuuni ja Karkkila-Högforsin työläismuseo. Suomen Valimomuseossa on esillä pysyvät näyttelyt: Valun jäljillä ja Högfors-museon perusnäyttely.  Saman rakennuksen toisessa kerroksessa sijaitsevat Galleria Bremer ja Huitin taidehuone, missä järjestetään vaihtuvia näyttelyitä.

Kesänäyttely avautui 24.5.2024

24.5. - 18.8.2024 Stream of Dreams - Jukka Rintalan näyttely

Muotitaiteilija Jukka Rintalan Unelmien virtaa - Stream of Dreams -näyttely avautui Karkkilan historiallisessa ruukkimiljöössä Suomen Valiomuseon Galleria Bremerissä. Valoisissa kartanohuoneissa Jukka Rintalan taiteen ja uniikkipukujen loisto puhkeaa kukkaan. Näyttelyn on suunnitellut visualisti Matti Vaskelainen.

Galleria Bremerin huoneet on sisustettu viidellä väriteemalla, joissa taide, design ja uniikit puvut luovat tunnelmallisia kokonaisuuksia. Paljetit ja kristallit loistavat kesän vihreydessä ja Rintalan tutut siveltimen vedot tulevat esiin tekstiileissä sekä maalauksissa. Ihailtavana on maalauksia, uniikkeja iltapukuja, kaakelimaalauksia ja mm. Dolce vita -juhlakattaus.

Suomen Valimomuseo ja Galleria Bremer, (Bremerintie 10).  Avoinna joka päivä klo 11 - 17 (kiinni juhannuksena 21. - 23.6.)  Pääsymaksu 5€/1€ tai Museo- ja Kaiku-kortilla.

Tulvia tapahtumia (Kesällä 2024)

7.6. ja 9.8.  Pihamuskarit Työläismuseon alueella
Pihamuskari kutsuu koko perheen laulamaan, leikkimään ja liikkumaan 17.5., 7.6. ja 9.8. klo 10 - 10.45 yhdessä Outi Heiniön ja Tuija Närhin kanssa Työläismuseon alueelle (Vanha Fagerkullantie). Sateen sattuessa tapahtuma järjestetään Pakarissa. Muskarit järjestää Karkkilan kaupunki osana elämyspolkua. Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista. Tervetuloa!

Kyllä Öhmanska tiätää -kierrokset Työläismuseossa Fagerkullassa:
su 16.6. Karkkilan Rautapäivät, klo 12 Öhmanska-lastenkierros (vapaa pääsy) ja klo 13 aikuisten kierros (pääsymaksu)
su 30.6. klo 12 Öhmanska-kierros (pääsymaksu)
su 11.8. klo 12 Öhmanska-kierros (pääsymaksu)
su 18.8. Pruukkipäivä, klo 11 Öhmanska-lasten kierros (vapaa pääsy) ja klo 12 aikuisten kierros (pääsymaksu)

19.12. Historian yö -tapahtuma
Karkkilan ruukkimuseo Senkka järjestää to 19.12. kello 18 - 20 Historian yö -tapahtuman Suomen Valimomuseon Galleria Bremerissä (Tehtaanpuisto, Bremerintie 10). Tapahtumaan on vapaa pääsy. Illan aikana esitetään kuvaluentoja Karkkilan historiasta. Samalla yleisöllä on mahdollisuus tutusta Galleria Bremerin vaihtuviin näyttelyihin. Museokaupasta voi hankkia joululahjoja pukin konttiin. 

Museokauppaan uusia Högfors-tuotteita 

Karkkilan Ruukkimuseo Senkan museokaupan valikoima laajeni uusilla omilla Högfors-tuotteilla.  

Suomen Valimomuseon museokauppa Lansetissa on ollut myynnissä mm. kirjallisuutta, postikortteja ja valurautatuotteita. Nyt haluttiin päivittää ja laajentaa valikoimaa. “Viime kesänä kuunneltiin asiakkaita ja saatiin monenlaista palautetta kaupan valikoimasta. Lähdettiin siitä sitten ideoimaan.”, kertoo museokaupan hoitaja Pia Majava.  

Uusia tuotteita on ideoitu yhdessä museon työntekijöiden kesken ja ideoita on haettu muista museokaupoista ympäri Suomea. Pia Majava kertoo olevansa varsinainen museokauppafani: “Jos matkoilla ei ole aikaa tutustua museoon, niin aina ehtii käydä katsomassa museokaupan tarjonnan”.  

Museokauppaan tulee myyntiin tuotteita, joita ei saa mistään muualta, sillä niitä komistaa uudistettu Högfors-logo. Logon on suunnitellut Pia Majava. “Idea lähti vanhasta kaivonkannesta, joita löytyy ympäri Suomea ja jotka ovat varmasti monelle tuttuja. Tämän logon kaivonkansi löytyy myös yläkerran näyttelystämme.”  

Uudesta tuoteperheestä ensimmäisenä tulee myyntiin emalimuki, patakinnas, avaimenperä ja muistivihko. Lisäksi salmiakin ystäville on luvassa Högforsin ruukinpippureita. Makeistamo Oy:n salmiakit on tehty käsin Kauttualla ja peltirasian kanteen on teetetty oma etiketti. 

“Yritettiin etsiä tuotteita, jotka luonnollisesti liittyvät museomme kokoelmissa oleviin esineisiin. Mutta valittiin myös perinteisiä museokauppatuotteita kuten avaimenperä ja vihko. Högfors-tuotteiden lisäksi hyödynnetään kokoelmissa olevaa materiaalia mm. vanhoja mainoksia. Niistä on jo ollut myynnissä postikortteja, joista suosituimmista teetettiin julisteet ja tulossa on vielä jääkaappimagneetteja.” kertoo Majava. 

“Jännä nähdä, miten uudet tuotteet otetaan vastaan. Toivotaan, että museoon löytyy yhtä paljon kävijöitä tulevana kesänä kuin oli viime vuonna. Högfors-tuotteet ovat kivoja matkamuistoja museovieraille ja hyviä tuliaisia kesämökkiläisille.“, pohtii Majava. 

Högfors-logolla varustettuja tuotteita on myynnissä 13.4. lähtien Valimomuseon museokauppa Lansetissa, joka on talvikaudella avoinna la–su klo 12 - 15. Ja kesäaikaan eli 1.6. alkaen Valimomuseo on avoinna joka päivä. Maksuvälineenä käy vain pankkikortti. Tervetuloa ostoksille! 

Maksuvälineissä muutoksia

Huom. Karkkilan kaupunki ei ota enää vastaan käteistä 1.5.2023 alkaen. Karkkilan ruukkimuseon pääsylippujen ja museokaupan tuotteiden maksuvälineinä käyvät pankki- ja luottokortit.  Sisäänpääsy myös Museokortilla ja Kaikukortilla.

Kuukauden museoesine

Katso, mikä on tämän kuukauden museoesine!  

Uusi museon oma julkaisu 

Museonjohtaja Tommi Kuutsan ja amanuenssi Janne Viitalan kirjoittama tietokirja ”RAUDASTA SYNTYNYT – Högforsin historia 1820 - 2020” on julkaistu. Lue kirjaesittely!

Museoon voit tutustua myös mobiilisti

Voit tutustua netissä kolmeen kohteeseemme:

 

Seuraa meitä somessa:

Sivua päivitetty  24.5.2024/pm


Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Karkkilan kaupunki

Valtatie 26 D
03600 Karkkila

Y-tunnus 0127046-7

Laskutusosoitteet


Verkkolaskut:

Verkkolaskuoperaattori:
CGI
Välittäjän tunnus:
003703575029 
Verkkolaskuosoite:
003701270467


Kaupungin puhelinvaihde:
(09) 4258 3600


Palvelupiste Serveri:

(09) 4258 3755
palvelupiste@karkkila.fi


Kirjaamo
:
kirjaamo@karkkila.fi