Valikko Etsi

Museokauppa Lansetti

Lansetti sijaitsee Suomen Valimomuseon lipunmyynnin yhteydessä (Bremerintie 10, Tehtaanpuisto) ja on avoinna Valimomuseon aukioloaikoina.

Museokauppa Lansetissa on myytävänä käyttö- ja koristevalutuotteita. Lisäksi tarjolla ruukkien historiaan liittyvää kirjallisuutta ja muita painotuotteita mm. Robuston ja Kotiseutuyhdistyksen julkaisuja. 

Tarkista museokaupan  aukioloajat

 

 

Uusia Högfors-tuotteita museokaupassa

Karkkilan Ruukkimuseo Senkan museokaupan valikoima on laajentunut uusilla omilla Högfors-tuotteilla, joita ei saa mistään muualta ja niitä komistaa uudistettu Högfors-logo.

Uudesta tuoteperheestä on myynnissä emalimuki, patakinnas, avaimenperä ja muistivihko. Lisäksi salmiakin ystäville on luvassa Högforsin ruukinpippureita. Makeistamo Oy:n salmiakit on tehty käsin Kauttualla ja peltirasian kanteen on teetetty oma etiketti. 

Valimomuseon museokauppa Lansetti on talvikaudella avoinna la–su klo 12 - 15.  Kesäaikaan eli 1.6.2024 alkaen Valimomuseo on avoinna joka päivä klo 11-17. Maksuvälineenä käy vain pankkikortti. Tervetuloa ostoksille! 

Högfors-tuotteita

Museon omat julkaisut aina myynnissä museokaupassa

Eino Sarkin kirja

Eino Sarkin Högfors, Valokuvia Högforsin Tehtaasta 1949 - 1964

Teknikko Eino Sarkki (1914 - 1977) toimi päätoimensa ohella Högforsin tehtaan valokuvaajana vuodet 1957 - 1964. Sarkki on toki ottanut kuvia Karkkilasta ja Högforsin tehtaasta muinakin aikoina, ja ensimmäiset tähän kirjaan valikoidut kuvat ovat vuodelta 1949.

Sarkin vaimo Anja Sarkki lahjoitti vuonna 1997 Suomen valimomuseolle miehensä Högforsin tehtaaseen liittyvän negatiivikokoelman, tasan 3000 kuvaa. Suomen valimomuseolla oli ollut entuudestaankin kokoelmissaan pieni määrä Eino Sarkin ottamia kuvia Högforsin tehtaalta, joten uudet ja vanhat kuvat muodostivat hienon kokonaisuuden. Kuvista järjestettiin näyttelytrilogia Suomen valimomuseon Galleria Bremerissä vuosina 2011 - 2014.

Näyttelyiden yhteydessä heräsi samalla idea koostaa kirja Eino Sarkin parhaista kuvista. Tämän kirjan myötä se ajatus konkretisoitui. Kirjan ovat julkaisseet yhdessä Karkkilan ruukkimuseo Senkka ja Karkkilan Kotiseutuyhdistys ry. Hinta 30€.

RAUDASTA SYNTYNYT - Högforsin historia 1820 - 2020

Tommi Kuutsan ja Janne Viitalan kirjoittama Raudasta syntynyt – Högforsin historia 1820-2020 kertoo suurista voimainponnistuksista, isoista hankkeista ja muistettavista tuotteista sekä huikeasta selviytymistarinasta. Högforsin kylpyammeet, liedet, talousvalut, lämmityskattilat- ja patterit, kaivonkannet, venttiilit, teollisuuden vaihteet, koriste- ja taidevalut sekä lukuisat komponentit ovat saavuttaneet kansainvälistäkin mainetta ja arvostusta.

Högforsin ruukki perustettiin 17.5.1820 läheisen Kulonsuonmäen rautakaivoksen varaan. Ruukki – kuten myöhemmin sen ympärille rakentunut tehdaspaikkakunta Karkkilakin – syntyi siis raudasta. Lukuisten vaiheiden jälkeen tunnetaan tehdas tällä hetkellä nimellä Componenta Castings Oy Karkkila. Högforsin tehdas on aina ollut teollisuuden suunnannäyttäjä erilaisine teknisine uudistuksineen. Parhaimmillaan Högfors oli Pohjoismaiden suurin valimo koko tehtaan työllistäessä noin 1 800 henkilöä. Historiansa aikana tehdas on ollut paljon muutakin, kuin pelkkä valimo. Siihen on kuulunut niin konepaja, maa- ja metsätalousosasto, emalilaitos kuin oma rautatiekin. Omina aputehtainaan toimivat lisäksi vuosikymmenien ajan Högfors Salo ja Högfors Heinola. Kirja on myynnissä Suomen Valimomuseon Lansetti-museokaupassa. Hinta 30 €.

Kaikki museon julkaisut löydät täältä

Sivua päivitetty 25.4.2024/pm

Karkkilan kaupunki

Valtatie 26 D
03600 Karkkila

Y-tunnus 0127046-7

Laskutusosoitteet


Verkkolaskut:

Verkkolaskuoperaattori:
CGI
Välittäjän tunnus:
003703575029 
Verkkolaskuosoite:
003701270467


Kaupungin puhelinvaihde:
(09) 4258 3600


Palvelupiste Serveri:

(09) 4258 3755
palvelupiste@karkkila.fi


Kirjaamo
:
kirjaamo@karkkila.fi