Valikko Etsi

Kyllä Öhmanska tiätää -kierros


Kyllä Öhmanska tiätää -kierros on eräänlainen aikamatka historiaan. Päähenkilönä on valurinvaimo Öhmanska, kuvitteellinen henkilö 1920-luvulta. Hän tuntee Fagerkullan ja esittelee asuntoja museovieraille ikään kuin nämä olisivat alueelle muuttavia uusia asukkaita. Kierros valottaa elävällä tavalla ruukin väen arkipäivää ennen vanhaan

Öhmanska-kierroksia järjestetään ryhmille myös tilauksesta. Tiedustelut: Tommi Kuutsa puh. 09-4258 3672.

Kyllä Öhmanska tiätää - nyt myös kirjana
Työläismuseon teemaopastuksista tutun Öhmanska-hahmon jutut on nyt julkaistu kirjana.  Marja Hollin kirjoittama ja Salla Savolaisen kuvittama Öhmanska-kirja on myynnissä 15 euron hintaan ainakin Valimomuseossa ja Lukutoukan työhuoneella (Kansantalolla).

 ----------------------------------------------------------------------

Tule tutustumaan entisajan Fagerkullan asumuksiin ja elämään. Oppaanasi on valurinvaimo Öhmanska, joka tietää ja tuntee ihmiset ja asiat. Näet ja kuulet miten ruukkilaiset ovat ennen asuneet ja elelleet. Kuulet myös aikakauden parhaat jutut. Öhmanska-aikamatkoja järjestetään ryhmille tilauksesta.

"Mei voiraan mennä käimään sisäll, ku Caveniukset on just menny käimään Lopella. Noil Caveniuksil o paljo astioi ja fiinei huonekalui. Kamari o vallan komia"

"Ja sit jos tei näätte täs Mäntylän kulmal Enkvistin Eeroin, ni ei tartte olla hohkavanas, vaik se onki vähä erikoine, se kun ei ole ikinä saanu kokee, millasta on elää, kun on naisen kären kosketus elämäs".

Karkkila-Högforsin työläismuseossa on perinteisen opastuskierroksen rinnalle kehitetty nk. elämysopastus, jossa näyttelijä kertoo museoalueen asumuksista ja elämästä ennen vanhaan. Uuden opastustavan avulla elävöitetään historiaa.

Aikamatkan päähenkilönä on valurin vaimo Öhmanska, noin 1920-luvulle ajoitettu kuvitteellinen henkilö, joka puhuttelee ja kohtelee museovieraita ikään kuin he olisivat alueelle muuttavia uusia asukkaita. Öhmanska tuntee ja tietää Fagerkullassa jo asuvat ihmiset, joten hän päättää esitellä asuntoja tulokkaille, ja samalla hän kertoo arkielämästä, johon kuuluvat niin ruokatalouteen, käyttäytymiseen sekä kotieläimiin liittyvät asiat.

Öhmanskan lisäksi aikamatkalla voi tilanteen mukaan tavata myös muita asukkaita, lapsia ja kortteerimiehiä. Vaikka Öhmanska elää 1920-lukua, hän kertoo myös 1800-luvun jälkipuolen asumiskulttuurista ja viittaa tulevaisuuteen 1940- ja 1960-luvulle.

Ennen aikamatkan alkamista ja Öhmanskan ilmestymistä kävijöille kerrotaan lyhyesti taustatietoa Fagerkullasta ja sen rakennuksista. Alustuksen jälkeen Öhmanska saapuu Mäntylän taloon, ja esittelykierros alkaa…

Yhteystiedot: puh. 09-4258 3672

Sivua päivitetty 1.12.2022/jvä

 


Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Karkkilan kaupunki

Valtatie 26 D
03600 Karkkila

Y-tunnus 0127046-7

Laskutusosoitteet


Verkkolaskut:

Verkkolaskuoperaattori:
CGI
Välittäjän tunnus:
003703575029 
Verkkolaskuosoite:
003701270467


Kaupungin puhelinvaihde:
(09) 4258 3600


Palvelupiste Serveri:

(09) 4258 3755
palvelupiste@karkkila.fi


Kirjaamo
:
kirjaamo@karkkila.fi