Valikko Etsi
Kulttuuri ja vapaa-aika / Karkkilan ruukkimuseo Senkka / Kyllä Öhmanska tiätää –teemaopastus

Kyllä Öhmanska tiätää -kierrokset Työläismuseossa

Aikamatkan päähenkilönä on valurin vaimo Öhmanska, noin 1920-luvulle ajoitettu kuvitteellinen henkilö, joka puhuttelee ja kohtelee museovieraita ikään kuin he olisivat alueelle muuttavia uusia asukkaita. Öhmanska tuntee ja tietää Fagerkullassa jo asuvat ihmiset, joten hän päättää esitellä asuntoja tulokkaille. Samalla hän kertoo arkielämästä, johon kuuluvat niin ruokatalouteen, käyttäytymiseen sekä kotieläimiin liittyvät asiat.  Hän kertoo myös aikakauden parhaat jutut, toki juoruja välttäen.

Öhmanska-kierros käynnistyy Pakarin pihalta (Vanha Fagerkullantie). Ennen aikamatkan alkamista ja Öhmanskan ilmestymistä kävijöille kerrotaan lyhyesti taustatietoa Fagerkullasta ja sen rakennuksista. 

Öhmanska-kierroksia järjestetään ryhmille myös tilauksesta. Tiedustelut: Tommi Kuutsa puh. 09-4258 3672.

Kyllä Öhmanska tiätää - nyt myös kirjana
Työläismuseon teemaopastuksista tutun Öhmanska-hahmon jutut on nyt julkaistu kirjana.  Marja Hollin kirjoittama ja Salla Savolaisen kuvittama Öhmanska-kirja on myynnissä 15 euron hintaan ainakin Valimomuseossa ja Lukutoukan työhuoneella (Kansantalolla).

 

----------------------------------------------------------------------

Tule tutustumaan entisajan Fagerkullan asumuksiin ja elämään. Oppaanasi on valurinvaimo Öhmanska, joka tietää ja tuntee ihmiset ja asiat. Näet ja kuulet miten ruukkilaiset ovat ennen asuneet ja elelleet. Kuulet myös aikakauden parhaat jutut. Öhmanska-aikamatkoja järjestetään ryhmille tilauksesta.

"Mei voiraan mennä käimään sisäll, ku Caveniukset on just menny käimään Lopella. Noil Caveniuksil o paljo astioi ja fiinei huonekalui. Kamari o vallan komia"

"Ja sit jos tei näätte täs Mäntylän kulmal Enkvistin Eeroin, ni ei tartte olla hohkavanas, vaik se onki vähä erikoine, se kun ei ole ikinä saanu kokee, millasta on elää, kun on naisen kären kosketus elämäs".

Karkkila-Högforsin työläismuseossa on perinteisen opastuskierroksen rinnalle kehitetty nk. elämysopastus, jossa näyttelijä kertoo museoalueen asumuksista ja elämästä ennen vanhaan. Uuden opastustavan avulla elävöitetään historiaa.

Aikamatkan päähenkilönä on valurin vaimo Öhmanska, noin 1920-luvulle ajoitettu kuvitteellinen henkilö, joka puhuttelee ja kohtelee museovieraita ikään kuin he olisivat alueelle muuttavia uusia asukkaita. Öhmanska tuntee ja tietää Fagerkullassa jo asuvat ihmiset, joten hän päättää esitellä asuntoja tulokkaille, ja samalla hän kertoo arkielämästä, johon kuuluvat niin ruokatalouteen, käyttäytymiseen sekä kotieläimiin liittyvät asiat.

Öhmanskan lisäksi aikamatkalla voi tilanteen mukaan tavata myös muita asukkaita, lapsia ja kortteerimiehiä. Vaikka Öhmanska elää 1920-lukua, hän kertoo myös 1800-luvun jälkipuolen asumiskulttuurista ja viittaa tulevaisuuteen 1940- ja 1960-luvulle.

Ennen aikamatkan alkamista ja Öhmanskan ilmestymistä kävijöille kerrotaan lyhyesti taustatietoa Fagerkullasta ja sen rakennuksista. Alustuksen jälkeen Öhmanska saapuu Mäntylän taloon, ja esittelykierros alkaa…

Yhteystiedot: puh. 09-4258 3672

Sivua päivitetty 3.8.2020/tk

 


Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä
Karkkilan kaupunki | Valtatie 26 D, 03600 KARKKILA | vaihde (09) 4258 3600 | kirjaamo@karkkila.fi